A Chelsea elleni győztes taktika

UEFA-Champions-League-1-icon.pngSzeretett csapatunk szeptember 19-én, szerdán végre visszatér az európai porondra, hogy újra a nagyok között mutassa meg, mire is képesek a győzelemre éhes Zebrák a siker érdekében. Első mérkőzésüket a Stamford Bridge-en, a címvédő Chelsea ellen játsszák a csíkos mezesek. A tovább után Carlo Garganese arra keresi a választ, hogy miképp tudná a Bianconeri legyőzni a Kékeket, és ezzel ismét tiszteletet kiharcolni ellenfeleiből.

Az olasz bajnoknak nincs szüksége feltalálnia a spanyol viaszt ahhoz, hogy a BL-ben megszorongassák a Chelsea-t. Az EB-ezüstérmes olasz válogatott kezdő tizenegyéből hat (+1) játékos Juventus-kerettag, a csapat gerincében játszik a sokak által a torna legjobbjának tartott Andrea Pirlo, a 41 mérkőzéses veretlenségi sorozat pedig méltón mutatja, hogy a csapat által adoptált 3-5-2-es felállás szinte bármilyen taktika ellen alkalmazható.

A legfontosabb dolog, hogy a Juventus megfelelően kihasználja a legnagyobb erősségét: a középpályát. A pálya középső harmadának uralásával az esélyek jelentősen növekednek a modern futballban. A Juventus a második legerősebb középpályás sort tudja felmutatni Európában Andrea Pirlo, Claudio Marchisio és Arturo Vidal személyében, őket csak a Xavi által vezetett Barcelona előzi meg papíron. Ha az Öreg Hölgy hármasa a szokásos minőséget hozza a meccsen, könnyedén dominálhatják a Chelsea középső duóját, Lampardot és Mikelt, akik az Európai Szuperkupán sem tudtak lépést tartani az Atletico Madrid energikus játékosaival, Kokéval és Gabival.

Chelsea-Juve felállások.jpgA Kékek gyakran változtatják a felállásukat 4-2-3-1-ről 4-4-1-1-re, amelyben Juan Mata és Ramires játszik a két szélen. Ez a taktika egyszer már bevált a tavaly BL-sorozatban: a sokemberes védekezés és a szélek lezárása elég volt a Barcelona és a Bayern München legyőzéséhez, ez a Juventus ellen azonban felérne egy öngyilkossági kísérlettel. A Chelsea a saját térfelére húzódva rengeteg teret adna Pirlónak, aki az EB-n már megmutatta Roy Hodgon betömörülő játékosai ellen, hogyan is kell a futballt játszani.

Bármit is talál ki Roberto Di Matteo, a Juventusnak erősebb lapok vannak a kezében. Tavaly sok kritika érte a Chelsea-t a "busztatktika" miatt, de az Atlético Madrid elleni 4-1-es vereségnél láthattuk, ahogy a támadó felfogás a csapat vesztét okozta. A londoniakat gyors játékosok hiányában könnyű lekontrázni; a Szuperkupán az Atlético az első félidőben kétszer is megindulhatott egy-egy Chelsea-szögletből, Falcao pedig nem adta alább három gólnál. A sebességet hasonlóan birtokolja a Juventus minden csapatrésze is.

Az otthon játszó Chelsea-nek fel kell mutatnia valamit a hazai közönség előtt, erről az új csodagyerek, Eden Hazard és az EB-n csereként beállt, az olasz védelmet többször megtépázó Fernando Torres fog gondoskodni. A spanyol csatár párszor megtréfálta az olasz válogatott Juve-védelmét, kihagyott két ordító ziccert, egyet pedig sikerült értékesítenie, így a BL-ben is kulcsszerepe lehet a Zebrák ellen. A háromvédős felállásban Leonardo Bonucci feladata lesz hátul a söprögetés és a fickándozó El Niño semlegesítése, a védő azonban már "bizonyította", többek között Jordi Alba góljánál az EB-döntőben, hogy a keresztpasszok lefülelése nem az erősségei közé tartozik. A Chelsea legfőbb fegyvere a játékosok fizikális erőssége és a rögzített rúgások. A tavalyi 4-1-es Napoli elleni győzelem alkalmával három gólt is szélről bejátszott labdából szereztek.

2009 Juve Chelsea Del Piero Giovinco.jpgA Juventus legyőzheti a levegőben a Kékeket. A védőhármas és a hozzájuk hátra zárkózó Stephan Lichtsteiner mind-mind kiválóak fejjátékban, a remek állóképesség pedig a keret minden tagjára jellemző. Amire a fekete-fehéreknek figyelnie kell, az a koncentráció és a szervezettség, amibe a nápolyiaknak nem sikerült elegendő energiát fektetniük.

Az Atlético elleni meccsen egyértelműen kiütköztek a Chelsea gyengeségei. Egyikük a jobb bekk Branislav Ivanović, akit a Filipe Luís-Adrián-Cristian Rodríguez hármas az egész mérkőzés alatt zavarba hozott gyorsaságával. A bal szélen helyet kapó Kwadwo Asamoahnak gyerekjáték lesz megvernie Ivanovićot, amennyiben a szerb kap lehetőséget César Azpilicueta helyett. A Stamford Bridge-i csapat másik gyengesége David Luiz, aki az utóbbi időben nagyon gyenge teljesítményt nyújt; Falcao két góljáért is felelősségre vonható.

2009 Chelsea Juve Marchisio.jpgAnnak ellenére, hogy John Terry visszatérésével rendezettebb védekezés várható a Chelsea-től, a Manchester City, Wigan és Atletico elleni meccseken 13-18 lövést elszenvedő csapattal szemben a Juventusnak is bőven lesz esélye veszélyeztetni. A kérdés, hogy a Vučinić-Giovinco alkotta támadóosztag tud-e "halálos" csapást mérni a Kékekre vagy sem. Az előző szezonban a Bianconeri legnagyobb gyengesége az impotens támadósor volt, amit a gólkirály, Alessandro Matri szerény 10 találata is jól mutat. A beígért topcsatár hiányában papíron idén sem jobb a helyzet.

Az Öreg Hölgyet Antonio Conte eltiltása mélyen sújtja. Hiába kap helyet a padon Conte helyettese, Massimo Carrera, Antonio motivációs beszédei és taktikai ébersége nagyon fog hiányozni a csapatnak, főleg abból a szempontból, hogy a Juventus két éveóig nem is szerepelt a Bajnokok Ligájában.

Az első játéknapon elcsípett döntetlen is jó eredmény lehet Londonban, de ez egy olyan Juventus, amely nem elégszik meg a második legjobb eredménnyel. Ha a Bianconeri megfelelő taktikával lép pályára, és sikerül érvényesíteniük azt, könnyedén három ponttal térhetnek haza Torinóba.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr114778933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venember83 2012.09.18. 19:10:13

Középpályák harca lesz ez, mivel mindkét csapat erőteljesen erre támaszkodik.

m.martin91 2012.09.18. 19:16:38

Köszönjük Garganese-nek, hogy vette a fáradtságot, s megírta a cikket, s annak is, aki lefordította. Viszont ez az írás csak az egyik oldalról elemzi a mérkőzést. Én értem, s elhiszem azt, hogy HA Bonucci megfogja Torres-t, HA a levegőben megverjük a Chelsea-t, HA Asamoah bohócot csinál Ivanovic-ból, s HA betudjuk lőni a helyzeteinket, akkor győzhetünk. Ez biztosan így van. Azonban ha a kékek oldaláról nézzük a dolgot, akkor azt is láthatjuk, hogy HA Bonucci hozza a szokásos 4-5 amatőr hibáját, HA kitudják kapcsolni Pirlo-t, HA Torres megtalálja a góllövő cipőjét, HA Mata és Hazard megfingatja a darabos védőinket, akkor ők is nyugodt szívvel nyerhetnek, mindenfajta erőfeszítés nélkül.
Az éremnek két oldala van.

Magyar Közöny 2012.09.18. 19:18:20

Megmondom őszintén, én Bonuccitól félek a legjobban. Ez nem az a meccs egyébként, ahol kötelező lenne a 3 pont. Ejj, ha lenne egy klasszis támadónk, nem félnék semmitől :)

hellan (törölt) 2012.09.18. 19:21:59

@m.martin91: Ahogy írtad is az éremnek két oldala van, ezért nehéz is belemenni mindenfajta elemzésbe.
Hiszen a Chelsea védelme lassú, főleg Cahill, de Terry sem villámgyors ezt Mirko és Gio kihasználhatjátok+technikásak is a csatáraink.
Középpályánk Európában a legjobbak közé tartozik ámde, ha Pirlot kikapcsolják láthattuk h mennyit tesz Marci alibizása a meccseken, Vidal vajon elég lesz-e, esetleg Asamoah ilyenkor besegítene-e középre.
Mata, Hazard, Óscar kegyetlen gyors, technikás támadó részleg könnyen körbe is kerülnénk a védőinket ha 1 in 1 szitu alakul ki. Torres formában van, inkább ne is írjam h mégis csak VB és EB győztes csatárról van szó.

Túl sok a szempont, a meccs a taktikán és a formákon fog múlni és sztem a védelmünk Bonucci miatt hibázni fog, de Buffon még ott van.

Hamutarto 2012.09.18. 20:19:13

Én csak amnyit mondok, hogy FORZA JUVE.

babo410 2012.09.18. 20:40:45

Én szerintem azért olyan, hogy Marchisio alibizése nem nagyon fordul elő! Max nem látványos. És mikor nagyon kell, akkor van 1-1 jó megmozdulása. Gio nagyon gyors, ez lehet a jó taktika egyik fontos eleme. El tud-e menni üresben? Sztem lesz lehetősége. Pirlot szerintem nem olyan könnyű kikapcsolni, láttuk már párszor, hogy sokat vesz ki egy csapatból, h a formában lévő Pirlot ki lehessen kapcsolni, és a kp többi része tud vidáman játszani. Én szombaton nagon sok olyan dolgot láttam a Chelsea játékában, amit ki lehet használni. Remélem most az első perctől jól, és maxon fogunk játszani. Lényeg, hogy tudjuk birtokolni a labdát, és akkor a meccs meglehet. Szerintem lesz nekünk is egy csomó lehetőségünk. Két kérdőjel van csak a játékunkban, ahol a meccs keménnyé válhat a számunkra. 1. Bonucci a tavaly szezon végi formáját tudja-e hozni? 2. A támadósorunk, esetleg a kp mennyire lesz impotens (Milyen százalékban használjuk ki a helyzeteinket)?

babo410 2012.09.18. 20:43:08

Ja és holnap lesz Buffon 400. tétmeccse Juve mezben. Már csak ezért is nyerni kell!

my name is csuma 2012.09.18. 23:26:58

Ha ugyanolyan motiváltan és bizonyításvággyal lépünk pályára, mint tavaly a "nagy" meccseken, akkor a Chelsea elég kemény meccsre számíthat. Én szerintem 3 esélyes a találkozó, a hazai pálya miatt kicsivel az angolok felé billenve.

my name is csuma 2012.09.18. 23:27:59

Jah, és indokolatlannak tartom ezt a szintű "fényezést".

Barolo 2012.09.19. 00:33:08

@my name is csuma: Teljesen egyetértek veled, szerintem is 3 esélyes ez a meccs, de nekünk a döntetlen is jó eredmény lenne (nyilván nem arra kell játszani, mert akkor baj van). Kicsit elfogultnak érzem az elemzést is..... Europa 2. legjobb középpályája is kicsit túlzó, szerintem azért van még 4-5 hasonlóan erős kp., és pl. a Chelsea kp.-ja is igen erős. Papiron a teljes keret náluk talán picit erősebb, de talán nálunk jobban együtt van a csapat és talán nagyobb a motivációnk is.... viszont nincs Conte szóval bármi lehet. Én 2:2-re tippelek és 2:3-at szeretnék! :)
Forza Juventus!

keshudioo 2012.09.19. 07:54:24

@Tony.: Ámen. De "jó", hogy nem fogom látni a meccset :(

2012.09.19. 13:39:09

@Tony.: Én is erre tippelek,de én a gólszerzőket is megtippelem,szerintem Marci és Vuci lövi majd a mi góljainkat,Hazard pedig a Chelsea-ét,de van egy olyan érzésem is,hogy mi fogunk 2-0-ra vezetni!!!Istenem de boldog lennék,ha igazam lenne,bár ha nyerünk,engem nem érdekel mennyire és milyen játékkal,a győzelem a fontos!!!Forza Juve!!!

mpite 2012.09.19. 13:54:28

@babo410: Babo szerintem ne a szombati Chelsea-meccsből indulj ki, már vagy húszadszorra hozod ezt fel, olyan, mintha ezt az egy meccsüket láttad volna. Lefogadom, hogy az ottani fejekben is már a ma esti találkozó járt, meg egyébként is mindenkinek lehet rossz meccse.

Nagyon várom az esti meccset, igazi ki-ki mérkőzésre számítok, szerintem a középpályán fog múlni minden, no meg, hogy Asamoah mennyire tudja átjátszani Ivanovicot a szélen. Védekezésben meg, ha mindenki maxot nyújt, nem lehet probléma.

Egy olyan meccsel kiegyeznék, mint a tegnapi Real-City, természetesen, ha a Madrid szerepében lesz a Juve és nem az angolokéban ;)

Barolo 2012.09.19. 15:10:11

Azért az se felejtsük el, hogy a Chelsea 2003 óta nem kapott ki otthon nemzetközi meccsen.
Forza Juventus!

Tony. 2012.09.19. 15:25:38

@Barolo: A Mourinho féle Inter 2010-ben Eto'o góljával legyőzte a Stamford-on a Chelsea-t.

De a lényeg ugyanaz.

Barolo 2012.09.19. 16:37:44

@Tony.: Igazad van! Egyébként a Chelsea-s nso blogon olvastam, kicsit félreérthető volt a szöveg környezet, lehet, hogy csak a csoport meccsekre gondolt a szerző. Kösz az észrevételt!
Forza Juventus!

Barolo 2012.09.20. 00:51:48

Az egy nappal ezelőtti (0.33) tippem bejött! :)
Forza Juventus!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (922) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9926) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4169) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4176) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása