Lippi: "Pirlo bármire képes"

lippi_marcello_3.jpgA Juventus edzőlegendája, Marcello Lippi bizonyos abban, hogy Andrea Pirlo előtt fényes edzői karrier áll, s úgy látja, szakmai útja sok tekintetben hasonló lesz, mint amit Zinédine Zidane járt be.

"Andrea arra született, hogy bármit képes megtenni, nem csupán azt, hogy edző legyen." - mondta egykori tanítványáról Lippi a  La Gazzetta dello Sport munkatársának nyilatkozva.

"Szinte bármire képes. Mosolyognom kell azon, amit az emberek általában Pirlóról gondolnak, mint például, hogy csendes és barátságtalan. Biztosíthatok mindenkit, hogy az egyik legnagyobb mókamester.

Mikor még játékos volt, mindenki azt gondolta, hogy nem képes védekezni, s egy védekező középpályásra van szüksége maga mellett, de az az igazság, hogy nagyon nehéz volt túljutni rajta, mert megvolt a fizikai ereje, s nagyszerű érzékkel helyezkedett. A Juve felismerte, hogy rendkívüli képességekkel és karizmával rendelkezik."

Pirlo mindössze 41 esztendős, ami azt jelenti, hogy fiatalabb, mint a keret veteránja, Gigi Buffon, azonban Lippi úgy véli, ez inkább előnyt jelent majd számára.

"Még mindig olyan, mint azoknak a nagy bajnokoknak az egyike, akik még mindig játszanak, így egyenlő félként beszélhet Cristiano Ronaldóval vagy Giorgio Chiellinivel, akár egy kolléga. Zidane hasonló volt, amikor átvette a Real Madridot, vagyis a Juvénak talán most olyasvalakire van szüksége, aki ilyen jellemzőkkel bír.

Zidane nem vitt magával a Real Madridhoz semmiféle technikai, taktikai vagy edzésmunkával kapcsolatos újítást. Egyszerűen csak megnyugtatta a keretet, a legjobb játékosokat az ideális helyzetben használta, hogy a legjobbjukat nyújthassák. És mindent megnyert.

Zidanehoz hasonlóan, Pirlo visszavonult a labdarúgástól, s három évet töltött azzal, hogy átgondolja, mi az, amihez utána igazán kezdeni akar az életében. Együtt ebédeltem Zidane-nal és a barátjával-ügynökével, Migliaccióval Ibizán, amikor arról vallott, hogy ki akarja magát próbálni edzőként. Andrea ugyanígy tett.

Akárcsak Zidane, Pirlo is top kluboknál töltötte a pályafutását, ismeri a filozófiát, hogy mit jelent nyerni és veszíteni, hogy mit jelent ebben a környezetben dolgozni.

Tudni lehetett, hogy Pirlóból minden bizonnyal edző válik majd, ahogyan Didier Deschamps esetében is volt. Ezek a játékosok tulajdonképpen az edző szóvivői a pályán. Időnként rájuk nézel, s már tudják, hogy mit készülsz mondani. Nem véletlen, hogy a top középpályások a taktikai intelligenciájukról ismeretesek."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5816173248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGábr81 2020.08.22. 22:03:24

Angyali nyugalom szállt rám ezek után. Ha a mester így látja, nekem sem lehet kétségem.

gomorra21 2020.08.22. 23:29:13

"Zidane nem vitt magával a Real Madridhoz semmiféle technikai, taktikai vagy edzésmunkával kapcsolatos újítást. Egyszerűen csak megnyugtatta a keretet, a legjobb játékosokat az ideális helyzetben használta, hogy a legjobbjukat nyújthassák."

Ez a Zidane.Pirlo párhuzam sántít. Zizou szezon közben átvett egy a tabella 3. helyén álló, klasszis csapatot, ahol pontosan arra a karizmára volt szükség, amivel ő rendelkezik. Tette ezt egy olyan bajnokságban, ahol az egy elfogadható eredmény, hogy a Madrid csak a második, mert hozzászoktak, hogy van egy penge Barca. A Juventusnál már kikopott az az érzés, hogy milyen az, amikor nem a miénk a scudetto. Hogyan fogjuk ezt kezelni? Hogyan fogja a sajtó kezelni? Hogyan fogják a játékosok (pl. CR) kezelni?
Zidane-nak a 3.helyről nem volt szabad lecsúszni a 4.re. Pirlonál mi az elfogadható minimum? Sarri muki egy scudettoval el lett küldve. Szóval a léc brutál magasan van.

Nálunk Pirlonak építkeznie kell. Újra kell építenie a középpályát, ahol (jóesetben) a 23 éves Bentancur lesz a legrégebbi játékosunk. Ki kell találnia, hogy mit lehet kezdeni Kulusevskivel, Arturral, össze kell raknia egy olyan középpályát, amilyet ő testközelből sohasem látott: egy Pirlo nélkülit.

@GGábr81: Lippi jó apukához méltóan nagyon szépen fogalmaz, mert neki kifelé ezt kell mondania. Én is ezt mondanám kifelé - nem mintha bárkit is érdkelne;) De így magunk között szólva: Nagyon drukkolok a Maestronak, ugyanakkor ne ringassuk magunkat rószaszín álmokba, mert akkor nagyobb lesz a pofon.

alexGicamo 2020.08.23. 21:59:53

Remélem, igaza lesz a kedvenc mesteremnek !

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3378) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (912) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4150) mercato (4137) nyilatkozat (7435) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása