Kiszemelt: Ivan Rakitić

rakitic_ivan_kockas_barca_mez.jpgA horvát középpályást már a nyár végén is szerette volna megszerezni a Juventus, azonban az üzlet nem valósult meg. Egyre nagyobb esély nyílik arra, hogy a Barcelona középpályása Torinóba kössön ki, a katalán Sport értesülései szerint a játékos a Juventus futballistája szeretne lenni, miközben több klub is erősen érdeklődik iránta, állítólag a spanyol gárda 35 millió euróért megválna Ivan Rakitićtől.

A háború miatt szülei Svájcba menekültek, így a kis Ivan is ott látta meg a napvilágot, és ott is kezdett el futballozni. A helyi gárda, az FC Möhlin-Riburg volt az első egyesülete, majd felfigyelt rá Svájc egyik legnagyobb klubja, a Basel. Egy szezont töltött el az U21-es csapatnál, ahol 21 meccsen lépett pályára, és kilenc gólt lőtt. 2005-ben már a felnőttek között játszott egészen 2007-ig. Ennyi idő alatt 49 összecsapáson segítette a helvét gárdát, tizenegyszer vette be az ellenfelek kapuját és egy gólpasszt osztott ki. 

Meggyőző teljesítményének köszönhetően Németországból a Schalke érdeklődött érte, és öt millió eurót ki is csengetett a futballistáért. 135 mérkőzésen lépett pályára, tizenhat gólt és huszonkilenc gólt számlálhatott össze a német gárda mezében. 

Ezután ismét országot váltott, Spanyolország volt a következő állomáshely, ahova 2011 telén igazolt. A Sevilla futballistája lett 2,5 millió euróért cserébe. 149 alkalommal szolgálta az andalúzokat, a bizalmat pedig harminckét találattal és negyvenegy gólpasszal hálálta meg.

Szépen lépegetett fel a lépcsőn, míg a csúcsra nem ért, ez pedig számára a Barcelona volt, amely együttesnél mindent megnyert. A katalán gárda 18 millió eurót fizetett ki a Rojiblancosnak. Nagyszerű üzletet kötött a gránátvörös-kék egylet, ugyanis a horvát alapemberré nőtte ki magát, klasszis játékos vált belőle. 274 pályára lépést számolhat össze, ezen mérkőzéseken pedig harmincnégy gólt lőtt és harmincnyolc gólpasszt osztott ki. Rakitić mind az öt szezonban elképesztő teljesítményt nyújtott, nem okozott csalódást a szurkolóknak, jobbnál jobb szezonokat tudhat a háta mögött. Első szezonjában a Bajnokok Ligájában gólt szerzett a Juventus ellen, és abban az évben őt választották Horvátország legjobb játékosának, azonban a tavalyi szezonja is több, mint kiemelkedőre sikerült, amikor is hátán vitte hazája válogatottját, és a világbajnokságon véleményem szerint ő volt a VB ezüstérmes Vatreni legjobbja.

A csúcsformában lévő Rakitić azonban úgy néz ki, hogy Frenkie De Jong érkezésével kiszorult a csapatból, ugyanis Valverde mester sokkal inkább a hollandot, Busquetset és Arthurt játszatja a középpályán. A horvát mindössze egy mérkőzésen kezdett a La Ligában, és köztudott, hogy nincs megelégedve a cserepaddal, aminek hangot is adott. Abban is biztosak lehetünk, hogy nem fog maradni jelenlegi együttesénél, ha valami nagy változás nem fog történni, erre pedig sok esély nincs, amíg Ernesto Valverdének hívják a katalánok szakvezetőjét.

Az ifjúsági válogatottaknál még Svájcot szolgálta, de mikor meghívót kapott a felnőtt nemzeti csapatoktól, Horvátországtól és Svájctól is, akkor hazáját választott. Eddig 106 alkalommal húzhatta magára a kockás mezt, és 15 találatot számolhat össze.  

Adatai:

  • Kor: 31 év
  • Magasság: 184 centiméter
  • Állampolgárság: horvát, svájci
  • Poszt: középpályás
  • Erősebbik láb: jobb
  • Szerződésének lejárta: 2021
  • Értéke: 35 millió euró (Transfermarkt szerint)
  • Ügynök: Arturo Canales

Játékstílusa: Mielőtt a Barcelonába igazolt volna, azelőtt leginkább trequartistaként számítottak rá. Mióta a katalánokat szolgálja, azóta szinte csak és kizárólag a középpálya közepén jut szerephez. Nagyon komplex középpályásról van szó, aki mind támadásban, mind védekezésben kiváló. Leginkább a labda továbbításához ért, a spanyol pontvadászatban ő passzolt a legtöbbször, ráadásul a támadó harmadban is az ő nevéhez fűződik a legtöbb átadás a középpályások közül. Rendkívül pontosan képes továbbítani a játékszert, de emellett gólpasszok terén sem okoz csalódást, tavaly öt darab asszisztot osztott ki, idén egynél jár.  Legyen szó hosszú passzról, vagy beadásról, a horvát ezekben is remekel. Technikailag nagyon képzett, de elvégre egy Barcelona-játékosról beszélünk, amely együttesnek megvan a sajátos játékstílusa, a technikai képzettség pedig egyszerűen elengedhetetlen. A lövésekben is megállja a helyét, ezt sajnos tapasztalhattuk két Barça elleni meccsen is. A kapu előtt mindig magabiztosan tüzel, ugyanúgy a tizenhatoson belülről és kívülről is. A védekezésben is igazán megállja a helyét, kiválóan olvassa a játékot, közbeavatkozásokban nagyszerű, a ligában a harmadik legjobb ezen téren. A szerelésekben sem vall szégyent, annak ellenére, hogy egy kreatív focista, aki elképesztő módon lát a pályán. Nem egy robusztus alkat, de nem is gyenge játékos, emellett fáradhatatlan is. Nem tőle láthatjuk a legszebb cseleket, de jól meg tudja tartani a játékszert, és magasságának köszönhetően fejpárbajokban is remek. 

Gyengesége nincs, maximum a gyorsaságát róhatjuk fel, mint olyan képesség, amiben nem kiemelkedő. Nem tartozik a gyors játékosok közé, de egy középső középpályásnak véleményem szerint nem is kell villámléptűnek lennie.

A mentális erejét nem igazán kell ecsetelnem, a tavalyi VB-n mindenki szemtanúja lehetett annak, hogy több alkalommal is ő végezte el a mindent eldöntő tizenegyeseket, rendkívül higgadtan. Egy igazi bajnokról beszélünk, aki a magánéletben is példaértékű ember.

Többször is szóba hozták a Juventussal, még fiatal korában is, és mindig tisztelettel beszélt a torinóiakról, annak idején még azt is elárulta, hogy nagyon szívesen szolgálná az Öreg Hölgyet, és szeretne Olaszországban is játszani. Mikor szégyenszemre nem jutott ki a világbajnokságra az Azzurri, akkor is hangot adott annak, hogy elképesztően sajnálja, hogy többek között Gigi Buffon nem utazhat el Oroszországba, szíve szerint az ő helyét felajánlaná az olasz legendának. A Gazzetta még tavasszal azzal a hírrel állt elő, hogy a horvát ígéretet tett a Juvénak, hogy ha távozásra adná a fejét, akkor Bianconero mezbe fog bújni, de több hírportál is számolt már be hasonló értesülésekről. 

Két dolog szól ellene, egyik a kora, másik pedig a magas fizetése (8 millió euró). A bérezését még nem tartom vészesnek, mert képes olyan teljesítményre, hogy ez az összeg megérdemelt legyen számára. Tavasszal betölti a harminckettedik életévét, amikor is egy futballista már fizikailag elkezd gyengülni, kezdi megérezni, hogy fáradékonyabb, a gyorsasága is kopik. A Serie A-ban a sebesség kevésbé fontos tényező, Rakitić pedig alapjában véve egy jó teherbírású játékos, úgyhogy, ha a már kevésbé lesz fitt, akkor sem kellene kétségbe esni, szerintem úgy is hasznos futballista tud majd lenni. Rakitićre most rögtön szüksége lenne a Juventusnak, mert pontosan egy ilyen típusú játékos hiányzik a középpályáról. Mivel eléggé univerzális, ezért akár 4-3-3-ban, akár 4-3-1-2-ben is kirobbanthatatlan tud lenni, éppenséggel a csatárok mögött is bevethető. Attól nem kell tartani, hogy nem lenne hasznos, vagy nem lenne helye a csapatban, a kérdés csak az, hogy meddig tudja a legjobbját nyújtani. Halkan jegyzem meg, hogy például Pirlo négy évig tudott a Juventus kulcsembere lenni, és ugyanolyan idősen érkezett, mint ahogy a horvát érkezne. Télen le kellene csapni rá, az életkora ide-vagy oda, annyira égetően nagy szükség lenne rá, hogy be kell vállalni ezt a kockázatot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr315314118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.19. 19:10:28

Rabiotnál jobb játékosnak tartom alapból, de a francia esetéből látszik, hogy nem túl szerencsés olyan játékost igazolni, akit előtte fél évig jegeltettek. Persze Rabiotnál még megérhette a kockázatot így is, mert fiatal és ~ingyen volt, de egy lassan 32 éves játékos esetében, akiért viszonylag sokat is kell fizetni.... Én nem örülnék neki.

Két éve a támadósorba, idén a védelembe jött egy nagy igazolás. Itt lenne az ideje, hogy a középpályát se csak toldozzuk-foltozzuk állandóan. Pogbát várnám.

Il Principino 2019.11.19. 19:38:35

Pár éve még örültem volna neki,most már hagyjuk sztem,vele sem lennénk előrébb amilyen formában játszik és amennyit...plussz mire beilleszkedne..ááá,felejtős!
A fizuja meg vicc lenne ha a Juve is ennyit adna neki majd 32 évesen!!!
Van elég nyugger a csapatban már :( amúgy inkább Eriksenre fókuszáljunk januárban,ő sokkal jobb befektetés.

ZecH 2019.11.19. 22:11:39

@Il Principino: Ha a kerdes arrol szol, hogy a dan vagy a horvat akkor nyilvan a dan. De az az igazsag jelen pillanatban nincs lo...

ForzaJuve12 2019.11.19. 22:42:02

Kiváló játékos, de ahogy a bemutató is rávilágít kérdéses meddig tudná a legmagasabb szintén segíteni a csapatot. Ha már középpályást nézünk akkor a Tonali-Eriksen vonalban gondolkodjunk.

Il Principino 2019.11.20. 11:09:15

@ZecH: Sajnos igen :( jelen pillanatban csak olyan játékos jelentene erősítést,aki már játszott Sarri kezei alatt,így hamar beilleszkedne..

Quentin_KR 2019.11.20. 12:28:51

@ForzaJuve12: most lett Murinho a Spurs edzője. Kizártnak tartom hogy ő elengedné Ericksent...

ForzaJuve12 2019.11.20. 15:25:26

@Quentin_KR: Januárban nem is, de szezon végén lejáró szerződéssel távozni fog. Mi pedig januárban csak fiatal tehetségeket szoktunk venni, esetleg elengedünk néhány létszámfelettit.

Quentin_KR 2019.11.20. 15:34:46

@ForzaJuve12: épp ez az. Murinho sürgetni fogja a szerződés hosdzabbítást Ericksennel szerintem.

del pipi 2019.11.20. 16:18:13

@Quentin_KR: De ő nem akar maradni, ez biztos.

gomorra21 2019.11.20. 16:36:53

Igazi bajnok. Eriksen másodhegedűs hozzá képest. Rakitic mentálisan erős, vezető jellem. Pont ez a játékos hiányzik.

babo0410 2019.11.20. 18:10:32

Én csak annyit kérdeznék, nem lehetne végre a jövőt építeni? Télen én is Tonalit hoznám el.

ForzaJuve12 2019.11.20. 18:35:22

@Quentin_KR: Érthető, hogy Mourinho azt szeretné, hogy Eriksen maradjon, a kérdés az, hogy Eriksen maradni akar-e. Nem valószínű, különben nem döntött volna úgy, hogy nem hosszabbít. Hacsak a távozási szándék mögött nem Pochettino személye állt. De az eddigi hírek alapján ez nem valószínű.

del pipi 2019.11.21. 04:46:00

@ForzaJuve12: Hát igen! Ha Eriksenben van egy kis becsvágy, akkor nem olyan jó ha mindig csak második, harmadik, negyedik vagy. Akkor meg kell próbálni egy nagyobb csapatot. Örülnék ha jönne de szerintem Real lesz.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása