Trezeguet: "Nem féltem csatlakozni a Juventushoz"

trezeguet_david.jpgA Juventus hivatalos honlapja a klub korábbi legendájával, David Trezeguet-vel közölt hosszú interjút, amely során szó esett a támadó pályájának kezdetéről, pályafutásának legfontosabb állomásairól és a jelenlegi csapatról is.

"A szerelmem a futball iránt gyerekkoromban kezdődött: az apám argentin profi futballista volt, én pedig Franciaországban, Normandiában, pontosabban Rouen-ban születtem, mert akkoriban ott játszott. Európában születtem, de a vérem argentin és dél-amerikai, így természetes, hogy a labdarúgást azonnal ott éreztem magamban.

Gyerekként, még Buenos Airesben csak focizni akartam. 10 éves koromban volt egy próbajátékom a Platense-nél, s ez volt az első tapasztalatom az igazi futballról, a szabályokról, az edzőről, a csapattársakról. Emlékszem arra a napra, ahogyan nagyon jól emlékszem az első edzésemre is a profik között. 16 éves voltam, az az esemény különleges volt számomra: érzelmek, vágyak és talán félelem elegye.

Mikor fiatal vagy, s ott találod magad az öltözőben a profik között, akik kicsiként tekintenek rád, tanácsokat adnak, s megosztják veled, milyen lesz az élet labdarúgóként. Elsőként ekkor ötvöződött a labdarúgás szórakoztató oldala a valósággal, hogy a játék munkává is válhat.

Sráckoromban nagyon jól éreztem magam, s ez az, amire ma is bátorítom a fiatalokat, mert a szórakozás alapvető fontosságú. Aztán vannak fordulópontok: az első számomra akkor jött, amikor 17 éves voltam. Életem történetét vicces módon ugyanaz az út keresztezte, amelyre apám lépett, aki még Franciaországban dolgozott. Nagyon szerencsés voltam, mert a családom mindig támogatott, minden álmommal, mellettem maradva egy nehéz életkorban, amikor az ember könnyen elveszítheti a fókuszt.

1997-ben tértem vissza Franciaországba, s Buenos Airesből az utam a Monacói Hercegségbe vezetett. Európa számomra meghatározó volt: hatalmas profizmust és a részletekre való odafigyelést tanultam, s itt léptem be a professzionális futball világába. Belépő, amely néhány hónappal később a nemzeti csapatba vezetett. Akkoriban nem lehetett két útlevelem, így a francia állampolgárságot választottam. Megnyertem az U17-es Európa-bajnokságot, a döntőben Spanyolországot legyőzve. Játszottam az ifjúsági világbajnokságon is Malajziában, s mivel jól bejáratott út vezetett az U17-es és a felnőtt csapat között, végül megjött a behívó a felnőtt csapatba...

1998 februárjában játszottam a nyitómérkőzésen a Stade de France-ban, amikor legyőztük Spanyolországot. Majd jött a világbajnokság, s 20 évesen világbajnok lettem.

Milyen volt számomra ilyen fiatalon a válogatottban játszani? Különleges pillanat volt: a nemzeti csapatot újjá kellett építeni, s ennek a tornának a kalandja hihetetlen volt, nem csak a labdarúgás szempontjából, hanem azért is, mert a győzelem nagy hatással volt társadalmi kérdésekre is, mint a rasszizmus, ami erősen érezhető volt Franciaországban. Megéltem ezt a hihetetlen kalandot, s két hónapot kizárólag a csapattársaimmal töltöttem, szinte minden más kapcsolat nélkül. Ez igazán segített fókuszáltnak maradni, hogy ne ragadjanak el az érzelmek, s hihetetlen győzelemre vezette a csapatunkat.

Fejlődésem következő lépése még mindig a nemzeti csapattal történt: a világbajnokság után folytatnunk kellett, mert két évvel később az Európa-bajnokságért küzdöttünk. Ekkor is győztünk, de azért is nagyon jól emlékszem erre az időszakra, mert néhány héttel a torna vége előtt aláírtam a szerződésemet a Juventusszal. A nemzeti csapatban két játékos is volt, akik jól ismerték a Juvét: Didier Deschamps és Zinédine Zidane. Volt néhány ajánlatom, de amikor meghallottam, hogy a zebramezesek engem akarnak, nem voltak kétségeim. Még fiatal voltam, de nem féltem csatlakozni ehhez a történelmi klubhoz, ahol számos francia játékos tündökölt az évek során.

Egy új fejezet a Juvéval, egy teljesen új világ, egy környezet tele bajnokokkal, s egy bajnokság, a Serie A, ahová akkoriban a világ összes nagy játékosa vágyott. Egy bajnokság, ahol sokat lehetett és lehet tanulni, különösképpen egy olyan srác számára, amilyen akkoriban voltam. Nehéz volt az elején, egy európa-bajnoki döntőről érkeztem, amelyet Olaszország elveszített. Azonban ahogy a történetem alakult, tíz évig maradtam, sok gólt szereztem és sokat nyertem, s három aranylabdással játszottam, ami nem túl gyakran történik meg. Itt a Juvénál az ösztöneimet és a tehetségemet használtam, de mellette sokat dolgoztam, egy ilyen klubnál gyorsan megtanultam, mi a szerepem. Megtanultam, hogy egyfelől megértsem a csapattársaimat, másfelől minden nap, minden mérkőzéssel fejlődtem, összemérve magamat a nagy bajnokokkal, akik akkor a Serie A-ban játszottak.

Ha a mai Juvéra gondolok, azt látom, hogy nagyszerű munka zajlik az ifjúsági szektorban. Bizonyos tekintetben újra azt látom, amit 2006-ban tapasztaltam meg, amikor olyan játékosok nőttek fel, mint Claudio Marchisio és Sebastian Giovinco. Ebben az évben vannak fiatalok, akik kitűntek, s megmutatták képességeiket, ez pedig nagyon jó dolog. Mindennek van kezdete, s látva ezeket a fiatalokat játszani, a sajátomra gondolok vissza. Fontos, hogy a klub támogatja és kineveli a saját játékosait, akik fontossá válhatnak, mert a közönség szereti azokat a srácokat, akik »beleszülettek« a csapatukba. 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr418154358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ethan Hunt 2023.06.27. 13:26:56

Nagyszerű játékos, ideális társa volt Alexnek! Nagyon szerethető figura, allűröktől mentesen, egy 'class act'! Olyan ember, akinek mindig a klub alkalmazásában kellene maradnia, amíg igényli.

Azért a 2000-es EB-döntőn az olaszok ellen szerzett Aranygólja után nem lehetett kellemes fogadtatása a Juve öltözőjében, főleg, hogy alapból sem volt egy könnyű időszaka a csapatnak, kellett idő míg beindultak a dolgok újra. Del Piero a térdszalag-szakadásából visszatérve valahol a korábbi tudása 10%-án produkált, a 2000/01-es szezonban már talán elérte a 20%-ot. Aztán a szezon végén kulcsjátékosok távoztak (Zidane, Inzaghi) és kulcsjátékosok érkeztek (Buffon, Nedved, Thuram) + Lippi és a dolgok beindultak végre...

alexGicamo 2023.06.27. 19:21:03

Annyira imádtam nézni a játékát ! Mindig nagyon szimpatikus játékos és ember volt számomra . ALEXSZEL verhetetlen duót alkottak , rettegtek tőlük az ellenfél védői, ebben biztos vagyok !
Mikor lesz nekünk akár csak hozzájuk hasonló csatárpárosunk ?

venember83 2023.06.27. 20:03:35

@alexGicamo: Alex önmaga is megismételhetetlen, de hogy ilyen párosa legyen a Juventusnak... Sokat kell még aludnunk addig. Főleg így, ha az ígéretes fiatalt másfél év után eladja a klub úgy, hogy a csapat képtelen volt kihasználni a benne lévő potenciált.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3385) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (916) elemzés (40) előzetes (860) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9917) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4158) mercato (4142) nyilatkozat (7440) Olasz Kupa (326) összefoglaló (411) pletyka (4172) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása