Sarri: „Inkább edző vagyok, mint menedzser”

sarri_maurizio_ronaldoval.jpgMaurizio Sarri több mint 300 napja hagyta el a Juventust, új csapathoz nem szerződött, a minap pedig a Sportitalia műsorában megtörte a csendet, s számos Juventusszal kapcsolatos témáról beszélt.

Mivel töltötte napjait a Juventus utáni időszakban?

„Semmi különössel, azzal foglalkoztam, amire az elmúlt években nem volt időm. A családommal voltam, sokat olvastam, meccseket néztem, és olyasmivel foglalkoztam, amit nagyon szeretek, sok kerékpárversenyt néztem. Családomban hagyománya van a kerékpározásnak, a nagyapám biciklizett, az apám pedig profi bringás volt, szóval ez valami családi szenvedély.”

A Juventusszal nyert scudettót eléggé értékelik az emberek?

„Úgy vélem, hogy mindenki biztosra vette a scudettót. Úgy a klubon kívül a szurkolók, mint a klubon belüli emberek. A velem nyert címet nem ünnepelte meg a klub. A csapat, amelyik nyolc évig sorozatban nyeri a bajnokságokat, biztosnak tekinthet bármilyen cél elérését, de a futball soha nem ilyen.

Októberben volt egy találkozó a stábbal, s megkérdeztem, hogy folytassuk-e tovább a saját utunkon, azonban ebben az esetben nincs kizárva, hogy egy hónapon belül elküldenek minket, vagy vállaljunk néhány kompromisszumot, és nyerjük meg a scudettót, és akkor év végén küldenek el minket. Az utóbbit választottuk.

Úgy nyertük meg a bajnokságot, hogy nem volt ünneplés, mindenki külön vacsorázott utána. Talán ez az év lett volna inkább megfelelő a Juventushoz csatlakozásra, mert ezúttal a negyedik hely megszerzését már ünnepelték, talán most ideálisabbak lettek volna a körülmények.

Ebben az évben a futball az üres lelátókkal nem volt túl izgalmas számomra. Nem éreztem nehéznek, hogy kívülről figyelem az eseményeket. Most viszont, hogy visszatérnek a szurkolók, most már hallom a futball hívó szavát.

A Napolihoz hívtak januárban, de nem voltam biztos benne, hogy szezon közben érkezve én hasznos lehetek, nem voltak adottak a körülmények. Nyáron szívesen csatlakoztam volna, de csak januárban merültem fel a klubnál érdeklődés szintjén. Nem volt valódi tárgyalás velem kapcsolatban. Az összes klubnak, amelyik érdeklődött irántam, ugyanazt mondtam: nem akarok a szezon közben munkába állni, de nyártól szívesen csatlakozok.”

Hogyan lehet egy ilyen csapatot kezelni, egy ilyen csapatot, ahol egy Cristiano Ronaldo kaliberű játékos futballozik?

„Ronaldo kezelése nem egyszerű, ő leginkább egy multinacionális nagyvállalathoz hasonlít, a személyes érdekei a klub érdekeihez mérhetőek. Egyértelmű, hogy nehezen kezelhető a helyzet vele a csapatban. Őszintén szólva én inkább edzőnek tartom magam, nem menedzsernek. Az utóbbi munkakört nem szeretem, untat, s jobban szeretek a pályán zajló dolgokkal foglalkozni. Nem egyszerű a helyzet Ronaldóval, de végső soron sok pozitív hozománya van a klub számára, hiszen Ronaldo fontos eredményekkel szolgál. Egyértelmű, hogy rendelkezik olyasmivel, ami túlmutat a klubon, és ennyi követővel a normalitás kereteit is túlszárnyalja az ő jelenléte. Ő a klub terméke, az elmúlt években pedig sokat hallok egyéniségekről és keveset a csapatokról, amelyek végső soron a pályára lépnek. Pedig egy csapat értéke nem az egyéniségek összeadott értékével egyenlő.”

A mester neve összefonódik Jorginho nevével, aki a mester alatt mutatta meg nemzetközi szinten, mire is képes, most pedig az Aranylabda egyik esélyesének tekintik néhányan az olasz válogatott mezét viselő brazilt.

„Ha megnyeri az EB-t, akkor egyértelmű, hogy az Aranylabda egyik esélyese lehet. Ő nagyon kifinomult játékos, akit valószínűleg nem mindenki értékel megfelelően. Egyszerűen csak figyelni kell őt egy meccs során, s nézni, mit is csinál. Nagyon jó és intelligens futballista, s amit tesz, azt olyan egyszerűnek tünteti fel, ritkán látni bármilyen rendkívülit tőle. Ebben áll az ő nagyszerűsége, hogy mindent leegyszerűsít és egyszerűen old meg.”

Hogyan került a játékos a Chelsea-hez?

„Amikor a Chelsea-vel tárgyaltam, ő a City-hez tartott, de sikerült közbeavatkoznunk, és így került a Chelsea-hez. Az angol szurkolók és újságírók nemigen értették a srác futballját. Aztán robbanásszerűen nőtt a népszerűsége Angliában is, aztán most meg látható, mit mutat a szövetségi kapitány keze alatt. Megérdemli az elismerést.”

Paulo Dybala szerződése jövőre lejár, nagyon nehéz éven van túl a csatár, az Ön véleménye szerint vissza tud ő térni a legmagasabb szintre?

„Nem tekintem nehéznek a helyzetét, mivel ő igazi bajnok. Azt mondta, szívesen dolgozna valamikor ismét az irányításom alatt? Igen, ez igaz. De furcsa éven van túl, sok sérüléssel, egyszer sem volt lehetősége száz százalékosan pályára lépni. Azonban egy olyan kvalitásokkal rendelkező játékosnak, mint Dybala, könnyű visszatérni. A Juventusnak most döntenie kell, hogy bizalmat szavaz neki, vagy értékesíti őt.” 

Kit tekint az új Sarrinak?

„Nagyon tetszik De Zerbi futballja. Nagyon meglep, hogy az ő korában lévő szakember a külföldi tapasztalatot választja, és nincs egy nagy olasz klub, amelyik kinevezné őt. Véleményem szerint jól döntött, hogy a Donyeckhez igazolt, de sajnálom, hogy nem a mi bajnokságunkban marad. Vannak még további ígéretes fiatal edzők, amilyen például Italiano, de szerintem De Zerbi bizonyította, hogy képes lenne egy jelentős csapatnál dolgozni.”

Igaz, hogy az Udinese-Juventus meccs után szinte verekedésbe fajult az összetűzés Pavel Nedvěddel?

„Nem, ez egyáltalán nem igaz. Természetesen volt a meccset követően egy beszélgetés köztünk. Nem tetszett, hogy a csapat kicsit feladta a meccset, miután gyakorlatilag megnyertük a bajnokságot. Nem szeretem ezeket a hozzáállásokat, mert nehéz ismét száz százalékon pörögni, miután egy csapat ennyire visszaveszi a tempót. A csapatnak a szezon végéig a legjobbját kellett volna nyújtania, aztán a lehető legjobb formában nekivágni a BL-nek, még ha nem is voltunk egyszerű helyzetben, hiszen 50 nap alatt rengeteg meccsünk volt. Hiba volt visszavenni a tempót, úgy gondolom.”

Hol érezte magát a legjobban, a Chelsea-nél vagy a Juventusnál?

„A legjobban a Napolinál éreztem magam. Illetve az utolsó pár hónapban a Chelsea-nél.”

Mit gondol, marad Ronaldo a Juventusnál?

„Minden a klub szükségletein múlik, hogy takarékoskodniuk kell-e a béreken vagy sem, ez majd magával hoz egy döntést a jövőjét illetően. Véleményem szerint jobb elengedni egy játékost, mint 5-6 játékost, ha ugyanaz a megtakarítás érhető el mindkét művelettel. Ha nem kell takarékoskodni a bérekkel, akkor viszont olyan csapatot kell összehozni, amelyik megfelel Ronaldo futballjának.”

S utolsó kérdésként, számított arra, hogy egy tapasztalat nélküli edző fogja Önt követni a Juventus padján?

„Nem tudom, szerintem ez a Guardiola hatás, ami végső soron sok kárt okozott a futballban. Egy kivételes helyzetet szabályszerűségnek tekintettek a vezetők, s ennek következtében kockáztatják olyan szakemberek karrierjének a derékba törését, akik pár év múlva nagyszerű edzők lehetnének. A Juventus vezetőségét kell erről kérdezni, nem engem. Ezekkel a döntésekkel olyan fiatal szakemberek karrierjét hátráltatják, akik egy kis tapasztalatgyűjtéssel nagyon jó mesterekké válhatnának.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr116614004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lanzafame 2021.07.06. 10:39:29

Sok igazság van abban, amit mond. Pl. Jorginhóval és Ronaldóval kapcsolatban.

Juventino86 2021.07.06. 12:27:19

@Lanzafame: Egyetértek. Ez egy abszolút értelmes nyilatkozat Sarritól. A tartalmán sem nagyon lehet fogást találni, ugyanígy gondolom én is.

venember83 2021.07.06. 13:55:32

@Lanzafame: van bőven. Pont ennek a kompromisszumoktól mentes természetnek is köszönhetően nem lehetett maradása a Juventusnál. Torinóban azért jelentősebb játékosok egóját kellett volna hatékonyan pátyolgatnia, mint Nápolyban, de ő nem erre született, ahogy el is mondta. Ezeknek a játékosoknak a maga mellé állítása nélkül pedig nehéz eredményeket elérni, amint azt a Lyon elleni párharc mutatta. Más kérdés, hogy utána Pirlo még kevésbé hatékonynak bizonyult.

Papp Csaben 2021.07.06. 17:04:04

Köszönjük a fordítást! Nagyon jó interjú!

venember83 2021.07.07. 08:38:25

Egy kis kiegészítés is történt a cikkben, egy fontos részlet kimaradt:

"Októberben volt egy találkozó a stábbal, s megkérdeztem, hogy folytassuk-e tovább a saját utunkon, azonban ebben az esetben nincs kizárva, hogy egy hónapon belül elküldenek minket, vagy vállaljunk néhány kompromisszumot, és nyerjük meg a scudettót, és akkor év végén küldenek el minket. Az utóbbit választottuk."

dferi90 2021.07.08. 17:24:38

@venember83: tehát a vezetőség a pénzt választotta és az azonnali eredményeket a hosszú távú megoldások helyett

venember83 2021.07.08. 18:04:01

@dferi90: ez az ő stábja volt. Nem a klubvezetés, ahogy én értem.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (920) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9925) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2432) meccsek (4169) mercato (4145) nyilatkozat (7450) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4176) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása