A mercato értékelése: 1. rész, a pozitívumok

paratici_es_nedved.jpgVégre az átigazolási piac bezárta kapuit, kemény három hónapon vagyunk túl. Ez volt Paratici első mercatója sportigazgatóként, és érdekes transzfereket vitt véghez, természetesen Nedvěd segítségével. Ez az átigazolási időszak igencsak vegyesre sikerült, történtek olyan igazolások amelyek hírére örültünk, de volt olyan is, hogy bánkódtunk. Egy hete már bezárt a piac, úgyhogy hideg fejjel át tudjuk értékelni a mercatót, kezdjünk is bele:

ÉRKEZŐK:

  • Ramsey: Ingyen érkezett, de aláírási pénzt kellett neki fizetni, ami nem több mint 3.5 millió euró, míg a 7 millió eurós fizetése már eléggé magas. Abban bízhatunk, hogy a teljesítménye a fizetésével arányos lesz. A kockázat megvan ezzel az igazolással, mivel egy brit játékosról beszélünk, akik arról híresek, hogy kevésbé válnak be a Serie A-ban, és ez mellé még sérülékeny is. Mellette szól, hogy komoly minőséget képvisel, Sarriball-kompatibilisnek tűnik és a legjobb korban van. Jó igazolás!

  • Rabiot: A másik játékos, aki szabadon igazolhatóként érkezett, azonban az ő leigazolásához már picit mélyebben zsebbe kellett nyúlnia a Juventusnak. 10 millió eurót kapott aláírási pénz gyanánt, míg fizetésként 7 millió eurót kap. Az ő leigazolása kevésbé kockázatos húzás, mindösszesen a mentalitása jelent némi kockázatot. Egyébként minőségi játékos, univerzális, fiatal, ígéretesen játszott mikor pályán láthattuk, kivéve a Parma ellen, mikor csereként lépett a gyepre. Nagy szükség volt rá, fontos szerepe lesz a csapatban, az új mester taktikájába beleillik. Kiváló igazolás!
  • de Ligt: Hatalmas húzás volt a Juventustól, hogy sikerült megszerezni a jövő és a jelen egyik legjobb védőjét, ez egy nagyon jó üzenet a világ felé, hogy a Juve nem csak a múlt sztárjait tudja megszerezni, hanem azokat is, akik jelenleg is nagyon keresettek, és Torinóban válhatnak klasszissá. Ugyan mélyen zsebbe kellett nyúlnia az olasz rekordbajnoknak, mivel 75 millió eurót kellett kicsengetni az Ajaxnak, 10.5 milliót pedig az ügynöknek, Mino Raiolának, de ha azt vesszük figyelembe, hogy a Manchester United mennyi pénzt fizetett Harry Maguire-ért, akkor azt kell, hogy mondjam, jó üzlet köttetett meg. A fizetése sem kevés, ugyanis, ha minden igaz, akkor 7.5 millió eurót tehet zsebre évente, és ez az összeg még 4.5 millió euróval növekedhet, ha teljesít bizonyos feltételeket. Matthijs képességei vitathatatlanok, ahogy a benne rejlő potenciál is  megkérdőjelezhetetlen. Kell neki egy kis idő, és a védelem oszlopos tagja lesz. Jó igazolásnak tartom.
  • Buffon: Az ő leigazolása nem is lehet kérdéses, hogy jó biznisz volt, Giginek ennél az együttesnél mindig van helye!
  • Demiral: A felkészülési mérkőzések alatt nagyon magabiztos játékkal rukkolt elő, sok szurkoló szimpátiáját elnyerte. 18 millió euró nem gondolnám, hogy sok pénz lenne érte, a Sassuolónál kiválóan játszott. Eddig Torinóban sem vallott szégyent, remélhetőleg hasonlóképp folytatja. Chiellini kiesése miatt bizonyosan több játéklehetőség fog jutni neki. Potenciál van benne bőven, nem volt drága, a Serie A-ban már bizonyított, szintén jó igazolás!
  • Romero: Az argentin megszerzéséért már komolyabb összegeket kellett mozgósítani, ugyanis 26 millió euróba került őt megvenni a Genoától, és kölcsön keretein belül vissza is került a Grifonihoz. Véleményem szerint nincs benne akkora potenciál, mint a törökben, de annyi bizonyos, hogy ő sincs tehetség híján. Az érte kifizetett összeget sokallom, de attól még egy jó játékosnak tartom, szerintem remek döntés volt leigazolni.
  • Pellegrini: Eléggé érdekes csereüzlet keretein belül érkezett, és már távozott is kölcsön a Cagliarihoz. Benne is hatalmas potenciál lakozik, én mindenesetre megtartottam volna kiegészítőnek, mert így nem sok értelme volt az egész üzletnek, mert csak egy eredeti balhátvédje van az együttesnek. Maga a leigazolása jó döntés volt, viszont szerintem nem kellett volna kölcsönadni.
  • Danilo: Ő az első, akinek a Torinóba hozatalát nem tartom jó döntésnek, mert szerintem visszalépés Cancelóhoz képest, azonban az első meccse kifogástalanra sikerült, és remélhetőleg így fogja folytatni tovább.

 

TÁVOZÓK:

  • Cancelo: Nem tartom jó üzletnek, sem pénzügyileg, sem szakmailag. Véleményem szerint egy kiváló játékos, akinek szerintem lenne helye a csapatban, mindamellett hasznos tagja is lehetne ennek az egyesületnek, de most el kell fogadnom Sarri döntését, ha nem fér bele az elképzeléseibe, és ha ténylegesen viselkedési problémák is akadtak vele, akkor a távozása érthető, egyedül a pótlásával nem vagyok egyelőre kibékülve.
  • Spinazzola: Az ő Rómába igazolása még érthetetlenebb döntés, valami pénzügyi turpisság lehet a háttérben, mert az eladása mellett semmilyen észérv nem szól.  Nagyon sajnálom még mindig a srácot, hogy álmai csapatától távoznia kellett, ráadásul úgy, hogy a teljesítményével nem volt probléma, helyettes nem érkezett, és még az olaszok száma is csökkent.
  • Kean: A következő érthetetlen tűnő transzfer egyik alanya, aki még Juve-nevelés is, nem is foglalt volna helyet a keretben, játéklehetőséghez is jutott volna, még olasz is, de mégis kevés pénzért meg lett tőle szabadulva. Ott lehet a kutya elásva, hogy a játékos minden bizonnyal nem szeretett volna hosszabbítani, ezért egy évig érvényes szerződéssel nem igazán lehetett volna érte többet elkérni, mint 27.5 millió euró. Kisebb vigaszt nyújthat számunkra, hogy van rá elővételi opció.
  • Audero: Már a tél folyamán megköttetett az üzlet, de mostanra kerül elszámolásra, 20 millió euróért cserébe lett a Sampdoria játékosa. Tehetséges portás, de remekül eladta Paratici, még olyan opciót is szerzett rá, mint Kean esetében.
  • Sturaro: 16.5 millió euró érte rengeteg pénz, mesteri biznisz.
  • Orsolini: Ő 15 millió euróért cserébe lett végleg a Bologna futballistája. Az érte kapott pénz nem olyan sok, jóval tehetségesebb játékosról beszélünk, ezt pedig hétről-hétre bizonyítja. Abban bízhatunk, hogy van rá valamiféle opció, mert máskülönben lehet, hogy megbánjuk még ezt az üzletet.
  • Cerri: A 2015-ben ingyen érkezett olasz center immáron végleg távozott a Cagliarihoz. Kilenc millió euróért vásárolta meg a déli együttes, míg a kölcsönért egy milliót fizetettek. Ez szintén egy remek transzfer, Cerri korántsem olyan tehetséges játékos, hogy érdemes legyen vele számolni, ahhoz képest jó kis summa ütötte a torinóiak markát.
  • Favilli:  Ő már azért tehetségesebb, mint Cerri, benne van potenciál bőven, ez meglátszik az érte kapott összegen is. Öt millió eurót kapott a kölcsönért a Juve, majd a Genoa végleg megvásárolta hét millió euróért. Rá érdemes lenne opciót szerezni, egyébként ismét egy jó eladás.
  • Rogério: Hat millió eurót kapott csak érte a Juventus, ami arcpirítóan kevés, lehetett olyan pletykákról is olvasni, hogy a Wolverhampton 25 millió eurót is adna érte. A Sassuolóval való kiváló kapcsolat lehet a háttérben, valamiben nagyon ügyeskednek a vezetők, mert ez így egy katasztrofális üzlet.
  • Mancuso: A 27 éves csatár a Pescara együttesét erősítette a múlt szezonban és egy remek gólszerző vált belőle, a Serie B gólkirályi címére hajtott. Az Empolihoz távozott öt millióért, ami ugyan nem sok pénz egy ilyen együttesnek, mint az Empoli, viszont a Juventusnál semmi haszna nem lenne a csatárnak, ezért amolyan "win-win" helyzetről beszélhetünk.
  • Marrone: Az ő kezét végleg elengedi a Juve, egy millió euróért cserébe lett a Hellas futballistája, de nem fog a Serie A-ban vitézkedni, mert a Crotonéhoz már kölcsönadta a veronai gárda.

69575537_1921692144643266_3129144602989166592_n.jpg

Érdekességként megjegyzem, hogy elképesztő, hogy mennyire lecsökkentette a vezetőség a kölcsönjátékosok számát, mindösszesen két futballista van kölcsön, Luca Pellegrini és Cristian Romero. Mi ennek az oka? Először is a B csapatba rengeteg fiatal kerül át, és egy új módszert alkalmaznak Paraticiék. Mégpedig az a trükk, hogy eladják a játékost, lehetőség szerint opciót szereznek rá, hogyha beválik, akkor ne más csapat szerezze meg az adott tehetséget. 

Pénzügyek: Ugyan azért jóval komplikáltabb egy klub pénzügye, minthogy kiszámolják, hogy mennyiért adtak el játékosokat, és mennyiért vettek, de ha csak ezt vesszük figyelembe, akkor pozitív mercatót zárt a Juventus. 188,5 millió euróért vásárolt játékosokat az olasz bajnok, és 201,5 millió euróért adott el futballistákat, ami azt jelenti, hogy 13 millió euró nyereségre tett szert a Juve.

A következő részben jönnek az idei mercato negatívumai, és egy kis összehasonlításra kerül a két transzferguru, Beppe Marotta és Fabio Paratici.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2015054790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gomorra21 2019.09.10. 14:08:05

De Ligt talán a jövő egyik legjobb védője, de nem a jelené.

rockitbaby 2019.09.10. 14:47:51

Ár/érték arányban Buffon és Rabiot volt a nyár fogása.

@gomorra21: Nem volt olyan rossz, mint ahogy beállítják. Ez a fajta aok gólos meccs benne van a Sarriball-ba. Amíg a csapat jó vollt, ő is. De a 60. perctől mindenki kipurcant. Demiralt várom még nagyon, hogy bemutatkozzon végre, iszonyat kíváncsi vagyok rá, mit mutat élesben.

gomorra21 2019.09.10. 14:57:27

@rockitbaby: nem temetem, csak nem gondolom, hogy jelenleg de Ligt egy kihagyhatatlan elem a védelemből. Ha most jönne egy nagy derby, én biztosan nem mondanám, hogy de Ligtnek feltétlen játszania kell, miközben remélem, hogy hosszabb távon jól járunk vele.

Ádám.84 2019.09.10. 14:59:08

Újabb kimerítő írás, köszönjük a szerzőnek!

Ádám.84 2019.09.10. 15:00:37

Ha jól tudom Orsolinire van visszavásárlási opciója a Juvénak.

dobor norbert 2019.09.10. 15:14:58

Szép munka volt Sport-Társ! Köszönjük szépen!

del pipi 2019.09.10. 16:57:03

Én nálam Rabbiot aki nagyot fog durranni szerintem, de a többiek is jó vételek voltak , ezért is mondtam hogy a mercato nagyon jól indult. A vége felé pedig ökölbe szorult a talpam, el kellet volna adni néhány játékost és én még hoztam volna minimum egy jó kp-t. Jó cikk, gratula!

JuventusFanatikus 2019.09.10. 17:05:51

@Ádám.84: Köszi!:) Vélhetően van opció Orsolinire, de nem találtam erre hivatalos megerősítést, ezért nem foglaltam bele a cikkbe. Sajnos hiába van rájuk opció, ha nem akarják visszahozni, hiába a tehetségesek (lásd Sensi, Lirola)

@dobor norbert: @del pipi: Köszi:)

Ádám.84 2019.09.10. 17:18:18

@JuventusFanatikus: én 18 milliós visszavásárlási opcióra emlékszem, persze ez önmgában semmit nem jelent; mindenesetre, ha így fejlődik tovább, akkor jövő nyáron vissza kell vásárolni, aztán esetleg simán kölcsönadni.

JuventusFanatikus 2019.09.10. 17:26:16

@Ádám.84: Nem sok értelme lenne visszavásárolni, majd kölcsönadni, ha nem jár le az opció, akkor maradjon, jó csapat ez a Bologna. Azt viszont remélem, hogy lesz még Juve-játékos, minél hamarabb.

Thuglife! 2019.09.10. 17:43:59

Számomra is érthetetlen a Spinazzola transfer.A legnagyobb negatívum,meg az hogy nem jött össze a Dybala bivaly csere.hátha az adott volna egy kezdőlökést Mandzukicéknak.
Spinát nagyon sajnálom,úgy érzem évekig kedvenc lett volna mint anno pl Legrottaglie akinek szintén látszott a képességek felső határa mégis szerethető volt.
Nekem a legnagyobb fogás,megelőlegezem a bizalmat Ramseynek.nem nagyon nézek Arsenal meccseket,arra alapozom amit még a '16-os EB-n láttam tőle.Ott mély benyomást tett rám,a labdás megindulásai elkélnek ide.Azt meg elengedném már hogy a briteknek nem megy olaszföldön.most már azért más focit játszanak itt(főleg a Juve majd idén)egyre inkább hasonlít az ő focijukra,aki látta a fior-napolit tudja miről beszélek.

2019.09.10. 18:47:13

Számomra az a csalódás,hogy egyáltalán nem ragaszkodtunk Keanhez és Cancelóhoz,meg az,hogy csomó olyan ember maradt itt és játszik is,aki engem irritál...Khedira,Matuidi,Bonucci,Sandro,Mandzukic,ezek tőlem mindannyian mehettek volna. Ha érkezhetett volna Eriksen vagy Rakitic,én Pjanic kezét is elengedtem volna.

alexGicamo 2019.09.10. 19:41:25

Kiváló cikk ! Gratulálok !
Szerintem, a mi GIGINK volt a legjobb igazolás, hiszen ő örök ! Még akkor is, ha csak elvétve fog védeni idén . De legalább hazatért . Ott van, ahová tartozik ! ;-)

Bianconero 2019.09.10. 21:15:56

Wow, szép munka a cikk! Viszont hol vannak a pozitívumok megemlítve? :-) Milyen lesz a negatív poszt, ajjaj. :-)

JuventusFanatikus 2019.09.10. 21:24:33

@alexGicamo: Köszi!:)
@Bianconero: Neked is köszi!:) Igazából a pozitívumok maguk az igazolások, hogy jól erősített a csapat, pénzügyileg is rendben volt a mercato és az olasz fiatalokat ügyesen eladta Fabio, több jó dolgot nem igazán tudnék kiemelni. Bizony, a negatívumokról szóló hasonló terjedelmű cikk, sajnos van belőlük bőven, de az leginkább a jövőt illeti.

Bianconero 2019.09.11. 05:28:50

@JuventusFanatikus: végülis az is pozitív, hogy jött valaki, nem lettünk kevesebben. :-)) A fiatal olaszok eladása szerintem szomorú, főleg hogy noname vagy kockázatos külföldieket vettünk a helyükre. Nekem az egész mercato csalódás, mert nem lett erősebb a keret. Persze ebből is ki lehet hozni egy scudettót. :-) Várom, miket tartasz majd negatívumnak a következő írásban.

jeneiPALI 2019.09.11. 10:27:58

Szerintem az hogy Costa maradt az a legnagyobb, mert ha allegri maradt volna ö megy, és még ki tudja ki , Rabiot és ramsey nagy erösités szerintem erre a gyenge kp ra , minöség , még a balszélt érzem veszélybe ha sanyi lesérül , mandzut,khedirát elkellett volna adni már matyi kiegészitönek oké vagy khedira de mind kettö már sokk, januárba jó lenne megszabadulni tölük mert ez a keret nagyon bö igy , sarrinak is kellemetlen ha valaki hözöng hogy nem játszhat, allegri elkuldése is számomra pozitiv kellett vérfrisités, jó acsapatunk minden megvan ahhoz hogy sikeresek legyunk idén is Forza Juve.De ligt Demiral is jó vétel volt

Quentin_KR 2019.09.11. 12:32:39

Remek cikk, jó volt olvasni. Nagyjából én is így látom, két kivétellel. Kean-t jó volt így elengedni szerintem. Játéklehetőséget alig tudtunk volna adni neki, és én is örültem a tavasszal rúgott góljainak, de nem tartom jó játékosnak. Kijöttek rá a helyzetek, de sokszor nem tudta mit is kéne csinálnia, passzolni, cselezni nem tud, és semmi jel nem mutat arra hogy ez változni fog. Ne így legyen, de fog ő pár év múlva angol másodosztályban is játszani szetintem.
A másik pedig Cancelo. Engem nem vett meg a cseleivel egyáltalán, mert többször is az ő hibájából, labdavesztéseiből kerültünk bajba. Ráadásul többször előfordult hogy az üresen álló csapattárs ellenére is csak és kizárólag Ronaldot kereste....
De persze ez csak az én véleményem, s többiekkel maximálisan eggyetértek.

rockitbaby 2019.09.11. 14:49:34

@Quentin_KR: Maszatolhatunk itt, ahogy akarunk a statisztikáival, de a lényeg, hogy Sarri nem tartott rá igényt. Nem kellett neki. Innentől fogva minden más irreleváns a történetbe.

Kean pedig a muszáj kategória volt, mert nem akart hosszabbítani. Ezért volt relatíve kevés az ára is.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9860) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4125) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása