Allegri: „Júniusban munkába állok”

allegri_massimiliano_sky_studiojaban_oltonyben.jpgMassimiliano Allegri a minap a Sky Sport Italia munkatársának nyilatkozott, miután közel két éve távozott a Juventustól, és azóta lényegében nem beszélt a sajtó képviselőivel.

„Nem szólaltam meg két éve a sajtóban, remélem, hogy nem fogok túl sok butaságot összehordani.” - kezdte az esti műsort az edző a tőle megszokott visszafogott humorral.

A mestert a Juventustól való távozása óta hírbe hozták számos top klubbal, felmerült a neve a Napoli, a Roma, a Manchester United, a Tottenham és a PSG kapcsán, és először erről kérdezték Olaszország talán legjobb edzőjét.

„Nem tudok egyelőre semmit, ez az igazság. Amikor dolgozok, akkor nemigen nézek meccseket, de miután egy évig nem néztem futballt, most már kezdek visszarázódni a ritmusba.”

A Porto elleni kiesés kikerülhetetlen téma volt, főleg mivel Allegrit sokszor kritizálták a védekező futballja miatt, miközben sokan futballparádét akarnak látni a pályán, de a mester vitathatlan eredményeket ért el a futballjával.

„Szerintem az olasz futballnak, miután hallottam az európai kupasorozatokból való kiesésre vonatkozó megjegyzéseket, el kell gondolkodnia. Az emberek úgy néztek rám, mintha valami ellenszer lennék azokkal szemben, akik szép futballt akarnak látni, de a futballban valamiféle egyensúlyra van szükség. Nem kell mindent kukáznunk.

Sokszor felmerül az építkezés a hátsó sorokból, de ehhez tudni kell jól passzolni, illetve felismerni, hogy mikor lehet ezt megtenni, illetve mikor nem, továbbá pedig a védekezésben is fejlődnünk kell.

Szerintem vissza kell helyeznünk a játékosokat a futball középpontjába. Egy edző megszervez egy csapatot, de aztán panaszkodunk, amikor olyan ellenfelekkel találja magát szembe a csapat Európában, amelyek 100 km/ó sebességgel passzolják a labdát. Fel kell tennünk pár kérdést magunknak ezzel kapcsolatban.

Szomorúsággal tölt el, hogy Olaszországban mintha a játékosokat arra használnák fel, hogy bizonyítsák egy edző kvalitásait. Vagy a játékosok pusztán csak eszközök, amelyek összeállításából értéket kovácsolunk. Ennek nem így kellene lennie.

A Juventus peches volt a Porto elleni két meccsen, és talán megérdemelték a továbbjutást, de erről persze lehet beszélgetni. Jó látni viszont olyan futballistákat, akik nagyszerű technikával rendelkeznek, és ezt a hozzáállást előtérbe kellene helyeznünk az akadémiákon.

Arrigo Sacchi és én sok mindenben eltérő véleménnyel rendelkezünk. Abban egyetértünk, hogy a futball csapatsport, de ebben a sportban tíz olyan játékosra van szükség, akik jól tudják járatni a labdát egymás között, ellenkező esetben problémákkal találja magát szembe az ember.”

Ezt követően a Juventustól való távozásáról kellett beszélnie a torinói csapattal két BL-döntőt jegyző mesternek.

„Amint mindenki tudja, a Juventusnál természetes keretek között véget ért a kapcsolat.

Olaszországban általában a negatívumokat nézzük, miközben a pozitívumokat kellene kiemelni. Például ma a Benevento és Pippo Inzaghi elismerést érdemel a győzelemért, nem csak a Juve hibája, hogy kikapott.

Természetes módon ért véget a kapcsolat. Véleménykülönbségek merültek fel, az elnök úr döntött, és továbbra is jó a kapcsolatot ápolok vele.

Nagyszerű összhang volt öt évig, sok puzzledarab összeillett, volt pár kiváló átigazolás a piacon, és jól éreztük magunkat. Aztán a vezetőség, tehát az elnök úr, Fabio Paratici és Pavel Nedvěd a változás mellett tette le a voksát. Az utolsó szezon vége logikus lezárása volt a kapcsolatnak köztem és a Juventus között.

Továbbra is nagyon kedvelem a Juventust, és professzionális szinten szenvedélyt táplálok a klubokkal szemben, ahol dolgozok, igaz volt ez a Milannál és előtte a Cagliarinál is.”

Csalódásként élte meg a mester a távozást?

„Nos, senkinek sem tetszik, ha elveszíti a munkahelyét…”

A mestert ezt követően az edzői hivatásról kérdezték.

„Hogyan lehet elmagyarázni, hogy miképpen legyen valaki jó edző? Két típusú edző van, az egyik elvégzi az adott munkát szombatig, de aztán vasárnap már teljesen más a szerepkör. A váratlan elemekkel való megbirkózás, az ismeretlen, ez teljesen más készségeket igényel.

Beszélgetni kell a játékosokkal, büntetni vagy nem büntetni, az ilyesmit nem lehet megtanítani. Nincsenek könyvek, amelyek megmondanák, hogy ezt a játékost kellene lecserélned, és a másikat kellene beküldened. Ezek pályán belüli és kívüli aspektusok, és ezeket nem lehet elsajátítani egy képzés során.”

Természetesen adott szint fölött már a szupersztárokkal teli öltözőt is kezelnie kell egy mesternek.

„A tisztelet alapvető fontosságú. Te tiszteled őket, és ők tisztelnek téged. Ez humán erőforrás területéhez köthető dolog, egy újabb szükséges készség.”

Ronaldo neve sem maradhatott ki az interjúból.

„Cristiano Ronaldo is ember, aki képes hibákra, de kevesen tudnak úgy lerázni magukról egy védőt, és úgy támadni a kaput, ahogyan ő teszi. Cristiano erőssége abban áll, hogy az agya győzelemre van beprogramozva. Öt Aranylabdát nyert, Bajnokok Ligáját, rengeteg bajnoki címet, ennek ellenére minden egyes nap képes motiválni magát.

Természetes, hogy akik mellette játszanak, azoknak be kell látniuk, hogy a miatta szabadon maradt űrt valakinek be kell töltenie. Szegény Mario Mandžukić, Cristiano Ronaldo mellett többet futott abban az évben, mint egész karrierje alatt… Imádom Mandžukićot, ő csodálatos játékos.”

A lassan sablonos Ronaldo vagy Messi kérdésre a mester nem akart egyértelműen válaszolni.

„Két nagyon különböző játékosról beszélünk, azt mondanám, hogy az egyik kiemelkedőbb, míg a másik jobb.”

A mester ezt követően párhuzamot vont Eriksen és Dybala átalakulása között.

„Azt hiszem, hogy Eriksennel olyasmit kellett tennie az Inter stábjának, mint nekem Dybalával. Amikor megérkezett a Palermótól, mondtam neki, hogy a Juventusnál nem játszhat középcsatárt. A Palermónál középcsatár volt, de a kaputól 50 méterre indult. Mélyebb szerepkörből kell indulnia, ellenkező esetben az egész csapat egyensúlya megbomlik.

Eriksen a Premier League-ből érkezett, ahol kisebb hangsúlyt kap a taktika, nem lépnek ki olyan hamar a védők, és több terület van, amelybe be lehet törni. Ott trequartista lehet. Olaszországban azonban tíz méterrel hátrébb tolva oda tudja varázsolni a labdát, ahova szeretné.”

A mestert arról is kérdezték, hogy az elmúlt időszakban visszautasított-e nagy klubokat.

„A Real Madrid hívott három éve, de akkor megígértem a Juventusnak, hogy maradok. Az volt az egyetlen ajánlat, amit visszautasítottam.”

Az interjú végén természetesen felmerült a visszatérés kérdése.

„Nem tudom még, hogy hol fogok dolgozni, de júniusban visszatérek. Hogy a Juventushoz? Lehetetlen ezt megmondani, különben is, Andrea Pirlo a Juventus edzője, és szerintem jó munkát végez.

Nem tudom, hogy mi hiányzik a Juventusnál. Bejutott a csapat az Olasz Kupa-döntőbe, megnyerte az Olasz Szuperkupát, és a legjobb négy között akarnak végezni a tabellán. A Bajnokok Ligája kicsit szerencsejátékra hasonlít, egy meccs kimenetele egy pillanat alatt megfordulhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr9516473342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garsza 2021.03.22. 06:43:24

Hozzánk kéne vissza hozni. És határozatlan ideig tartó szerződést adni neki.
Prlót meg megtenni segédjének, had tanuljon.

Il Principino 2021.03.22. 06:50:14

Gyere vissza Maxi!
De ne csupán edzőnek,hanem menedzsernek!
Anyagi forrásokat figyelembe véve te raknád össze magadnak a keretet...
Fergie/Wenger módra !
Őket is visszasírják,én meg Maxit!

BigChris 2021.03.22. 07:29:51

Tartok tőle, hogy elmegy egy konkurens olasz csapathoz és aztán hülyére fog szopatni minket.

Andras74 2021.03.22. 07:42:26

@BigChris: benne van....
Afrika sajnos előfordulhat. Laurentis megadná neki, ami a bajnoki címhez kell.

Szabi984 2021.03.22. 08:33:09

Ahhoz,hogy a mester visszatérjen Paraticinek és Nedvednek repülnie kell. Itt is burkoltan megromlott köztük a viszony. Vélhetően Marottát is ők ketten túrták ki. Angellinek vélhetően 2x kellett döntenie hogy kiket választ,szerintem mind2x hibát követett el. Mi szurkolók bizzunk benne,hogy belátja és orvosolja is a nyáron..

venember83 2021.03.22. 08:33:44

@Andras74: abból kiindulva, milyen kapcsolatot sikerült kialakítania pl. Ancelottival, kétlem, hogy akkora nagy álom lenne bármilyen nívósabb edzőnek a Napoli irányítása. De Laurentiis nem éppen a higgadtságáról és diplomatikusságáról ismert közszereplő.

Szili 72 2021.03.22. 08:40:07

Állítólag már januárban megegyezett a Rómával, hogy nyáron átveszi a csapatot .

Zoli985 2021.03.22. 09:23:11

Folyamatosan olyan érzésem van, hogy Pirlo,mint edző kevés a Juvehoz. Nem is csak a szakmailag, hanem magát a személyiségét nézve is. Kicsit butácskának érzem a nyilatkozatait, megnyilvánulásait vagy csak az a hidegvérűség, flegmaság ami anno a pályán jól mutatott, a partvonal mellett kevés. Hogy mennyivel összetettebb és dörzsöltebb fickó Allegri az már ebből a riportból is látszik. Hiányzik.

JeetTrader 2021.03.22. 09:59:38

„Nem tudom még, hogy hol fogok dolgozni, de júniusban visszatérek. Hogy a Juventushoz? Lehetetlen ezt megmondani, különben is, Andrea Pirlo a Juventus edzője, és szerintem jó munkát végez."

Nem fog visszajönni, mert a vezetőség ragaszkodik a projekthez....még Del Piero tegnapi ESPN-es nyilatkozatában is át lehetett hallani, hogy van némi kritika Pirloval szemben, de Max szerint jó munkát végez Pirlo....ha ez igaz, akkor gyakorlatilag elismerte, hogy vele se biztos h jobbak lennénk...

Megnéztem volna a Realnál, megérdemelte volna....megérdemelné....de az a pad se fog megüresedni szerintem...marad a Roma...

szauerb 2021.03.22. 10:31:53

Nagyon nem szeretném más olasz csapatnál látni.
Ha Olaszországon belül tér vissza akkor hozzánk kell, hogy jöjjön.

GodPiero 2021.03.22. 11:58:34

@szauerb: Pedig külföldre nem mer menni.....

JeetTrader 2021.03.22. 12:11:13

@szauerb: egy időben sokat lehetett arról olvasni h angolul tanul és h esetleg angliában köthet ki.....de aztán ezek a hangok is lecsendesedtek...

Amúgy reálisnak gondolnék egy Athletico Madrid padjára történő leülést is....de ez csak egy spekó a részemről...de talán a csapat mentalitásban abszolút illene hozzá.

Leram7 2021.03.22. 13:18:12

Allegrit csak Barca, Real, MU, Man City, Bayern, PSG, Chelsea, Juve csapatokban tudom elképzelni és reménykedek, hogy hozzánk jön.

Lanzafame 2021.03.22. 13:26:50

"Sokszor felmerül az építkezés a hátsó sorokból, de ehhez tudni kell jól passzolni, illetve felismerni, hogy mikor lehet ezt megtenni, illetve mikor nem"

Figyeltek, Pirlo és a keret 80%-a?

venember83 2021.03.22. 13:40:55

@Lanzafame: hát igen, mekkora kár volt elküldeni Samit. Vagy most épp kit kell megidézni a dicső múltból? :)

szauerb 2021.03.22. 14:13:47

@JeetTrader:
Igen az Atleticonál tudnám én is elképzelni leginkább.

steven.h 2021.03.22. 15:17:57

@Lanzafame: Hát igen, itt kezdődik, hogy ráerőltetünk valamit a csapatra amire képtelen, vagy felmérjük, hogy mikor lehet adott meccsen belül ezzel próbálkozni, és mikor jobb ha nem.

Lanzafame 2021.03.22. 15:25:50

@venember83: ha muszáj, akkor az MVPP-t és Bonuccit, aki nagyon jó volt e tekintetben. Utóbbi ebben még mindig egész jó, az az igazság. Csak a többi játékelemben lett gyengébb.

@steven.h: Pirlo volt a labdakihozatalok és a tempó királya, ezért sem értem, miért dadog ennyire pont a labdakihozatal, a támadásépítés. Ennyire nem borzalmasak sem a védőink, sem a középpályásaink (Bentancurt leszámítva).

venember83 2021.03.22. 15:40:30

@Lanzafame: Pirlo a Juventusnál van, Marchisio ingyen szerződtethető, de a térdei elég rosszak, Vidal térdét műtötték nemrég (ismerős szitu?), Pogba meg, nos, ő már nehezebb szerezhető meg. Elég drágán haknizik a srác, exkluzív helyeken lép már csak fel. Sajnálom.

steven.h 2021.03.22. 15:43:33

@Lanzafame: azért mert van egy reformötlete, amihez minden 10 körömmel ragaszkodik. Nincsen csapatmozgás és nincsenek felépített sémák a támadásvezetéshez, hanem elvileg (ezt a dolgozata alapján mondom) szerepkörök vannak.

Ez az ami nálunk nagyon nem működik, mert alapból ez egy nyers elképzelés még egy kezdő edzőtől. Először ezt inkább kicsiben kellene próbálgatni és finomhangolni, hogy a szerepköröket hogyan is határozza meg, illetve mekkora szabadságot ad benne. Másodszor meg látszódik, hogy nagyon kevesen alkalmasak ahhoz hogy ebben jók legyenek, mert ahhoz kell egy alapvető játékolvasás is, meg technikai képzettség. Utóbbi még csak csak megvan, de nagyon kevés játékosunk van aki a játékot nagyon jól olvasná és jó megoldásokat vagy épp futásokat produkálna. Sémákra lenne szükség.

Lanzafame 2021.03.22. 15:51:55

@steven.h: lehet, hogy neki Pirlókra lenne szüksége ehhez a játékhoz. De olyan nem lesz.

A szakdolgozatában írtak egy részét látom (lapos labdakihozatal erőltetése, ha kell még a kapu torkából is, letámadgatás, amíg bírjuk, középpályások felérnek befejezni, pl. McK, Ramsey).

Amit nem látok abból: kombinatív labdakihozatalok, vertikális passzok, fel-le rohangáló szélsők Conte módra) és még biztos kihagytam csomó mindent.

Lanzafame 2021.03.22. 15:55:50

@venember83: akkor kimondom, ami már mindenkinek ott van a nyelve hegyén:

SAMI GYERE VISSZA!

m.martin91 2021.03.22. 16:25:18

Gyere vissza Allegri, és az összes bohóc a vezetőségben takarodjon a gec*be.

GodPiero 2021.03.22. 16:32:03

@Leram7:
Barca, Real, MU, Bayern, PSG nem hiszem hogy egy ilyen - Juvén kívül - sehol sem bizonyított edzőben gondolkodik....

City-nél Guardiola miatt esélytelen...

Talán a Chelsea-nél lehet némi esélye....

steven.h 2021.03.22. 16:38:04

@GodPiero: Chelseanél biztosan Tuchelben gondolkodnak, főleg ilyen kezdés után.

Guardiola ha esetleg megnyeri a Cityvel a BL-t lehet tovább is állhat.

Az meg hogy máshol nem bizonyított nem igazán állja meg a helyét, mivel a Milannal is fel tud mutatni eredményeket. Másrészről, Guardiola se bizonyított sehol csak a Barcelonánál, mégis elvitte a Bayern, Klopp is csak egy Dortmundnál bizonyított mégis megadta neki a Liverpool a türelmet, ehhez képest Ancelotti nagyon sok helyen bizonyított, igazán megbukni egy helyen se bukott, mégis csak egy Evertonnak kellett...

JeetTrader 2021.03.22. 16:47:16

@GodPiero: a Milánnal is bajnok volt Allegri, nem csak velünk...ez azért elég bizonyítéknak kéne h legyen...de tény, valamiért mégsem kapkodnak utána...

Chelsea se játszik....Thomas Tuchel-el nem megy nekik rosszul, aki nem rég került oda...nincs szabad hely most nagy csapat kispadjánál, ahova lenne reális esélye....de kíváncsian várom hova kerül és mit fog játszani. Szorítok neki, nagyon!

4Evorg 2021.03.22. 17:15:31

Szerintem az edzokerdes teljesen nyilvanvalo, itt van az orrunk elott, csak a vezetosegbol egyesek egoja nem engedi meg, hogy belassak, hibaztak 2 evvel ezelott. Jelenleg Allegrinel nincs jobb edzo a piacon,.plane nincs jobb edzo szamunkra. Felre kell tenni a nezeteltereseket es visszahozni.

DrinkTeam 2021.03.22. 20:00:35

Komolyan megint mindenki Allegrit akarja vissza? Megint vegignezni, hogy bizonyos emberek nulla teljesítmény után se legyenek kirobbanthatatlanok a kezdobol? Hogy hozzuk megint a rengeteg 1-0-ás meccset? Szerintem ezt csak a "regen minden jobb volt" mondatja sok emberrel, nekem aztán nem hiányoznak a nézhetetlen meccsek. Na, nem mintha ez most másképp lenne, és most paradeznank, mert nagyon nem. De ne felejtsük már el, hogy Allegrinek micsoda játékosai voltak, meg Pirlonak milyenek vannak, nagyon nem mindegy, elég a kozeppalyasokat vegignezni.
Ráadásul azt se felejtsük el, hogy nem lehet csapatjatekot játszani, ha mindenki Ronaldot akarja kiszolgalni, szerintem ez is a bajunk.
Félre ne értsétek, el kellett jutni a BL döntőkig, nyerni kellett a bajnokságot, nem a véletlen műve, nem Allegrit szidom! De az idő minden megszépített.
Én nagyon nem küldeném el Pirlot, eladnam a ballasztot Ronaldoval együtt, és hoznám neki azokat, akiket akar, minőségi spilereket, majd azután osszehasonlitgathatjuk Allegrivel.

Szabi984 2021.03.22. 20:50:13

@DrinkTeam: Nagyon nem értek egyet veled! Allegrivel tényleg voltak unalmas meccseink,de nyertünk,tök mind1 hogy 1:0 vagy 3:0. Én nyerni szeretnèk most is! Aki látványos,sok gólos focit akar, az nèzzen spanyol illetve angol bajnokságot.az olasz foci sosem erről szólt. A másik meg hogy Allegrinél nyugodtan vártam a rangadókat,nem a Beneventóra értem,ez az ember olyan taktikai repertoárral büszkélkedett amilyennel jelenleg nem sokan.bárki ellen ki tudott találni valami meglepőt,valami váratlant. Volt edzőnk

Szabi984 2021.03.22. 20:55:07

@Szabi984: Ez az átmeneti év duma is kamu ebben biztos vagyok. Angelli megakarta nyerni azt a bűvős sorozatbeli 10dik scudettót. Egyszerűen elbaltázta,hitt a 2 kártya zsugásának akik szerint ezzel a kerettel és a tesco gazdaságos Pirloval is sima ügy lesz,nem így történt

DrinkTeam 2021.03.22. 21:31:55

@Szabi984: nem is kell egyetértenünk.
Ilyenek az emberek, annak idején kb. mindenki várta, hogy mikor küldjük el, most meg majdnem mindenki őt várja vissza. Én biztos nem.
Van egy olyan érzésem, hogy az elmúlt évek gyenge eredményeinek fénye megszepitette öt. Kapkodás szaga lenne az egésznek.
Maradjon Pirlo, de kapjon ő is minőségi játékosokat.
Arthur, Ramsey, Bentancur vs. Pogba, Pirlo, Vidal, Marchisio, zongorázni lehet a különbséget.
Arrol nem is beszélve, hogy a - szerintem az elithez képest már akkor is lassú - Bonucci es/vagy Chiellini még mindig a csapatban van, és sokszor kezdenek is.
Nem mondom, hogy Allegri nem jó edző, de sokkal jobb jatekosanyaga volt.

steven.h 2021.03.23. 08:57:36

@DrinkTeam: Azért ne felejtsük már el, hogy a Pogba,Pirlo,Vidal, Marchisio négyes leginkább csak első évében vot Allegrinek, utána szét is verték. Arról miért nem esik szó, hogy egy Hernanes-Khedira-Pogba hármassal vertük ki majdnem a Bayern-t, vagy hogy Pjanic-Khedira kettőssel játszottunk BL döntőt. Könnyű azt mondani, hogy persze, mert Allegrinek ott volt az MVPP, csak ez nettó ferdítés, mert 1 évig volt ott neki, játszott is velük egy BL döntőt. Az Arthur-Ramsey-Bentancur-Mck-Rabiot ötös fogat már sokkal több, mint egy Khedira-Pjanic- (sérült) Marchisio-Lemina-Asamoah ötös....

Semmivel sem volt jobb játékosanyaga, a középpályán egészen biztos, sőt rengeteg hiányposszttal küzdött a 2017-es csapat is. Arról meg inkább ne is beszéljünk, hgy egy Pjanic-Khedira-Matuidi hármassal rúgtunk 3 gólt a Bernabeuban.....

Ennek a jelenlegi keretnek, minden hiányossága mellett az Inter nyakán, de még az is lehet hogy előtte kellene lennie, ha lenne egy edző aki összerakná őket csapattá és a Porto ellen is tovább kellett volna jutnia.

Szabi984 2021.03.23. 09:17:39

@steven.h: Pont ezeket akartam leírni én is! Meg ugye azt sem felejtsük hogy Conte csalattá majd világklasszisokká faragta az addig szinte ismeretlen Vidal,Pogbát. Pirlo is kiégve érkezett,Marchisio is akkor kezdett igazán fejlődni. Allegri 1 èvet dolgozott csak velük,mégis döntőig vezette őket a finomhangolással. Következő évben szètcincàlták a csapatot. Elment Pirlo,vidal,tevez. Kik jöttek? Khedira,Lemina,Hernanes és kezdeti nehézségek után 15 bajnokit nyertünk sorozatban!! Marchisio sérülésènèl Padoin volt a regista

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9860) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4125) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása