Buffon: "A Juventus más, mint a többi klub"

buffon_gigi_orom_1.jpgA Juventus veterán klasszisa és élő legendája, Gigi Buffon a La Gazzetta dello Sport munkatársának adott hosszú interjút, amely során számos témáról szó esett. A tervek szerint a jelenlegi szezon végén Buffon szögre akasztja kesztyűit, s természetesen az egyik legfontosabb kérdés ez volt, vajon tovább játszhat-e az előzetesen kijelölt időpontnál.

"Egyetlen játékos sem akarja befejezni, de nem." - mondta Buffon megválaszolva a szurkolókat nagy izgalomban tartó kérdést. 

"Nagyon boldog vagyok, mert az életem fontos pontjához értem, s nyugodt vagyok. A legfontosabb dolog, hogy az ember belső harmóniával érjen egy ilyen jelentős fordulathoz, s ez igazán csodálatos.

Tudom, hogy miként mennek a dolgok a pályán, s azt mondhatom, hogy hatvan évesen is olyan leszek, mint ma. Még nagyon sok dolgot fel kell becsülnöm, s nagy szerencsémre egy olyan klubnál vagyok, ahol megbecsülnek, s ahova mindenkihez erős szálak kötnek, kezdve az elnökkel. Teljességgel nyitottnak érzem magam ezzel a projekttel kapcsolatosan.

Az elnök mindig is kivételes módon bánt velem, öt éven keresztül azt ismételgette nekem, hogy a szezon közben majd valamikor forduljak hozzá, s tájékoztassam róla, hogy folytatom-e vagy sem. Ezúttal is így fogok tenni.

Bizonyos pontokon fel kell ismerni, hogy melyik az a szerep, amely a leginkább hasznos az ügy szempontjából. Nem akarok teherré válni. Sokan azt mondták nekem, hogy a kijelentéseim túlzóak voltak a nemzeti csapatnál, de negyven éves öregemberként kell hogy legyen felelősségérzete az embernek.

Mivel nem én vagyok az utolsó, s tudom, hogy terhessé válhatok, jobbnak láttam félre állni. Soha sem leszek teher, de mindig a rendelkezésére állok azoknak, bármilyen szerepkörben, akiktől olyan sokat kaptam, legyen az a Juve vagy a nemzeti csapat.

Tovább játszom-e, ha a Juventus megnyeri a Bajnokok Ligáját? Ez az egyetlen bizonyosság."

Továbbra is ég a talaj az AC Milan ifjú hálóőre, Gianluigi Donnarumma talpa alatt, s Buffont megkérdezték arról is, hogy milyen tanácsokat adna fiatal kollégájának, aki hamarosan örököse lehet a válogatottnál.

"Nem adhatok tanácsokat neki, mert nem én vagyok a helyében, de a Juventus soha sem rossz választás. Nem tudom, hogy milyen érzelmi szálak fűzik a Milanhoz. Ami a legfontosabb, hogy milyen érzések mozgolódnak az ember lelkében."

Leonardo Bonucci nyáron éppen a Juventustól igazolt a reménytelenül vergődő AC Milanhoz, s a döntés természetesen heves reakciókat váltott ki a zebramezes csapat szurkolóiból.

"Testvéremként szeretem Leót, s még a kicsapongásait is szeretem. Fontos értékekkel bír, s fantasztikus játékos. A Juventus nyújtotta környezet tökéletes volt számára, s sajnáltam, hogy távozott, mert egy indulatos ember büszkeségből hozott döntésének tűnt. 

Beszéltünk vele erről, s ő azt válaszolta, hogy nem hirtelen felindulásból, hanem jól átgondoltan meghozott döntés volt. Leo szereti a kihívásokat, s neki fel kellett élesztenie a tüzet egy bátor és népszerűtlen döntéssel. Tisztelem, de csalódott vagyok, s úgy gondolom, hogy ő is nagyon sajnálja."

Az egész országot megrázta, hogy az olasz válogatott sikertelenül vette a Svédország elleni világbajnoki pótselejtezőt, így nagy meglepetésre távol marad majd a világeseménytől. Buffon a Juventussal egy másik fájdalmas emléket is begyűjtött 2017-ben, hiszen a torinói együttes súlyos, 4:1-es vereséget szenvedett a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben.

"Nem játszanám le újra az Olaszország-Svédország mérkőzéseket. A cardiffi döntőt viszont újrajátszanám, mert ha 80-90 százalékot nyújtottunk Svédország ellen, a Real Madrid ellen a második félidőben nélkülöztük a stabilitást, ami mindig is az erősségünk volt.

Talán azt hittük, hogy nyílt mérkőzést játszhatunk, de ez nem így van. Vannak értékek, s egy tapasztalt csapatnak tudnia kell, hogy egy bizonyos stílusban minden csapattal felveheti a versenyt. Amikor azonban a színvonal emelkedik, rendkívül óvatosnak kell lenni.

Természetes, hogy a szurkolók negatív érzéseket őriznek, hiszen az elveszített döntők olyan sebek, amelyeket örökké magunkkal hordunk. Mi játékosok azonban másként tapasztaltuk meg, mikor pályára léptünk, tudtuk, hogy nehéz lesz, de megvolt az önbizalmunk hozzá, hogy felvegyük a harcot."

Buffon a Parmától igazolt világrekordot jelentő összegért a Juventushoz, ahol azóta élő klubtörténelemmé vált.

"A Juventus módszere megváltoztatta az életemet, megváltoztatta azt a módot, ahogyan a munkámra tekintek, az utat, amely a célok eléréséhez vezet, még ha ebből egy kicsit már egyébként is magammal hoztam a családomtól.

A szüleim és a nővéreim sportolói múlttal rendelkeznek, s soha sem voltak leereszkedőek velem szemben. Létezik egyfajta Juventus-gondolkodás, s csak az előnyömre szolgált, mikor ráleltem Torinóban.

Ez a klub különbözik a többitől, mert az elmúlt évtizedek során Olaszországban és Európában is mindig kiegyensúlyozott volt, gondosan költekezett, de képes volt szinkronba hozni a pénzügyi eredményességet a sportsikerekkel.

A Juvénál lenni nem való mindenkinek, mert igénybe veszi, ugyanakkor meg is acélozza az embert. Talán szórakoztatóbb lehet máshol, de kevésbé sikeres. 

Ha a Barcelonát választottam volna helyette? Más élet, más pályafutás lehetett volna, s nem lehet tudni, miként alakult volna. Fogalmazzunk úgy, hogy a játékoskijáróban maradtam a Camp Nou-ban, de igazán boldog vagyok, hogy a Juvét választottam."

A Juventus mestere, Massimiliano Allegri minden Torinóban töltött szezont bajnoki győzelemmel és az Olasz Kupa elhódításával zárt, s két alkalommal eljutott csapatával a Bajnokok Ligája döntőjébe, Buffon mégis úgy érzi, munkájáért nem kapja meg az őt megillető elismerést.

"Újra és újra nyerni nagyon nehéz. Az ember azt kockáztatja, hogy kétezer ötszáz napon keresztül egyfolytában azzal a gondolattal ébred, hogy győznöm kell. Mentális szempontból ez megterhelő.

Idén meglepett, mikor arról hallottam, hogy gondban vagyunk. De ha egyszer a Napoli minden meccset  megnyer, az nem a mi hibánk...

Arról is hallottam, hogy a védelem gyengébb, de az ott játszó emberek többé-kevésbé ugyanazok voltak. A klub nagyon erős keretet épített, amely büszke és elszánt emberekből áll, akik eltökélten fel akarják venni a versenyt, s ki akarnak tűnni, bízva abban, hogy újra nyernek. 

Aztán ott van Allegri munkája, amiről soha sem beszél senki, mert nem reklámozza magát, ez pedig kivételes. Úgy érzem, hogy mindenki nagy elismerést kap, míg ő jóval kevesebbet. Nem utalok ezzel senkire sem, ez csak az edző pártatlan védelme. Keveset hallunk Allegriről, azonban ha ilyen sokat nyerünk, abban döntő szerep jut az edzőnek.

Soha sem lennék edző, ha mégis úgy tennék, az érthetőségét és a bátor őrültségét venném tőle, ami arra késztette, hogy bizonyos pillanatokban bizonyos döntéseket hozzon."

Buffon rendkívül hosszú pályafutás végéhez közelít, s az interjú során szó esett arról is, vajon mi változott a labdarúgásban azóta, hogy 17 esztendősen bemutatkozott.

"A labdarúgás fejlődött, sokkal nagyobb a profizmus és a tudás minden téren, kezdve a taktikától egészen az étkezésig. A tökéletesség olyan szintjeire jutottunk, amely korábban elképzelhetetlen volt.

Gyakran mondják, hogy már nincsenek jelképek a kluboknál, azonban ez csak választás kérdése. Ha valaki akar, lemondhat bizonyos dolgokról, hogy jelképpé váljon egy klubnál. Ehhez természetesen az is kell, hogy találjon egy olyan klubot, amelynek hasonló ambíciói vannak, ahogyan az Maldini esetében történt az AC Milannál.

Történt-e olyan, hogy nem sikerült jó példát mutatnom? Számtalanszor. Azonban a jó dolog, amit az emberek tisztelnek bennem, az az emberiesség. Olyasvalaki vagyok, aki hibák, vagy állítólagos hibák esetén – hiszen néha kapcsolatba hoztak olyan dolgokkal, amelyekhez semmi közöm nem volt – nem rejtem álarc mögé az arcomat.

Vannak olyan lépések, amelyeket meg kell tenni ahhoz, hogy emberileg még erősebbé váljunk, s emelkedjen az önbecsülésünk. Ezernyi hibát is felismerek, de őszinte ember vagyok, akitől soha sem számítanának váratlan ütésekre. Azt mondom, amit mondanom kell, de mindezt kulturáltan, tiszteletben tartva a szabályokat és a szerepeket.

Ritkán nézek videókat a fiatalkori önmagamról, de ez nem azért van, hogy bármit is tagadjak. A karakterem volt az erősségem még akkor is, ha néha kellemetlenül érzem magam olyasmi miatt, amit mondtam és ahogyan mondtam. A srác őrülten és keményen kinyilvánította a véleményét, akár az okozott kár ellenére. Most már nem ilyen vagyok, még ha szimpátiával is tekintek vissza rá. Az élet a fejlődésről szól, s az lenne az igazi baj, ha még negyven évesen is ilyen lennék."

Buffon volt a veterán játékosok egyike, aki összehívta a válogatott játékosait a Svédország elleni visszavágó mérkőzés előtt.

"Korábban voltak bizonyos pillanatok, amikor találkozót tartottunk a játékosok között, s ez szokatlannak tűnt a nemzeti csapatnál. Amikor azt látom, hogy korábbi játékosok a televízióban azt mondják: »Az én időmben...« , ilyenkor azt mondanám nekik, hogy »És vajon nem beszéltél a te idődben?«.

Egy találkozóban nincsen kivetnivaló, ez csak a felelősségérzetét mutatja azoknak, akik meg akarnak változtatni egy negatív helyzetet. Ventura tudott róla, s ő volt az, aki szorgalmazta. Mennyi felelősség illeti Venturát? Semennyi, s ez nem csupán retorikus kijelentés. Sikertelenség esetén a hiba mindenkié. 

Vannak olyan történelmi pillanatok, amikor egyszerűen csak nem vagy elég jó. Még amikor nagyon erősek voltunk, Svédország akkor sem volt könnyű ellenfél, s 1:0-ra vagy 2:1-re nyertünk volna, de mindig is kiegyenlített meccsek voltak. Ezúttal vereséget szenvedtünk, ami már máskor is megesett, de most igazán nagyon nagy volt a tét."

Végezetül Buffont arról kérdezték, hogy melyik korábbi csapattárs volt az, aki leginkább eltékozolta tehetségét

"Antonio Cassano." - vágta rá a Juventus klasszisa. "A legbarátságosabb? Egyértelműen Asprilla. Utána Simone Pepe."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr3313540631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedronegroo 2018.01.02. 13:26:52

Asprilla?? Az nem egy balhés feka volt?? Nekem így rémlik, mondjuk nem mostanában volt :)

Apuleius 2018.01.02. 13:37:33

@pedronegroo: "Asprilla?? Az nem egy balhés feka volt??"

Ha esetleg így van, az vajon mennyiben mond ellent annak, amit Buffon mond róla? Az ügy szempontjából különösen nagy jelentősége van a bőrszínének...

hurbiny3k 2018.01.02. 13:49:08

Nekem úgy rémlik, imádták mindenütt.. Mikor visszatért a Parmhahoz, a 99es uefa kupa döntőb becserélték ünnepelni 3-0nál..

Mitya10 2018.01.02. 14:26:26

Minden szava kincs. Ellenben a Venturás résszel nem értek egyet igenis rengeteg mondhatni csak szar dõntéseket hozott...

pedronegroo 2018.01.02. 14:33:06

@Apuleius: Nem is a bőrszíne érdekel, a feka az csak egy megállapítás részemről ez egy tény nem valami sértés akart lenni. A legbarátságosabb és a balhés fura nekem egyszerre, de csak elsőre :) amúgy valóban nem zárja ki a kettő egymást. :) De ezek szerint nagy figura lehetett a kolumbiai ha Buffonban ilyen mély nyomott hagyott majd 20 év távlatából :)

Apuleius 2018.01.02. 14:42:49

@pedronegroo: Ok, így már jobban értem, csak bevallom, elsőre eléggé megdöbbentett, hogy egy kisregény hosszúságú Buffon nyilatkozatból, amely tele van hihetetlenül fontos gondolatokkal, miért pont ezt a gondolatot és miért pont így emelted ki. Elég sokat beszélgettünk már mi ketten, így pontosan tudom, hogy semmi bajod nincsen a más bőrszínnel, csak a közhiedelemmel ellentétben a "rasszizmus" fogalma nem azonos az idegengyűlölettel, s tulajdonképpen a rasszok közötti eltérések túlzott és jelen esetben értelmetlen kihangsúlyozását is jelenti. Szerintem ez is egy ilyen "felesleges" dolog volt, az ügy szempontjából érdektelen, hogy feka volt-e (de még az is, hogy balhés volt-e), de értem, hogy másként és másra gondoltál.

Asprilla egyébként csodálatos tehetségű játékos volt, akit öröm volt nézni a pályán, szerintem annyira nagyon balhés sem volt, de még nagyobb pályafutást is befuthatott volna. Ezek szerint viszont akkor emberileg is rendben volt :-)

Rocky80 2018.01.02. 14:48:12

@pedronegroo: @Apuleius: nagyon komoly csapata volt akkor Kolumbiának, 1994-et írunk, emlékeztek?
Titkos vb esélyesek voltak, akkor lőtték le Escobart is, mert öngólt rúgott a végén.
Asprilla volt az egyik csatáruk.

pedronegroo 2018.01.02. 16:04:29

@Rocky80: Jól emlékszem arra a tornára, kedvenc vébém! Mondjuk a kolumbiai csapatról sajnos inkább Escobar esete maradt meg. Amúgy meg hagyjuk, 94?? Na ne, ilyen nyuggerek vagyunk már? :)

@Apuleius: Szerintem most már mondhatna valami hülyeséget is Buffon mert unom már a Coelho-i bölcsességeit! :))

Direct_01 2018.01.02. 16:37:04

A valaha volt legnagyobb !

Rocky80 2018.01.02. 16:39:16

@pedronegroo: csak te! :D

Romario mekkora játékos volt!

És a Romario - Sztojcskov csatársorral felálló Barcát tudta megverni a Milan 4-0-ra... :O

Volt ilyen olasz futball is...

2018.01.02. 20:48:37

@Apuleius: "a közhiedelemmel ellentétben a "rasszizmus" fogalma nem azonos az idegengyűlölettel" - Pontosan mire gondolsz ennél az összehasonlításnál? Bőrszín -
Származás?

Apuleius 2018.01.02. 20:54:16

@Dr. Grant: Nem, inkább arra gondoltam, hogy nem csak az meríti ki a rasszizmus fogalmát, hogy valaki pejoratív jelzőkkel, nyíltan gyűlölködve szól valamely kisebbségről, rasszról stb, de az is, ha valaki a különbözőséget túlhangsúlyozza, vagy feleslegesen kiemelve, kihangsúlyozva, azt sugalmazza, hogy a különbözőségnek valódi jelentősége van valamilyen okból kifolyólag.

GGábr81 2018.01.02. 21:15:56

@Apuleius: a kebabos nem utal feleslegesen származásra?

Apuleius 2018.01.02. 21:27:07

@GGábr81: A történet azért nem arról szól, hogy soha nem szabad származással kapcsolatos szavakat használni, s nem biztos, hogy érdemes átesni a ló túlsó oldalára. Mindig a kontextus, a hangnem és az ízlés határozza meg a dolgot, a "kebabos" nálam még elmegy, s inkább csak ostobaságnak tartom, így a jövőben sem kívánom annak szentelni az időmet, hogy az összes kommentet végigolvasva kiszűrjem, amikor előfordul.

2018.01.02. 21:50:02

@Apuleius: Igen, ez világos volt már a legelső kommentedből is. Azt a szót nem hallottam igazán sokszor, hogy idegengyűlölet. Ezért kérdeztem.

Apuleius 2018.01.02. 21:57:59

@Dr. Grant: Bocs, akkor lehet félreértettelek, nem vettem, hogy Te kifejezetten erre a kifejezésre kérdeztél:

hu.wikipedia.org/wiki/Idegengy%C5%B1l%C3%B6let

2018.01.02. 22:21:49

@Apuleius: Nem történt semmi. Azóta rájöttem, hogy talán amiatt nem értettem hirtelen ezt a kifejezést, mivel gyakoribb lehet az, amikor nem választható külön a 2 kifejezés. De nem akarok ezen filozofálni, a lényeg amúgyis megvolt. :-) Köszi a linket.

GGábr81 2018.01.03. 07:56:43

@Apuleius: a kérdés nem ez volt. Nem kötekedni, vagy megbántani szerettelek volna téged. Legkevésbé sem a munkádba beleszolni. Csak szerintem Khedira pocsék teljesítményét megemlítve, "felesleges" utalni még a származására is. Persze hirtelen kicsattanásból még az is belefér, én inkább csak a gyakoriságát érzem feleslegesnek. És az természetesen nem a te kritikád, hiszen nem te vagy akire utaltam. Lehet feleslegesen is említettem, bocs

Apuleius 2018.01.03. 10:19:55

@GGábr81: Szerintem pontosan értettem a kérdésedet, s arra is válaszoltam. Nem, ne aggódj, nem éreztem sértőnek a felvetésedet, s értem, hogy Khedira fikázására utaltál, erre írtam, hogy nálam ez a kebabosozás még egy bizonyos határon belül van (habár jogosan merülhet fel a kérdés, amit feltettél), s szerintem inkább tartozik a primitívség tárgykörébe, mint a rasszizmuséba. Ennek eldöntése, megítélése sokszor nem egyértelmű és világos, így egy kicsit az egyén ízlésén is múlik. Teljesen jogos és értelmes volt a felvetésed, csak egész egyszerűen sokszor kedvem és kapacitásom sincsen óvóbácsit játszani, hogy megértessem mindenkivel, hogy bizonyos dolgokat miért nem írunk. Nem Neked szólt ez a kicsit idegesre sikerült válasz, hanem ennek a jelenségnek.

2018.01.03. 12:23:53

@GGábr81: Nem célom, hogy beleszóljak ebbe a vitába, csak szerintem másról van szó: nem mondom, hogy jó dolog, de alapvető emberi tulajdonság, hogy ha mérges vagy valakire, vagy esetünkben Khedira harmatgyenge produkciója kapcsán nem mindig azzal "találod meg", amivel korrekt és indokolt lenne, vagy csak szimplán nincs energiád tiszteletteljes hivatkozásra és a higgadt értékelésre. Gondolom találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy egy vita elfajulása során a 2 fél már rég más témánál jár, mint amiből kiindult. Persze az ember általában nem szeret inkorrektnek lenni, de olyan ember nagyon kevés van, akinek ez kivétel nélkül mindig sikerül. Pl. ha van egy helyzet, amiben Veled meg sem próbálnak korrektek lenni, akkor nehéz annak maradni. Az arányok különböznek, ki mennyi korrektséget hoz. Te 1000-ből 1000-szer meg tudod csinálni? Na, persze van olyan is, aki nem erőlködik és 1000/0-t hoz. És szerintem ennek nincs sok köze a rasszizmushoz és hasonló jellegű dolgokhoz. Amit @Apuleius: kolléga említett (primitívség), ahhoz kicsit lehet, bár szerintem ez erős szó. Mert ebben az esetben minden ember az. Én inkább az önuralomra gondolnék. Számtalanszor láttam már olyat, hogy egy ember általában kedves volt a többivel és egy napon meg váratlanul utálatos. Magyarázat nélkül. A körülötte levők reakciója: "Hagyd, biztos családi problémája van." Az igazság pedig a legtöbb esetben az volt, hogy nem is volt az igazán komoly probléma. Pl. kicsivel kevesebb fizetést kapott, mint amennyit szerinte érdemelt volna, vagy nem volt igazán jó este a "2 személyes program", ilyenek. Az életminőségét, egészségét, családját SEM befolyásoló dolgok általában. Csak rossz kedv + no önuralom.

alexGicamo 2018.01.06. 13:21:25

Azon túl,hogy klublegenda és a kedvencem a csapatból,szeretem őt azért is, mert mindig hű önmagához és az elveihez .
FORZA DRÁGA GIGIM !!!
FORZA JUVE PER SEMPRE !!!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása