Elemzés: Udinese elleni meccs

udinese_elleni_meccs_golorom.jpgIsmét egy kötelező meccs behúzva, így továbbra is hibátlan a Juventus. Nem volt egy gálameccs, de ettől rosszabbat ne nagyon lássunk.

Ezt a mérkőzést nem egyénileg, hanem csapatként nyertük meg. Komoly nehézséget jelentett az Udinese, akik szépen helyt álltak, és külön kiemelném Simone Scuffet kapust, aki bravúros védéseivel akadályozta meg azt, hogy az Öreg Hölgy tovább növelje előnyét.

Az olasz portás már jó pár éve kiérdemelte azt, hogy minden idők legjobb olasz kapusának, Gigi Buffonnak az utódját lássák benne. Azóta kissé eltűnt, mert nem kapott elég játéklehetőséget, viszont most mestere bízik benne, ő pedig meghálálja a bizalmat. Térjünk gyorsan vissza a meccsre, és bontsuk fel az egész összecsapást két félidőre.

Az első félidőben szokásához híven, dominált a Juventus. A labdabirtoklásban ez meg is látszik, mivel 63%-37% lett ez a számadat a torinóiak javára. Az átadási próbálkozásnál sincs ez másként, a Juventus 314 alkalommal próbálkozott, míg a Friulani 195 alkalommal. A lövéseknél sincs kisebb szakadék, mivel tízszer próbálkozott az Öreg Hölgy, amiből három ért kaput, míg az Udinese kétszer próbálkozott, viszont egyszer sem kellett védenie a lengyel portásunknak. A védekezési statisztikákban természetesen az Udinese produkált jobb számokat, csupán a megnyert párharcokban van döntetlen (20/20), és a szerelésekben torinói előny (6).

A második félidőben mindkét csapat kissé támadóbban lépett fel, mégis gól nélküli játékrész volt a második. A labdabirtoklás kicsit módosult, 58%-42%-ra. Az átadási próbálkozásoknál is közelebb van a két szám, mint az első félidőben, 312-224. Megjegyezném, hogy az Udinese mindkét félidőben 85%-os pontossággal passzolt, ami elég jó érték egy ilyen kvalitású csapattól. Ennek azért az is oka, hogy a Juve nem alkalmazott letámadást. A lövések száma is kiegyenlítettebb, 11 próbálkozást jegyez, míg ellenfele 7-et. A kaput eltaláló lövések száma pedig még közelebb van egymáshoz, 4 a torinóiaknak, 3 az udineieknek. Védekezésben az Öreg Hölgy minden kategóriában jobb mutatókat tudott hozni, vagy legalább döntetlen a helyzet. A tisztázások és a közbeavatkozások száma döntetlen, előbbi 4, míg utóbbi 7. A megnyert párharcoknál komoly a piemonti csapat előnye, mivel 31 megnyert párharccal büszkélkedhet a csapat.

Egyéni teljesítmények:

  • Szczęsny: Hozta a kötelezőt, mivel gól nélküli maradt a kapuja. Kétszer kellett védést bemutatnia, és 7 pontos hosszú passza is volt.
  • Cancelo: Ott folytatta, ahol abbahagyta. Támadásban ismét komoly mutatókat produkált, 1 gólpasszt, és 5 kulcspasszt jegyzett, sőt, volt egy kiváló lövése, amit Scuffet éppen, hogy a kapufára bírt tolni.
  • Bonucci: Ismét nem lehet rá panasz, hozta ő is a kötelezőt. Az íveléseket szokás szerint szórta, mégis csupán csak egy nem ért csapattárshoz (8/7).
  • Chiellini: Ő sem áll hadilábon az ívelt labdákkal, neki is akad 6 pontos labda. Védekezésben jó mutatóknak örvendhet, 5 megnyert párharc, 4 közbeavatkozás.
  • Alex Sandro: Védekezésben ezen a meccsen brutálisnak számító adatokat nyújtott. 4 szerelés, 4 közbeavatkozás, egyszer mentett a vonalról, 8 megnyert párharc és még két csel is tovább növeli a dicsőségét.
  • Bentancur: Meglőtte az első gólját Juventus mezben, és egy általa levegőbe rúgott labda után következett a második gól is. 2 fontos passza volt, illetve 6 megnyert párharca.
  • Pjanić:  4 fontos passza van, és szinte hibátlan, 10 átívelése. Ezek kiváló számok, mostanában nem igazán látni ilyeneket a neve mellett. Védekezésben már kicsit gyengébb volt, 2 alkalommal ki is cselezték, és csak 2 párharcot nyert meg.
  • Matuidi: Nem sokat nyújtott egy félidő alatt, semmi különöset nem csinált ezen a meccsen.
  • Dybala: Az ő esetében a gyengébb teljesítmény nem neki róható fel. Mindent megtett, amit bírt, csak egyszerűen nem azon a poszton játszott, ahol otthonosan mozog. Volt egy kulcspassza, és 6 megnyert párharca mellett még kiharcolt 3 szabadrúgást is.
  • Mandžukić: Csapatjátékban nagyon komoly teljesítménye van, ezt pedig kiválóan bizonyítja a gólpassza. 3 kulcspassza is volt, és 6 megnyert párharc mellett bemutatott két szerelést is.
  • Ronaldo: Gólt szerezett, ez a lényeg, ha az ő teljesítményét elemezzük. 7 alkalommal tüzelt, ebből 3 talált kaput.

Cserék:

  • Can: Ő sem pályázhat a meccs embere címre, Matuidihez hasonlóan. Azért védekezésben szépen odatette magát,  1 szerelés mellett volt 4 megnyert párharca.
  • Bernardeschi: Ismét felpezsdült a játék, amikor pályára lépett. 1 kulcspassza volt és 3 alkalommal a lőtt is kapura, amiből egyet Scuffetnak védenie kellett.
  • Barzagli: Ő már későn jött be, nem sok vizet zavart

Meccs embere: Nem volt annyira lehengerlő teljesítménye senkinek sem, hogy egyből rávágjam a nyertes nevét. Alex Sandro és Cancelo között gondolkodtam, de mivel a mai meccsen inkább a támadás volt a prioritás, így a portugál munkáját értékelem jobbnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7914285893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babo0410 2018.10.07. 12:49:34

De Cancelonál nem az érdekel támadásban mit nyújt. Ő VÉDŐ!
Amúgy remek összefoglaló lett.

jeneiPALI 2018.10.07. 12:56:49

Végre van középpályánk ami védekezik támad, és van jobb szélsüönk aki tud beadni ez edig hiányzott tavaly,pl, jó lesz ez föleg ha ösze szoknak jobban ablt megkell nyyerni meg mindent amit lehet FJ

2018.10.07. 13:00:16

A játékoselemzéseket én is így gondolom, annyi jutott eszembe ennek kapcsán, hogy nemcsak, hogy Dybalának nem annyira fekszik ez a poszt, de én tovább is mennék: nekem úgy tűnik (tegnapi és az elmúlt meccsek alapján), hogy nem is egy bizonyos játékos oltja ki a játékát (Ronaldo), hanem az, ha nem játszat 2 csatáros felállásban, ott is inkább jobb oldalon. Sok esetben tűnhetett úgy, hogy inkább oltja ki Mandzukic, mint Ronaldo. De szerintem ez poszt- és felállásfüggő inkább.

2018.10.07. 13:02:52

@babo0410: Nagyobb csapatok ellen tényleg nagyobb fontossággal bír a védekezése. De az ilyen kisebb csapatok ellen - akik nem túl zseniálisak támadásban - az is segíthet megtörni a jeget, hogy egy szélső védő bontja meg a védekezést. Tegnap Cancelonak pont oroszlánrésze volt egy ilyen sikerben.

Matteo89 2018.10.07. 13:18:03

@Dr. Grant: Hasonlóan látom. Neki az feküdne a legjobban, ha párban játszhatna elől Ronaldóval.

GGábr81 2018.10.07. 13:49:59

Dybala nem volt gyenge szvsz. Én most láttam tőle azt, amit Allegri mond a játékáról, hogy kiválóan köti össze a kp-t és a csatárokat. Nekem most tetszett is. Lehet, hogy vétek Őt erre a posztra eröltetni, de most legalább már úgy nézett ki, hogy tudja mit kell csinálnia. Ettől függetlenül én CR - Dybala csatár kettőssel próbálkoznék.

Juvetto 2018.10.07. 17:47:28

ZoFF, BuFFon, ScuFFet

JuventusFanatikus 2018.10.07. 19:29:43

@babo0410: Én is nagy híve vagyok annak, hogy a szélső védők fő dolga a védekezés legyen. Ezért féltem kicsit Cancelo leigazolásakor, mert védekezésben benne volt a hiba, rámcáfolt. @Dr. Grant: Kolléga tökéletesen megfogalmazta azt, hogy miért értékeltem jobbnak a portugált.
@Matteo89: Az az érdekes, hogy ez a hármas nagyon érzi egymást és ha a max nem is jön ki mindegyikből, együtt nagyon erősek.

Rocky80 2018.10.07. 22:14:15

Lehet, hogy Cé - Dybala csatárkettős lenne a legjobb Dybalának, viszont nem biztos, hogy ez a legjobb a csapatnak...

A sokak által lesajnált Mandzukic szerintem olyan teljesítményt rak le az asztalra, hogy kihagyhatatlan. Sokkal megbízhatóbb mint Dybala, a nagy meccseken sem tojik be, a mester által favorizált védekezésből is keményen kiveszi a részét és sokkal több játékrendszerbe illeszthető be eredményesen mint Dybala.

Ez a szezon egyik nagy kérdése nálunk: van a "442" Dybala, kétségtelenül kiváló adottságokkal, ami csak néha jön ki belőle; illetve a fentebb részletezett Mandzukic. Ti kit választanátok?

2018.10.07. 22:33:17

@Rocky80: Az én véleményem:
Mandzukic igaz, hogy nem tojik be és hozzáteszi a maga kis robot teljesítményét, még lehet, hogy egy gólt is vállal. Dybalában viszont nagyobb a kockázat, viszont többet is hozhat egy meccsen - ha kijön neki a lépés - mint Mandzu.
Komoly téttel bíró meccs. Konstans 6-7-es teljesítmény, vagy kockázatos 4-9?
A döntő tényező: Ronaldo.
Így, hogy Ronaldo itt van, aki 90%, hogy hozzáteszi a klasszis teljesítményt egy nagy téttel bíró meccsen így számomra nem kérdés, hogy Mandzu és Dybala közül az utóbbi.
Mert a klasszis mellett megengedhetjük magunknak a kockázatot, hogy még többet nyerjünk a dolgon.

Rikoo 2018.10.07. 23:39:44

@Rocky80: Én egyértelműen Mandzukicot választanám. Nem is kérdés. Sokszorosan bizonyított játékos a komolyabb meccseken, Dybala inkább az ellentettje. Az argentín teljesítménye inkább összezavarja az embert. Mindannyian tudjuk, hogy milyen potenciál van benne és épp ezért elkeserít, hogy nem tudja kihozni magából ezt komoly rangadókon illetve huzamosabb ideig. Lehet másokat hibáztatni ezért, de Dybala saját magát hátráltattja leginkább a pályafutásában.

Rocky80 2018.10.08. 06:04:09

@Dr. Grant: én is Mandzut preferálom, de természetesen meg tudom érteni a másik oldalt is. Kicsit olyan jobb ma egy veréb; illetve járt utat járatlanért okokból kifolyólag.

@Rikoo: látod hogy azért nem ilyen egyértelmű másnak sem... ;-)

pedronegroo 2018.10.08. 09:01:08

@babo0410: Marcelo és Dani Alves is az... bebaszna ha a modern fociban nem ilyen játékra törekedne egy top szélső védő! Aki csak védekezik mert mást nem tud az De Sciglio és az olyan is.

Grinta 2018.10.08. 10:59:35

Ebben a Juventusban mindig Mandzukic a kiinduló pont,mind támadásban,mind védekezésben.Legyen az a játék lassítása labdatartással,vagy a test a test elleni harc,mindez megfelelő helyezkedéssel párosítva.Teret nyitván a felnyomuló szélsőnek,helyet cserélve a centerrel,majd abból kimozogva magára húzván az embert.Ő testesíti meg leginkább a Juventus szellemiségét,és teszi bele azt a megfoghatatlan valamit,amit egy jó edző megérez.

2018.10.08. 13:59:01

@Rocky80: Persze, ezt az érvelést is el lehet fogadni. A szerencsejátékban is mindenki más téttel játszik, de van aki semmilyennel. ;-) Ennél a példánál maradva: Ronaldo érkezésével nagyobb "pénzügyi hátterünk" lett, így több kockázat is beleférhet. Ami nélkül az is lehet, hogy a nyereség is kisebb lesz.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása