Deloitte: Football Money League 2008/09

A világ egyik vezető könyvvizsgáló cége, a Deloitte a 2004/05-ös szezon óta folyamatosan "meghirdeti" az ún. Football Money League-et, amely a klubok pénzügyi teljesítményét, pontosabban a csapatok egy gazdasági évben elért bevételét hivatott mérni, összehasonlítani, elemezni.

Deloitte

A tényleges idei eredmények tárgyalása mellett a bevezető részben összehasonlításokat olvashattok (legfőképp az olasz klubokkal), hogy némileg tisztább legyen a kép. Remélhetőleg érthetőbb lesz az is, hogy miért nem képes a klub évente több tíz milliót költeni egy játékosra, amíg a Real 70-90 milliókat ad ki fejenként a sztárjaiért és a Barcelona is 25 millióért igazol a kispadra. Ők megengedhetik maguknak! Hogy a Juve miért nem? Olvass tovább!

A világ egyik vezető könyvvizsgáló cége, a Deloitte a 2004/05-ös szezon óta folyamatosan "meghirdeti" az ún. Football Money League-et, amely a klubok pénzügyi teljesítményét, pontosabban a csapatok egy gazdasági évben elért bevételét hivatott mérni, összehasonlítani, elemezni.

Deloitte

A tényleges idei eredmények tárgyalása mellett a bevezető részben összehasonlításokat olvashattok (legfőképp az olasz klubokkal), hogy némileg tisztább legyen a kép. Remélhetőleg érthetőbb lesz az is, hogy miért nem képes a klub évente több tíz milliót költeni egy játékosra, amíg a Real 70-90 milliókat ad ki fejenként a sztárjaiért és a Barcelona is 25 millióért igazol a kispadra. Ők megengedhetik maguknak! Hogy a Juve miért nem? Olvass tovább!

A minden év elején közzétett top 20-as listán mindig előkelő helyezést foglal(t) el klubunk. A bundabotrány előtt a negyedik, illetve a harmadik helyen is voltunk, majd a másodosztályban eltöltött év alatt is "csupán" a 12. pozícióba csúsztunk vissza. Ami a vezetőség szakmai tudását dicséri (pl. az Intertől is "csak" szűk 36 millióval votunk lemaradva, ami azt nézve, hogy ők a BL-ben is indultak és nyerték sorban a bajnokságokat, nem semmi teljesítmény).

Tehát a száműzetés ideje alatt a csapat bevétele 231 millióról 141 millióra (!!!) esett vissza. Ez, mint már sok helyen hallottuk, igen érzékenyen érintette a jövőbeni terveket, hisz Európa topklubjai közül a legtöbben folyamatosan növelték éves bevételeiket.

Néhányan egy dúsgazdag "jótevő" (Chelsea - Roman Abramovics) segítségével, mások az elért kimagasló eredményeik (Barcelona, MU) hatására, megint mások pedig a biztos anyagi hátterüket növelgették szép apránként új, nagyobb stadion felállításával (Arsenal).

Természetesen itt is akadtak kivételek (Inter, AC Milan, Shalke 04, Newcastle Utd.), amely klubok bevételei igen nagy fluktuációt mutatnak az elmúlt öt évben. Utóbbi négy közül is kiemelendő a Milan. A piros-feketék 2005-től évente elért bevétele rendre: 215 m.; 220 m.; 229 m.; 210 m.; 197 m., ami, valljuk meg, elég gyenge teljesítmény a 2007/08-as bajnokságtól kezdve.

euró

A másodosztályból visszatérve már egyből komoly változást mutatott a "csapatkassza" bevételi oldala. Még nemzetközi kupapénzek nélkül (!!!) is szorosan felzárkóztunk a két milánói klub mögé (2006: Inter: 173 m., Milan: 210 m. Juventus: 168 m. Itt megjegyzendő, hogy a Roma együttese képviseli még a Serie A-t 2005-től a 20-as listán, de az utóbbi két évben kezdenek sikeresen leépülni anyagilag).

A Serie A-n kívüli csapatok pedig rohamléptekkel fejlődtek. Természetesen legfőképp az angol és spanyol klubok. Csak egy pár szám 2005-2009-ig rendre: MU: 246 m., 243 m., 315 m., 325 m., 327 m.; Chelsea: 221 m., 221 m., 283 m., 269 m. 242,3 m.; Barcelona: 208 m., 259 m., 290 m., 309 m., 366 m.; Real Madrid: 276 m., 292 m., 351 m., 366 m., 401,4 m.

Ez utóbbi adatok már szemmel is jól látható, hatalmas különbséget mutatnak. Tessék összehasonlítani akármelyik olasz klub bevételeivel. Mára az első húsz leggazdagabb csapat között is óriási szakadékok tátonganak. Az első Real Madrid 401,4 milliós, 2008/09-es eredménye csaknem a négyszerese a 20. Newcastle-ének (101m.)

A multipolarizáltság a következőképp kezd kialakulni:

A top 3 nagyjából belátható távolságban van egymáshoz képest, majd következik a Bayern München, amely új stadionjának és Németország szerte hatalmas szurkolótáborának köszönhetően tartani tudta a lépést a három leggazdagabbal. Azonban a "bőrnadrágosok" is közelítenek az új stadion miatt kiaknázható pluszbevételek vége felé, így itt pár éven belül egy szakadék képződhet, amely a szoros versenynek nem tesz túl jót.

A 4-6. helyezett klubok (Bayern - Arsenal - Chelsea) megint egy tömörebb részt alkotnak, majd a (bár még tartja magát, de a mindenki által ismert pénzügyi gondokkal küzdő) Liverpool és a három nagy olasz klub jön a következő blokkban. A 10. Milan után jön megint egy "új dimenzió", itt már nagyok a különbségek, amiket nehéz ledolgozni a 11. hely és az alatt lévő csapatoknak az első tízzel szemben.

A Deloitte kiadványaiból jól látható, hogy szinte teljesen másként épül fel egy-egy nemzethez tartozó klub bevételi struktúrája. Amíg az angol klubok bevételeik döntő többségét a mérkőzésnapok (jegyeladás, programfüzet, stb.) és azokhoz közvetlenül kapcsolható bevételekből érik el, addig az olaszok inkább a tv/rádiós jogdíjakra számíthatnak leginkább, és sajnos elhanyagolhatóan kicsi a "mérkőzésbevételek" címke.

A legkiegyensúlyozottabb a két spanyol óriás, ahol kb. azonos a bevételi struktúra. A kereskedelmi bevételek a két klub összes bevételének 31-35%-át teszik ki, a meccsnapokhoz köthető bevételek 25-26%-ot, a Tv/rádiós szerződések pedig a maradék 40-43%-ot adják.

E két csapat mérlege azért is követendő példa, mert több lábon állnak. Nem függenek csak az egyik vagy csak a másik forrástól és így nem okoz komoly gondot, ha valamelyik hirtelen csökkenne.

Nem úgy a Juventus-Inter-Milan triónál. Itt ugyanis a befolyt pénzek döntő többsége a Tv/rádiós jogdíjakból, a közvetítésekből származik. Egész pontosan a Milannál ez az arány 50%, az Internél 59%, míg nálunk 65%. Ez mind szép és jó, de a következő szezontól a Serie A közvetítései jogait kollektíven adják majd el. Nem lesz külön "Juventus meccs-csomag". Ez pedig sok szakértő szerint drámai változásokat idézhet elő, ami nem fogja megkönnyíteni az olasz klubok helyzetét.

Ez a bevételi hányad mindenképp csökkenni fog, példának ott az angol Premier League. A klubok bevételei csak 35-40%-ban származnak ezen kategóriából. Mivel ott rengeteg a szurkoló, aki ki is megy a mérkőzésre, nem volt nagy gond, de mindannyian tudjuk, hogy Olaszhonban kicsit más a helyzet. Itt már-már hozzávágnák az emberhez a bérletet, csak legyenek többen. Főleg a Juvénál. A meccsnap bevételei ijesztően alacsonyak: mindössze 8%.

Juventus FC

Nagyjából ezen tények tudatában el is érkeztünk a Deloitte 2008/09-es szezont bemutató elemzéséhez, melyből a Juventushoz kapcsolódó részt olvashatjátok lentebb. Ezt az elemzést a Deloitte szakemberei végezték és készítették. Érdemes elgondolkodni a tanácsukon.

Ez volt a Juventus első éve a Bajnokok Ligájában a 2005/06-os szezon óta. A nemzetközi kupaindulás segített is a bevételek növelésében. 35,7 m. (21%) volt a változás az előző évhez képest, így a Zebrák 203.2 m euróval (173,1 m. angol font) zárták a szezont. Az Öreg Hölgy visszatért az őt megillető helyére, a Football Money League tíz legjobb csapata közé mint a legmagasabban rangsorolt olasz klubcsapat.

A Bajnokok Ligájában lejátszott mérkőzések bevételei 4,2 milliót tettek ki, ami az egész éves, 16,7 milliós bevétel (14.2 m. font) 34%-a. Még ezzel a növekedéssel együtt is utolsó a Juventus a meccsnapokhoz köthető bevételek szempontjából a Top 20 klubot nézve.

Csak az érdekesség kedvéért: a legkisebb meccsnapokhoz köthető bevétellel rendelkező nem olasz klub a Top 10-ben a Liverpool, 49,9 m (42,5m font) euróval. Igen releváns és óriási különbség, amelyet az olasz rekordbajnoknak illene gyorsan növelnie, ha nem akar lemaradni a nem olasz kluboktól.

A Juve belekezdett az új, 40 000-es stadion építésébe, amely valószínűleg 2011. júniusában nyílik meg. A 105 milliós (89,4 m. font) beruházás költségének nagy részét, 75 millió eurót (63,9m. font) a Sportfive állja, amely 12 évig rendelkezik a stadion névadási- és reklámjogával.

A Juventus kereskedelmi bevétele 5,9 millióval, 54,3 millióra (46,3 m. font) emelkedett, amely 12%-os növekedés. Köszönhetően legfőképp az új, három évre szóló szponzori szerződésnek a New Holland Grouppal, amely szerződés minimum 33 milliót (28,1 m. font) garantál a csapatnak. Megújult a Nike-val kötött szerződés is, amely 12,4 milliót (10,6 m. font) ér szezononként egészen a 2015/16-os idényig.

A Bianconeri a bevételeinek még mindig közel 2/3 részét (65%) a közvetítési jogokból szerzi. Ebben a szezonban 25,6 millióval (24%-os változás) nőtt ezen bevételük, amely nagyban a BL legjobb 16 csapata közé kerülésnek köszönhető.

Az UEFA-tól ezért a teljesítményért 22,1 milliót (18,8m font) kaptak. A csapat szerződését a Mediaset nevű vállalattal meghosszabbították a 2009/10-es szezon végéig, amely 112 milliót (95,4m font) garantál a fekete-fehéreknek. Utána a Serie A jogait kollektív alapon adják majd el, így a megállapodás érvényét veszíti.

A Serie A második helye biztosította a csapat következő éves BL indulását, habár kiestek az Európa Ligába. Ha a Juventus sorozatban bejut a következő években a BL-be, és az új stadion miatt növelni tudja a bevételeit akkor jó úton jár.

Bár kritikusan nézve a Zebrákat megjegyzendő, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a két milánói riválisa. A Serie A jogainak kollektív eladása miatt csökkenni fognak a Tv/rádiós közvetítésekből származó bevételeik, aminek ha nem tudják ellensúlyozni a kiesését, hamar kikerülhetnek az első tízből.

A cikkben megjelent összegek mind euróban értendők, a kivételeknél jelezve van az új pénznem.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr384652022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_150170 2010.03.05. 16:25:03

Ebből is tisztán látszik hogy milyen fontos volna a bl helyezést elérni! Ha ez nem lesz meg akkor tovább csúszunk a lejtőn és még nehezebb lesz visszakapaszkodni! Az se volna jó ha az új stadion üresen kongna!!! Ezért kell sztár játékosokat is igazolni, mint pl. Ribery, ő rá kiváncsiak az emberek, ki viszi a szurkolókat a meccsre hétről-hétre, Ribery reklám értékéről nem is beszélve!!

DP88 2010.03.05. 16:25:18

Na végre egy értelmes cikk, Köszönjük. A helyzet elég aggasztó, hiszen tény, hogy lesz szép, új stadion, de az továbbra is torinóban lesz... Ami szinte garantálja, hogy teltház !közeli! állapot max a rangadókon lesz, míg tényleges teltház a sordöntő mérkőzéseken, derbyken. Hát meglátjuk, Forza Juve

blake 2010.03.05. 16:48:04

Ezt eddig is tudtam:)-de a cikk tetszett. Végig egy a lényeg a sport közvetítések joga igazán csak ezt jártuk körbe.

Victor90 2010.03.05. 17:10:46

Na végre,ez 1 igazán értelmes cikk!Az a legnagyobb baj,hogy Torino-ba van a székhelyünk,ahol alig járnak meccsekre,volt olyan Bl meccsünk ahol voltak 5ezren,1 Bayern elleni meccsen,még anno!Merem állítani,hogy Milánóba több Juve drukker van,mint sinter,vagy milan-os!Ha nem Torinoba lenne a székhelyünk,minden egyes meccsen telt ház lenne!

tataboy 2010.03.05. 18:02:13

Azt sem értettem miért nem építették a stadiont olyan helyre ahol szeretnek minket,mert Torinóba ez nem igazán mondható el!

Ismeretlen_141491 2010.03.05. 18:13:25

A torinoiak érdektelensége elég ciki helyzetbe hozta a Juvét, pedig kb. 10 éve volt 47 ezres átlag nézőszám anno a Delle Alpiban! Ha az új stadionba nem sikerül őket becsalogatni akkor elcsórósodhat a csapat, már ha az Agnelli család hagyni fogja.

juve4ever 2010.03.05. 20:08:36

Valaki nem tudja előre,hogy meddig lesz a New Holland Grouppal szerződésünk?Mert én úgy tudom,hogy nyárig és ha igen meg lesz hosszabbítva?Mert szeretnék venni Juve-s mezt,de 2 hónapra nem fogok venni...

Ismeretlen_135917 2010.03.05. 20:50:26

juve4ever! Ott van a cikkben... 3évig él még, nemrég hosszabítottak. Arrol nincs info h ez "csak" szponzori v mezszponzori szerződés is egyben

babo410 2010.03.05. 22:08:09

Ciki! De tényleg új bevételi forrás után kéne nézzünk! Mert úgy fog az olasz bajnokság is járni, mint a magyar, hogy itthon is csak forint 10 milliók, meg mx forint 100 milliók vannak a kluboknál, de az oly kevés, hogy nem lesz így a magyar fociból túl sok soha! És ha így halad az olasz labdarúgás, akkor annyi! Tenni kell vmit! És azt az egyet nem értem, hogy miért jó, hogy kompletten adják el a meccseket? Így egy adó megveszi, azt annyi! Mint itthon a Digi. Megvette, azt egy adója van, valószínű kevesebb meccset is adnak majd. Változtatni kéne, pláne, ha Blanc tényleg akkora zseni, ami a cikk alapján már nem is olyan egyértelmű. Pláne, hogy a Stadiont is Torinóban húzzák fel annak tudatában, hogy máshol akár 60. 000 embert is ki lehetne csábítani a meccsekre, de neki jó Torino is! Lehet soha nem lesz telt házas egy meccsünk se!

babo410 2010.03.05. 22:09:48

És így tuti nem fogunk Ribéryért 40 misit kiadni! Pedig ráférne egy ekkora márkanév a csapatra!

buub 2010.03.05. 22:59:39

na azért tisztázzunk valamit. Stadiont mégis hol a faszomba akartatok volna építeni, ha nem Torinóban? Mert, ha máshol lenne, akkor nem csak egy rohadt stadionról lenne szó, hanem egy komplett csapatot kellene áthelyezni... Ez sztem a stadion költségeinek többszöröse lenne és ezt nem engedheti meg magának a csapat. Az meg, hogy kompletten adják el a TV-s közvetítéseket már időszerű volt, tudtommal más országokban is így csinálják, pl Anglia, de a szövetségük meg tudta oldani, hogy minél jobban szétszórt időben legyenek a meccsek, így több legyen a közvetítés, így a pénz is. Mondjuk az is igaz, hogy ott az alsóházi meccsek is érdekesek lehetnek, itt meg szinte a kutyát nem érdekelné a 6. helytől lejjebb játszó csapatok meccsei.

G.G.B 2010.03.06. 10:11:48

Jövőre a Digi sport közvetíti a Seria A-t! Sztem a Premier ligát is. Ez a kettő üti egymást! Gondoljunk bele hogy az angoloknál szombaton 13:45-től 3 élő meccset lehet közvetíteni egymás után, az utolsó 18:30 kor kezdődik. Ezek között van kb. 30 perc szünet. Ha ez így van akkor lesz egy 20:45-ös kezdésű olasz mérkőzés. Vasárnap a 15:00-ás mérkőzést is üti egy angol meccs. Vasárnap esti meccset közvetítenék. Ez 2 meccs hétvégén. És még ott van a Bundesliga is ami bezavarhat vasárnap ha esetleg nem angol meccset közvetítenének.

Szabi 2010.03.06. 11:32:37

"Lesz" egy Digi Sport 2 :)?! Bár még az az egy is viszonylag kevés helyen érhető el az országban... Amúgy nyitni kell komolyabban külföld fele, pl.: Kína. Ha a szurkoló nem megy meccsre akkor oda "kell" vinni. Csinálni kell egy Juventus utazási irodát :). Amúgy ezzel senki nem járna rosszul, sem a Juve, sem Torino városa... Bár nem értem, hogy mi az a torino őrület arra fele, mikor nincsenek sehol sem... Hihetetlen hogy a város a maga 1,7 milliós agglomerációjával nem tud, ill. tudott a delle Alpiba "kitermelni" 50-60 ezer Juve-fant hetente.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása