Az Európai Unió Bírósága az UEFA ellen foglalt állást

szuperliga.jpgA Corriere dello Sport arról számolt be, hogy az Európai Unió Bírósága Luxembourgban a futballtörténelem tekintetében fontos döntést hoz megközelítőleg 9.30 perc körül az Európai Szuperligáról. A Bosman-szabályt kiharcoló ügyvéd szerint az aktuális döntés tízszer fontosabb, mint amit a bíróság az ő ügyében hozott. Mindeközben Gabriele Gravina, az FIGC elnöke és az UEFA alelnöke egyértelműen fogalmazott: „Várjuk a döntést, azonban aki a projekthez csatlakozik, azt kizárjuk, nem biztosítjuk a klub számára a bajnokságba való nevezéshez szükséges licencet.”

Pár perce a Calcio e Finanza is beszámolt a fejleményekről, és a lap szerint a Szuperliga javára döntött az Európai Unió Bírósága, lényegében elfogadta a fellebbezést az UEFA és FIFA monopol helyzete kapcsán. A bíróság véleménye szerint az UEFA és a FIFA visszaélt a domináns pozíciójával, ez a monopólium pedig ellentétes az EU törvényeivel.

Amit lehet, részletesen beszámolunk a fejleményekről, a döntés hátteréről és következményeiről.

Az alábbiakban olvashatók az Európai Unió Bíróság ítéletének a releváns részei:

„A FIFA és UEFA szabályai, amelyek értelmében bármilyen új, klubok közötti futballprojekt, amilyen a Szuperliga, a két szövetség előzetes jóváhagyására szorul, és amely megtiltja a klubok és játékosok adott sorozatokban való részvételét, ellenkezik a törvényeinkkel. Nincs olyan keretrendszer a FIFA és az UEFA szabályai vonatkozásában, amelyek biztosítanák ezen szabályok átlátható, objektív, nem diszkriminatív és arányos alkalmazásának a jellegét.

Hasonlóképpen a szabályok, amelyek rendkívül fontosak az Európai Unióban található média, felhasználók és televíziónézők számára, és amelyek exkluzív jogokkal ruházzák fel a FIFA és az UEFA szervezetét az adott sorozatokhoz köthető jogok kereskedelmi kiaknázására, korlátozzák a versenyt.”

„A Bíróság elismeri, hogy a klubok közötti futballbajnokságok szervezése, valamint a médiajogok kiaknázása teljesen nyilvánvalóan gazdasági tevékenység. Következésképpen ezeknek a tevékenységeknek eleget kell tenniük a piaci versenyre vonatkozó előírásoknak, és tiszteletben kell tartaniuk a mozgásszabadságot illető előírásokat, még abban az esetben is, ha a sport tekintetében a gazdasági tevékenységek adott jellemzőkkel rendelkeznek, például léteznek szövetségek, amelyek bizonyos szabályozási és ellenőrzési hatáskörrel rendelkeznek, illetve jogosultak büntetések kiszabására. A Bíróság azt is elismeri, hogy ezen jogosultságokkal párhuzamosan a FIFA és az UEFA saját maga is szervez futballbajnokságokat.

Következő lépésben a Bíróság megállapítja, hogy amennyiben egy domináns szerepet betöltő vállalkozásnak jogában áll meghatározni a feltételeket, amelyek alapján potenciális versenytárs vállalkozások hozzáférhetnek a piachoz, mivel ez a jogkör érdekellentétek kockázatát rejti magában, a jogkörnek meg kell felelnie egyes kritériumoknak annak biztosítása érdekében, hogy a jogkör alkalmazása átlátható, objektív, nem diszkriminatív és arányos módon történik. Ugyanakkor az UEFA és a FIFA a hatalmát nem ezen kritériumok szerint gyakorolja. Következésképpen a FIFA és az UEFA visszaél a domináns pozíciójával.

Továbbá az önkényes jellegük miatt a szervezetek jóváhagyási, ellenőrzési és büntetési előírásaikat kénytelenek vagyunk indokolatlan korlátozásnak tekinteni a szolgáltatások biztosításának szabadságával szemben.

Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy egy olyan sorozatot, mint a Szuperliga projekt, kötelezően engedélyezni kellene. A Bíróság véleményét a FIFA és az UEFA szabályai tekintetében kérték fel általános véleményezésre, jelen ítélet nem kifejezetten az adott projekt véleményezését célozza.

A fentiekkel párhuzamosan a Bíróság kijelenti, hogy a FIFA és az UEFA szabályai, amelyek a médiajogok kiaknázására vonatkoznak, károsak az európai futballklubokra, a médiapiacokon tevékenykedő összes vállalatra és végső soron a felhasználókra és televíziónézőkre, mivel megakadályozzák őket abban, hogy potenciálisan innovatív vagy érdekes sorozatokat kövessenek. Mindazonáltal a madridi Kereskedelmi Bíróság feladata annak megítélése, hogy ezek ellenére az adott szabályok a futballban érintett adott felek javát szolgálják vagy sem, mivel például a jogok által generált nyereségek újraelosztása a szolidaritás jegyében történik.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr818285675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocky80 2023.12.21. 11:19:25

Ezt már b*szhatjuk most hogy már becsicskultunk...

Láttuk, hogy mi lett a vége annak hogy ujjat húztunk a hűbérúrral, majdnem belerokkantunk. Ennek is köszönhető minden: a Next Gen tolása, a sokak szerint gyáva focink, a pénztelenségünk, minden...

Az egésznek csak akkor lenne értelme, ha mindezek miatt indíthatnánk egy kártérítési pert az UEFA ellen az elmúlt évek szenvedései miatt, de az is ki tudja meddig húzódhatna és csak még nagyobb bajba sodorhatnánk magunkat.

De lehet lemondanánk a megítélt összegről is, mint a liga elleni 400 millióról vagy mennyi volt; aztán most meg szívatnak a VAR-ral minket viszonzásul. Tartsd oda a másik orcádat is...

Végtelenül szomorú történet ez, valahogy olyan tipikus Juventusos, kisemberes, az örök ezüstérmes, a foci Lefty Ruggieroja, és még sorolhatnám. Agnelli legalább tökös volt a Szuper Liga idején, de nem voltunk hozzá elég nagyok sajnos. Ez van... :-(

venember83 2023.12.21. 11:47:39

@Rocky80: nem tudjuk, mik a klubok által aláírt szerződés feltételei, hivatalos nyilatkozatot a klub részéről arról olvastam, hogy kérelmezik/kezdeményezik a kilépést. De hogy ez a kilépés megtörtént-e, vagy éppen mennyi időt vesz igénybe a kérelem elbírálása stb. S ezen kívül talán Pérez beszélt anno arról, hogy a klubok számára egyszerűen nem lehetséges a kilépés a szerződés feltételei szerint, szóval elvileg a becsicskult klubok sem léptek ki. Jogi hercehurca, fene tudja, mikor lesz vége, s kinek lesz igaza. Most is elvileg elmarasztalta a bíróság a FIFA és az UEFA gyakorlatát, de ugyanakkor a madridi Kereskedelmi Bíróság felé irányította őket további jogi iránymutatás érdekében.

venember83 2023.12.21. 11:56:37

Pérez szerint győztek, Reichart szerint győztek, az UEFA szerint a Bíróság nem a Szuperligáról mondott véleményt. A jogi képviselők játéka folytatódik.

Rikoo 2023.12.21. 14:11:12

Nagyon remélem, hogy mindenki kilép az UEFA-ból és a klubok elkezdenek párbeszédet folytatni egymással egy igazságosabb európai kuparendszert illetően.

Rikoo 2023.12.21. 14:17:44

Ez a Gravina is mekkora egy rohadt korrupt sz@rházi. Pontosan tudja, hogy az olasz kluboknak van a legnagyobb szüksége a Szuperligára és a változásra, erre még fenyegetőzik. Mintha szándékosan akarná szétb@szni a teljes olasz labdarúgást.
Az olasz labdarúgás nívója folyamatosan csökken, gazdaságilag szinte az összes klub nagyon komoly problémákkal küszködik, erre ez a dicső ember még alaposabban kívánja felülvizsgálni az olasz klubok működését és el akarja törölni az olasz adókedvezményt ami legalább minimálisan segítette az olasz klubok versenyképességét nemzetközi szinten.
Nem véletlenül nevezték ki UEFA alelnöknek, gyönyörűen aláfeküdt a pénzes irányítóknak.
Arról ne is beszéljünk, hogy a Juventus a közellenség az UEFA és a FIGC szemében is.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a FIFA és az UEFA is az arab olajmilliárdosok zsebében van.

venember83 2023.12.21. 14:27:51

@Rikoo: a United már adott ki nyilatkozatot, hogy továbbra is nemleges a válaszuk az ESL-re, és hűségesek maradnak az UEFA-hoz és a PL-hez. A Bayern is hasonló álláspontot képvisel.

Wizzurah 2023.12.21. 16:40:26

Mindenhol a pénz beszél, nekem kétségem sincs afelől, hogy ez az új csoportosulás is korrupt lenne, ugyanúgy lenne egy hatalmi ág, stb. Ugyanúgy követnének el hibát a var szobában véletlenül és szándékosan, stb. Egyik kutya, másik eb. A lényegi dolog az lenne, hogy nem szabadna hagyni, hogy ilyen szinten elszabaduljanak a fizetések, az árak, újra aa focié legyen a főszerep, a nézőké, stb.
Attól, hogy új szervezetek is létrejönnek, a lényeg nem fog változni, hogy a sportág hanyatlik.

alexGicamo 2023.12.21. 18:22:03

@Wizzurah: Sajnos, van alapja annak, amit mondasz !
Kíváncskan várom a további fejleményeket !

babo0410 2023.12.21. 19:37:18

@venember83: A Unitedet kilóra megvették a katariak. Innentől meg nem kérdés, hogy kihez húznak. Egy Szuperligában nem az lenne, amit ők akarnak.

Attilio79 2023.12.21. 20:26:44

Gravina az olasz klubokat képviseli vagy az uefa gazdit?
Mókás és egyben szomorú minden tekintetből az ügy.
Sejtettem, hogy ez lesz az ítélet és nagy port kavar majd.
Az uefa és fifa nevű bűnszervezet visszavehet(ne) az arcból.

JuveMI 2023.12.21. 22:21:23

Amit fent olvastam... az nem több, mint egy tekergő kígyóként megfogalmazott jogi blablabla...
Igen, egyetértek... az UEFA és a FIFA két zsarnok (bűn)szervezet, amely már régen kilépett a klasszikus sportszövetség titulusból... és jelenleg a szaracén lóvé rabláncán sínylődő, sápoló zsoldosbanda, semmi több.
Más kérdés, hogy például én... klasszikus értékrenden és futballon felnőtt átlag-drukker... akarok-e futball NBA-t nézni??
1) Pozitív példaként ott van az Basketball Euroleague... amely működik... sőt szakmailag brutálisan kenterbe veri a NBA-t is! A kosárlabda esetében azonban nincs bajnokságból való kizárás... és hát a közvetítési jogok terén bukta van... hiszen csak fizetősen tudom nézni.
2) Én személy szerint, nagyon szeretem nézni a Premier league és a Calcio meccseit... e két bajnokság nélkül... hát nehezen emészthető a felhozatal.
Ez már itt a sport és ezen belül a futball halála... ez van, megöregedtem.

Gaben Smith 2023.12.21. 22:29:26

Azert milyen furcsa kettos merce mukodik. A juvet agyba fobe szivatja a figc es az uefa a madrid es a barca meg vigan kitart a celja mellett retorzio nelkul.
Amugy meg varjuk ki a veget sztem lesz szuperliga es meg az is tagja lesz aki most tiltakozik.
Nem tudom elkepzelni , hogyha a bayern a psg,roma,atletico,city,united es par egeb klub nem is lep be akkor kivel fognak jatszani ha lelep a tobbi tradicionalis nagy klubb az sl-be? Talan a csukarecskivel?
A fent felsoroltakon kivul amugy is az az erdeke minden mas klubbnak hogy valtozzanak a dolgok mert jelen allas szerint az angolok es az arabok lefarmolnak mindenkit nem hiszem h ez lehet a cel.

west30 2023.12.22. 01:20:50

@JuveMI: Senki sem fog ezutan sem megakadalyozni abban,hogy nezd a nemzeti bajnoksagokat,ez az Uefa altal rendezett esemenyek helyett lenne.

JuveMI 2023.12.22. 08:25:42

@west30: Fent olvasható, hogy a FIGC kizárja az indulókat...

venember83 2023.12.22. 08:34:37

De Laurentiis: “Beszéltem Florentino Pérezzel, és abban maradtunk, hogy tárgyalunk egyéb befektetőkkel a jövőt illető tervek megbeszéléséhez. A futballt öregemberek vezetik, akik nem rendelkeznek jövőképpel.” - idézi az elnököt a Corriere dello Sport.

venember83 2023.12.22. 08:44:07

Ancelotti: “Ez a döntés fontos a futball tekintetében. Egyes klubokat nem győzött meg a projekt, de szerintem ez pozitívum lehet mindenki számára. Maga a tény, hogy a futballban nincs monopol helyzet, az pozitívum. Az idő majd megmondja, hogy a projekt jó dolognak bizonyul vagy sem."

west30 2023.12.22. 15:18:40

@JuveMI: Ha ez az az egesz tenyleg megtortenne,akkor nem a szovetseg zarna ki a csapatokat,ha nem forditva.

DeLaRosa 2023.12.22. 15:19:43

Egy kérdés merült fel bennem:
Az EU törvények mégis hogyan vonatkoznak a FIFA-ra, mikor az egy globális szervezet?
Illetve nem minden klub, amely az UEFA által rendezett nemzetközi kupákon indul, EU-tag. Pl: Törökország, Szerbia, Ukrajna, illetve a nagy hal Anglia, Skóciával karöltve.
Továbbá ott van Oroszország, akik szintén az UEFA égisze alá tartoznak, az EU-tól viszont nem is állhatnának távolabb..

Shyr Kahn 2023.12.22. 17:03:06

@Wizzurah: A versenyhelyzet javit a piacon. Ha egyedul vagy a piacon, akkor az onmagaban azt jelenti, hogy te azt csinalsz amit akarsz. A Szuperliga lenyege pontosan a monopol helyzet megtorese es a versenyhelyzet kialakitasa lenne.

Shyr Kahn 2023.12.22. 17:07:54

Ami szomoru az az, amit a nemzetkozi sajtoban hallunk... a Szuperligat a legtobb futballnemzet ujsagja elutasitja. Nem latnak a szemellenzotol es azt hiszik, hogy ez CSUPAN a penzrol szol. Nem latjak, hogy az UEFA es FIFA mekkora bunszervezet es hogy a verseny segithet a piacon. Nagyon szomoru :(

Andras74 2023.12.22. 17:34:49

@DeLaRosa: az EU területén az EU jog hatályos.

DeLaRosa 2023.12.22. 17:42:30

@Andras74: Az világos. De az én értelmezésem szerint mivel jópár UEFA tag nem EU tag, az EU-s szabályok csupán azokra a tagokra vonatkoznak akik mind az EU-ban, mind az UEFA-ban benne vannak.
Persze ez csak a saját logikus gondolkodásom, feltételezem ennél jóval bonyolultabb az egész.

Andras74 2023.12.22. 19:21:54

@DeLaRosa: amit az EU területén rendeznek, arra EU-s szabály vonatkozik.
Ha pl orosz csapat Berlinben játszik, akkor vonatkozik rá.
Amúgy az UEFA székhelye is az EU-ban van.

Apuleius 2023.12.22. 20:32:50

@Andras74: "Amúgy az UEFA székhelye is az EU-ban van."

Az UEFA székhelye szerintem Svájcban (Nyon), vagyis nem az EU-ban van.

venember83 2023.12.22. 21:35:52

@Apuleius: lassan majd áthelyezik kicsit keletebbre. Hogy ne kelljen télen olyan sokat fizetni a fűtésért.

Juvino 2023.12.22. 23:36:12

Az uefa nem veletlenul szervezi at az europai kupakat lebonyolitasban es dijazasban egyarant. Erzik,h szorul a hurok

Andras74 2023.12.23. 11:06:54

@Andras74: ez igaz.

Svájc EFTA tagállam, így lényegében betartja az EU versenyjogot.

Mindegy is. A gazdasági verseny korlátozása sehol nem mutat jól. A FIFA/UEFA egyértelmű célja pedig éppen ez lenne.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3378) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (912) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4150) mercato (4137) nyilatkozat (7435) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása