Chiesa: „Azt hiszem, szeptember elején visszatérhetek”

chiesa_federico_vlaho_tarsasagaban_f1_monaco.jpgA Tuttosport nemrégiben beszámolt Federico Chiesa nyilatkozatáról, amelyet a játékos a Save the Children egyesület és a Juventus közreműködésével létrehozott Punto Luce központ megnyitóján adott.

Az átadott létesítmény oktatási központként hivatott szolgálni gyermekek számára nullától tizennyolc éves korig.

„Gyermekként szerencsés voltam, mivel követhettem és megvalósíthattam az álmaimat. Jó érzés itt lenni, mert itt kezdődnek az álmok.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a sportról sem, az iskolához sok mindent kötünk, de a sport alapvető fontosságú. Ez oktatás, edzés és fegyelem, a sportnál nincs jobb dolog az élet igazi értékeinek a megtanítására.

Az álmom, hogy minél hamarabb visszatérjek a pályára, ám vannak határidők, amiket kötelező betartani. Az egészségügyi személyzet mindenben a segítségemre van, és ez fantasztikus dolog. Úgy hiszem, szeptember elején a keretben lehetek, de meglátjuk. Jelenleg ott tartunk, hogy elkezdtem futni, és most gyakoroljuk az irányváltásokat.

A következő bajnoki évad még nehezebb lesz, idén a Milan nyert, az Inter nyerte az Olasz Kupát, a győzelmek pedig további győzelmekhez segítenek. Vissza kell térnünk a Juventust jellemző mentalitáshoz, és kegyetlenebbnek kell lennünk. A cél, hogy a következő évben márciusban versenyben legyünk minden egyes kiírásban.”

Az elmúlt hetekben felmerült a tízes mez kérdése, a pletykák szerint Paulo Dybala távozásával Federico Chiesa vagy Paul Pogba öltheti azt magára a következő szezonban.

„Bárki örülne a tízes meznek, rendkívüli bajnokok viselték ezt a számot a Juventusnál. Majd júliusban választ kap mindenki…

Ami a kedvelt posztomat illeti, jobban érzem magam szélsőként, mint a válogatottnál. Allegri mester ezt jól tudja, de sérülések miatt egyes változásokat kellett foganatosítania.

Dušan Vlahović? Alig várom, hogy vele futballozhassak, ő nagyszerű játékos. Nagyon jól érzem magam vele a pályán, alig várom, hogy játszhassak vele, és gólpasszokat adhassak neki.

Ángel Di María bajnok futballista. Számos trófeát nyert már, de ami az átigazolási időszakot illeti, az elnökhöz kell fordulniuk a kérdésekkel.”

A játékost a válogattal kapcsolatban is kérdezték.

„Változásra van szükségünk, új és friss játékosokra, de az olasz rendszeren is változtatnunk kell. Lemaradtunk a többi országhoz képest, és ahogy a mester mondta, az olasz futballisták nem játszanak.

Hozzá kell lássunk a mentalitás megváltoztatásához, szerintem erre Mancini mester a legmegfelelőbb. Megtette ezt az első összeomlás után, amikor nem sikerült kijutni a világbajnokságra, és felértünk Európa csúcsára. Véleményem szerint az edzés alapvető fontosságú. Szerencsére a megfelelő emberek voltak mellettem, és a megfelelő edzőkkel találkoztam, akik türelmesek voltak a játékosfejlődés tekintetében, és meg tudták találni a megfelelő pillanatot a potenciál kiaknázására.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr3917853765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.06.10. 14:47:32

Ne siesd el, nehogy baj legyen, de baromi nagy szükség lenne rád!

Shyr Kahn 2022.06.10. 17:34:36

Remelem a sebessege es agilitasa sem csokken le a serules es labadozas miatt es hosszabb tavon viszontlatjuk azt a Chiesa-t, aki a valogatott es Juve huzoembere volt.

Del Pybala 2022.06.10. 19:21:47

@Shyr Kahn: 100% h csokkenni fog a sebessege es az agilitasa sajnos. De meg lehet klasszis ettol fuggetlenul.

venember83 2022.06.10. 19:47:27

@Del Pybala: de Dybalánál jobb már nem, sajnos...

Juvebest 2022.06.10. 20:27:33

Del Piero is 24 éves volt amikor egy 1998 as Udine elleni meccsen szétment a térde. Neki masszívan kellett több mint 1.5 2 év hogy magához térjen. Ha jól emlékszem egy Intertoto kupa meccsen tért vissza 1999 nyarán és gólt is szerzett tök bíztató volt a játéka de a következö idényben a 1999 -2000 csak tizenegyesböl szerzett gólt ez egy Parma ellen szerzett fejessel tört meg. Bízom benne Chiesával nem ez lesz. De biztos tudat alatt mindig is benne lesz a sérüléstöl való félelem. De addig is épüljön fel és hozza azt a lendúletes játékot amit eddig

Vecchia 2022.06.10. 21:39:08

@Del Pybala: Gyógytornászként mondom: 100%, hogy ezzel a kijelentéssel nincs igazad.

JuveMI 2022.06.10. 21:56:18

@Vecchia: ++++ Végre valaki szakmailag megmondja, hogy butaságok mennek Chiesa jövőjéről! Már Del Piero sérülése idején is nagyon jól kezeltek/rehabilitáltak ilyen sérüléseket... hát még manapság!
Szerintem testileg semmi baja nem lesz Chiesának... inkább lelkileg kell vigyázni az elején!

MdewC 2022.06.10. 23:49:13

@JuveMI: azért mennek butaságok, mert sokaknak, köztük én is, fingunk sincs, hogy mit lehet kihozni gyógyítás tekintetében egy ilyen sérülésből, hogy lehet helyre hozni, mi várható, stb…

Szóval ha vmi orvos/terapeuta/gyógytornász, bárki aki képben van, vegye a fáradságot és írja meg, hogy mi várható. Sztem tök megnyugtató lenne, engem speciel megnyugtatna és nagyon érdekel a téma.

Tx. ;)

Del Pybala 2022.06.11. 00:46:18

@Vecchia: Hat Del Piero sosem volt mar a regi a serules utan..igaz joval regebben volt mar.

JuveMI 2022.06.11. 08:09:28

@MdewC: Sajnos nagy kultusza van a világban a "súlyos sérülés után nem volt a régi" felfogásnak. Vajon Del Piero miben lett volna más, ha nem sérül meg? Legendánk soha nem volt egy gyorsvonat (enyhén szólva sem a sebesség volt az erőssége)... millió gól így is lett a neve mellett. Szerintem súlyos sérülés után egy darabig sérülékenyebb az ember... de idővel beállnak az izmok és semmi hátráltató nem lesz.... majd Chiesa is megtanulja, hogy meddig feszegetheti a határokat. Ezt a folyamatot kell tudatosan felgyorsítani, és ez a mai világban már bőven lehetséges. Inkább az a baj, hogy egy év kihagyást rohadt nehéz és megterhelő fél év alatt visszahozni erőnlétben. "Az ember képességeit 90%-ban a genetika határozza meg, edzéssel 10%-ot tudsz hozzáadni".
Persze vannak kivételek.... esetleg emlékszel Jorge Andrade esetére? Mondjuk ha 10-es önbehajtós csavar tartja össze a térded, akkor jobb, ha nem akarsz profi lenni többé.

FeriGjuve 2022.06.11. 08:24:51

@Del Pybala: Ezt ő maga is leírta a könyvében,hogy a sérülése előtt egy gyors és robbanékony játékos volt.
Utána pedig közel sem tudta ugyanazt a mozgást hozni(ez szemmel látható is volt egyébként)
Persze azóta hatalmasat fejlődött az orvostechnika-mellesleg pedig nincs két ugyanolyan sérülés-tehát bizakodjunk a legjobbakban!
Valószínűleg fejben kell majd helyre raknia ezt a dolgot és ez időbe telik.

FeriGjuve 2022.06.11. 08:27:14

@JuveMI: Nem mondanám,hogy lassú volt Ale,sőt!
Fiatalon nekem kimondottan egy agilis,gyors játékosként maradt meg.
A sérülése után változtatnia kellett a játékstílusán.

Juvebest 2022.06.11. 18:58:57

@JuveMI: andradéra emlékszem portugál középsö védő volt. Szerencsétlennek nem sok Juve meccs jutott Ranieri volt akkor az edző 2007 2008 as bajnoki idényben történt ha emlékezetem nem csal. Azon a nyáron érkezett.

Vecchia 2022.06.11. 23:13:54

@MdewC: Gyógyítás tekintetében gyakorlatilag ma már bármit ki lehet hozni egy elülső keresztszalag-szakadásból. Azt kell tudni alapvetően hozzá, hogy elég szigorú kezelési protokollja van, amiben meghatározott idő előtt nem kezdünk el bizonyos mértékű mozgásokat, hogy legyen ideje a beültetett szalagnak fokozatosan elérni a teljes nyúlékonyságát. Meghatározott idő előtt nem kezdünk el bizonyos mozgástípusokat, hogy legyen ideje a beültetett szalagnak fokozatosan megszokni a különböző irányú terheléseket.
Nagyon fontosak az egyensúly gyakorlatok (szintén meghatározott idő után), hogy a beültetett szalag az instabil helyzetekben megtanuljon jól reagálni. Ez az egyik, ha nem a legnagyobb rizikófaktor. Az eredeti keresztszalag ugyanis tele van érzékelő receptorokkal (ún. proprioceptorokkal), amik az egyensúlyozásért és a különböző ízületi helyzetek érzéekléésért felelősek. A beültetett szalagban sosem lehet ugyanannyi ilyen receptor, mert az más szövettípusból van. (Bár mindkettő kötőszövet típusú, a eredeti minden esetben ízületi szalag, a beültetett pedig ínszalag. Mivel más szövettípusból vannak, eredetileg másra szolgálnak, emiatt más mennyiségben tartalmazzák ezeket az érzékelő receptorokat.) Szóval az új szalag "elméletileg" nem tud 100%-ban ugyanúgy működni egyensúlyi helyzetekben, mint az eredeti tudott. Ám a térd össz-egyensúlyozó-képességét lehet fejleszteni. Azt mondom, hogy ma már 100%-ban ugyanolyan terhelhetővé, stabillá és mindenféle mozgásra teljesen alkalmassá lehet tenni egy elülső keresztszalag-ptóláson átesett embert (a "térdét"), mint amilyen a sérülése előtt volt.

A másik fontos dolog, a beültetett szalag teljes beépülési ideje (mire élettani és anatómiai szempontból is azt mondhatjuk, hogy minden tekintetben "kész" a rehabilitáció) kb. 1 év. A versenysportba gyakran fél év, háromnegyed év után visszaengedik a sportolókat, ami (a fentebb említett receptor probléma mellett) szintén növeli az újarsérülés esélyét. Ha azonban a teljes terhelést (mondjuk Chiesa esetében a 90 perc igen aktív, agilis, sok sprinttel és irányváltással járó játékot) megfelelő ütemben éri el a játékos, akkor az a rizikó minimalizálható, sőt, azt mondom, hogy nullára csökkenthető.
Ezért szeretné szerintem a vezetőség annyira Di Mariát. Ő egy évet akar, Cherubiniék elvileg 1+1-et opcionálisan. Ő éppen Chiesa posztján játszhatna, így Fedének lenne ideje a sérüléséhez képest az egy évet kivárni, és fokozatosan felépíteni magát. A jövő ugyanis ő a Juventus számára. Hogy milyen jövő, az rajta, a rehab team-en és a klubon múlik. És a megfelelő időzítésen.

(Csak a fizikális részéről beszéltem a rehabilitációnak. Majdnem ilyen fontos persze a pszichés is, ezt már itt is többen említették. E tekintetben szerintem Chiesa remek alapokkal rendelkezik, ezt a faktort nála szerintem kipipálhatjuk.)

2022.06.13. 11:58:47

@Vecchia: Köszönjük ezt a remek összefoglalót.

2022.06.13. 12:02:49

@Del Pybala: majdnem plusz fél évig vártam minden meccsen Spinazzola visszatérését, és az elsőn szétizgultam magam, hogy mi lesz. Ledöbbentem. Mintha ki sem hagyott volna egy évet. Persze az látszott, hogy néha visszavett egy kicsit, de nem a fizikális hanyatlás miatt, hanem valószínűleg megmondták neki, hogy azért óvatosan.

Más típusú sérülés, de bizakodó vagyok Chiesaval kapcsolatban is.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása