Juve-szív

Izgatottan várhatta minden hű Juventus szurkoló a szombat esti meccset. A számok tükrében poszt jóslatai viszonylag bejöttek, valamint működött a woodoo-baba is, mert a Palermo is botlott!

Kellhet-e ennél több egy Bajnokok Ligája részvételért küzdő csapatnak, hogy 120%-ra felpörögve lépjen ki a gyepre?! Köztudott volt, hogy a csapat sorsa már nem csak a saját kezében van, és mégis, hét fordulóval a vége előtt rögtön felcsillant a remény.

Diego hiányától lehetett tartani, ugyanakkor motivált játékosok kerülhettek ezáltal a kezdőcsapatba, amit egy valamire való edző a csapata javára szokott használni. Sokkal fájóbb pont volt a Chiellini helyén tátongó űr a védelem tengelyében.

A mérkőzés elején gyorsan bekapott gól megfogta a csapatot, a végeredményt pedig mindenki látta, aki nem, az meg hallotta, olvasta.

A probléma forrása azonban sokkal mélyebben rejlik, mint a keret aktuális összetétele, vagy az edzői taktika.

A Juve-szív

Egy csapatot összetartó, láthatatlan kapocsként működő erőről van szó. Ez szorosan kapcsolható a klubhűséghez, mely értelemszerűen csak azon játékosoknál alakulhat ki, akik régóta a klubnál vannak.

Az ő feladatuk a példamutatás a fiatalabb és újabb játékosok felé: átadni az érzést, mit jelent egy ilyen múltú csapat tagjának lenni.

Az ezen szellemiséget elsajátító játékos bizony nem nyilatkozik fáradtságra semelyik meccs után, mert tisztában van vele, hogy neki hétről-hétre kötelessége meghalnia a pályán, és a legjobbját nyújtani.

A baj pedig az, hogy ezek a játékosok fogytak el most a keretben!

A jelenlegi keretben Buffonról és Del Pieróról mondható el, hogy birtokában vannak még ennek a tulajdonságnak. Camoranesi és Trezeguet bár még képesek fellángolásra, ám meccsről mecsre már aligha láthatjuk ezt tőlük (nem véletlen, ha valaki padozik).

A fiatalok közül két utód látszik kiemelkedni e téren: Chiellini és Marchisio. Rajtuk még lehet látni a folyamatos akarást és hajtást. Valljuk be, édeskevés ez a mindösszesen 4-6 fő egy durván 26 fős keretben.

Ha egy csapat 11 kezdő játékosa nem úgy fut ki a gyepre, hogy büszkeséggel tölti el a mez viselése, és nem érzi, hogy tartozik a klubnak annyival, hogy utolsó csepp erejéig hajtson, azt bizony megérzik. Nem csak a szurkolók, de az ellenfél is!

A válogatottak esetében könnyű az ilyen embereket eltávolítani, nem kap többé meghívót, legalábbis amíg meg nem győzi a kapitányt, hogy újra képes meghalni a pályán a mezéért, illetve amit az képvisel!

Egy klubnál sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Ezért kell, hogy a tulajdonosok, a vezetés, az edző és a játékosok közül is rendelkezzenek minél többen ezzel az érzéssel. Nem elég a meccseken percekig koncentrálni. Minden egyes edzésen, gyakorlatkor, bemelegítéskor, stadionban eltöltött percben, a mérkőzés előtt az öltözőben, s legvégül a pályán eggyé kell válni azzal a fekete-fehér életérzéssel, amit a Juventus név képvisel. Akinél ez nincs meg, nem érdemelné meg, hogy pályára lépjen.

Régen a Juve-szív egy birtokos jelzős főnéven túl egy fogalom volt.

Manapság sajnos csak alany és állítmány: A Juve szív.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr134652212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabol 2010.04.06. 10:54:34

Nagyon igaz, amit írtál ricsman!!!!! Itt igazából a játékosok felfogásával van a probléma, de viszont valamilyen szinten megértem, hogy ez a Juve nem olyan már mint, amilyen volt a B. botrány előtt.Ez viszont ne csak a játékosok hibája, hanem a vezetőségé!!!!!! Ui: Akit kihagytál szerintem Giovinco, mert ha a pályán van olyan akaratot, tüzet látok benne, mint a felsoroltak között!!!!!

Bobek 2010.04.06. 11:07:03

Nos valóban nagyon nagyon elgondolkodtató a jelen ismeretében a jövő. Úgy gondolom, minden képp meg kell tartani az olasz többséget a klubnál, ne legyünk inter meg cselzi. Mindenképp maradjon Alex, Gigi, Gio, Marchisio, Camo, Chiellini, Jaki, Candreva. A nem olaszok közül Momo, Manninger, Sali. Aztán nagyon megfontoltan igazolni a megfelelő posztokra. De ezt ugy sem mi döntjük el csak szurkolhatunk hogy jók legyünk... Forza Juve!

Alessandro 2010.04.06. 11:11:05

Tényleg így van, kevés játékosban látni a tüzet, az akarást, mintha a 4. hely nem motiválná a játékosok többségét, persze a szezon elején még akár több trófea megszerzése volt a cél, most "mindössze" a bl szereplés, ez több játékosnak kevés. Nem ebben látom a legfőbb problémát, mert ameddig az edző védekező taktikával küldi fel a játékosokat, addig különösebb javulást szerintem nem érdemes várni, az meg hogy Diego hiányától lehetne tartani, nem hiszem, vele és nélküle is ugyanolyan rossz a csapat, hogy az ő hibája vagy sem ez egy ilyen hosszú negatív periódus után már lényegtelen. Az akarati tényezőt és a játékosokat viszont az edző látja minden nap hogy éppen ki milyen lelki állapotban van, tehát ha nem érzi 100%-nak hogy jól teljesíthet, akkor ne tegye be a kezdőbe, mert ha egy ifijátékos szerepet kap, nem kérdés hogy küzdeni fog, mert a jövője szempontjából nem mindegy hogy mit nyújt, de ez megint részben az edző felelőssége, mert nála csak az számít, hogy minél több védekező játékos legyen a pályán és lehetőleg ússzuk meg kapott gól nélkül, ami egyértelmű hogy nem sikerül már hosszú ideje.

devil-z 2010.04.06. 11:13:39

Aj, ezt még úgy 10 évvel ezelőtt el is hittem volna, de így huszonéves fejjel kissé mesébe illő dolog :) Sajnos a pénz dominál, és nem az, hogy Barcás vagy Juvés mez van rajtam. Nem becsülik meg annyira a dolgot, mint kellene, persze pár kivétel van. Szerintem ez a Juve-csupaszív dolog kissé túldramatizált, de lehet, hogy csak én látom így. Mellesleg Diego-t is ide írnám, én elhiszem neki, hogy egy álma vált valóra a Juventus-szal, még ha a mi álmaink nem is váltak valóra vele (egyelőre)

Juveboy24 2010.04.06. 12:12:52

Szerintem viszont van benne ráció, amit írt. Mindenki gondoljon bele. Ti meghalnátok egy olyan csapat pályáján, mint a Barcelona vagy a Manchester. Nem hinném. Ott van Gio és Marchisio. Mindkettő fiatal és Juve nevelés. Ők tuti kihozzák magukból a maximumot, szerintem látszik is rajtuk, de aki nem Torino-ban nőtt fel vagy nem érzi magáénak a klubot..sorolhatnék ilyen játékost nem egyet, azok nem is fognak úgy gürcölni a pályán. Persze nem csak szívvel lehet focizni. Nem hiszem, hogy a Barcában mindenki hithű Barca rajongó. Csapategység is van a világon.

Ismeretlen_128149 2010.04.06. 12:30:06

Aki egy csapatba leszerződik, az azért a csapatért mindent megtesz, ha odament, akkor szereti a csapatát. A Juve szív valóban hiányzik? Szerintem a csapategység hiányzik! Meg egy olyan ember aki a hátára vegye a csapatot, tudom, hogy ott vannak ezek, ott van Alex, vagy Buffon akik képesek lehetnének rá, mint Rooney aki leüvölti a csapatot, de ninsc meg bennük valamiért ez a harci tűz, és ennek egy nagy oka van, sose kellett nekik ezt kialakítani, felhozni lelkileg a csapatot, mert Pavel Nedved megtette helyettük! A Juve bukásának legnagyobb oka Pavel Nedved visszavonulása, mert vannak sztárok, jó játékosok, de akkora egyéniségek mint Nedved...talán már tényleg csak Rooney maradt a fociban, de ő máshol játszik.

Ismeretlen_154366 2010.04.06. 12:34:31

olyan labdám van :D

Ismeretlen_128760 2010.04.06. 12:44:50

"Régen a Juve-szív egy birtokos jelzős főnéven túl egy fogalom volt. Manapság sajnos csak alany és állítmány: A Juve szív." Tökéletesen egyetértek! Nem a bundabotrány törölte el ezt a fogalmat, hanem ez a szezon! Már lassan számolni sem tudom, hány zakót kaptunk idén... Bayern, Milan, Fulham!, Udinese! Ezelőtt szökő évente egyszer kapott ki a csapat 2-nél több góllal! A tavalyi szereplés a keret minőségéhez képest több, mint vállalható volt! (akár rá is lehetett volna fogni a Juventusra, mint fogalomra, hogy azzal a társasággal ilyen jól szerepelt a csapat, de mint mostanra kiderült csak az edzőnk volt zseniális) Nyáron minimum 3 világklasszis védőt kell igazolni, mert ez a klub mindig is a makulátlan védekezésével ért el eredményeket...

Diego89 2010.04.06. 12:58:47

sajnos mint minden a mai világban csak a pénzről szól.kevés az oyan játékos aki nem a pénzért hanem a csapatért játszik.ez van sajnos. remélem jövöre olyan játékosaink lesznek, akik mindent megtesznek a gyözelemért.

Tony 2010.04.06. 13:09:24

Szerintem a 4-6nál még rosszabb a helyzet. Del Piero,Buffon és Trezeguet szerintem azok akikben tényleg meg van ez az érzés.

Ismeretlen_114321 2010.04.06. 13:15:06

nevezzetek hülyének, vaknak, idiótának, de szerintem Marchisio is mélyen tudása alatt teljesített az utóbbi mérkőzéseken :(

fmsteve 2010.04.06. 13:39:20

Marci is gyenge volt mostanság, főleg szombaton. Mondjuk ez nem meglepő. mert mostanában mindenki mélyen tudása alatt teljesít.

Ismeretlen_102194 2010.04.06. 13:46:57

Bëlga - Huszonkét férfi http://www.youtube.com/watch?v=MbWeGDQ7l2g&feature=PlayList&p=C3B29D07ABEDC228&playnext_from=PL&playnext=1&index=2

pruxta 2010.04.06. 13:49:40

Igaz amit írtál, de ez nemcsak a szívről szól. Fontos tényező, de nem a legnagyobb hiánypont. Az, amit az épp játszó 4 védőnk csinál idén, az NB1 be is kevés. Chiellini az egyetlen,aki hozza a szintet, de az is látható, hogy Canna mellett ő is zavarba jön olykor. Nem hinném például, hogy Canna vagy Legro ne szeretné a Juvét és ne hajtana érte. Egyszerűen csak idősek, és ennyit tudnak. Ami szomorú mert Cannavaro a Napoli és az Udinese ellen is csak futkozott össze-vissza. Nálam a listán egyébként Sissoko is ott van, mert amióta megvettük, én még nem láttam, hogy ne csuszott-mászott volna, az más kérdés, hogy idén ő sincs nagy formában(de persze ki van?).

Ismeretlen_102194 2010.04.06. 14:06:41

"A mérkőzés elején gyorsan bekapott gól megfogta a csapatot, a végeredményt pedig mindenki látta, aki nem, az meg hallotta, olvasta"...... -innentől számomra a belga- huszonkét férfi c. szám vége;) A szomorú az hogy már kínomban nevetni sem tudok ezen a gyalázatos produkción! A vezetőség meg egyszerűen szánalmas!Rossz döntések, határozatlanság, stb......

Arnijuve 2010.04.06. 14:14:32

Igaz amit írtál, de énis látok benne annyi kiventnivalót hogy nem csak a szívről szól.sokszor hajtottak a srácok és mégis kikaptunk...egyszerűen a védelmünk gyenge...nem hogy nem klasszisok de állítom megye 2-ben jobb védők kellenek a győzelemhez(kivétel chiellini),én úgy láttam hogy a középpályásaink nagyon is sokat hajtottak és persze tudásuk alatt teljesítettek mert állandóan volt egy sor sérültünk és aki meg folyamatosan játszott épp formán kívül volt. a csatárok közül én csak Del Piero-t és Jakit hagynám meg esetleg trezt a cserepadra.....amauri nem küzd eleget....kövezzetek meg ha nem így van!

Ismeretlen_103868 2010.04.06. 15:41:01

Nyilván nem csak a szív kérdése az egész, de a tehetség megvan a játékosokban. Az sem igaz, hogy a védelem tudása NB1-es szint lenne. Jobbak ők ennél, mégis felkoncolja őket egy kis- és/vagy középcsapat. Azért lehetséges ez (szerintem), mert egy kisebb csapat szívvel-lélekkel megy fel és játssza végig. Fáradtság ide, rossz taktika oda: valaki azért lehet évek óta Juventus játékos, mert a képességei alapján jobb, mint a kisebb csapatok játékosai. Így tehát szerintem a szív az, ami javarészt hiányzik. Meg a hit, meg a taktika, meg más dolgok is persze. A poszt nem teljes körű elemzés a problémákra, csak egy kardinálisat kívánt megemlíteni közülük. :)

devil-z 2010.04.06. 17:39:08

Szerintem itt többen fogalomzavarban vagytok. Páran Juve-szíven leginkább a hajtást, az akarást értitek - ez független a játékos csapatától, hanem a játékos mentalitásától függ. Pl. egy Diego a Barcában is szívvel-lélekkel játszana, amíg egy tiagó sétálgatna a pályán. A másik tény amit kevertek, az a lojalitás. A csapat 90%-a ha kapna egy jó ajánlatot, menne el innen. Del Piero, Buffon, stb. Ők hűségesek, és bizonyára itt akarják befejezni a pályafutásokat.

Ismeretlen_102194 2010.04.07. 07:12:24

Hát nemtom, de az azért elgondolkodtató hogy játékostemetővé válunk lassan, mert hogy lehet az hogy pl. egy Tiago nálunk két egyeneset nem rúg a labdáda de az Atleticoban meghatározó játékossá válik alig fél év alatt????? De ahogy nézem Marchionni is jobban járt a váltással, Almiron sem véletlenül lesz végleg a Barié, és még sorolhatnám!És most ne kezdjük el azt firtatni hogy milyen gárdákban, egyszerűen valami -talán- morálisan nem működik úgy mint régen, vagy fejben nincs rendben minden itt, a vezetőséget is beleértve!

alessandroitaly10 2010.04.07. 18:07:51

Ezt a cikket azoknak a Juve játékosoknak is elkéne olvasniuk akik nincsenek azokkal a szép dolgokkal amit te leírtál ricsman!!!!!!!!!!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (923) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9927) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4170) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4177) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása