A három renitens klub nem tolerálja a külső nyomásgyakorlást

barca-juve-real.jpgTovább dúlnak az indulatok a viharos sebességgel megalakuló, majd elbukó Szuperliga körül, s az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin bejelentette, hogy a kezdeményezésből kihátráló és bűnbánást tanúsító kilenc klub némi pénzügyi megvonás mellett visszatér az európai labdarúgó szervezet ernyője alá. A spanyol Partidazo de Cope beszámolója szerint ennél lényegesen súlyosabb szankciókat szán a Szuperliga mellett kitartó Juventus, Real Madrid és FC Barcelona számára, s két esztendőre eltiltaná az érintett csapatokat az európai kupasorozatoktól.

Hivatalosan az UEFA nem döntött még a renitens klubok büntetési tételeiről, az adott eseményekre reagálva viszont a Juventus, a Real Madrid és a Barcelona az alábbi közleményt adta ki.

„Az UEFA által május hetedikén közzétett közleménnyel kapcsolatban, amely a Szuperligát és a kilenc alapító tag által elfoglalt álláspontot illeti, a Fútbol Club Barcelona, a Juventus és Real Madrid Club de Fútbol a következő nyilatkozatot teszi:

(i) Az alapító klubok elfogadhatatlan nyomásgyakorlást, fenyegetéseket és támadásokat szenvedtek és szenvednek el, amelyek célja a projekt elvetése, illetve elállni azon joguktól és kötelességüktől, hogy megoldásokat nyújtsanak a futball ökoszisztéma számára konkrét javaslatok és konstruktív párbeszéd révén. Ez elfogadhatatlan a jogállamiság keretében, és a Bíróságok már ítéletet hoztak a Szuperliga javaslat mellett, felszólítva a FIFA és az UEFA szervezeteit, hogy azok közvetlenül vagy tagszervezeteik által ne foganatosítsanak semmilyen intézkedést, amely hátráltatná ezt az iniciatívát a bírósági eljárások időtartama alatt.

(ii) A Szuperliga projektet közösen határozta meg a 12 alapító klub:

a) a cél megoldások biztosítása volt a futballipar jelenleg fenntarthatatlan helyzetére. A 12 alapító klub osztozott az aggályokban, amelyek az európai futball további érintett feleit is érzékenyen érintik, különösen a jelenlegi társadalmi-gazdasági kontextusban: a szerkezeti reformok elengedhetetlenek annak biztosítása érdekében, hogy a sportunk vonzó és életképes maradjon hosszú távon. Ennek céljából április 18-án a tagok kijelentették szándékukat egy Szuperliga megalakítására, illetve egy kommunikációs csatorna nyitására az UEFA és a FIFA irányába, a felek közötti konstruktív együttműködés jegyében, és erről adott napon tájékoztatásban részesült mindegyik szervezet;

b) az aktuális futballszerkezettel és ökoszisztémával szembeni legmélyebb tisztelet jegyében. Az alapító klubok kifejezetten megállapodtak abban, hogy a Szuperliga csak abban az esetben valósulhat meg, ha a kiírást az UEFA és/vagy a FIFA elismeri, vagy, ha a hatályos törvények és előírások keretében a versenysorozat kompatibilisnek találtatik minden szempontból az alapító tagok országos versenysorozataival, amelyek kontinuitása biztosítandó. Mindazonáltal annak ellenére, hogy az UEFA és a FIFA tisztában volt a fenti feltételekkel, a nemzetközi szervezetek elutasították bármilyen megfelelő kommunikációs csatorna létesítését; és

c) a teljes európai futballcsalád pénzügyi stabilitása érdekében, miközben a teljes ipar komoly krízist kénytelen átvészelni, ez a válság pedig számos klub fennállását veszélyezteti. Ezt bizonyítandó a bejelentés értelmében a projekt keretében éves szolidaritási kifizetések meghatározása szükséges, ezek garantált éves összegek, és többszörösei az UEFA által szétosztott összegeknek, valamint kötelezően pénzügyi fenntarthatósági szabályok meghatározását tűzték ki célként a felek olyan egyértelmű, átlátható és hatékony szabályozórendszer révén, amely szakértők ellenőrzésének tárgyát képezi.

(iii) A 12 alapító klub egyetértett abban a felismerésben, hogy a Szuperliga egyedi lehetőség arra, hogy a klubok a nemzetközi szurkolótábor számára a lehető legjobb szórakoztatást biztosítsák, illetve egyúttal megerősítsék a sporttal szembeni globális érdeklődést, mivel utóbbi korántsem tekinthető állandónak, és az új generációs trendek veszélyeztetik ezen érdeklődés fennmaradását. Továbbá a projekt egyik fő célja volt a női futball promotálása világszinten, amely óriási, ám jelenleg alábecsült lehetőséget jelent az ipar számára.

(iv) Teljes mértékben tisztában vagyunk a Szuperliga iniciatívával szembeni reakciók sokszínűségével, és következésképpen azzal is, hogy el kell gondolkodni ezen reakciók mögötti egyes okokon. Készek vagyunk átgondolni a javasolt megközelítést, szükség szerint. Mindazonáltal rendkívül felelőtlen lépésnek éreznénk, ha a futballszektor szükségleteinek és rendszerszintű válságának a tudatában, amely végső soron a Szuperliga bejelentéséhez vezetett, elvetnénk a feladatot, amelynek célja hatékony és fenntartható válaszokkal szolgálni a futballipart fenyegető egzisztenciális kérdésekre.

(v) Sajnálattal vesszük, hogy barátaink és a Szuperliga projektben alapító partnerként részt vevő felek következetlen és ellentmondásos helyzetbe kényszerültek az UEFA felelősségvállalások tegnapi aláírásával. Mindazonáltal, mivel az anyagi problémák, amelyek nyomán a 12 alapító tag bejelentette pár hete a Szuperliga megalakítását, nem szűntek meg, aláhúzzuk, hogy a történelmünkkel szembeni tisztelet jegyében, az érdekelt felekkel és a szurkolókkal szembeni kötelezettségeknek való megfelelés érdekében, a futball javára, illetve a szektor pénzügyi fenntarthatóságának a jegyében kötelességünk felelősen viselkedni, és célt érni a megfelelő megoldások keresésében az UEFA felől érkező elfogadhatatlan és folyamatos nyomásgyakorlások és fenyegetések ellenére.

(vi) Legfőképpen szeretnénk kihangsúlyozni a FIFA, az UEFA és a futballban érdekelt összes fél számára, ahogyan azt már a Szuperliga bejelentése óta számtalanszor tettük, hogy elkötelezettek és határozottak vagyunk a tárgyalás tekintetében, tisztelettel és elfogadhatatlan nyomásgyakorlás nélkül, törvényes keretek között, a tárgyalás célja pedig a legmegfelelőbb megoldások azonosítása a teljes futballcsalád fenntarthatóságának biztosítására.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5116526282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alexGicamo 2021.05.08. 12:38:35

Szép kis " 12 pont " ! Egyre kíváncsibb vagyok a folytatásra !

Andras74 2021.05.08. 13:08:14

Ha igaz az a bírósági határozat, akkor a köv Bíróság meg fogja semmisíteni az UEFA és a 9 csapat egyezségét, mert a külső nyomásgyakorlás teljesen egyértelmű.

A három klubnak teljesen igaza van, támadni kell és menni előre! Teleszart gatyával nem lehet csatát nyerni!

Camo76ers 2021.05.08. 14:57:40

Valamit tudhatnak mindenesetre . Én azon sem csodálkoznék , ha annak a 9 kihúzó csapatnak akkora kártérítést kéne fizetni , amibe belerokkannának . Nem véletlen , hogy ez a 3 sztárklub nem hátrál .

Attilio79 2021.05.08. 15:18:50

A 3 klub kikaparja a többi számára a gesztenyét vagy teljesen elbukik? Jelenleg ez a kérdés.
Az Uefa és Ceferin nem fog jobb belátásra térni, mert nincs beleszólásuk egy ligába, amibe nem vesznek részt. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben sok fog múlni az országok szervezetein, esetleg a Fifán. Ha a Fifa elismeri a sorozatot, akkor az Uefa nem fog tudni semmit ellene tenni...
Kvázi egy klubvilágbajnokságként lehetne elkönyvelni, de odáig el kell jutni, hogy a Fifa elismerje...
Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!
Amennyiben kikaparják a gesztenyét, úgy az alapítók közül ki lesz, aki visszatér?

Andras74 2021.05.08. 15:21:01

@Attilio79: dinamo londonon kívül mindenki

pott70 2021.05.08. 17:23:30

Nem tudom,mi lesz ennek az egésznek a vége,de az valahogy nincs meg nekem,hogy a Realt meg a Barcat hogyan is lehetne kizárni a nemzetközi porondról.Ugyebár a Real a futballtörténelem legsikeresebb klubja.A number one.Meg Messike a Barcánál,meg stb,stb.Meg egy ilyen kizárásnak az anyagi következményei az uefára nézve is.Háááát....A Juventus itt a nagyon kis hal.

giorgio007 2021.05.08. 17:25:44

Az a baj, h az uefa majd a figc-en keresztül is tuti zsarolni fog minket. Amúgy sztem is bele kell állni ebbe, mert ez, amit az uefa most leművel, etikailag nem igazolható semmilyen formában és villantani kell a tököket. Azert harom klubban együtt van akkora erő, h méltó ellenfele legyen ezeknek a bohócokak.

2021.05.08. 17:28:01

Azért itt most nem egy Omonia Nicosia, Rapid Wien és Legia Warszawa hármasról van szó, hanem a Juvéról, a Barcáról és a Reálról. Míg ha az előbbi hármat minden következmény nélkül tönkretehetnék, de azért ezt ezzel a három nagyvaddal egyszerűen nem tehetik meg. Azért ennek a 3 csapatnak sok-sok millió szurkolója van. Ha az uefa tönkrevágná a 3 csapatot, sztem vérdíjat tűznének ki a fejükre és levadásznák őket.

2021.05.08. 17:31:16

Az uefa be van szarva, mert ha létrejönne az ESL, a bl-nek valszeg annyi lenne, vagy legalábbis sokkal kevesebb embert érdekelne. Az arany tojást tojó tikot nagyon féltik. Sztem jobb, ha a maffia uefa beletörődik, mert csak idő kérdése és létre fog jönni az ESL. Valami elkezdődött, amit létre fognak hozni, még ha össze szarja magát és halállal fenyegetőzik az uefa, akkor is.

GodPiero 2021.05.08. 19:46:42

@MGB75: Messi eligazol a PSG-be és a Barca már le is van szarva....

2 csapat marad....

molnart3 2021.05.09. 11:09:37

És mégis, kivel akar ez a 3 klub Szuperligát létrehozni, főleg a történtek után? Csak magunkat hozzuk egyre rosszabb helyzetbe! Akkora ellenszél van hogy itt lehetetlen a győzelem, ezt be kellene látni...

Andras74 2021.05.09. 14:25:16

@molnart3: akkor mi a reális megoldás?

venember83 2021.05.09. 18:36:26

@molnart3: a 3 klub most már inkább tárgyalni szeretne, gondolom. Ahogy eleve is ez volt a terv, csak túltolták.

Juventino86 2021.05.09. 20:27:49

A Szuperliga megalomán ötletét el kell engedni, különben bajba kerülhetünk. Világos, hogy az UEFA is egy korrupt szervezet, nem lett volna rossz őket egy kicsit megrendszabályozni, de sajnos fordítva sült el a dolog. @venember83: Én is így látom, hogy ez lehetett a terv. Illetve még mindig az.

venember83 2021.05.09. 20:53:29

@Juventino86: állítólag a madridi bírósági ítéletben bíznak, s az UEFA/FIFA is azért fenyeget, hogy a klubok visszakozzanak, mert jogi útra nem akarják terelni az ügyet. Nyilván nem tudom, mi lesz, és a lovakhoz sem értek, csak a Corriere dello Sport értesüléseit továbbítom.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3378) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (912) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4150) mercato (4137) nyilatkozat (7435) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása