Elemzés: A Roma elleni meccs

a_roma_elleni_gyozelem_a_coppaban.jpgIsmételten legyőzte a Romát a Juventus, ezúttal a Coppa Italia sorozatban, méghozzá hazai pályán, ahol a Farkasok még soha nem tudtak győzelmet aratni. Bátran nevezhetjük ezt a meccset is közönségszórakoztatónak, ugyanis gólokban és kapufákban sem volt hiány, a tempóra sem igazán lehetett panasz, ráadásul szép egyéni megoldásokat és taktikai finomságokat is láthattunk. 

Mikor két együttes ilyen rövid időn belül kétszer is összecsap egymással, akkor sokat tud számítani, hogy az edzők mennyit tudnak változtatni, tudnak-e javítani azon, amit az első mérkőzésen elrontottak, vagy ki tudnak-e olyan dolgot találni, amivel mattolni tudják az ellenfelet. Az volt leginkább észrevehető, hogy Sarri rengeteget változtatott, míg Fonseca jobbára az eredeti elképzeléseivel próbált sikert aratni. A legfeltűnőbb dolgok az első játékrészben voltak észrevehetőek, hatalmas hangsúly volt Douglas Costán és Rodrigo Bentancuron. Meglepőt húzott Sarri mester, ugyanis, letámadásban tudott újat húzni, és remekül presszingelt az egész együttes, többször is sikeresen meg lett zavarva a Roma labdakihozatala.

kepernyofelvetel_208.pngEz rányomta valamelyest a bélyegét a támadásépítésben használatos felállásra is, mert Douglas Costa nem mindig vette fel egyből a pozícióját a 4-3-3-ban, míg Bentancur sokkal többet szerepelt a csatárok mögött, és segítette a támadásokat. A védekezésben a csapat visszaállt 4-4-2-re, ahogy általában a lenni szokott, mikor a csapat támadásban 4-3-3-as hadrendet használ.

Kétségtelenül az első félidőt a Juve uralta, igaz, a három gólos előny picit becsapós, ugyanis mindössze négy kaput eltaláló lövése volt a hazaiaknak, azonban a vendégek egyszer sem találták el Buffon kapuját. A Farkasok kevésbé voltak agresszívek letámadásban, mert vélhetően tanult Fonseca a hibájából, és így kevésbé volt könnyű lekontrázni a fővárosiakat. A Giallorossi ugyanúgy előretolta a védekezését, és egészen kis területre összetömörültek a rómaiak, volt mikor mind a tíz ember szinte a kezdőkörben volt. 

A második félidőben igaz a gólok száma csökkent, de izgalomban mégsem volt hiány. A Juventus immáron tényleg színtiszta 4-3-3-at játszott, még letámadásban is, ugyanis picit hagyta a torinói gárda kibontakozni az ellenfelet, így Bentancur hátrébb került, és nem vett részt komolyabban a presszingben. A rómaiak összekapták magukat, először egy kapufáig jutottak, mikor Kalinić nem tudott az üres kapuba betalálni pár méterről, míg később jött az a bizonyos Ünder lövés. Azonban, ezúttal nem igazán sikerült annyira beszorítani a Juventust, nagyon megérezte a Roma Zaniolo és Džeko hiányát. A Juventus a második játékrészben eljutott helyzetekig, ráadásul Higuaín még a kapufát is megzörgette. Érezhető volt, hogy Sarri együttese már kevésbé volt éles, már Ramsey és Matuidi érkezése előtt is, sokkal jobban működtek a támadások az első játékrészben. Mikor Costa elhagyta a pályát, akkor a felállás 4-3-1-2 lett, Ramsey játszott a csatárok mögött, míg Matuidi a középpálya bal oldalán jutott szerephez.

 

Egyéni teljesítmények: 

  • Buffon: Teljesítményére nem lehet panasz, ugyanis négy alkalommal kellett hárítania, ráadásul még bravúrt is kellett bemutatnia. Feljegyezhet egy öngólt, egy lehúzott labdát, egy tisztázást, egy fejpárbajt, 29 passzt (87% pontosság), ebből kettő hosszú átadás volt.
  • Danilo: Magához képest jól játszott, meglehetősen sokat támadott, de az offenzívákhoz nem tudott hozzátenni szinte semmit. A védekezést hibátlanul megoldotta, ugyanis egyszer szerelt, megnyerte mind a négy párharcát, egyszer cselezett és volt egy hosszú átadása is.
  • Rugani: Egészen elképesztő volt, nagyon meglepett szinte mindenkit, ugyanis a mérkőzés egyik legjobbja volt. Emlékezhetünk, mikor egy hatalmas tisztázásával akadályozta meg, hogy egy római pár centiről találjon a hálóba. Sokkal magabiztosabb volt, próbálkozott hosszú átadásokkal is, de sajnos továbbra sem tud jól passzolni, és a földön történő párharcokban is csapnivaló. Négy alkalommal tisztázott, egyszer közbeavatkozott, mind a két párbaját megnyerte a levegőben, míg a földön történő párharcokból egyet sem nyert meg a háromból. Hatszor próbálkozott hosszú átadással, egy volt pontos, és lefutott 11.2 kilométert. Ez a teljesítmény teljesen rendben volt, ha így játszik mindig, akkor nem lesz rá panasz.
  • Bonucci: Nekem Rugani teljesítménye még jobban tetszett, mint az övé, igaz, a csapatkapitány gólt is szerzett. A hőtérképe egészen elképesztő, ugyanis a saját ötösétől a félpályáig robotolt, vérvörössel van jelölve ez a terület, de Daniele hőtérképe sem rosszabb. Szerzett egy gólt, kiosztott egy kulcspasszt, volt hat hosszú átadása (a tizenhatból), megnyert egy párharcot, ötször tisztázott, egyszer közbeavatkozott és megtett 10.6 kilométert.
  • Alex Sandro: Meglátszott a teljesítményén, hogy nem volt százszázalékos állapotban, de nem is játszott rosszul. Feljegyezhet két tisztázást, egy fejpárbajt, két hosszú passzt, és 11.4 kilométert lefutott.
  • Bentancur: Elképesztő teljesítményt nyújtott, ugyanúgy részt vett az irányításban, a letámadásban, a labdatartásban, a védekezésben, és még a gólszerzésben is. Rengeteget fejlődött, leginkább támadásban javult sokat, ez pedig nagyban köszönhető Sarrinak. A Mister figyelmébe ajánlanám, hogy számoljon az uruguayival trequartistaként, amíg nem érkezik egy igazi irányító, ugyanis presszingben elképesztően jó Rodri, és többet tud nyújtani támadásban is mint Ramsey, Bernardeschi, vagy éppen Douglas Costa. Mezzala szerepkörre pedig érdemes lenne a  fentebb említett trióból szemezgetni. Bentancur szerzett egy gólt, 92% pontossággal passzolt, volt egy hosszú átadása, két sikeres csele, hét megnyert párharca, egy tisztázása, egy blokkolása, három közbeavatkozása, három szerelése és megtett 12.5 kilométert.
  • Pjanić: Kifejezetten védekezésben volt remek, de ezúttal a támadásokban is jobb volt, többet szerepelt az ellenfél térfelén, és még a letámadásokban is részt vett regista létére. Nem volt rossz, de ettől még jobb teljesítmény várok, bár ezt már nem egyszer leírtam. Kétszer közbeavatkozott, háromszor szerelt, megnyert négy párharcot, kiosztott egy kulcspasszt és lefutott 13.2 kilométert.
  • Rabiot: Sokat fejlődött, és ismét remekelt. Elképesztő, hogy milyen technikával képes megtartani a labdát, és ehhez a fizikai adottságai is megvannak. 94% pontossággal tudott passzolni, megcsinált három cselt, megnyert nyolc párharcot, lefutott 10.3 kilométert és egyszer szerelt. Úgy tűnik Sarri megtalálta a lehető legjobb triót a középpályára, ez pedig a Bentancur-Pjanić-Rabiot hármas.
  • Costa: Nagyon tetszett a játéka, jól állt neki ez a picit visszavontabb szerepkör. A külsővel továbbított labdái élményszámban mentek, végre volt egy igazán jó beadása is. Kiosztott egy gólpasszt, két kulcspasszt, egyszer közbeavatkozott, megnyert három párharcot és megtett 8.4 kilométert. Ezt a teljesítményt várom el tőle mindig!
  • Higuaín: Igazi Mario Mandžukićos produkcióval rukkolt elő, rengeteget robotolt, a pálya mindegyik részén feltűnt, megcsillogtatta technikai tudását is, de láthattuk tőle rossz megoldásokat is. Kiosztott egy gólpasszt, három kulcspasszt, kétszer lőtt kapura, egyszer cselezett, megnyert hat párharcot, háromszor közbeavatkozott, háromszor szerelt és megtett 10.5 kilométert.
  • Ronaldo: A gólja egyértelműen klasszis volt, hatalmas formában van, de most annyira jól nem játszott, és az utóbbi pár mérkőzésen ismételten a túlságosan önző arcát mutatta meg. Ötször próbálkozott lövéssel, kiosztott két kulcspasszt, volt egy hosszú átadása és egy beadása is, megnyert egy párharcot, és lefutott 9.3 kilométert.

 

  • Cuadrado: Az ő játékára sem lehet panasz, megoldotta a feladatát. Kiosztott egy kulcspasszt, volt négy hosszú átadása, egy pontos beadása, három megnyert párharca (a négyből), és két tisztázása.
  • Ramsey: Most is rosszul játszott, ugyanazokat a hibákat véti el, mint eddig, ugyanazok a gyengeségei jönnek elő. Feljegyezhet két hosszú átadást, két megnyert párharcot és egy szerelést.
  • Matuidi: Sok mindent már nem tudott hozzátenni a győzelemhez, nehéz értékelni.

 kepernyofelvetel_207.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meccs embere: Rodrigo Bentancur

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8415423434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobor norbert 2020.01.24. 15:44:39

Nagyon szép,tetszetős munka!És ezek a rajzok igazán jók lettek! Majd beugrok hozzád,h engem is taníts!

Rikoo 2020.01.24. 16:16:16

Ronaldo önzőségéhez tegyük hozzá, hogy akkor ilyen amikor jó formában van. Mikor kicsit elmegy az önbizalma akkor sokkal önzetlenebb ahhoz képest milyen alapból.

Bentancurt én nem tolnám feljebb, tökéletes helyen van most. Ő alapból inkább egy vkp. aki most kezd felnőni ahhoz, hogy b-t-b középpályásként lehessen jellemezni. Támadásban rengeteget kell még fejlődnie, főleg dinamikában. A labdabiztonsága és teherbírása miatt, viszont kezd kulcsembere lenni a középpályának.

JeetTrader 2020.01.24. 16:20:47

Ismét nagyszerű elemzés! Matuidi helyett valakit sürgősen kell szerezni, Bentancur ismét nagyszerű volt, Rabiot szépen fejlődik.

Az utóbbi időben Pjanic-csal kapcsolatban is voltak fenntartásaim (bár ezen a meccsen nem volt rossz). Kene a posztjára vki, hogy versenyhelyzetbe kerüljön, akkor lehet kicsit feljebb tudna pörögni. Többször vettem észre, hogy inkább lassította a játékot vagy rossz helyen adta el a labdát.

Összességében nagyon szép fejlődés mutatkozik. Tetszik a játék képe. Majd a nagy meccsekre kell extrákat mozgósítani és akkor talán (némi szerencsével) történelmet is írhatunk. ;) jaaajjj milyen rég volt már 1996...BL-t AKAROOOK!! :)

del pipi 2020.01.24. 16:31:26

Hát ezek a rajzok....????!!!! Hát beszarok! :) Szóval mindig élvezettel olvasom az elemzéseket, klassz! Egyértelműen Benta a meccs embere!@Rikoo: Haha! Roni önzősége az amikor rossz formában van akkor is ilyen, ugyanis akkor még rá is görcsöl az önmegfelelési szabályaira. :) Egyébként pedig piszok jól játszik az utóbbi X meccsen, ez nagyon jó. Viszont az az egy hiányzik hogy bizony a jobb helyzetben lévőnek letegye a ZS-t, és mindegy hogy ki az. Még a Rabbiot akit kiemelnék nagyon tetszik ahogy felveszi a ritmust, meccsről meccsre jobb! @dobor norbert: Majd én is megyek veled amíg téged rajzolni tanít addig én megiszok egy kávét a háttérben! :)

JuventusFanatikus 2020.01.24. 18:36:20

@dobor norbert: Köszönöm!:) Várlak szeretettel, de, hogy rajzolni nem tudlak megtanítani, az tuti, mert én sem tudok, csak firkálni.:D
@Rikoo: Az a baj, hogy már idegesítően önző CR, a Parma elleni meccsig teljesen oké volt.
Érdekes gyerek ez a Bentancur, mert anno a Bocában támadóbb szellemű volt, aztán Allegri védekezőbb feladatokkal látta el, most Sarri meg erre épít, és megint támadóbb játékost próbál varázsolni Rodriból. Sokat köszönhet majd mind Allegrinek, mind Sarrinak, mert rendkívül univerzális lett, aki képes a középpálya bármely pontján hasznos lenni.
@JeetTrader: Köszönöm!:)
@del pipi: Köszönöm!:) Ha szabad kérdeznem, a rajzaim mi miatt váltottak ki belőled salakanyag kibocsájtást?:P

del pipi 2020.01.24. 18:58:22

@JuventusFanatikus: Aha, legközelebb egyszerűsítsd le! Hogy én is értsem, ez túl lett bonyolítva! :)

dobor norbert 2020.01.24. 19:02:26

@JuventusFanatikus: @del pipi: Ja igen! Én is csak firkálgatok,ne szívd mellre! Hát az úgy volt,h ígéreted szerint az elemzést rajzolással egészíted ki. Én meg össze-vissza kerestem őket,de még Karakószörcsögön sem találtam;)

JuventusFanatikus 2020.01.24. 19:06:21

@del pipi: Miért tetszett beszarni? Razumeš? Capisce? Tetszik érteni?
@dobor norbert: Ne viccelj, tele van rajzokkal az egész cikk, nem kattintottál rá a kék betűkre?:D

dobor norbert 2020.01.24. 19:15:46

@JuventusFanatikus: Kolléga!A vonalak nagyon szépek és az a pár karika is szabályos! De én egy gyümöscsös,vázás csendéletben bíztam

Ádám.84 2020.01.24. 21:21:26

@JuventusFanatikus: hú, nagyon köszönjük az elemzést, én személy szerint imádom az ilyen rajzokat/képeket, csinálhatnál ilyet máskor is :) (már persze ha ezt a meccsen látható játék indokolja), nagyon szemléletes!

JuventusFanatikus 2020.01.24. 23:44:01

@Ádám.84: Köszönöm!:) Örülök, hogy tetszik, de nem igazán terveztem komolyabban foglalkozni a rajzolgatással, maximum, ha nem hiszitek el, amit írok:D Most Costa és Benta meglepő helyezkedése miatt jutott eszembe ez az ötlet, mert senki más úgy tudom nem jelezte, hogy észrevette volna ezt a taktikai finomságot, így megpróbáltam alátámasztani:)
@dobor norbert: Most ennyire futotta:/ Máskor majd egy tájképpel készülök, ha megteszi:D

Ádám.84 2020.01.25. 01:29:20

@JuventusFanatikus: hasonlóan érdekes szitukban kérünk még ilyen képes elemzéseket :D
Szerintem nagyon sokat segítenek a helyzetek megértésében és elsajátításában az ilyen cikkek.

del pipi 2020.01.25. 08:08:42

@JuventusFanatikus: Rasumes? Capsice? Was ist das? Adidas? Nem értem! Amúgy a szójától meg a zabpehelytől szartam be, meg azért mert azt ígérted hogy: ettől beszarsz! Amúgy meg a @dobor norbert: kolléga nem gyümölcsös tálat és nem is tájképet akar, ő szeretne kicsikarni belőled egy enyhén karfiolfülű Dobor Norbert guggoló mellszobrát, ha tudnád prezentálni?! Igaz Norbikém?

JuventusFanatikus 2020.01.25. 08:15:59

@Ádám.84: Ilyen esetekben mindenképp rászánom majd magam:)
Örülök, hogy így vélekedsz ezekről a cikkekről, ha bármi kérdés lenne ilyesmi témában, szívesen megválaszolom, ha megtudom:).
@del pipi: Végülis, pálcika embert tudok rajzolni:P:D

del pipi 2020.01.25. 08:47:08

@JuventusFanatikus: @dobor norbert: Na oké! De az remélem meg van: hogy tud egy mell szobor guggolni? :)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása