Nesta: „Nincs egyértelmű, pontos irány a Juventusnál”

nesta_alessandro_edzoskodik_fekete_melegitoben.jpgA Corriere della Sera munkatársának nyilatkozott nemrégiben Alessandro Nesta, aki értékelte a szezon kezdete előtt még bajnokjelöltnek tekintett, ám azóta hullámvölgybe kerülő Inter és Juventus helyzetét, valamint a védő pár szót mondott Matthijs de Ligt kapcsán is.

„Kívülről úgy tűnik, hogy az Inter fizikai tekintetben is nehézségekkel küzd. Hogy befolyásolja a csapatot a klub nehéz helyzete? Ha igen, ennek nem kellene így lennie. A játékosok, az edző és a vezetőség feladata, hogy csapatot alkossanak, és átlépjenek a válságokon. De ezt gyorsan kell megtenni.”

A Lazio csapatát is megjárt játékos természetesen a Juventus helyzetéről is beszélt, s leginkább Massimiliano Allegri felelőssége merült fel.

„Ez nem csupán Massimiliano Allegri hibája. Inkább általános fejetlenségről beszélnék, évekig egy lépést előre s kettőt hátra tett a klub, nincs pontos irányvonal, még a játékospiacon sem. Nincs egyértelműség a klubnál.”

Matthijs de Ligt nyáron a Bayern Münchenhez igazolt, s azóta több interjúban is felmerült, hogy miért nem sikerült számára a legjobban az olasz kaland, ám Alessandro Nesta szerint a játékosnak inkább az aktuális feladataival kellene foglalkoznia, nem pedig a torinói időszakkal.

„Én bizonyosan tartózkodtam volna egyes kijelentésektől. 70 millió eurót fizettek érted, mindenképpen le akartak szerződtetni, közben pedig sokáig sérült voltál. A Bayernhez akarsz igazolni? Rendben, távozz és kész.”

Az egykori játékos természetesen a Milan helyzete mellett sem mehetett el szó nélkül.

„A Milan kapcsán tavaly szkeptikusabb voltam. A csapat fejlődött, miközben a többi csapat bajban van. Úgy gondolom, hogy fej-fej mellett a Napolival harcol majd a Milan a bajnoki címért. Ennél a két csapatnál a két legegyértelműbb az elképzelés klub, edző és játékosok szintjén. Pontosan megterveztek mindent.

Pioli? Őszintén azt mondhatom, hogy mindig kiváló edzőnek gondoltam őt, már a Laziónál és a Fiorentinánál, de soha nem gondoltam, hogy ennyire jó. Csodálatos dolgot ért el.”

A magyar válogatott ellen az olasz válogatott hátvédei mind 30 fölöttiek voltak, válságban lenne az olasz iskola?

„Vannak generációk, pillanatok, fázisok. Nem az iskola vagy a tanárok hibája, inkább a genetika a gond. Az 1974 és 1977 közötti születésűek nagyon erősek voltak, lényegében mi nyertük meg a világbajnokságot. Chiellini kilépett, Bonucci is benne van a korban. Kell az utánpótlás, de nem egyszerű. Tetszik Bastoni, de fejlődnie kell. Különösen a Bajnokok Ligájában, ott kell erősnek lenni. Mindenki képes egy jó szezonra, de a legmagasabb szinten kell teljesíteni három vagy négy évig, hogy minőségbeli ugrásról beszélhessünk.”

Melyik másik fiatal olasz védőben lát potenciált Alessandro Nesta, vannak ilyenek?

„Bastoni és... Bastoni. Remélem, hogy megtanul négyvédős rendszerben játszani, érnie kell.”

S mi a helyzet Alessandro Nestával, olykor megjelenik a televízió képernyőjén, de nem szeretne edzőként dolgozni?

„Egyelőre nem, s a televízió sem az én világom. Voltak megkeresések, de ezek nem győztek meg. Majd jön egy megfelelő ajánlat Olaszországból vagy külföldről.”

S ha már felmerült a külföld, milyen a Serie A kintről?

„Új stadionok kellenek. Nem várhatunk tovább. Amikor a pályáról látod a leparkolt buszt, azt jelenti, hogy valami nincs rendben. Stadionok nélkül soha nem fogjuk elérni a Premier League szintjét, meg sem tudjuk közelíteni azt. A bevételek jelentik a kiindulási pontot. Aztán innen minden emelkedik, nagyobb bevétel, erősebb játékosok, magasabb minőségi szint.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6517944266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wizzurah 2022.10.01. 06:29:32

Akkor a magyar foci hamarosan világszínvonalú lesz, hisz a stadionok megvannak. Ugye ugye, mi mindig mások előtt járunk 1 lépéssel de inkább kettővel. Kezdem azt érezni, hogy az olasz foci is...

" a mi kutyánk kölyke."
- egy neve elhallgatását kérő politikus

venember83 2022.10.01. 08:30:30

@Wizzurah: mi köze a magyar futballnak mindehhez? Főleg a magyar politikának? Másrészt pedig megkérdőjelezhető lenne, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy legalább a meghatározó olasz kluboknak saját stadionjuk legyen? Roma, Milan és Inter, esetleg Atalanta, Lazio, Fiorentina stb. Nyilván saját forrásból és fenntartásának kötelezettségével.

Wizzurah 2022.10.01. 09:34:00

@venember83: Pont te nem látod a hasonlatot és a mondandója lényegét? Csalódtam. A stadion.
Az olasz klubok többségének sosem lesz saját stadionja. Egyszerűen nincs is már rá pénzük, de amikor tényleg népszerű volt a serie a, akkor sem akarták. Nem is látom, hogy maga az olasz labdarúgás a közeljövőben bármilyen javuláson menne át.
Nem csak a stadionokkal van baj, ill. gondolom a szurkoló kimegy egy átlagos stadionba is, nem csak egy szuper modernbe. Amíg a bírói ténykedés pl. a béka segge alatt van. Amíg az olaszoknak nincs rendes utánpótlás programjuk. Amíg kizárólag kiöregedő játékosokat tudnak csak a ligába csábítani. Amíg az olasz edzők 95%-a hihetetlen maradi és nem fejlődik a focival, de úgy az egész struktúra a vezetéstől át mindenig, addig nem fog változni semmi. Ezt azért már látja 1-2 fiatalabb olasz is, aki le is nyilatkozta, tőlünk pl. Chiellini.
Ezáltal a klubcsapatoktól sem várható semmi, szerintem amúgy közel sem vagyunk tisztában azzal, hogy mekkora a baj. Hol látni még ilyet, ahol pl. az olasz bajnok és elvileg a bajnokság második legerősebb csapata, akárhogy is utáljuk őket a csőd szélén van, hitelező tulajdona és már évek óta nem talál vevőt. Vagy hogy a Juventus évek óta egyre nagyobb veszteségeket termel. Ebből is látszik, hogy mennyire nem csábító az olasz foci.

alexGicamo 2022.10.01. 10:11:04

Szerintem , nagyon jól látja a dolgokat .

delpi0823 2022.10.01. 10:20:03

@venember83: Nezd meg a kozvetitesi jogokbol befolyo penzeket,a premierleague utolso helyezett csapata kb tobbet kap mint az olasz elso helyezet,ehhez a stadionoknak nem hiszem hogy sok koze van.........

delpi0823 2022.10.01. 10:27:42

@Wizzurah: Barcelona.........De azert a spanyol klubbok tobbsege sincs valami jo helyzetben,nehogy azt hid hogy csak az olasz klubbok vannak szarban,a franciak se allnak valami jol.Egyedul a premierleague csapatok meg talan a nemetek,de azok nem is koltenek annyit igazolasokra,meg a Bayern is ketszer meggondolja kit igazol es mennyiert,bar az utobbi evekben mar azert ok is igazolgattak.

delpi0823 2022.10.01. 10:34:56

@delpi0823: Azert nem hiaba akarta a legjobban Agnelli,Perez,Laporta 3as azt a szuperligat,mert tudjak hogy kurva nagy lemaradasba fognak kerulni az angol csapatokkal szemben anyagilag,az angol csapatok ki is szalltak egybol,tulajdonkeppen nem is volt nekik erdekuk ez a sorozat.Mert ha igy haladunk a premierleague lesz a szuperliga,mivel az osszes Arab meg penzes befekteto premierleague klubbokat vasarol szinte 95%ban.A footballnak valtozasra van szuksege es nem csak Olaszorszagban az az igazsag........

Wizzurah 2022.10.01. 11:07:01

Az angol liga az teljesen más, azt ne is vegyük figyelembe. Nem olyan rég még csak anyagilag volt nagy az előnyük, de nagyon jól használják ki szerintem, így már szakmailag és a mutatott játékban is torony első, maga a Premier League.
A barcelona becsődöl ill. nem fog, de az nem a spanyol bajnokság sara, hanem az, hogy a katalánoknál mennyire alkalmatlan emberek ültek a vezetőségben. Amúgy a La Liga, mint bajnokság a németnél is gazdagabb, tehát azért, mert stabilnak tűnik a németek, meg a bayern a zászlóshajó, nem igaz az állítás. Idén költöttek többet az olasz klubok, a nyáron, úgy 200-250 millióval, mint a spanyol klubok, de ennyi.
A szuperligát szerintem néhány klub azért is akarta, mert tele a töke az uefával.
Maga a spanyol liga is szerintem jobban menedzseli a klubokat és magát a ligát. Az olasz csapatok hosszú évek óta nem komoly tényezők a nemzetközi porondon, ami elszomorító. Mondjuk a mai olasz focit nem szeretem. De hát ahány ember, annyi vélemény.
Mondjuk a barcelona-t mint brandet összekeverni a juventus brandjével, ezzel a gagyi J betűvel, hát.... szerintem ég és föld 2022-ben.

venember83 2022.10.01. 12:05:28

@Wizzurah: látok hasonlóságot, de a mondanivalóját jóhiszeműen nem tekintem Allegri-mosdatásnak és stadionépítési kormányprogramnak. Remélem, hogy egyszerűen többtényezős dologként tekint az egész helyzetre. Pl. Allegri leváltása szükségszerű, de a klub rendszerszintű gondjai (lásd gyenge utánpótlásnevelés) ettől nem fognak megoldódni, bár a játék persze javulhat.

Nem véletlenül említettem a meghatározó klubokat, a két milánói csapat és a Roma saját stadiont tervez (utóbbi már sok-sok éve, de bürokraták folyamatosan keresztbe tesznek). Szerintem az olasz kluboknak mindenképpen stadion kell, s nem azért, mint Magyarországon, ahol sok fenntarthatatlan és kevéssé látogatott stadion épült állami pénzből, ha már mindenképpen szeretnéd a magyar helyzetet is belevonni az egészbe. Egy Romának pl. kell a stadion, hogy évi 40-50-70 millió eurós bevételre tegyen szert, ahogy a Juve is az elmúlt évben már 40 millió euró feletti bevételt regisztrált a stadionjának köszönhetően.

Vannak gondok az olasz futballban, de ahogy egy Atalantánál sikerült elindulni egy úton (s most nagyjából a végállomáshoz értek, ennél feljebb nemigen lesz), úgy más kluboknál is lehet lépéseket tenni, s pl. egy Genoát is fel lehet futtatni felelős vezetői és edzői döntésekkel, és mindenképpen többre lenne érdemes Olaszország egyik legpatinásabb klubja, mint amit az elmúlt években láttunk. Plusz nem egy külföldi tulaj szállt be az olasz futballba, tehát akár pénz is lehet stadionokra, de pusztán a stadionépítés (ahogy Allegri menesztése a Juventusnál) nem oldja meg a gondokat. Viszont a stadionok kellenek a plusz bevételekhez, amiből aztán lehet a felnőtt csapatot és a klubot fejleszteni, mert nem lehet mindegyik klub nevelőklub.

delpi0823 2022.10.01. 12:14:08

@Wizzurah: Nem csak a Barcelona van anyagilag rottyon a spanyolok kozul ezt a vak is latja.Szted a valencia miert nem tudta meg Arthur fele fizeteset se allni?

Gaben Smith 2022.10.01. 13:24:12

@delpi0823: teljesen világos miért van hátrányba minden liga.
Elsősorban az adott ország gazdasági versenyképessége.
Másodsorban a foci a beáramló egyeb tőke (olajos és egyéb mágnások pénzköltése) mértéke hatalmas így ezek a kiapadhatatlan források folyamatosan infláljak a fociban forgó pénzek értéket ( fizetések transzferdijak stb )
Harmadsorban az adott liga felfogása nyilván a pl szervezése és expanzioja világméretű eladható így egyfolytában emelkednek a bevételek amit vissza forgatnak a csapatoknak.
Innen nincs visszaút csak egy komplett át szerveződés után.
Amennyiben minden így marad szép lassan az összes klub állandó mínuszt fog termelni az angol és az egyeb külső forrásból szponzorált csapatokhoz képest (PSG)

nortu30 2022.10.01. 15:50:30

Szerintem Nesta teljesen jól beszél. Semmiféle koncepció nem látható a klubnál. Erről mondjuk tényleg nem csak Allegri tehet, bár szerintem már ki kellett volna hajítani bármibe is kerül, mert akárhogy is, közvetlenül az edző a felelős a taktikáért és a játékért. Ilyenünk pedig sajnos nincs. Idehozták egy számára igen kedvező szerződéssel, de ő képtelen bármit is kezdeni a csapattal, akármilyen keretről is beszélünk.

Rikoo 2022.10.01. 18:37:35

@Wizzurah: A spanyol klubok sokkal nagyobb bajban vannak, mint a németek. De nyilván a mentalitás és a gazdaság közrejátszódik ebben. A spanyol focit továbbra is a bankrendszerre építik, aminek akár katasztrófális végkifejlete is lehet.

Rikoo 2022.10.01. 18:44:45

@venember83: Az az igazság, hogy a magyar infrastruktúrát sem kellett volna javítani az elmúlt 10 évben, ha foglalkoztak volna vele az illetékesek a 80-90-es években.
Olaszországban most ugyanez a helyzet.
Stadionokra, edzőközpontokra van szükség szinte mindenhol. Le vannak marad a németektől óriási mértékben.
Nyilván egy 60 milliós országról beszélünk, ahol azért még mindig rengeteg gyerek kezd el focizni, így egy bizonyos szintnél lejjebb nem kerül az olasz foci, de változásokra van szükség az országban és ezt már jól látják az emberek is, hiszen tudjuk mi lett a végeredmény múlt vasárnap.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9860) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4125) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása