A példaképek nyomában

kean_moise_everton_mezben.jpgA Juventus saját nevelésű olasz csatára, Moise Kean Angliába szerződött egy meglepően alacsony összegért, 27,5 millió euróért cserébe, de ez az ár még növekedhet 2,5 millió euróval.

Mint az ismeretes, Moise Kean életében két futballista játszott komoly szerepet, az egyik a gyerekkori kedvence, Obafemi Martins, míg a másik Mario Balotelli, akit példaképnek tart a 19 éves futballista, legalábbis szeretne olyan játékossá válni, azonban a balhékat szeretné elkerülni, honfitársával ellentétben. Mi a közös ebben a három játékosban? Mindhárman afrikai országból származnak, csatárok, válogatott futballisták, Olaszországban nevelkedtek, és amikor elhagyták a nevelőklubjukat, akkor a Ködös Albionban kötöttek ki. Érdekes mód egyiküknek sem sikerült szintet lépnie, mindkét idősebb játékos egyszerre 3 évet húzott le a Premier League-ben. Pontosan ugyanannyi találatot szereztek a szigetországban, mint nevelőegyüttesükben, az Interben. Míg Martins a Newcastle csapatánál 88 meccsen lépett pályára, 28 találatot szerzett, addig Balotelli a Manchester City gárdájánál 54 mérkőzésen lépett pályára, és 20 gólt hozott össze.

Bízzunk benne, hogy Moise számára azért jobban sikerül az angliai kaland, véleményem szerint jól döntött, hogy az Evertont választotta. Ugyan tavaly csak a nyolcadik helyen végzett a liverpooli gárda, de bőven van potenciál az együttesben, mert kiváló labdarúgók alkotják a csapatot, ám még sincs egyetlen jó center sem a keretben. Cenk Tosun csak három találatig jutott, Oumar Niasse egyszer sem vette be az ellenfél kapuját, így az ifjú Dominic Calvert-Lewin lőtte a legtöbb gólt a középcsatárok között a Premier League-ben, összesen hatot. Kean számára nem szabadna, hogy olyan nagy problémát okozzon az, hogy beverekedje magát a kezdőbe, és a csapat egyik húzóemberévé nője ki magát. Nyilván nem lesz könnyű neki, de nem lehetetlen küldetés, elvégre, ha meg akarja mutatni, hogy tényleg olyan nagy potenciál van benne, akkor most itt van számára a nagy lehetőség. Véleményem szerint a PL feküdni fog neki, mivel gyors játékosról van szó, aki fizikálisan erős annak ellenére, hogy még csak 19 esztendős.

A Juventus szempontjából nem feltétlen előnyös ez a transzfer. 27,5 millió eurót fizetett érte a The Toofees, míg a Transfermarkt szerint 40 millió euró a játékos értéke. Érdekes mód decemberben még csak 15 millió eurót ért, úgyhogy a tavaszi teljesítménye jócskán felnyomta az árát. Visszavásárlási opciót mindenképp kellett volna foglalni a szerződésébe, de ha minden igaz, akkor ez kimaradt a kontraktusából, ám nem teljesen engedi el a Juve Moise kezét, ugyanis létezik elővételi opció az olaszra. Ez mit is jelent? Azt, hogy ha egy másik együttes szeretné leigazolni, és az adott átigazolási összegre rábólintana az Everton, akkor a Bianconerinek joga van ugyanazért az összegért megszereznie a játékost.

Mi ok volt az eladására? Először is jóval kevesebb játéklehetőséghez jutott volna, mint Allegri mester irányítása alatt, ugyanis Sarri nem arról ismert, hogy szeret rotálni, úgyhogy sok értékes játékperctől elesett volna az Elefántcsontpartból származó futballista, amire az ő korában nagy szüksége lenne. Azonban az igazán komoly oka az lehetett, hogy nem akarta meghosszabbítani a 2020-ban lejáró szerződését. Ez esetben pedig inkább tűnik érthetőbbnek az alacsony ár, azonban ez igencsak kevés pénz érte. Sok mindennek nevezhetjük ezt a bizniszt, csak jó üzletnek nem.

Természetesen nem engedhetjük el bizonyítvány nélkül, úgyhogy búcsúképp megkapja értékelését.

Aki eddig nem ismerte volna, az idén tavasszal biztosan megjegyezte a nevét. Megmutatta a benne rejlő potenciált, de láthattuk azt is, hogy mik igazán a gyengeségei. Labdalekezelésekben egyelőre eléggé rossz, messze pattannak tőle a labdák, a védők között könnyen elveszik, ezért sűrűn mozog ki a szélre, és fejpárbajokban sem igazán jeleskedik. A befejezéseket is sokat kell gyakorolnia, mert mikor szemben áll a kapussal, akkor sűrűn megremeg a lába, jó pár gólját szemfülességének köszönheti, ugyanis nagyon jól találja meg a réseket a védelmen, és kiválóan helyezkedik, jókor van jó helyen, viszont az önzőségét valahogy le kell vetkőznie.

13 összecsapáson segítette a Zebrákat, ötször a kezdőben kapott helyet, 6 találatot szerzett a Serie A-ban. Ez azt jelenti, hogy 90 percenként lő gólt, amivel az olasz pontvadászat legjobb gól/perc átlagával rendelkezik.

Ezzel a hat találattal a csapat harmadik legjobb góllövője Cristiano Ronaldo (21) és Mario Mandžukić (9) után. Kean mindet jobb lábbal lőtte, ami erősen azt sugallja, hogy még igencsak egylábas játékos. Fergeteges a helyzetkihasználása (46%), tíz kaput eltaláló próbálkozása volt, három lövése elkerülte az ellenfél hálóját, ezekből három ziccer volt.

Egy centernek nem igazán szokása cselezni, de természetesen vannak olyan szituációk, amikor kénytelen valamilyen trükkhöz folyamodnia. Kean kilencszer verte át ellenfelét, 38%-os sikerességgel, ami igencsak gyenge teljesítmény, a Juventus centerei között ezen téren ő a leggyengébb. Nem rosszul cselező játékos, de túl sokszor próbál túljárni az ellenfél eszén olyan helyzetekben, amikor a passz sokkal jobb megoldás lenne. A párharcokban is eléggé gyenge, a földön történő párbajoknak mindösszesen a 31%-át tudta csak megnyerni, amivel szintén a leggyengébb Juve-támadó, körülbelül a duplája számít jó átlagnak. Azonban fejpárbajokat jó százalékban nyeri meg (64%), de ez nagyon becsapós számadat, ugyanis nem szívesen megy bele légi párharcokba (7 darab).

Összjátékban nem igazán vesz részt, csak 14,1-szer ér hozzá a játékszerhez meccsenként, és mindössze 5,2-szer passzol, de akkor legalább 80%-os pontossággal. Ezekkel az adatokkal Icardihoz mérhető magasságokban van. Kulcspasszból mindösszesen ötöt jegyezhet fel, asszisztja nincs is.

Egy csatár esetében nagyon ritka az, hogy érdemes azokat a statisztikákat nézni, hogy védekezésben mit produkált, ez Kean esetében sincs másként. Ennek ellenére a védekezésből is kivette a részét, szorgosan visszazárt szinte mindig, ilyen téren meglehetősen alázatos volt.

A Sofascore csapatától 6.85-ös osztályzatot érdemelt ki.

Ez a srác a mintapéldája, hogy mennyit is tud változni egy játékos stílusa, ahogy halad előre a korral, és egyre magasabb szinten játszik. A Primavera együttesben eléggé komplex csatárnak tűnt, aki kiszolgálásban is jó, gyors, erős, kellően technikás, azonban ahogy kezdett beilleszkedni a felnőttek közé, inkább egy gyors léptű lesipuskás lett belőle, aki összjátékra teljesen alkalmatlan, azonban elképesztő, hogy mennyire jól megtalálja az üres területeket, visszajár védekezni is, és mindig ott van ahol lennie kell. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan formálódik tovább a stílusa, remélhetőleg nem csak a játékstílusa változik, hanem picit az életben is más irányba indul el. Bízom benne, hogy a balhékat elkerüli, példásan viselkedik majd, és szépen fejlődik, annak rendje-módja szerint. Ugyan nálam korántsem tartozik a legszimpatikusabb játékosok közé, és nem gondolnám, hogy a jövő aranylabdásától váltunk most el, de bízom benne, hogy egyszer még egy sokkal komolyabb játékosként tér vissza Torinóba. Mindenesetre nagyon szimpatikusan búcsúzott el a Juventustól, amely együttesnek megköszönt mindent. Sok sikert, Moise!

Osztályzás:

  • Eredményesség: ötös
  • Gól/perc átlag: ötös
  • Helyzetkihasználás: ötös
  • Párharcok: kettes
  • Összjáték: kettes
  • Fejlődés: ötös
  • Szemmel látható teljesítmény: négyes
  • Mentalitás: négyes, mindig próbálkozott, küzdött, azonban még mentálisan rengeteget kell fejlődnie, hogy kulcsmomentumokban is különbséget tudjon jelenteni.
  • Védekezés: négyes
  • Átlag: 4,0

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr4714993558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak Csucsu 2019.08.06. 16:37:57

Ha akar játszani a VB n akkor mindenképp sok kezdő játék lehetőség kell neki ami itt nem volt biztosítva sajnos. Bízom benne, hogy bizonyít és visszavesszük de az is lehet, hogy egy új Balotelli lesz majd az idő eldönti

Rocky80 2019.08.06. 17:15:38

Nem gondolom hogy bánnunk kellene ezt a transzfert, esetleg az árát tekintve többet lehetett volna kisajtolni.

Sok sikert az új csapatodnál Moise és köszönünk mindent!

Alex8610 2019.08.06. 17:15:49

Sajnálom hogy elengeduk. Egy ilyen tavasz után megadhattak volna neki a lehetőséget nem is értem ha egy ilyen tehetséges saját nevelesu játékost eladunk akkor milyen az akit itt tartanánk? A másik amit nem értek hogy miért ér közel 100millioval többet Joao Félix? Vagy ha Kean is portugál vagy spanyol lenne akkor ő is érne ennyit? Ez az elővételi jog is remek de ha Kean nem akarna visszajonni akkor nem sokat érünk ezzel az opcióval.Nem lennék meglepve ha őt már nem látnánk többet Juventus mezben

Grinta 2019.08.06. 17:50:28

Borzasztó rossz üzenete van ennek az igazolásnak.Mint mondtam,ha jó vagy-saját nevelésként-vár az Everton : / perspektíva a javából.
másrészt azért lejáró szerződésű,mert igazából nem számoltunk vele.Ha azt mondjuk a srácnak hogy Tiéd a jövő,eddig csak játszogattál,most sokkal több lehetőséget kapsz-bármit aláír kb.Ez a Juventus.
Pénzt korrektül kiszedtünk belőle-jelenleg! többet nem ér-mert azért hogy folyamatosan mire képes-senki nem tudja.
De kérdem Én,ez hova vezet?

JuventusFanatikus 2019.08.06. 18:36:03

@Grinta: Nyilatkozta, hogy nagy rajongója az Evertonnak, és a Premier Leaguenek, csak is ezért távozhatott: P:D

Grinta 2019.08.06. 18:55:57

@JuventusFanatikus: Esetében valahova igazolnia kellett.Olyan Cutrone kicsengése van a storynak.Viszont érdemes megnézni az Everton összértékét.Nem semmi.És most nem kell ide a túlárazott angol piac szöveg-ami igaz is.De millió euró : O az ötszázmilió euró.
Pl egyébként jó választás a számára,két jó szezon,és a továbblépése biztosított.
Azért egy Richarlison,Sigurdsson,Walcott nem hangzik olyan rosszul mögötted.Középen Schneiderlin-Gomes,hátul Jerry Mina,két széle Digne,Baines,Coleman.

Grinta 2019.08.06. 18:58:04

És ami a legfőképpen zavar Engem,ha nem itt játszik-a Juventus menne utána a leginkább-hogy ide igazoljon!!

Marvin88 2019.08.06. 21:48:58

@Alex8610: Szerintem Felix sokkal komplexebb, intelligensebb és összetettebb játékos, mint Kean. Ahogy a cikkben is szó van róla, Kean lesipuskás, illetve Felix megkapta a kellő játékpercet és támogatást mind edzői részről, mind a csapattól. Illetve 120 milliót (plusz egyéb járulékos költségek) nem sokan tudnak hirtelen leakasztani, és Simeonééknak sem ment volna, ha nincs a Griezmann-üzlet, ami még ezen felül is hozhat pénzt, mivel további 80 milliót szeretnének így-úgy bevasalni a Barcán érte.

Bianconero 2019.08.06. 22:39:23

Sajnálom. De ez van, összevásárolt és nem ifiből épített csapat épül. Tisztára mint régen a Real vagy újabban a veszprémi kézi.

Ilyen alapon Dybala is menjen, ugyanakkora lutri mint Moise.

Vajon hány olasz kezdő marad?

Joseph Toser 2019.08.07. 04:31:57

Sziasztok!

Nehéz döntés... mármint az eligazolás vagy nem eligazolás, számára. Szerintem....
Igaz, hogy a jelen helyzetben nem kapta volna meg még azt a kicsi játéklehetőséget sem,mint Allegri idejében. Ezzel a tudattal én sem maradtam volna. Ennyi idősen kell már a folyamatos játéklehetőség, hogy kialakuljon, hogy milyen csatár Ő valójában??!!!
Everton, nem rossz hely számára, gondolom. Főleg, HA tud folyamatosan játszani és bizonyítani. Abban reménykedem, hogy ha lesz 1-2 rossz mérkőzése,akkor nem kerül a kispadra,hanem bízni fognak benne és megkapja a megfelelő támogatást,mindenki részéről!!!!??

DE.. szerintem rá kellett volna építeni a jövő támadó szekcióját.
A jelen 1-2 évig még CR7.
A közeljövő 3-5 év Dybala. És Dyala végefelé meg lépnem életbe a Kean opció.

DE.. ez már csak múlt és nem mellesleg fikció.... :-))) :-((((

Sőt,még a Dybala féle építkezés is csak fikció marad,HA elüldözik,azzal, hogy mindenféle csere-ügyletbe bevonják, vagy épp akarata ellen el akarják adni. :-(((

Értem én, hogy az öreg bagós nem tud mit kezdeni a Juventus játékos állományával..és azt is hogy a pénzügyeket egyensúlyban tartani.... vagy a vezetőség azt mondta,mondja neki, hogy ezek a játékosok állnak a rendelkezésedre. OLD MEG!!! BL-Bajnokság-Kupa. Ezeket várjuk el tőled!!!

Nem látom hogy merre megy a Csapat..... vagy csak ennyire-annyira nem értek hozzá,ami tuti, hogy igaz... de azért néha lehet látni a laikus számára is HA.....

Kicsit ki vannak a szurkolók, ahogy itt olvasom, hogy mindenki keresi az értelmet az eladások-vételek között.... De nem igazán van találat.. jó NAGY totó-lottó ! :-))) :-((( kérdés, hogy a Juve ebből a totó-lottóból hogyan jön ki belőle???!!!

del pipi 2019.08.07. 05:45:26

@Joseph Toser: Szerintem is egy jó lehetőség a Keannek hogy az Evertonba igazolt, itt ugyanúgy csak padozna, így legalább van egy esély hogy megmutassa mire képes, mindig 10-perc alatt ezt nem lehet. Dybalát nem Sarri nem akarja, mert ő nagyon kedveli a játékát, és mindig mennek ezek a kamuk hogy ebben a pozícióban nincs helye, meg nincs posztja, ez kam. Sarrinak lenne fogalma hol játszassa és hogy, milyen szar ha eladják mert most jönne el az ideje hogy támadófocit játszó csapatban megmutassa.

Joseph Toser 2019.08.07. 20:19:07

@del pipi:
:-))))
Igen... szerintem mindneki látja,gondolok itt a szurkolókra, hogy az idősödő támadó részlegről kell-kellene megválni. Csakhogy azok a játékosok nem-nemigazán kell-kellenek egyik csapatnak sem. :-( ami valahol érthető. Főleg top csapatnak. Viszont a játékos meg gondolom nem akar alsoházi vagy középcsapathoz igazolni. Így nehéz.. mindkét fél számára. Juve vs " idős" játékos. Akkor megválnak a fiatal és jóval több bevételt generáló játékostól. A belőle bejövő milliókból meg idehoznak ugyanúgy fiatal,ugyanazon vagy hasonló poszton játszó jatékost-játékosokat. Ezzel rákényszerítve az " idős" jatékost-jatékosokat a padozásra,gondolkodásra, hogy tényleg nincs helyük a Juvéban. Így leghamarabb télen vagy később,nyáron elmennek. Igaz.... kibekkelték és ha a szerencse a Juve mellé áll,akkor talán a hőnáhított BL serleggel a zsebben tavozik az " idős" jatékos a közép-alsóhazi csapathoz levezetni vagy visszavonul. Nem tudom hogy ez jó-e így?!

del pipi 2019.08.07. 20:42:32

@Joseph Toser: Én így gondolnám, de a másik hogy a szurkolók is így látják...hááát látod itt a blogon mekkora megosztottság van.

Joseph Toser 2019.08.08. 05:20:33

@del pipi:
Nyilván nagyon kevés vélemény,gondolat-gondolatmenet, szakértelem találkozik a kereszteződésben! :-))))))) főleg a szurkolók körében :-)
Minden játékos,edző, csapat megosztó. Ezt most általánosságban mondom. DE, itt " házon" belül is megosztó,szinte minden!!!! Főleg, hogy a háttérbe nem látunk bele! Szerződések,áskálódások,furkálódások, piszkálódások, bomlasztó egyének megmozdulásai,beszélgetések az irodában..stb...
Nehéz olyan " nyugodt" véleményt formálni, hogy az mindenkinek tecccen :-))) ne tudjon belekötni vagy ne vegye " személyes" sértésnek....

DE.. én örülök, hogy van ez a blog, ahol olvashatom a sok " hozzáértő,bennfentes,tuti-tudó" (köztük én is) szurkolói hozzászólást!!!! :-)))))

ÉN,minden átigazolási ( téli-nyári) időszakot,pletykát,hírt izgatottan várok-várom, és a szezon minden mérkőzését,legyen az BL-Bajnoki-Kupa, vagy bárminemű ami a Juventus-szal kapcsolatos!

Hajrá Juve!!

del pipi 2019.08.08. 05:42:35

@Joseph Toser: Talán azzal nincs is baj ha nem találkoznak hiszen másképp látjuk a focit, nálam a baj csak annyi hogy itt egyesek úgy mondják mintha bent ülnének a Juvénál és olyan információkkal rendelkeznek ami tuti, plusz feledékennyé is válnak, és a Fifa Managerkedést sem csípem mert ez az élet. Én old scool vagyok így többször hiszek a szememnek mint a számoknak, pedig azok is érdekesek lehetnek. Azt hiszik néhányan azért mert profi focistákról beszélünk nekik muszáj minden meccsen jól játszaniuk, hogy nem emberek hanem robotok, és nekik nem lehet egy rossz napjuk vagy rossz sorozatuk. Ennyire még nem vártam a mercato végét mert nagyon kíváncsi lennék arra is hogy én mennyire vagyok szakértő a nem bennfentes tuti-tudó hanem amit az eszem és az ösztöneim diktálnak , és ezért remélem hogy a 10-es marad és maga miatt megmutatja hogy jó zsugás, és jól gondoltam amikor a blogon én lettem az első számú ügyvédje. A meccseket már én is várom, itt van rögtön a nyakunkon az ATM szombaton, ez lesz az első igazi felmérő Sarrinak. És az első bajnokit azt Magyarországon nézem meg a legjobb barátommal, már nagyon várom. Jók leszünk! FORZA JUVE!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3378) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (912) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4150) mercato (4137) nyilatkozat (7435) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása