Mélyebb interjú a Juventus horvát támadójával

mandzukic_mario_golorom_2.jpgTavaly nyáron érkezett a csapathoz, miután klubot, várost és országot váltott. Megismételte azt, amit tavalyelőtt, amikor a Bayernből a Bajnokok Ligája második helyezettjéhez, az Atleticohoz szerződött. Mario Mandžukić önéletrajza írásakor valószínűleg nehézségekbe ütközik az elmúlt három év eseményeinek összefoglalásakor. A legjobb Bayernből az Atleticoba, most pedig a rekordbajnok Juventus játékosa. Sok edző keze alatt megfordult, mint például Heynckes, Guardiola, Simeone és Allegri, számos gólt szerzett és megannyi trófeát, és persze voltak nehézségei is karrierje során: sérülések, rossz forma és nem a túl jó kapcsolata a világ egyik legjobb edzőjével.

Mióta Torinóba, ahhoz a csapathoz, amely már három és fél évvel ezelőtt is le akarta igazolni, illetve abba az országba érkezett, melyet a játékos saját maga is célállomásként jelölt meg karrierje és magánélete szempontjából, Mandžukić még nem adott hosszabb interjút a sajtónak. Ez az ő esetében egyáltalán nem meglepő viselkedés, melyre mondhatnánk, hogy nem kedveli az újságírókat, de saját bevallása szerint jobban szeret egy kicsit elszigetelődni.

Tavaly nyáron azt mondta nekünk, hogy majd az év végén beszélhetünk vele és akkor összefoglalja az egész esztendőt. Ekkor az volt a benyomásunk, hogy ő így utasít vissza udvariasan egy interjút, de amikor december 20-án pihenését töltötte, emlékeztettük az egyezségünkre.

- Boldog ünnepeket kívánok! Ami pedig az interjút illeti, miért ragaszkodtok annyira hozzá?

- Muszáj. Az embereket érdekli, hogy hogy érzed magad, főleg annak fényében, hogy remek formában játszottál az elmúlt félszezonba, amire egy hónappal ezelőtt drámaian szüksége volt mind a Juvénak, mind neked. Nem beszéltél a sajtóval azóta, mióta klubot váltottál, az olasz kollégákkal sem.

- Ez így igaz. Nem nagyon szeretek interjút adni, szeretem a saját kis lelki békémet, ellenben semmi bajom az újságírókkal. Nem hibáztatom őket, még akkor sem, ha sok mindent hozzátesznek az ember mondanivalójához. Megértem, hogy írniuk kell valamiről. Úgy gondolom, a legfontosabb dolog jelen pillanatban az, amit a pályán mutatok, a teljesítményem. Ebből pedig mindenki meghozhatja a maga ítéletét.

- Rendben. Beszéljünk akkor a teljesítményedről. Féltávnál a Juventusban 18 meccsen 9 gólt és 1 gólpasszt értél el. Átlagban 66.3 percet töltesz a pályán. Ezek a te mutatóid. Mi történt a szezon elején, amikor a csapat rossz eredményeket ért el és a Te teljesítményed is gyengébb volt?

- Azt kell, hogy mondjam, a Juve igenis jól kezdett, hiszen megnyerte az Olasz Szuperkupát, mely meccsen én is gólt szereztem a Lazio ellen. Minden biztatónak tűnt. Azonban a bajnokság kezdetén rögtön két vereséggel és egy döntetlennel indítottunk, amely összeegyeztethetetlen a Juventus hírnevével. Szerencsétlen tényezők is közrejátszottak ebben, mind a csapat, mind az én szempontomból. Itt nem csak arra gondolok, hogy nem játszottam jól, hanem arra is, hogy sérülések hátráltattak. Volt egy elhúzódó fertőzésem ami nagyon legyengített. Volt, hogy egész este fent voltam és azon törtem a fejem, hogy mi történik velem, teljesen leblokkoltam. Kétségbe voltam esve, mert nem láttam a kiutat egy olyan szituációból, ami még nem fordult elő a karrieremben.

- Huszonkilenc éves vagy, így logikusnak tűnhet, hogy fogékonyabb vagy a sérülésekre, különösen annak fényében, hogy egy éven belül három csapatban, három országban és három városban is megfordultál, valamint három különböző munkafilozófiával ismerkedtél meg. Miért nem akartál soha beszélni ezen nehézségeidről nyílvánosan?

- Nem segített volna. Úgy is csak azt mondtátok volna, hogy kifogásokat keresek. Az Udinese elleni szerencsétlenül akalult mérkőzés alkalmával, még a találkozó elején nekiestem a reklámtáblának. Összevarrták a sebemet, de aztán hirtelen fájni és lüktetni kezdett egész este. Elfertőződött. Nagyon sok antibiotikumot kellett szednem, a fájdalom pedig csaknem két hónapon keresztül folyamatos volt. Az edzéseken, a mérkőzéseken minden érintés pokolian fájt. Nem akartam magyarázkodni, nem az a típus vagyok, még akkor sem, ha tisztán látszott, hogy nem vagyok önmagam. Az immunrendszerem legyengült, gyengének és erőtlennek éreztem magam. Ezután volt egy sérülésem a combhajlító izmomban. Újabb kihagyás következett, ami ismét hátráltatta a normális munkát. Borzasztó...

- Az elmondottak a Te szádból irreálisan hangzanak, hiszen idén tavaszig olyan voltál mint egy tank, immunis a sérülésekre. A Bayern elleni Bajnokok Ligája meccsen elszenvedett bokasérülésed óta viszont úgy tünhet, hogy a dolgok kezdenek rosszabbra fordulni, kompenzálásul az elmúlt évek sérülés-mentességéért?

- Nem tudom mit mondhatnék erre. Madridban hoztam egy jó teljesítményt, egészen addig, amíg megsérült a lábfejem és borzalmas fájdalmak gyötörtek. Ennek ellenére nem akartam megállni, nem akartam pihenni, kényszerítettem magam, és nyilvánvalóan tévedtem. Így pedig nem tudtam felépülni rendesen és abban a formában visszatérni, amiben voltam.

- Visszatérhetünk oda, amikor elhagytad az Atleticot?

- Jól éreztem magam Madridban. Minden remek volt számomra: a klub, az edző, a város, az élet és a bajnokság is. Az a sérülés volt az, ami nem hagyott nyugodni engem, hiszen nem vagyok ugyanaz, ha nem érzem magam 100%-ig harcra készen. Az újságok sok mindent írtak, például azt, hogy megromlott a viszonyom az edzőmmel, ez pedig hazugság volt. Simeone mindig fair volt velem, támogatott és bátorított és mindig hangsúlyozta, hogy milyen fontos része vagyok a csapatnak. A csapattársaimmal is kitűnő viszonyt ápoltam. Amikor viszont a dolgok rosszul mennek, nehéz megtörni ezeket a pletykákat.

- Mikor érezted úgy, hogy hamarosan búcsút intesz Madridnak? Amikor házat vettél ott, nem az volt a terv, hogy hosszabb ideig maradsz?

- Senki nem mondta nekem, hogy azt akarják, menjek, sőt, azt akarták, hogy maradjak. De amikor arról pletykáltak, hogy rossz a kapcsolatom az edzőmmel, jelentkezett néhány klub, hogy meg akar vásárolni engem.

- Mely klubok voltak ezek?

- Semmi értelme nem lenne most nyilvánosságra hozni ezeket a neveket. Csak a Juventusról beszélhetek.

- Akkor beszélj a Juvéról!

- Semmi különös nem volt. Én egy olyan pasas vagyok, aki szereti az új és nehéz kihívásokat, ennek ellenére az volt az elképzelésem, hogy hosszabb távon Madridban maradok. Viszont abban a furcsa időszakban és légkörben, amit más klubok érdeklődése csak még különösebbé tett, felnőtt fejjel úgy gondoltam, hogy ez a lépés, Torinóba szerződésem nekem és az Atletinek is jobb lesz.

- Emlékszünk a két évvel ezelőtti Bayern München - Juventus meccs kapcsán, a La Gazzetta dello Sportnak adott interjúdra, melyben azt mondtad, hogy Gigi Buffon a gyerekkori példaképed, szereted az olasz futballt és életmódot és hogy gyerekként a Juve volt a kedvenc csapatod, mely táplálta azon álmaidat is, hogy focista legyél.

- Ez mind igaz. Sőt a 2012-es Európa Bajnokság előtt komoly kapcsolatban álltunk a Juventusszal, de felbukkant a Bayern, akik a csapatukban szerettek volna tudni. Játszottam a Bundesligában, ahol a Bayern jelenti a legfelső szintet, viszont a sors úgy hozta, hogy három évvel később Torinóban kössek ki.

- A Juventus veteránjai (Buffon, Chiellini, Bonucci és Barzagli) irányába mutatott tisztelet nem csak a szokásos udvariasság volt, míg riválisok voltatok?

- Természetesen már érkezésem előtt is nagy volt a tisztelet a meghatározó játékosok és magánszemélyek irányába. Barzaglit például már a wolfsburgos közös időszakunkból ismertem, a többieket pedig a válogatottak és klubcsapataink összecsapásai kapcsán. Mint mondtam, Buffon gyerekkori példaképem volt, Chiellinivel pedig életre-halálra menő harcot vívtunk, de a mérkőzés végén mindig kezet ráztunk, egy igazán férfias küzdelem volt, rinyálás nélkül. Rendkívül nagyra értékelem ezeket a fickókat. Ami azt illeti a csapat felét nagyon is jól ismertem már érkezésem előtt.

- Massimiliano Allegri vezetőedző tárt karokkal fogadott, még annak ellenére is, hogy a szurkolók Tévez, Pirlo és Vidal távozása után szkeptikusak voltak az új igazolásokkal kapcsolatban. Allegri szerepe mennyire meghatározó, amikor az eredmények elmaradnak és kritika éri a játékodat?

- Az edző sok támogatást nyújt. Kifejezte bizalmát a bennem rejlő lehetőségek tekintetében. Tudtam, hogy ragaszkodott a leigazolásomhoz, ami egy nagyon fontos tényező bármely játékos döntésében. Mindig kifejezte a belém vetett hitét a nehéz időszakokban és ez sokat jelent számomra.

- Mostanában minden remekül alakul, de szeptemberben és októberben voltak pletykák a klubváltással és a rossz befektetésekkel kapcsolatban. Téged megtaláltak ilyesmivel? Mi a helyzet a szurkolók dühével?

- Amit Torinóba érkezésem után tapasztaltam, az az, hogy mekkora klub a Juventus. Egy intézmény, amely bárhol tűnik fel, nagyon sok szurkolója és szimpatizánsa van. Ezenkívül a média is fontos szerepet játszik a klub életében. Normális, ha az eredmények nem úgy jönnek, ahogy az elvárható, négy év bajnoki dominancia után, az sok feszültséget és vitát szül. Ami viszont lenyűgözött engem, az a klub reakciója. Az előljárók eljöttek az edzőtáborba, jelenlétük azonnal kihangsúlyozta a helyzet fontosságát. Habár ez diszkréten zajlott, minden pánik és felhajtás nélkül, viszont nélkülözhetetlen lépés volt annak érdekében, hogy a Juventust visszavezessük arra a szintre, ahová tartozik.

(Forrás: www.juvefc.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr208228960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niccolo 2016.01.03. 16:10:20

Ki ejthetné a Bayernt,mint Morata a Realt,isteni lenne!

Pavel1988 2016.01.03. 17:32:11

Ő is egy hihetetlen profi, a jelenlegi keret szerintem legképzettebb és legérettebb csatára. Nekem soha nem volt kétségem vele kapcsolatban, a nehezítő körülmények tényleg kemények, nagyon szimpatikus hogy nem szaladt magyarázkodni amikor mindenki ócsárolta.

Biztos vagyok benne, hogy idén is megrúgja a megszokott évi 15-22 gólját. Moratanak nagyon nehéz dolga lesz ha vissza akarja szerezni a helyét a csapatban.

Leram7 2016.01.03. 18:42:24

Ahogyan játszott az elején, az katasztrófa volt. Ahogy telt, múlt az idő úgy viszont kellemes meglepetés lett. Kijelenthető, hogy van csatárunk!

Azért Tevez és a mentalitása nekem nagyon hiányzik. Ő egy jó értelemben vett állat volt.

alexGicamo 2016.01.03. 20:29:30

Ezen interjú alapján szimpatikus ember benyomását kelti számomra ,noha korábban inkább semlegesnek mondtam volna . Szeretem a küzdeni képes játékosokat, akik nem nyekeregnek, hanem teszik a dolgukat, ha kell összeszorított fogakkal .
Remélem, hogy egyre jobb formába lendül !
FORZA JUVE PER SEMPRE !!!

GabeTR 2016.01.03. 20:34:01

"férfias küzdelem volt, rinyálás nélkül" - ezért örültem annak idején a horvátnak

Watakuki 2016.01.03. 20:53:06

Mandzukic nagyon nagy küzdő egyébként, tipikusan a védők életét nehezíti meg, sőt még gólokat is szerez. Moratával meg az a helyzet, ami tavaly Llorrentével: szépen lassan elveszti a helyét, ami azelőtt biztosnak látszott.

ToTTy-Juve 2016.01.04. 20:02:02

Szimpatikus nyilatkozat. Eddig nem igazán kedveltem, mert "genyó"nak tartottam, amolyan Materazzi félének, aki meccs közben szemét módra "társalog" az ellenféllel. Most viszont nekem az jött le, hogy céltudatos, erős jellem, aki szeret küzdeni és nem várja a sült galambot. Az meg, hogy utál nyilatkozni, meg amit az újságírókról mondott különösen tetszik. :D
Viszont más a helyzet az öltözőben. Az ilyen jellemek meg mondják a magukét a többieknek és nem nagyon tolerálják ha nekik is beolvasnak. Valami ilyesmi lehetett közte és Morata közt is ha nem bírják egymást, viszont Zaza biztosan nagyon szimpatizál vele :D - mára ennyi futotta pszichológiai elemzésből, bocsi :DDD

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása