Kiszemelt: Matthijs de Ligt

de_light_matthijs_ajax.jpgÓriási érdeklődésnek örvend az Ajax ifjú csapatkapitánya, Matthijs de Ligt. Nem kisebb csapatok érdeklődnek a holland szupertehetség iránt, mint a Barcelona, a Manchester City, vagy éppen a Juventus. Sőt, a Calciomercato értesülései szerint a 19 éves játékos elutasította a fentebb említett katalán és angol klub ajánlatait, mivel ő a Juventus játékosa szeretne lenni. Ez az üzlet viszont nem kis költséget jelentene, mivel a védő értékét nagyjából 50 millió euróra taksálják az Ajax vezetői. Ismerjük meg kicsit jobban a holland védőt.

Eredeti Ajax nevelés, más csapatban nem is játszott. 2015-ben az U17-es csapatból az U19-esbe került. Az U19-es együttesben harminc mérkőzésen léphetett pályára, és öt gólt is szerzett. Az UEFA Youth League sorozatban is számítottak rá, méghozzá hét meccsen, amelyeken egy gólt szerzett, illetve egy gólpasszt kiosztott.

Egy szezon után már az U21-es csapatnál is felmerült a neve. Tizenhét összecsapáson segítette ezt a korosztályos csapatot, amelyen egy találatot hozott össze. Az U19-es csapatot is segítette az UEFA Youth League-ben. Már ezen év októberében a felnőtt csapat játékosának vallhatta magát. Az Ajax felnőtt csapatában huszonhárom mérkőzésen lépett pályára abban a szezonban, ebből kilenc összecsapás volt az Európa Ligában. Ebben a kilenc meccsben benne volt egy döntő is, amit a Manchester United ellen játszott a holland együttes. 

A tavalyi évadban szinte kirobbanthatatlan tagja volt a védelemnek, összesen harminckilenc mérkőzésen segíthette csapatát, minden sorozatot figyelembe véve. Ezeken a meccseken három gól és három gólpassz fűződik a nevéhez.

Az idei szezonban már huszonegy meccsen segíthette csapatát, ebből három Bajnokok Ligája meccs volt.

A válogatottban is már rendszeres kerettagnak mondhatja magát, tizenegy mérkőzésen léphetett pályára a címeres mezben. A felnőtt nemzeti csapat előtt megjárta az U15-ös, U16-os, U17-es és az U19-es csapatokat is, amelyekben alapemberként tekintettek rá mesterei.

Adatai:

  • Kor: 19 év
  • Nemzetiség: Holland
  • Magasság: 188 centiméter
  • Erősebbik láb: Jobb
  • Poszt: Középhátvéd
  • Érték: 50 millió euró (Transfermarkt szerint)

Játékstílusa: Nagyon jó képességű védő, ez nem vitás. Kifejezetten erős és atletikus védő, aki nagyon jó a levegőben, remekül fejel. A becsúszó szerelésekben nagyon jó, óramű pontossággal képes elérni a labdát, és a legélesebb pillanatokban is merészen szerel. Az emberfogás specialitásának számít, helyezkedésben is jó. Passzokban elég stabil, a gyengébbik lábát is úgy használja szinte, mint az erősebbiket. Nem rugdossa el ész nélkül a labdákat: ha tudja, próbálja megtartani. A gyorsaságával szerintem nincs különösebben baj, nem tartozik a lassú védők közé. Egykönnyen nem lehet megforgatni, elég jól reagál a támadó megmozdulásaira. Nem különösen finomkodik, elég kemény védőnek számít, legalábbis a korához képest. Gyengeségeként megemlíthetjük, hogy hajlamos hibázni a meccseken, ez betudható fiatalságának és rutintalanságának. Mentálisan erős, vezető típus, nem hiába ő viseli az amszterdami klub csapatkapitányi karszalagját.

Képességeivel semmi gond nincs, kivételes tehetség rejlik benne. Az ára már inkább nevezhető problémának... Eszünkbe juthat, hogy mire fel ez a magas ár? Először is, egy nagyon tehetséges, és nagyon fiatal fiú, ami azt jelenti, hogy alapból nem olcsó vétel. Emellett ott van még az a tény is, hogy Ajax nevelés, ahol kiváló szakemberek dolgoznak, és jobbnál jobb játékosok hagyták el Amszterdamot, nem kis összegért, a klub szépen megkéri az árukat. Ha ez nem lenne elég, még itt a hírhedt Mino Raiola nevezetű ügynöke is, aki rendesen fel tudja srófolni pártfogoltjai árát.

Vajon megér ekkora összeget áldozni érte? Jelenleg kiöregedőben vannak a Juventus védői, helye lenne bőven. Kisebb kockázat persze van az üzletben, mivel egy gyengébb bajnokságból érkezik a világ egyik legerősebb pontvadászatába. Szerintem szépen fel tudná venni a Serie A tempóját, nem gondolnám, hogy ez komolyabb probléma lenne. Továbbá itt van még az a tény is, hogy Allegri nem osztogatja ész nélkül a játékperceket az ifjú játékosoknak, különösen a védőknek. Ettől szintén nem tartanék annyira, mivel egy 50 milliós játékost bűn lenne a kispadon jegelni, de abban biztosak lehetünk, hogy első évében nem ő lesz az, aki a legtöbb mérkőzésen fog pályára lépni. Szépen, tudatosan építheti be a Mister, tudja ő jól, hogy milyen módon kell, csak a játékos legyen megfelelő mentalitású és képességű. Még megemlíteném azt is, hogy Raiola mennyire szeretné másik klubba átcsábítani Matthijst, mert ő képes elcsavarni az ifjú játékosok fejét. Erre a kérdésre egyelőre nem nagyon tudunk pontos választ adni (ahogy a többi kérdésre sem), mert nagyban függ a holland védő mentalitásától is, és attól is, hogy esetleg hogyan viselné el a padot, ha arra kerülne sor.

Most, hogy megismerhettük kicsit jobban, megtudhattunk pár lehetséges kockázatot, elgondolkodhatunk azon, hogy szükségünk lenne-e erre a fiúra, főleg ekkora összegért. Szükségünk mindenféleképp lenne rá, és sajnos manapság egekben vannak a focistákért kifizetett árak. Elég csak megemlíteni volt csapattársát, Dávinson Sánchezt, akiért 40 millió eurót fizetett ki a Tottenham Hotspur. Ezek fényében én személy szerint megpróbálkoznék a leigazolásával, mert úgy gondolom, hogy szükségünk van az ilyen kvalitású játékosokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2514370359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rivendell 2018.11.13. 19:36:44

Minek es miből....kell kp,meg ha el is asjuk Ruganit,mar csak olcsóbban, ugye miert is adtuk volna el nyaron jo penzert...

Pavel1988 2018.11.13. 21:15:13

Jelenleg a három legnagyobb tehetség között van, én támogatom a leigazolását.
A nyarat azért várjuk meg, tartsuk egyben a keretet idén.

Rikoo 2018.11.13. 21:44:46

Én nagyon örülnék a leigazolásának.

Barolo4 2018.11.13. 22:32:25

Ha tényleg hozzánk akar jönni, akkor szerintem minden áron le kell igazolni. Amennyiben Allegivel tervezünk, akkor Ruganit úgy is el kell adni, ez minden félnek érdeke lesz, mert egyáltalán nem bízik benne. Ha ő+egy fiatal olasz érkezne és Rugani+Barza papa távozna, akkor meg is lennénk. Forza Juventus!

JuventusFanatikus 2018.11.13. 22:34:45

@Pavel1988: @Rikoo: Én a cikk megírásáig nem igazán támogattam az ötletet. De ahogy nézegettem a videókat, olvasgattam róla, statisztikák stb...egyre jobban meggyőztek a képességeiről (eddig is nagyon jónak tartottam) Annyira tetszett az a bevállalós stílusa a kiváló technika mellett, hogy nagyon megtetszett, ez Chiellinire emlékeztet. Aztán kicsit mérlegeltem azokat amik a cikkben vannak, és így jutottam erre a kijelentésre. Na, meg az is hozzátartozik, hogy egyre inkább vesztem el a bizalmamat, amit Ruganiba fektettem.

Spider81 2018.11.14. 05:16:44

Ebbol Manchester City lesz ;)

JuventusFanatikus 2018.11.14. 11:23:52

@Spider81: Örüljön a City, ha a szezon végén tudnak majd igazolni, mert nyakukon van a botrány. Meg azért Matthijs számára sem hiszem, hogy annyira érdekelné a City, mivel ő lenne a sokadik fiatal középhátvéd.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása