Bernardeschi kulcsszereplő lett

bernardeschi_federico_fekete-feher_mezben_18-19.jpgA legutóbbi válogatott meccset követően talán nem meglepő, de szeretnénk pár sort írni Olaszország felemelkedőben lévő egyik meghatározó tehetségéről, Federico Bernardeschiről.

A toszkánai gyökerekkel rendelkező támadó tavaly nyáron érkezett a Juventushoz a Fiorentina együttesétől, és bár tavaly nem volt egyértelmű kezdő a csapatban, rengeteget fejlődött, és az idei évre egyre inkább mutatja világklasszis arcát.

Miután gólt szerzett már úgy klubjánál, mint a válogatottban, a huszonnégy éves játékos egyre inkább bizonyítja nélkülözhetetlenségét úgy a klub, mint hazája színeiben.

A Juventusnál Federico Bernardeschi komoly szerepet vállalt abban, hogy a torinói együttes idén veretlenül és rekordokat döntögetve kezdte a szezont.

A Juventus huszonhárom szerzett góljából tizenhárom alkalommal volt a pályán a gólszerzéskor, kettőt ő maga lőtt, miközben a Juventus tíz meccséből eddig hét alkalommal kapott játéklehetőséget. Ugyan gólpasszok tekintetében nincs mivel büszkélkednie, ami kissé meglepő a játékát elnézve, ennek ellenére egyértelmű, hogy a játéka nagyon fontos a torinói támadásépítés tekintetében.

Federico Bernardeschi szempontjából tekintve igencsak sajnálatos, hogy az olasz válogatott nem úgy muzsikál, ahogyan az elvárható lenne egy ilyen futballmúlttal rendelkező országtól, azonban az újjáépítés közepette Federico Bernardeshi egyike azon építőkockáknak, amelyek a helyükre kerültek a válogatottban, és remélhetőleg a szakmai stáb még továbbiakat talál majd a közeljövőben.

Nemigen lepett meg senkit, amikor az olasz futball és a Juventus legendás kapusa, az azóta Párizsba költözött és a válogatottságot visszamondó Gianluigi Buffon szeptember végén a válogatott nehéz helyzetéről beszélt az olasz médiának. Mindazonáltal Gigi szavai egy jelentős tévedést tartalmaztak.

A Juventus egykori kapitánya és hálóőre azt mondta, hogy jelenlegi csapattársa, Marco Verratti „az egyetlen igazi olasz tehetség”. Nem kívánva kicsinyíteni Marco Verratti érdemeit, természetesen nyilvánvaló, hogy nagyszerű éveket tudhat magáénak az olasz középpályás a PSG-nél, azonban a válogatott szintjén a Pescaránál berobbanó futballista korántsem bizonyult meghatározónak. Természetesen erre volt magyarázata Gigi Buffonnak, aki azt mondta, hogy „amikor átlagos játékosokkal kell játszania, akkor nehézségei lehetnek, mivel a többiek nem értik meg őt, olykor a túlságosan jó futballisták nehezen értetik meg magukat a többiekkel”. Vagyis az olasz válogatott annyira gyenge, hogy egyszerűen nem képes kiaknázni a Marco Verrattiban rejlő potenciált.

Tehát a világon az egyetlen olasz tehetség tényleg az a játékos lenne, aki Párizsban idegenlégióskodik? Én bizony más véleményt képviselek.

Az olasz futballt ismerők között egy mondás járja, mely szerint az olasz válogatottnak akkor sikeres, amikor a Juventus is sikeres. Ennek nagyjából azért lehet igaz, mert történelmi tekintetben a Juventus biztosította a legtöbb kezdőjátékost a válogatott számára, többet, mint az olasz futball másik két óriása, az AC Milan és az Inter Milan.

Az 1982-es világbajnokságon diadalmaskodó olasz keretben a Juventus hat futballistája volt kezdőjátékos. A legutóbbi vb-siker során, 2006-ban öt Juve-futballista volt a keretben, illetve a keretből kilencen mondhatták el magukról, hogy karrierjük során megfordultak a Juventusnál, a szövetségi kapitányi feladatokat pedig a Juventusnál számos sikert megélt szakember, Marcello Lippi látta el.

A Juventus így talán az olasz sikerek egyik legjelentősebb kovácsa, a klubnál zajló munka pedig több válogatottat termelt, mint bármelyik másik Serie A-ban szereplő csapat. Mindazonáltal ennek ellenére kijelenthető, hogy az olasz válogatottnál a legutóbbi vb-győzelem óta nem mutatott senki világklasszis teljesítményt.

A Juventus az elmúlt hét évben bajnok lett, és igencsak dominálta a bajnokságot, ennek akkor jó jelnek kellene lennie a válogatott számára, nem? Így gondolhatnánk, de sajnos ez nem éppen igaz. A Juventus számos játékost adott a válogatottnak az elmúlt hét évben, azonban egyikük sem volt olyan kaliberű, hogy segíthette volna az olasz válogatottat az európai elitbe való visszakerülésben.

Persze, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci és talán leginkább Gigi Buffon az olasz védelem alappillérei voltak az elmúlt (legalább) egy évtizedben. Azonban Olaszországnak nem a védekezéssel vannak gondjai, és valószínűleg a jövőben sem a védelem fogja a legnagyobb gondot jelenteni. Sokkal égetőbb probléma a középpálya és a csatársor. Nézzük csak meg, hány olasz futballista játszott a Juventusnál középpályán és a csatársorban az elmúlt hét évben.

A Juventus első bajnoki győzelmétől kezdve, tehát 2011-2012-es sikertől kezdve, 10 olasz futballista játszott a középpályán és a támadósorban úgy a Juventusnál, mint az olasz válogatottban. Hét év alatt tíz játékos. Ezen tíz játékos fele inkább kiegészítő embernek tekinthető, és említhetjük itt példának Alessandro Matrit, Stefano Sturarót és Simone Pepét.

Gigi Buffon jogosan kritizálta saját válogatottját, amelyért szinte húsz éven át szenvedélyesen küzdött, és amelynek a mezében nagyszerű kapusteljesítményeket láthattunk tőle. Azonban Federico Bernardeschi kihagyása, és az igazi olasz tehetségek között említésének az elmaradása igazságtalannak tűnik. Federico Bernardeschi a tavaly lett a Juventus játékosa, és már az elmúlt évben is felkeltette sokak figyelmét az elmúlt évek legkiélezettebb bajnoki párharca során.

Annak ellenére, hogy a Juventus legendás hálóőre részese volt a legutóbbi bajnoki sikert hozó évnek, érdemes feleleveníteni ezek szerint az emlékeket. Január elejénél járunk, és a Juventus a Napoli mögött liheg egy ponttal lemaradva a bajnokságban. Ugye nem kérdés, mennyire borzasztó érzés volt ez? Vajon emlékszik-e Gigi Buffon egy fiatal játékosra, aki a padról beállva döntő gólokat szerzett a Cagliari és a Fiorentina ellen, mindkét esetben a második félidőben, ezzel nyomást gyakorolva a Napoli együttesére? Vajon emlékszik-e az egykori kapitány arra, milyen elveszettnek tűnt a csapat az ellenfél kapuja előtt, mielőtt beállt volna ez a fiatal reménység? A játékost Federico Bernardeschinek hívták. És ne feledjük, tulajdonképpen teljesen egészséges sem volt.

Az idei évre ugorva pedig Federico Bernardeschi olykor padra kényszeríti Paulo Dybalát és Juan Cuadradót, amikor Massimiliano Allegri a legjobb csapatát kívánja pályára küldeni. A Juventus eddigi tíz meccsén legalább három alkalommal ő volt a meccs embere. Függetlenül a kezdő vagy csere státusztól, Federico hatással volt a játékra, felvillanyozta az Öreg Hölgy futballját gyorsaságával, félelmet nem ismerő futballjával, illetve azzal, hogy gond nélkül megpróbálta egy az egy elleni harcban kijátszani a védőit. Federico Bernadeschi gyorsan mindennapi névvé válik a Juventus háza táján, úgy országon belüli, mint európai küzdelmekben.

Természetesen a játékosra nem csak a Juventus drukkerei figyeltek fel. Az olasz szövetségi kapitány, Roberto Mancini a következőképpen nyilatkozott Federico Bernardeschi kapcsán: „rendkívüli minőséget képvisel... Egyértelmű, hogy a Juventus az összes meccsen a győzelemért lép pályára, ő pedig fejlődik ezzel a mentalitással.”

Ugyan klubszinten nem bizonyított annyit, mint Marco Verratti (bár a PSG korántsem mutathat fel BL-döntőt vagy hasonlót a játékossal a keretben), Federico Bernardeschi igenis a jövő olasz szupersztárja, akár elismeri Gigi Buffon, akár sem. S ami talán még fontosabb, a Juventus szupersztárja lehet.

Virágkorától még évekre lehet, azonban Federico Bernardeschi már most is kisebb terrort jelent az ellenfél védői számára, mivel folyamatosan támadás alatt tartja őket lendületesen rájuk vezetve a labdát. Ennek a nyomásnak köszönhetően lehetősége nyílik például Cristiano Ronaldo és Mario Mandzukic előtt a résekbe való betörésre, amelyeket Federico Bernardeschi nagyszerűen kialakít. Általában a hozzá hasonló támadópotenciállal rendelkező futballisták ritkán láthatók a csapatuk saját térfelén, a középpályán, azonban Federico Bernardeschi ugyanolyan keményen dolgozik, mint bárki más, hogy visszaérhessen az ellenféllel. Hihetetlen energiával futballozik, és mintha az egész pályát lefedné úgy az első percben, mint a kilencvenedikben.

A hatása minden meccsen nyilvánvaló, és ezt már számos juventino felismerte. Federico Bernardeschi kulcsfontosságú volt a Juventus sorozatos győzelmeket hozó évkezdetében, és bár még fiatal játékos, akinek sokat kell még bizonyítani, egy dolog minden kérdésen felül áll: ma már Marco Verratti korántsem az egyetlen igazi olasz futballtehetség.

Forrás: [link].

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2414301875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeneiPALI 2018.10.15. 19:57:07

Jobb mint Veratti sokkal már most és Ciéza is it van aki szerintem jó lehet majd

epaska 2018.10.15. 20:19:57

Nekem sokakkal ellentétben nagyon tetszik az, amit Verratti játszik. Tegnap ő volt a meccs embere. Az ahogy teszi-veszi a labdát számomra káprázatos. Úgy összességében jobbnak tartom, mint bármelyik Juve középpályást. Szívesen látnám csíkosban őt.
Bernardeschinek nem volt túl jó meccse tegnap. Egyre inkább önző, ami nem biztos, hogy jót tesz a játékos megítélésének és teljesítményének.

Il Principino 2018.10.15. 20:40:37

Jelenlegi válogatottból Verratti és Insigne az aki a Juve kezdőjében is akár elférne...
Fede óriási fejlődésen ment át egy év alatt,gyakorlatilag egy új igazolásnak vehető..
Barella-Chiesa-Romagnoli-Rugani-Caldara-Cutrone-Donnarumma-Calabria-Belotti-Verratti-BERNARDESCHI jelenti a Jövőt perpill az olaszoknál...
Jelenlegi névsorból pedig talán a legpengésebb van zebrában szerencsénkre :)
Valószínű hirtelen tűnnek majd fel tehetségek még(Pellegri) és páran ezek közül örök ígéretek maradnak..

babo0410 2018.10.15. 21:28:33

Nagyon kedvelem őt. És ékesen bizonyítja, hogy azét az a sokat szidott olasz utánpótlás nem olyan rossz, ha ilyen klasszis teljesítményre képes játékosokat ki tud termelni. Csak bízni kell bennük. Mert úgy nem lesz senkiből jó játékos, ha nem kap bizalmat, vagy csak éppenhogy momentumai vannak.
És én örülnék, ha a nyáron még pár olasz játékos érkezhetne. Mondjuk Mandragora, Barella, Chiesa, Verratti, Caldara bármilyen úton visszajöhetne. Én szeretném, ha nem mennénk el abba az irányba, hogy sztárokat akarjon Agnelli minden áron, mert azt a Real már megmutatta, hogy 11 sztár még nem minden, mert 11 sztárból csapatot nem lehet építeni. Szerintem kell ide 1-2 húzónév, de melléjúk azért az a 6-8 olasz fiatal is kéne a csapatba, akikről pár éve maga az elnök úr beszélt. Remélem ezt az elvet Ronaldo leigazolásával, és Marotta hírtelen jött lemondásával nem fogja a sarokba dobni. Mert hja igen, akkor a sok pénzzel, amit az általa megálmodott gigasztárok megtermelnek, mehetünk majd a búsba.
Én nem szeretném, hogy új PSG-t, Cityt stb. csináljanak kedvenc csapatomból.

cd1 2018.10.15. 22:40:54

@epaska: egyetertek, eleg onzo lett, amivel mar golt is buktunk, de minimum ziccert. Talan kicsit koran elhitte mekkora asz.

Spider81 2018.10.16. 06:27:51

Iden triplazzunk aztan jvore johet az "olaszositas".
Khedira + 50 misi + 10 Trussardi oltony Veratti-ert a PSG-nek!
A genoas Piatek addig ugyis kettos allampolgar lesz,igy az O erkezese is resze az olaszositasnak.
Benatia mindenaron a Milan-ba akar majd igazolni es kenytelenek lesznek odaadni nekunk Romagnolit.
De Sciglio is vissza akar majd terni neveloegyesuletehzes es ekozben Caldara juves szive is megdobban...egyertelmu a csere!Igaz halkan jegyzem meg igy veszitunk egz olaszt!
Insigne-nek eleg lesz a rablasokbol,a koszbol es abbol,hogy soha nem nyer semmit...kivasarolja magat 100 millio liraert a szerzodesebol es atteszi a helyet Torinoba,na nem a bikakhoz hanem a Zebrakhoz.
Chiesa faterja megkapja a Juvenal a u9-es keretet es mivel a fia szeretne az apja kozelebe maradni, igy O is eszak fele veszi az irany.

alexGicamo 2018.10.16. 07:31:12

@Spider81: És aztán felébredsz ... :-b

2018.10.16. 07:59:07

@Spider81: Igen jó estéd lehetett. Nem hiszem, hogy valami is hiányzott belőle :-P
Én még egy mezei, sima BL-nek is nagyon tudnék örülni, meg annak is ha a P$G egy csomag elősütött mirelit croissant-t adna Khediráért. :-D

Watakuki 2018.10.16. 12:19:48

@babo0410: azért egy 5 év alatt 4 BL címet nyert Real ra elég merészség azt mondani, hogy “nem sikerült csapatot építeniük”.

sleepy8 2018.10.16. 12:41:26

@Watakuki: Az UEFA zsebre rakása mióta csapat épites?:))

@epaska: @cd1: Szerintem nem önző lett, inkabb ilyen Cuad feelinget vett fel. Ha lőni kéne passzol, ha passzolni kéne akkor meg lő.

DegerFaCan 2018.10.16. 12:59:18

Repdestem az örömtől amikor leigazoltuk és azóta igazolja egyre inkább. Nekem a Juve olyan mint ő. Csibész nincs elveszett labda győzelem sikerehseg és magas szintű technika váratlan megoldásokkal, de ha úgy van akkor kemény belépők és biztos visszazaras

Drotkoszoru 2018.10.16. 15:00:19

Rengeteget fejlődött az előző szezonhoz képest, mind technikailag, mind fizikálisan, de legfőképp mentálisan. Nem tűnik már el olyan hosszú időkre meccsek közben, mikor kezd, egyre konstansabb teljesítményre képes. Egyelőre jobb játékosnak tartom nála CR-t, Dybalát és Costát is, de végre egy olyan olasz játékosunk van a támadósorban, akiben benne van a zsiványság, meg a potenciál, meg meri húzni a váratlant és egész ügyes is. Lehet nem lesz belőle egy Baggio, Del Piero vagy Totti, jelenleg még távol áll azért a világklasszis szinttől, de jó látni, hogy egyre több játékpercet kap ő is, és szép lassan beépül a csapatba. Remélem a fejlődése töretlen marad.

alexGicamo 2018.10.16. 15:28:01

@DegerFaCan: Tetszik a megfogalmazásod ! Én is nagyon csípem a zsíványságát ! Ritka az ilyen típusú játékos, főleg a mi keretünkben .
Ha folyamatosan fejlődik tovább , kicsit önzetlenebb lesz, akkor nem panaszkodhatunk !

mrdel 2018.10.16. 21:02:45

Ő meg Zselé bl-t nyer nekünk !!!444!!!

Barolo4 2018.10.16. 22:38:08

@epaska: +1 Én is örülnék Verrattinak.
Berna nagy kedvencem, de szuper sztár szerintem soha sem lesz (ráadásul azért nem is extra fiatal).
Ha nem megy el az önzőzős irányba, akkor a Juventus meghatározó játékosa lehet a következő években, de ha nem szerencsés akkor simán lehet Vucinic 2.0. is, ha nem jól alakulnak a dolgai, szóval a szupersztárral azért még várjunk sztem. Forza Juventus!

FeriGjuve 2018.10.17. 00:16:05

Sajnos(vagy nem) de a Juventus jövőképe nem azt mutatja,hogy a jövőben is mi adjuk a válogatott gerincét.Ez a folyamat elkezdődött Buffonnal,majd hamarosan folytatódni fog Chiellinivel és Bonuccival,Barzaglival.Utóbbi talán már le is mondta a válogatottságot ha jól emlékszem.Marchisiot már nem is említve.
Berna kivètelèvel nem is nagyon lesz olyan olasz játékosunk,aki alapembere lehet a Squadra-nak.

babo0410 2018.10.17. 02:29:58

@Watakuki: Nem is arra a Realra gondoltam, hanem előtte, mikor még nem volt Mourinho, és Pérez a saját kis kedvenceit igazolgatta le bármennyiért, nem azt, akit az edző szeretett volna. Akkor nem nyertek semmit. A Real a Párez éra kezdetén nem tudott semmit felmutatni, sőt 13 évig döntőbe se jutottak. És pont az volt az oka, hogy nem csapatuk volt, hanem sztárok tömkelege. Aztán jött Mourinho, és ő megkövetelte, hogy ő dönthessen az igazolások tekintetében. Ekkor változtatta meg a politikáját Pérez. És igazán akkor indultak be, mikor pár saját nevelés, vagy spanyol tehetség helyet kapott náluk. A Barcának is az volt a sikerkorszaka, mikor az akadémiájuk ontotta a sztárokat.

Watakuki 2018.10.17. 07:16:36

@babo0410: így már egyet tudok érteni veled.

2018.10.17. 07:41:49

@epaska: @cd1: Mintha fejben is sokat változott volna ezalatt az egy év alatt. Nem tudom, hogy előnyére-e. Már messze nem az a visszahúzódó kissrác, aki "meg akarja szerettetni magát".

2018.10.17. 07:47:58

@babo0410: A barka akadémiája...aha. :-D Lopkodták más akadémiákról a "félkész" játékosokat és a komoly tehetségeknek kenőpénzt fizettek, akiket aztán kicsit tovább neveltek, felmutatva ezután, hogy az ő akadémiájuk nevelte ki őket. Némelyik másik akadémiával addig is eljutottak, ha jól tudom, hogy per is lett belőle, mert nem fizettek annyit, amennyit kellett volna. Egyszer olvastam erről egy cikket, majd előkeresem valamikor. Bár lehet, hogy azóta már eltűnt a süllyesztőben. (mert ugye nálunk a Realt és a Barcát divat szeretni)

2018.10.17. 07:49:15

@babo0410: Egészen addig én is azt gondoltam, hogy milyen k*** jó akadémiájuk van.

Drotkoszoru 2018.10.17. 14:01:48

@babo0410: Florentino Perez első ciklusa 2000. július 16-tól 2006. február 27-ig tartott. Ez idő alatt azért nyertek két bajnoki címet (2000-2001, 2002-2003), egy BL-t (2001-2002), illetve két spanyol szuperkupát (2001, 2003). 2003 ősze után valóban majd 4 évet kellett várni a következő trófeára (2006-2007-es bajnoki cím, még Capellóval); de az egyáltalán nem igaz, hogy nem nyertek semmit. A "Galaktikus éra" sem azért nem működött, mert csak sztárokat igazolt Perez, hanem mert kirúgta Del Bosquét a 2003-as bajnoki cím után (részben nekünk köszönhetően, mert kiejtettük őket a BL-elődöntőben), ami után évekig egymásnak adták a kilincset a szarabbn*l-szar*bb edzők. 2003 nyarán ráadásul eladta Makélélét is, így a középpályás védekezésük is megszűnt létezni (Beckhamnek kellett volna betöltenie ezt az űrt, de a posztjából adódóan, nyilván nem sikerült). 2009. június 1-je óta újra Perez a Real elnöke, azóta nyertek 4 BL-t, 2 bajnoki címet, 2 spanyol kupát, 2 spanyol szuperkupát, 3 európai szuperkupát és 3 klubvilágbajnokságot. Nem mondanám éppen sikertelennek az elnöki időszakait.

Drotkoszoru 2018.10.17. 14:18:25

@Dr. Grant: Nem akarok kötekedni, de a hivatalos definíció szerint saját nevelésnek minősül minden olyan játékos, aki 15 és 21 éves kora között legalább három évig a klub akadémiáján nevelkedett/futballozott. Most komolyan pl. Messit nem tartod Barca nevelésnek, mert "csak" 12-13 éves korában került Barcelonába Argentínából? Ennyi erővel Raúl sem Real nevelés, mert 14 éves kora előtt játszott az Atleticóban is. Lehet "rablásnak" hívni, de egy 12-14 éves gyerek minden, csak nem érett, de még csak nem is "félkész" játékos. Ilyen korban még meg se lehet mondani, hogy kiből lesz egyáltalán profi futballista, nemhogy világsztár (hány meg hány "csodagyerek" tűnt el a süllyesztőben?). Szóval igen is: a Barca akadémiája nevelte ki azt az "aranygenerációt". Felesleges ezt elvenni tőlük, jó ideig úgyse fognak hasonló kaliberű labdarúgókat kinevelni, találni.

2018.10.17. 16:46:23

@Drotkoszoru: Azért úgy látom sikerült. Ez nem sértő, de nagyon komolyan kiüt a kommentedből az elfogultság irányukba. Emiatt egyértelműen patt helyzet lenne a vita erről a témáról, de azért nem akarok unintelligens lenni, hogy nem válaszolok semmit a kommentedre (nem írom le a véleményemet).
Definíció szerint? Ezért is nem tudna egy gép emberi döntést hozni, mert nem érezné a különbséget helyzet és helyzet között. De ez egy embertől szerintem elvárható lenne. Még ha definiáltak is egy ilyen agyrémet, nem kellene menni utána. A világ már csak ilyen. Sok agyrémet kitalálnak, amiket - egyéb lehetőség híján - az ember kénytelen elfogadni, de ez nem azt jelenti, hogy egyet is kell érteni velük.

Pl. veszel 4 nagy házat (amit ráadásul 4-ből 2 eladó el sem akar adni, csak nincs más választása és még rendesen meg sem akarod őket fizetni érte, nem túl korrekt módon), akkor több, mint valószínű, hogy nagyobb értéked lesz, mintha kis egyszerű lakásokat vennél. Kockáztatsz? Dollármilliárdos vagy, így csak egy keveset. De jelen esetben nem olyan sokat, mintha kész játékost vennél. De azzal meg aztán biztos nem kérkednél, hogy Te építetted őket, mert az nem igaz. Még a felújítás is sántít, mert nem fektettél beléjük annyi pénzt, mint amennyivel nőtt az értékük. Amit sejteni is lehetett, tekintve hogy nem lakásokat vettél és a házakat sem nyomornegyedben.
Hogy kockázat meg elkallódik nagy része, meg ilyenek ezek gyenge kifogások. Ha a legtöbb tehetséget magukhoz szipkázzák, akkor ott lesz eredmény is.
Ez is bizonyos érdem, de nem olyan, mint amilyennek fel akarták tüntetni.
Amijük nincs, azt nem is lehet elvenni tőlük. Idegen tollakkal ékeskedtek, csak évekig nem tűnt fel senkinek. De ezek szerint van, aki még most is le tudja tagadni.
Az azért gyanús lehet, hogy miért záródott el a zsenicsap. Arra nem lehet hivatkozni, hogy ebben a korosztályban nincs annyi tehetség, mert nem csak a spanyol gyerekeket gyűjtötték be.

Grinta 2018.10.17. 17:43:42

Ebben a kérdésben-saját nevelés-nyilvánvalóan az Uefa(ezen égisz alá tartozunk) szabályzata a releváns,nem pedig az,hogy kinek mi az értelmezése ezzel kapcsolatban.

babo0410 2018.10.17. 18:09:56

@Drotkoszoru: Részben igaz, de azért nem mindegyik edzőjük volt olyan rossz. Csak Pérez tojt arra, hogy mit kérnek, és inkább igazolta le azokat, akik a kis kedvencei voltak. És leginkább a támadó posztot erőltette, viszont a kp-n meg a védelemben hatalmas bajok voltak. A bajnokságban így is tudtak eredményeket felmutatni, mert ott rengeteg csapatot be tudtak/tudnak szorítani, de a BL-ben legtöbbször a nyolcaddöntőben elvéreztek. Emlékszem sokszor kapták meg a Lyont a 16 között, és folyton ki is ejtették őket.

babo0410 2018.10.17. 18:22:13

@Drotkoszoru: Az új Pérez érát szerintem elfelejthetjük, mert az a válság után volt már, mikor a spanyol klubok teljesen kif.ngottak anyagilag, őket meg a spanyol bankok kisegítették baráti kölcsönökkel, és ennek köszönhetően meg tudták venni az aranytojást tojó tyúkot. Ronaldo révén meg a bevételeik a rengeteg új, jobban fizető szponzor révén egyre csak gyarapodtak. Gazdasági, és mindennemű fölénybe kerültek.
A spanyol bajnokságban a Barcával ketten egyeduralkodók lettek, az nyert azóta, aki éppen jobb formában volt.
A BL-ben meg csak az utóbbi években kezdtek el nyerni, de azt is annak köszönhetik, hogy jött Zidan, és Pérez megadott neki mindent, amit kért. Akkor már régen nem azokat igazolta le Pérez, akiket ő akart. És azért akkoriban már volt jó pár spanyol a keretben. Azóta meg elég nagy hangsúlyt is fektetnek arra, hogy a keretben sok spanyol legyen. Jelenleg 11 spanyol játékosuk van.

Drotkoszoru 2018.10.17. 19:50:57

@Dr. Grant: Nincs bennem semmi elfogultság, a legkevésbé sem szeretem a Barcát (mondhatnám úgyis, hogy utálom, de ezt a szót már tényleg csak legvégső esetben használom), ahogy a Realt sem kedvelem -és akkor még finom voltam- (a Perez-es témával összekapcsolva, amit babo írt). Elfogultság inkább benned van irányomba, még egy bő éves kommentem miatt, ezért érezheted úgy, hogy a személyeskedés vezérelt és a kötekedés, holott erről szó sem volt, szimplán próbáltam észérvekkel reflektálni. Ember vagyok én is, nyilván nem definíciók és előre meghatározott sablonok szerint élem az életemet, ezt a szabályt is csak azért jegyeztem meg, mert ahogy @Grinta: kolléga is mondta: nem az a fontos, hogy mi mit gondolunk a saját nevelés fogalmáról, hanem amit az UEFA és az olasz liga -a Juve esetében persze- meghatároz (vívódhatunk itt, de a lényeg úgyis az, hogy az adott sorozatban a nevezéskor kit tekintenek annak és kit nem). Az hogy ez mennyire életszerű vagy sem? Ezen lehetne hosszasan morfondírozni (szerintem egyébként korrekt szabály, de mint mondtam: az én véleményem is lényegtelen ebből az aspektusból). Ha már példáknál tartunk: ha Messi nem kerül 12-13 évesen Barcelonába, nem kapja meg a hormonkezelést, nem állják az orvosi költségeit (amit az argentin klubja nem tudott volna), nem fizetik ki a családjának a költözést, nem fektetnek bele ennyi pénzt, időt és energiát, akkor nagy valószínűség szerint nem nő meg 170 centisre sem, és közel sem lesz belőle a világ legjobb labdarúgója. Ezek után szerintem bőven tekinthető Barca nevelésnek, mert ha nem kerül el Argentínából olyan fiatalon, valószínűleg a büdös életben nem lett volna belőle az az ember és játékos, aki most. De ha már itt tartunk: Messi is Barca nevelésnek tartja magát, legalább annyira, sőt még inkább, mint Newell's-nek. Azért ő csak jobban tudja/érzi magáról, hogy milyen klub neveltje, mint mi laikusok. Ha a definíciót nem is, legalább az adott játékos szavát fogadjuk el "identitás" kérdésében. Ugyanez vonatkozik Raúlra is, ő Real nevelésnek tartja magát, a szabályok szerint is annak minősül, akkor ne vonjuk már kétségbe mindezt, csak mert 10 évesen még Atleticó mezben rúgta a bőrt a "grundon". Abban igazad van, hogy a Barcának nem olyan megterhelő azt a pár millió €-t "beleölnie" teszem azt 50 (csak mondtam egy számot), a világ minden tájáról érkező, tehetséges 10-12 éves srácba, mint egy Newell's Old Boys-nak (még az is belefér, ha az 50-ből csak 2 jön be belőle); de ez megint irreleváns szerintem a témával kapcsolatban, mert a világ mindig is így működött. A "nagyhal megeszi a kishalat", a nyugat elszipkázza kelet felől a minőségi munkaerőt. A labdarúgásban is oda vándorolnak a sztárok, de már a gyerekek is, ahová a tőke is összpontosul. Ezt lehet szeretni vagy sem, de változtatni nem fogunk rajta, a világ így működik. Ettől még az akkoriban, a La Masiában elvégzett minőségi munkát felesleges vitatni. Hidd el, egy Messin, Xavin, Iniestán, Busquets-en is nagyon sokat (hosszú éveket) kellett dolgoznia a Barcának, hogy ilyen szinten focizzanak, még ha kiváló adottságokkal is "érkeztek" úgymond; így szerintem abszolút nem túlzás őket saját nevelésnek aposztrofálni.

"Az azért gyanús lehet, hogy miért záródott el a zsenicsap. Arra nem lehet hivatkozni, hogy ebben a korosztályban nincs annyi tehetség, mert nem csak a spanyol gyerekeket gyűjtötték be."

Nincs ebben semmi meglepő. Messi kaliberű játékos jó ha 50 évente egy születik, de Xavi, Iniesta kvalitású labdarúgó sincs minden korosztályban. Hidd el, a jelenlegiben nincs, hiába a kiterjedt megfigyelő hálózat és a La Masia nívója (az megint más téma, hogy a Barca már nem is próbál feltétlen abból meríteni, ők is más utakra álltak rá). Az MU-nak is megvolt a maga "aranygenerációja", a Barcának is. Nem is lenne elvárható, hogy 5 évente kitermeljen vagy felfedezzen egy akadémia hasonló színvonalú és számú gyémántot, mert egyszerűen nincs. Én legalábbis így látom, bár valószínűleg erről nem fogjuk meggyőzni egymást.

2018.10.17. 22:00:12

@Grinta: Aham. Ha eldöntögetik a meccseket a margitnak, arra is bólogatsz? Ha bevezetnék az országban (nyilván nem fogják) az 50%-os Áfát, arra is bólogatnál, mert ezek a hivatalos és releváns intézkedések? Ugyan már...

2018.10.17. 22:08:17

@Drotkoszoru: Ebben tévedsz, nem neheztelek. Emlékszem, hogy volt nézeteltérés köztünk, de a konkrétumokat és a neheztelést nem tartogattam annyira 1 évig, hogy a véleményedet ez alapján ítéltem volna meg. Kizárólag azok alapján, amiket írtál. Egyébként oké, hogy el kell fogadni tőlünk független döntéseket, de a baromságokra - hiába van sok - én részemről nem fogok bólogatni. A kettő nem ugyanaz. Belenyugszunk, vagy a magunkévá is tesszük? De ha Te úgy jobban érzed magad, lelked rajta, én nem foglak meggyőzni az ellenkezőjéről.
Amúgy Messi komolyan 170 cm? Azt hittem csak 165...

Grinta 2018.10.17. 22:28:15

@Dr. Grant: Ez most hogy a jó életbe jön ide,hogy ha eldöntögetik a meccseket a Madridnak, és Én arra is bólogassak?!Értem hogy Uefa..de hogy vág ez ide a mostani témába?Meg ez hogy ha akkora lesz az adó.Gondolom a szabál az szabál..arra akartál rámutatani,DE Te elolvasod egyáltalán amiket írsz,mielőtt elküldöd?Csak azért kérdezem mert látványosan forgatod-csavarod a dolgokat,úgy téve,mint aki semmit se ért,de azért kiválóan farolva.Nincs rá szükség.Mert ennek kedves esküdtszék,így nincs semmi értelme

Grinta 2018.10.17. 22:31:32

Bernardeschi-nek nagyon örültem mikor érkezett,most is mellette vagyok,de sok van addig amíg világklasszis lesz : /

2018.10.17. 23:17:20

@Grinta: Ha viccelni akarnék, akkor azt mondanám, hogy elolvasom, mert nem írok olyanokat, hogy a "szabál az szabál". :-P De szerintem érted Te amit írtam. Nem csavarok semmit, egyszerűen hiába szabály valami, ha baromság, akkor nyilván nem bólogatsz rá. Sajnos inkább mindent értek, minthogy semmit, de ez nem előny...

Grinta 2018.10.18. 07:16:53

@Dr. Grant: Egyértelműen nem elírás,nem gondoltam volna,hogy el kell magyaráznom Benedek Miklós egyik örökbecsű mondását.Legendás komédiásunk egyik méltán közismert elszólását,ami később szerves része lett a magyar közéletnek.Így van Cicvarek? ; )

Drotkoszoru 2018.10.18. 13:50:52

@Dr. Grant: Tegyük félre a szabályt (ami szerinted baromság), de azt ha egy játékos saját magát is Barca, illetve Real nevelésnek tartja, azt nem igazán érdemes megkérdőjelezni, illetve nem elfogadni (persze lehet, csak semmi értelme, a saját múltjával/pályafutásával csak jobban tisztában van az ember). Na nem mintha ez olyan marginális kérdés lenne. Egyébként igen, Messi 170 centi, de ha nincs a hormonkezelése, lehet megállt volna vagy 160-nál. Giovincónál is használtak egyébként hormonkezelést Torinóban, de nála nem volt sajnos sikeres (nem mindenkinek ugyanúgy "veszi be" a szervezete), így ő megállt a növésben 164 centinél.

Drotkoszoru 2018.10.18. 14:44:47

@babo0410: "Részben igaz, de azért nem mindegyik edzőjük volt olyan rossz. Csak Pérez tojt arra, hogy mit kérnek, és inkább igazolta le azokat, akik a kis kedvencei voltak."

Queiroz, Camacho, Mariano García Remón, Vanderlei Luxemburgo, Juan Ramón López Caro. Ez volt a sorrend Del Bosque után. Ezek közül egyedül Camacho számított akkoriban "neves" edzőnek, de már ő is leszállóágban volt, kiégett, máshol is megbukott. Queiroz például Ferguson segítője volt az MU-nál, emlékeim szerint úgy került a Real kispadjára, hogy semmilyen (!) vezetőedzői munkát nem végzett korábban. Alapból bukásra volt ítélve. Remón és López Caro is kb. senkik Del Bosquéhoz képest. Luxemburgo (akinek egyébként a külön kérésére érkezett Robinho és Júlio Baptista -ennyit arról, hogy egyáltalán nem vette figyelembe Pérez az edzők kéréseit-) pedig kizárólag Dél-Amerikában dolgozott a Real előtt, így az ő kudarca sem okozott számomra (meg a többség számára) szenzációt. Szóval hidd el: Pérez azzal bukott, hogy elküldte Del Bosquét, illetve eladta Makélélét. 2003-ban még a Ronaldo, Zidane, Figo, Raúl, Roberto Carlos fémjelezte "galaktikus" csapattal nyertek bajnokságot, pedig annak sem volt bivalyerős a védelme és ott is a támadójáték dominált.

"És leginkább a támadó posztot erőltette, viszont a kp-n meg a védelemben hatalmas bajok voltak."

Egy ideig valóban "gyávaságnak" tartotta Pérez védők és védekező középpályások vásárlását, de ezen változtatott 2004-ben, mikor leigazolta Samuelt, Woodgate-et, Gravesent (azóta is röhögök rajta :D), 2005-ben Ramost, Diogót, majd 2006 januárjában Cicinhót is. Más kérdés, hogy ezek közül egyedül Sergio Ramos vált be, de maga a szándék megvolt az öregben, hogy erősítse a védelmet.

"A bajnokságban így is tudtak eredményeket felmutatni, mert ott rengeteg csapatot be tudtak/tudnak szorítani, de a BL-ben legtöbbször a nyolcaddöntőben elvéreztek. Emlékszem sokszor kapták meg a Lyont a 16 között, és folyton ki is ejtették őket."

Mint mondtam: Pérez első mandátuma 2006. február 27-ig tartott, magyarán az utolsó teljes szezonja a 2004-2005-ös volt, akkor valóban a nyolcaddöntőben estek ki (éppen ellenünk, hosszabbítás után -Zalayeta (L)-) a BL-ből, de előtte mindig túljutottak a nyolcaddöntőkön. Utána valóban éveken keresztül csak a legjobb 16 közé sikerült eljutniuk, de ezek közül egyedül a 2009-2010-es szezon nyolcaddöntős (Lyon elleni) búcsúja köthető Pérezhez (az volt az első szezonja a második mandátuma során), az összes többi BL kudarc során más volt a Real elnöke. Azóta egyébként mind a 9 alkalommal bejutottak minimum a legjobb 4 közé, amiből 4-et meg is nyertek (bár ez Pérez második időszaka, szóval nem releváns a téma szempontjából).

"A spanyol bajnokságban a Barcával ketten egyeduralkodók lettek, az nyert azóta, aki éppen jobb formában volt."

2014-ben azért bajnokságot nyert az Atleticó is, mellette 2-szer BL-döntőbe is jutottak. A jobb formáról pedig annyit: az elmúlt 10 bajnokságból 7-et nyert a Barca, csak kettőt a Real és egyet az ATMA.

"Akkor már régen nem azokat igazolta le Pérez, akiket ő akart. És azért akkoriban már volt jó pár spanyol a keretben. Azóta meg elég nagy hangsúlyt is fektetnek arra, hogy a keretben sok spanyol legyen. Jelenleg 11 spanyol játékosuk van."

A spanyol mag mindig is megvolt a Realban, főleg Pérez elnöksége alatt. Kíváncsiságból utána néztem, a 2002-2003-as szezonban 36 játékos van felsorolva a Real keretében, ebből 28 spanyol és csak 8 idegenlégiós (gondolom 36 játékos léphetet pályára legalább egyszer a szezon során, de ha 25 fős keretet veszünk, ez akkor is brutális arány). A lényeg: mikor gyengélkedtek, akkor sem amiatt, mert kevés volt a spanyol a keretben.

2018.10.18. 19:11:23

@Drotkoszoru: Felőlem, legyen, ha neki így jobb. Még ha ez legalább annyira nevetséges is, mint amikor egy fekete fehérnek vallja magát, vagy fordítva (NEM rasszizmus, előfordul ilyen identitászavar).

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása