Az olvasó ír: kambuc - Juventus: Az évtized csapata 2000-2010

2010 elérésével, a goal.com írója, Carlo Garganese kiválasztotta a Juve legjobb tizenegyét az elmúlt évtizedben ott játszók közül.

Az olasz futball elmúlt 10 éve eléggé eseménydúsan telt el. A fővárosi Lazio és Roma megosztoztak az évtized első két bajnokságán, mielőtt a Juve visszaszerezte a hazai dominanciáját, a következő 4 Scudettóból 3-at megnyerve (a 4. a Milané lett).

A 2006-os Calciopoli következtében a Juvétől elvették az előző két év bajnoki címét, és száműzték a Serie B-be. A pont levonások hozzásegítették az Intert, hogy az első számú erővé váljon Itáliában, megnyerve a 2007-es, 2008-as és 2009-es Scudettót is.

Az elmúlt évtized egy hullámvasúthoz volt hasonlatos Olaszország legsikeresebb és legnagyobb szurkolótáborral rendelkező csapata számára, de most Carlo Garganese kiválasztotta az elmúlt évtized legjobb 11-ét. Íme a névsor

Felállás: 1-4-4-2

Kapus:

Gianluigi Buffon (2001- )

Amikor majd Buffon visszavonul, nagyon valószínű, hogy úgy fogunk rá emlékezni, mint a legnagyobb kapus a történelemben. 2001-es érkezésekor a kapusért világrekordnak számító 52 M €-t fizetett a Juve, és ő már többszörösen visszahozta a belé fektetett bizalmat, első évében megnyerte a Scudettót, amihez még 3-at hozzáadott a következő években (igaz, ezekből kettőt később elvettek). Hatszor választották a bajnokság legjobb kapusának, háromszor nyerte el az UEFA Év kapusa díjat, és 2006-ban megnyerte az Ezüst Labdát.

Védők:

Lilian Thuram (2001-2006)

Az elmúlt évtized egyik legjobb védője volt Fabio Cannavaro és Alessandro Nesta mellett, és a legjobb francia bekk is egyben. Thuram is 2001-ben érkezett, Buffonhoz hasonlóan a Parmától, nagy összeg ellenében, és a Juvéban eltöltött 5 éve alatt megfordult a jobboldali védő és a középső védő posztokon is. Egy megingathatatlan bástya, Thuram gyors, erős volt, verhetetlen a levegőben és nagyszerű taktikai tudással rendelkezett – ő egy igazi tökéletes védő volt. Legemlékezetesebb alakítását a Juvéban a 2003-as Bajnokok Ligája negyeddöntőjének hosszabbításában nyújtotta, amikor hosszabbítás után verte az Öreg Hölgy a Barcát.

Fabio Cannavaro (2004-06 & 2009- )

Habár a 35 éves Cannavaro idén nyáron visszatért a Juvéba, de a korábban itt töltött két évére minden Juve-drukker jól emlékezhet, amikor is két bajnoki címet nyert, igaz később mindkettőt elvették. Luciano Moggi egyik legjobb igazolása, és az Inter egyik legfurcsább eladása volt, amikor a Juve tartalékcsapatának kapusáért cserébe érkezett Torinóba. A nápolyi hamarosan újra formába lendült, köszönhetően a korábbi Parma-védő háromszög másik két tagjának, Lilian Thuramnak és Gianluigi Buffonnak. Az eddigi utolsó Juvéban töltött évében ő volt a világ legjobb védője, ezt bizonyította egész szezonban a Juventusban, illetve a 2006-os világbajnokságon, melyeknek köszönhetően ő lett az Aranylabdás év végén.

Paolo Montero (1996-2005)

Az egyik legkeményebb védő a bajnokság történetében, még most is ő tartja a legtöbb piros lap rekordot a Serie A-ban. A szegényes fegyelmi rekord ellenére, az uruguayi játékos is egy világklasszis védője volt Juve-karrierje nagy részében. Montero nagyon felkészült játékos volt, köszönhetően a professzionalizmusának és annak, hogy kitűnően olvasta a játékot. Minden fogást ismert, és őt tekinthetjük Claudio Gentile méltó örökösének. Ha Montero nem szerezte meg a labdát, megállította a játékost. Szerencsétlenségére három Bajnokok Ligája döntőt is elveszített a Juvéval.

Gianluca Pessotto (1995-2006)

Generációjának egyik legalulértékeltebb védője volt, Pessotto ritkán szerepelt az újságok címlapján (eltekintve a Calciopoli utáni történésektől), de egy elegáns védő volt, aki tudott a védelem és a középpálya mindkét oldalán játszani. Egy igen kitartó védő, aki mindig tartotta a védővonalat, Pessottónak nem adatott nagy technikai tudás, ennek ellenére sok világklasszis szélsőjátékos nem tudott elmenni mellette.

Középpályások:

Mauro Camoranesi (2002- )

Camoranesi jóformán ismeretlenül, közel 26 évesen csatlakozott a Juventushoz a kicsi Veronából. Hatalmas dicséret illeti azt a játékosmegfigyelőt, aki felfedezte az argentin születésű, olasz szélsőt, mivel Camoranesi a Juventus középpályájának meghatározó tagjává vált az elmúlt 7 évben, hacsak éppen nem volt sérült. Kreatív és szakképzett, és neki köszönhető, hogy Marcelo Lippi hátvédet faraghatott Gianluca Zambrottából.

Edgar Davids (1996-2004)

Generációjának egyik legjobb védekező középpályásaként tartják/tartották számon, és a legtöbb focista számára Davids volt a legfélelmetesebb ellenfél. A holland játékos valóban méltó volt a becenevére (Pitbull), mivel vadászott ellenfeleire, üldözte a labdás játékost, míg általában egy elképesztő szereléssel meg nem szerezte azt, és villámcsapásszerű támadást indított belőle. Davidsnak vad stílusa volt, és nagyon sokat hozott a Juventusnak a 2004-es, utolsó szezonjáig, amikor is kikerült a kedvencek közül, és fantasztikus hat hónapot töltött el kölcsönben Barcelonában. Vitatkozhatnánk arról, hogy sikerült-e a Juvénak pótolni őt, mivel Vieira és Emerson is kissé alul teljesítettek, míg Momo Sissoko játékának minden területén fejlődnie kell.

Pavel Nedved (2001-2009)

Zinedine Zidane helyettesének érkezett 2001-ben, amikor is a Juventus 41 M €-t fizetett a Lazionak. Senki sem tudhatta, hogy Nedved nagyobb karriert fut be az Öreg Hölgynél, mint Zizou tette. A cseh világsztár volt a Bianconeri fő hajtóereje majdnem egész torinói karrierje alatt, közben pedig a csúcsra érve Európa egyik legteljesebb középpályásává vált. A hosszú szőke hajú játékos legjobb éve a 2002-2003-as volt, amikor is megnyerte az Aranylabdát, miután majdnem egyedül vitte be a Juventust a manchesteri BL-döntőbe, de ott nem játszhatott eltiltása miatt. Legemlékezetesebb produkciója a negyeddöntőben a Barcának, és az elődöntőben a Real Madridnak lőtt gólja volt.

Gianluca Zambrotta (1999-2006)

Ne hagyjuk, hogy a 2009-es Konföderációs Kupa megtévesszen minket, mivel Zambrotta egy kiváló karriert futott be a Juve játékosaként. Sok ember elfelejti, hogy 2002-2003-ban Gianluca még szélső középpályást játszott, ahol kiváló teljesítményt nyújtott, de ugyanabban a szezonban Marcelo Lippi szélső védőt faragott belőle. 2004 és 2006 között Zambrotta volt a világ legjobb bal oldali védője, a Juve sztahanovistája, akinek kiváló sebessége, intelligenciája volt és kitűnő keresztlabdákkal operált. A korábbi Bari játékos nagyon jó teljesítményt nyújtott védőként, kitűnő becsúszó szereléseket mutatott be.

Támadók:

Alessandro Del Piero (1993- )

A Juventusban legtöbbet szereplő és ott legtöbb gólt szerző játékos; nem meglepő, hogy ő az a játékos, kinek neve először került be az Évtized csapatába. Annak ellenére, hogy számos erősítés, pl. Zlatan Ibrahimovic, Adrian Mutu, Vincenzo Iaquinta vagy Amauri, veszélyeztette Del Piero helyét az aktuális idényekben, az Arany Fiú a 30-hoz közeledve a Juventus legjobb csatárává, legfontosabb elemévé vált, sok gólt szerezve és előkészítve tökéletes higgadtsággal. Pályafutásának nagyon sok emlékezetes pillanata köthető a Bajnokok Ligájához, a legtöbb a Real Madridhoz. Szerzett egy csodálatos gólt a blancók ellen a 2002-2003-as szezon elődöntőjében, és az elmúlt szezonban a Santiago Bernabeu stadion közönsége felállva tapsolta meg produkcióját. Olaszország legjobb játékosa és a gólkirály is volt 2007-2008-ban.

David Trezeguet (2000- )

Az elmúlt sérülésekkel tarkított szezon kivételével, Trezeguet gólszerzési rekordja elképesztő ebben az évtizedben, évről évre. A francia gólgyáros, aki 2000-ben érkezett a Monacótól, egymás után 15, 32, 13, 22, 14, 29, 15 és 20 gólt szerzett az első 8 évében, és 2002-ben ő volt a szezon legjobb játékosa Olaszországban, illetve a gólkirály is. Trezegol nagyon hatásos volt az első évében, amikor pótolnia kellett a Filippo Inzaghi eladása után keletkezett űrt, telepatikus egyetértésben támadott Del Pieróval. Valószínűleg ezen a nyáron elhagyja a Juventust.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr464649858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_125854 2009.07.18. 20:07:56

tetszik a cikk,bár nem mindenbe értek vele egyet:) nagyon remélem, hogy trezeguet nem megy el

Tibi 2009.07.18. 22:08:28

canna helyett Tudor youtube.com/watch?v=c70hpl4EOlI

Juve... 2009.07.18. 23:04:55

Juventus 3-1 Real Madrid 2003 ezt a meccset érdemes megnézni youtube-n én napi 100-szor is meg tudnám nézni hatalmas csapatunk volt remélem lassan megint ilyen lesz Forza Juve !!!

Ismeretlen_125576 2009.07.19. 01:07:18

Többé-kevésbé egyet lehet érteni ezzel a 11-el, talán helyet lehetne szorítani Tudornak, Ferrarának, esetleg Tacchinardinak is benne.

dana06 2009.07.19. 09:06:15

Ejj de jóó meccs volt az a 2003-as Bár a tavalyi is igen széépre sikeredett, Alex az Alex, szerintem nem ártana imádkozniuk hogy elkerüljenek minket :P

Ismeretlen_124142 2009.07.19. 09:46:55

Többek között egyet értek a felsoroltakkal, de Cannavaro nem fér be a csapatba. És mért? Mert őrá 10 év múlva senki nem fog emlékezni, míg Ferrarara, Iulianora vagy Chiellinire igen. Canna nem a Juve történelmét képezi, csak egy apró porszem. Az, hogy valakinek 10 év alatt 2 éve volt, szerintem nem értékelhető. Lehet, hogy Cannavaro megnyerte az aranylabdát, de azt csak azért adták neki, mert ő volt a világbajnok csapat csapatkapitánya, és Real játékos volt. Ha marad a Juvéba nem hiszem, hogy megkapta volna. Abban az időben nem tartottam rossz játékosnak, de Ferrarahoz nem mérhető. Többen is megemlítették Tudort, de igazából csak csere játékos volt. Nem volt rossz, mert a védelemben és a középpályán is bevethető volt, de akkor is csak csere.

Ismeretlen_124142 2009.07.19. 09:53:39

Zambrotta bal oldali középpályásként van feltüntetve. Lehet, hogy játszott azon a poszton 1-2 meccset, de ö vagy jobb oldali kp-ás volt, vagy bal hátvéd. Bal középpályás Nedved volt és nem Zambrotta. Nedved középen van feltüntetve, ami szintén nem igaz. Ide lehetne betenni Tacchinardit, Contet, vagy Zidanet.

Ismeretlen_114321 2009.07.19. 10:13:21

én nem is tudtam, hogy Zambrotta középpályás volt és Lippi nevelt belőle védőt, csak arról hallottam, hogy kétlábassá ő nevelte. valaki erősítsen meg vagy cáfoljon rám

babo410 2009.07.19. 10:15:59

Nedved középen jobb sztem, az más kérdés, hogy szélen kapott helyet. De ő is azt mondta, hogy Lippi volt alegjobb edző akivel dolgozott, mert ő engedte, hogy középen játszhasson, és szabadabban mozogjon. Én is jobbnak éreztem mikor középen mozgott. És azt hiszem egyszer Ranieri alatt is volt középen. Nagyon jó lett volna ott, ha Ranieri hagyja, meg Capello, de sztem azért tették szélre, mert jól ad be, és hasznosan megy vissza védekezni. Akár baloldali védő is lehetett volna. Ferrara meg nem értem miért maradt ki! Pláne, ha Cannavaro bekerülhetett. Nem volt rossz játékos, én kedveltem anno, de a Juve évtized csapatába nem fér be. Pláne, ha ezzel kiszorít olyan játékosokat, akik sokkal meghatározóbbak voltak a Juve történelmében. Meg Zidane is beférhetett volna, jó volt ő is, de talán mikor beért igazi nagy játékossá akkoriban vitte a Real. Talán azért emlékszik rá mindenki, mint a Real sztárja. Pedig ott is 5 évet töltött, meg itt is. Csak hozzánk egy ismeretlen játékoskánt jött, és mi csináltunk nagy játékost belőle. Ezért is vihette a Real. Ők ilyet nem is tudnának csinálni, mi meg hány sztárt neveltünk ki? Zidane, Chiellini, Del Piero, Nedved, Ferrara, Trezeguet, Henry, stb. stb.

babo410 2009.07.19. 10:18:04

Ja igen Zambrotta is tipikus esete az általunk kinevelt sztároknak. Lippi szélsővédőt csinált belőlle, aztán nagyon jó lett azon a poszton. Ezért is lehetett belőle akkora sztár!

agi905 2009.07.19. 10:26:14

JA JA! Mindenki itt lett nagy sztár. De hát a legnagyobbak persze ALex és Gigi!

DP88 2009.07.19. 10:31:10

Látom mindenkinek nagyon éles a memóriája :) Nedved Irányitott a 2 csatár mögött, védekezésnél húzodott általábban ki a bal oldalra, h Davids bemehessen apritani Alessio mellé. :) Jobb oldal Zambrotta nos igy nézett ki a kp anno 2003 ban. Remélem jól emlékszem.

Ismeretlen_124410 2009.07.19. 11:39:13

hm ez egy nagyon jó cikk nekem nagyon tetszik:)és hát úgy ahogy egyetértek vele:)

Ismeretlen_124142 2009.07.19. 11:39:25

DP88: 2003 januárjától Zambrotta bal hátvédet játszott. Ez volt az a szezon, mikor Camoranesi kiszorította a középpályáról.

vizi8 2009.07.20. 10:18:33

Camo nem szorította volna ki Zambrottát ha van épkézláb balhátvédünk, de nem volt. Én személy szerint jobbnak tartottam őt jobdszélsőnek mint hátvédnek. Camo egy dologban volt jobb Zambinál, kreativitásban.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9910) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4153) mercato (4137) nyilatkozat (7437) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása