Commisso: „Nem irigylem az olasz top klubokat”

commisso_rocco_stadionban_oltonyben.jpgA Fiorentina tulajdonosa, Rocco Commisso a La Gazzetta dello Sportnak adott interjút, amelyben az olasz futballrendszerről és a Fiorentina eredményeiről beszélt a klub élén eltöltött öt éve alatt.

„Két Konferencia Liga-döntőbe és egy Olasz Kupa-döntőbe jutottunk. Sajnáljuk, hogy nem nyertünk, de öt év alatt három döntő nagy eredmény. Reméltük, hogy a Serie A-ban még többet érünk el, és jelenleg a 7-8. hely környékén vagyunk. Előreléphetünk a tabellán, és szeretnénk is, de ha az eredményeket, a befektetéseket és a mindenki által csodált új edzőközpont létrehozását is figyelembe vesszük, akkor úgy gondolom, hogy a végső értékelés biztosan pozitív.

A stadion hiánya fájó pont. Sajnos az olasz futballrendszer szégyen, nem csak nekünk, hanem mindazoknak, akik be akarnak fektetni. Az önkormányzatok hatalma mindenre kiterjed, és ezernyi korlátot szabnak, amelyek végül blokkolják az előrelépésre kész magánbefektetőket. A stadionoknak a klubok tulajdonában kell lenniük, nem az önkormányzatok tulajdonában. Nem hiszem, hogy az én hibám lenne, de az új stadion hiányát tartom a legnagyobb kudarcomnak. Talán azt kellene mondanom, hogy a legnagyobb bánatomnak, mert nem engedték, hogy megtegyem. Öt év alatt semmit sem tudtunk változtatni a helyzeten, és a Stadio Franchiban folyó munkálatok nyomán további évek telnek majd el.

A top klubok helyzete? Nem irigylem őket, mert a győzelmeink abszurd adóssághelyzeteknek köszönhetően érkeztek, amelyek majdnem csődbe vezették a klubokat, majd olyan alapok kezébe adták őket, amelyek nem kapták vissza a hitelezett tőkét.

Még mindig azon tűnődöm, hogy néhány csapat, amely a múltban nyert, egyáltalán jogosult-e, hogy nevezzen az idei szezonra. Én a Milant akartam megvenni, de Li úr szerezte meg, és tudják, mi lett a vége. Mi a helyzet Zhang úrral? Ma már az ő holléte is kérdéses. Ő is kénytelen volt átadni az Intert az Oaktreenek az adósságok miatt. Aztán itt a Juventus. Ronaldo után az Exornak 900 millió eurós tőkeinjekciót kellett végrehajtania, hogy a könyvelést kiegyensúlyozza annak ellenére, hogy a klub 450 millió eurós éves bevétellel rendelkezik, ami háromszorosa a Fiorentina bevételének. A dimenziókat és a bevételt tekintve az Atalantához hasonlíthatjuk magunkat, akik az eredmények tekintetében jobbnak bizonyultak, de a projektjük, beleértve az infrastruktúrát is, korábban kezdődött. Szóval nem irigylem a többieket.”

A Fiorentina szurkolói nem örülnek annak, hogy a legjobb játékosaikat az elmúlt években mind eladták a Juventusnak.

„Nos, mit tegyek, ha a Juventus az egyetlen csapat, amelyik pénzzel ül a tárgyalóasztalhoz? Dušan Vlahović értékesítésével nagyszerű üzletet kötöttünk, az öt évem alatt a legfontosabbat. És nézzük Federico Chiesa helyzetét: azt olvastam, hogy 12 millió euróért csatlakozott a Liverpoolhoz. Én közel 60 millió euróért adtam el őt. Ki csinált ott jó üzletet, a többiek vagy Rocco?

Elégtétel a távozók aktuális formahanyatlása miatt? Nem, egyáltalán nem érzek ilyesmit. Ők meghoztak egyes döntéseket, mi pedig annyi pénzt kerestünk, amennyit csak tudtunk. Szerettem volna, ha Dušan Vlahović marad, de lehetetlen volt megegyezni az ügynökével. Federico Chiesát már eladták a Juventusnak, amikor a klubhoz érkeztem, de itt tartottam őt. Ő menni akart, és megígértem, hogy a következő szezonban távozhat, de a mi feltételeink szerint.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr4218487035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JeetTrader 2024.09.08. 14:04:52

Nincs itt semmi baj. Majd nem lesz olasz klub aki venni fog tőlük. Kicsit el vannak szállva maguktól. A fior és az atalanta is....kisbetűvel!

Értem én h ez üzlet és nekünk sem biztos h kellett vna annyit adni ezekért a jatekosokert.

Valójában nagyon furcsállom azt h ennyire fontos "érteni az olasz focit". A kisebb olasz klubok is igazolnak olyanokat akik nem játszanak olasz honban, mégis megtanuljak az itteni szokásokat. Hiszem ha van minimális sütni valoja, munkamoralja és tehetsége akkor bárhol betud illeszkedni. Aki nem az bárhol kudarcot vall. Értsd hiszem h megtanulhato és nem honapok kellenek hozzá, ez nem rakéta tudomány...

Ethan Hunt 2024.09.08. 15:23:16

"Sajnos az olasz futballrendszer szégyen, nem csak nekünk, hanem mindazoknak, akik be akarnak fektetni. Az önkormányzatok hatalma mindenre kiterjed, és ezernyi korlátot szabnak, amelyek végül blokkolják az előrelépésre kész magánbefektetőket."

Sajnálatos, ha ez így van, mert új stadionépítések és nagyon komoly tőkebefektetések nélkül a Serie A sosem lesz képes visszatérni oda se, ahol mondjuk 2000-2010 között volt, pedig azáltal lehetne rá esély, hogy legalább újra többpólusú legyen az európai foci...

steven.h 2024.09.09. 09:46:29

@Ethan Hunt: hát pedig sajnos tényleg így van, ezért nincs még mindig sem a Milannak sem az Internek saját stadionja, pedig ők is már viszonylag régóta próbálkoztak, valamint a Roma is, amelynek az ügye talán révbe érhet idén, de még ott sem biztos semmi, simán bekavarhat megint az önkormányzat.

Egyébként ez egy meglepően korrekt nyilatkozat szerintem.

venember83 2024.09.09. 09:52:20

@steven.h: "Egyébként ez egy meglepően korrekt nyilatkozat szerintem."

Azért is jelent meg nálunk. Olykor jól esik egy-egy korrektebb nyilatkozat a sok blődség mellett/helyett.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1861) bajnokság (3436) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (51) edző (953) elemzés (40) előzetes (872) Európa Liga (171) felkészülés (137) hírek (1685) játékosokról (10122) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2481) meccsek (4213) mercato (4248) nyilatkozat (7553) Olasz Kupa (331) összefoglaló (421) pletyka (4267) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (178) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (296) video (211) Címkefelhő
süti beállítások módosítása