A mercato értékelése: 2. rész, a negatívumok

marotta_es_paratici.jpgMiután összegeztük azokat a dolgokat, amiket az újdonsült sportigazgató jól csinált, most jöjjenek a hibák.

Erősödött a Juventus, pénzügyileg pozitív mercatót is zárt, jó üzleteket hozott tető alá, akkor miért is rossz a megítélése Paraticinek? A válasz egyszerű, a Juve keretében 27 játékos van, mind-mind magas fizetést tehet zsebre. Sarri is elmondta, hogy a keretet szűkíteni kell, legalább 5-6 játékost el kellett volna adni, ehelyett egyet sem sikerült elpasszolni.

Kérdem én, Spinazzolát és Cancelót sikerült akaratuk ellenére eladni, akkor a többi veteránt miért nem lehetett? Marottánál ilyen problémával nem igazán találkoztunk, Higuaínt nyugodt szívvel kölcsönadta az argentin akarata ellenére. Nyilván, nem szép dolog mikor valakire ráerőltetnek valamit, de ne feledjük, a futballisták a klub alkalmazottjai. Más együtteseknél is megtalálják a megfelelő módszert erre a problémára, a Juventusnál is szerintem elvárás, hogy ezt megoldják. Bármennyire is szimpatikus egy játékos, nem lehet tartani negyvenfős keretet, hatalmas feszültség alakulhat ki csapaton belül, kiváló példa Emre Can esete. Jelenleg van a gárdának négy darab portása, amelyek közül három megüti azt a szintet, hogy kezdő legyen, míg a középpályára van hét ember három posztra, mindannyian hatalmas fizetést kapnak. Rabiot és Ramsey 12.9 millió euróba kerül fejenként, Pjanić 12 millió euró, Emre Can 9.2 millió euró,  Khedira és Matuidi 7.4 millió euró, míg Bentancur nem régen hosszabbított, ezért adat nincs arról, hogy mennyi a bruttó fizetése, annyit tudni, hogy nettó 2.7 milliót keres euróban.

A következő probléma, hogy az olaszok száma folyamatosan csökken. A Juventusnak mindösszesen 8 darab olasz játékosa van. Ha csak a számokat nézzük, akkor még mondhatni aránylag jó ez a mennyiségű talján egy csapatban, figyelembe véve a jelenlegi olasz utánpótlás erősségét, egyébként is  a Juve a tizenharmadik legtöbb hazai játékossal rendelkező együttes egálban a Milannal és a Fiorentinával. Azonban érdemes megnézni a neveket is: Pinsoglio, Buffon, Perin, De Sciglio, Rugani, Chiellini, Bonucci, Bernardeschi. Ezek közül három kapus, miközben egyik sem kezdő portás, két védő nem alapember, míg Federico sem a kezdőcsapat kirobbanthatatlan tagja. A Juventus, amely arról volt mindig híres, hogy az  Azzurri  gerincét adta, rengeteget olasz klasszis fordult meg itt, egyre inkább nemzetközi játékosokkal teli egylet lesz. Idén nyáron két olaszt is eladott Paratici, akik megfelelő minőségű játékos voltak, mert egyébként a tizenegy távozó közül kilenc Olaszországban látta meg a napvilágot. Ráadásul normál esetben még a fentebb említett létszám még tovább csökkent volna, ugyanis Rugani és Perin is átadólistán szerepelt.  Vásárolni pedig kettőt sikerült, pedig a Juve kezében volt egy olyan tehetséges fiatal középpályás, mint Stefano Sensi, aki szerepkörét figyelembe véve még helyet is kaphatott volna a csapatban, ha sikerül lecsökkenteni a középpályások számát, őt is meg lehetett volna kevés pénzért szerezni. Az olasz utánpótlás kezd kievickélni az eddigi helyzetéből, az ifjúsági válogatottak is szép eredményeket érnek el,  úgy tűnik, hogy kezd helyreállni a világ rendje. A klubok nem könnyítik meg az olasz fiatalok dolgát, mert inkább alapoznak egy tapasztaltabb külföldire, mint egy hazai fiatalra. Az Atalantának van a legkevesebb olasza a keretben, és a többi európai kupákban érdekelt együttesnél is kevés a hazai futballista, a Laziónál hat, a Napolinál hét, a Románál tíz, míg az Internél tizenhárom talján van. 

A saját nevelésű játékosokkal is hadilábon áll a Juve, csak most nyáron eladott a klub három saját nevelésű futballistát, így Pinsoglión kívül más nem is maradt. A B csapat bevezetésével próbáltak a Zebrák javítani az utánpótlásképzésen, idővel kiderül, hogy sikeres volt-e ez a projekt. Egyébként annyira nem katasztrofális a helyzet, hogy csak a negyedik számú kapus legyen saját nevelésű, mert lehetne jobban is megbecsülni ezeket a futballistákat, de azt el kell ismerni, hogy a Bianconeri akadémiájáról egyedül Marchisio volt az az utóbbi időben, akiből nagyon komoly minőségű labdarúgó lett.

A következő hatalmas probléma, és talán ez a legnagyobb, hogy az Öreg Hölgy egyre inkább idősödik, minden értelemben. A  Juventusnak van a legkorosabb kerete a Serie A-ban, 28.8 év átlagéletkorral. Ez a mercato sem a fiatalításról szólt, a távozók átlagéletkora 24.6 év, míg az érkezőké 24.7 esztendő. Minél hamarabb gondoskodnia kell a vezetőségnek arról, hogy fiatalítsa a keretet, mert ezt egyszerűen tarthatatlan, ha egyszerre kiöregszik a gárda magja, akkor hatalmas bajba kerülhet a Juve, ezt pedig komolyan kell venni. Ha egyszerre kell fiatalítani, akkor az hatalmas lutri, hogy a csapat tudja-e tartani az eddig megszokott szintet. Folyamatosan kellett  volna ezért tennie a vezetőségnek, nem pedig halogatni. A túlzott Bajnokok Ligája-centrikusságra könnyen rá lehet fázni.

Visszasírjuk Marottát? Az mindenképp Beppe mellett szólt, hogy nagyon figyelt a pénzügyekre, arra, hogy olaszokat igazoljon a csapatba, voltak kiváló igazolásai kevés pénzért, akitől meg akart szabadulni a klub, azt el is adta, olyan játékosok kerülhettek csak az Öreg Hölgy berkeibe, akiknek a viselkedése is példás. Azonban a tanítványa képes nagyobb neveket is megszerezni, nem fél pénzt költeni, jobban figyel arra, hogy az edző milyen típusú játékosokra tart igényt, komolyabb bevételt szerez az eladott futballistákból. Mindenki döntse el maga, hogy kit tart jobb sportigazgatónak, én egyelőre annyit mondhatok, hogy többet vártam Fabiótól, csalódtam benne, de a szezon végén kapunk pontos választ arra, hogy milyenre is sikerült ez az átigazolási szezon.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8815058156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeneiPALI 2019.09.13. 12:02:18

Marotta hosszabbitott pl khedira mandzuval tavaly épp ezért nem mentek el mert nem lehet kajakra elküldeni senkit se .élö szerzödéssel, max felbontani de oda okk kell, khedira higany matuidinek is szereztek csapatot nem akartak oda menni akkor mit tehetett volna ?kérdezem én azoktol akik profibbak ebbe ,ja és mandzunak is ö is inkább beválalja hogy nem játszik , érdekes , szerintem ez nem paratici hibája, marotta képes volt egy drexlert üldözni egész nyáron vagy egy witselt és semmi ez csak egy példa volt volt jó sok ilyen, januárba ellehet sózni még mandzut vagy khedirát vagy matyit de ahhoz meg kéne mondani nekik hogy többé nem részei a elképzelésnek akkor megint csak Sarri lessz a gyökér, ö megmondta ki nem kell neki, de hát sok pénzért jó hogy maradtak,valamit tenni kell az biztos a télen, khedira ramsey sijjó sérülékenyek orájuk nem igazán lehet számitani egy teljes szezonba majd ,Chiello is sajnos ide sorolható ez négy játékos mindjárt, és még aváratlan sérüléseket be se lehet számitani hoszu aszezon sok a mecss lesz aki nemfog játszani de az a ö baja elkelett volna menni de nem ment akkor válalja be! Forza Juve.

Contelegend 2019.09.13. 12:26:04

@jeneiPALI: Khedira-val nem Paratici hosszabbított?

venember83 2019.09.13. 12:29:04

@Contelegend: ezt még rá lehet kenni Beppére. Meg Allegrire. Hehe. Beppe szerződése október végén járt le, okt. 31, i.u. 2018-ban.

JuventusFanatikus 2019.09.13. 12:34:28

@Contelegend: "Hivatalosan" nem, de ha azt vesszük figyelembe, hogy Khedira hosszabbítása két héttel Marotta távozása előtt történt, szerintem már Paratici intézte ezt, Mario hosszabbítása pedig egyértelműen Fabio műve. Marotta hat milliós fizut adna Khedirának vagy Mariónak? Túl fukar Ő ahhoz:D

Alex8610 2019.09.13. 12:35:38

Én meg mindig tartom hogy Paratici munkáját majd legkorábban jövőre lehet értékelni.Spina,Kean, Cancelo eladása fájó pont. Az oregek meg maradni akartak velük nem tudom mit lehetett volna kezdeni elő szerződéssel.Ha ok mentek volna maskepp is alakulhatott volna a mercato.

JuventusFanatikus 2019.09.13. 13:06:44

@venember83: De a bejelentés, hogy lejár majd Marotta szerződése, és nem lesz meghosszabbítva, az szeptember 29.-én volt, gondolom utána nem igazán dolgozgatot.

Contelegend 2019.09.13. 13:21:10

@venember83: @JuventusFanatikus: Áhhá így már világos. Nem tudom milyen széles spektrumban mozogtak az anyagi lehetőségeitek a nyáron. Egyértelműen gazdasági szempontok diktáltak Cancelo eladásánál, bár ezt már megbeszéltük párszor. Ilyen húzás lehetett Kean eladása is, akiből a lehetőségekhez képest jó pénzt termelt a Juve, és valószínűleg Kean is tudta, hogy nem kapna sok lehetőséget.

Fordítsuk meg a dolgot. Én külső szemlélőként azt látom, hogy nagyon nem örültök Matuidi , Khedira, Mandzukic maradásának. Higuaín-t hagyjuk, ő azért tisztességesen odateszi magát.
Ha ezt a 3 korosodó játékost sikerül eladni, ( nagyon nyomott áron, számításba véve, hogy a fizetésükről nehezen mondanának le, így a leendő klubjuk az igazolási költségen faragnak, ami a Juve számára káros tényező) akkor kivel lehetett volna őket pótolni? Nyilván fiatalabb játékosok jöttek volna szóba , de BL szintű fiatalabb játékost a 3 árából is neccesen lehetett volna hozni. Mondjuk ebben az esetben maradhatott volna akár Kean, viszont az megint minusz 27 millió a költségvetésben. Szerintem az érte befolyó összegre is nagy szükség volt.
Gondoljunk csak bele, elviekben Lukaku 65 millióba került, ennyit fizetett érte az Inter. A Juve is akarta, de Dybala cserét szeretett volna eszközölni, mert arra erőből már nem volt keret. Érthető, nagy költések voltak előtte. Bár az is lehet , hogy az a pénzügyi balansz szabály szólt közbe, ami azt hiszem úgy működik, hogy 1 mercato alatt max minusz 100 milliós egyenleggel állhat egy csapat.

Na de ez utóbbi sem igaz, közben utánanéztem:

Juve

Earnings/expenditures Arrivals/Departures Fee
Income 18 201,50 Mill. €
Expenditures 21 188,50 Mill. €
Total results +13,00 Mill. €

Inter

Earnings/expenditures Arrivals/Departures Fee
Income 38 56,60 Mill. €
Expenditures 40 155,00 Mill. €
Total results -98,40 Mill. €

Ez alapján mondjuk fért volna még bele Juve részről. Nem tudom, nem látok a pénzügyeitekbe.

Contelegend 2019.09.13. 13:23:49

@Contelegend: fúh de szarul másoltam a táblázatot , szóval így korrektebb és egyszerűbb

Juve

Income : 201,50 Mill. €
Expenditures: 188,50 Mill. €
Total results +13,00 Mill. €

Inter

Income 56,60 Mill. €
Expenditures 155,00 Mill. €
Total results -98,40 Mill. €

Tehát ez alapján is az jött ki nekem, hogy mi kimaxoltuk a lehetőségeket, míg nektek még volt lőszer.

pedronegroo 2019.09.13. 14:03:54

40 milla mínusz lesz a költségvetésben én ezt olvastam, nem hiába akart Paratici "mindenkit" eladni és ezért elsődleges célpontjaink továbbra is az ingyen megszerezhető játékosok. Paraticinek meg kell tanulnia hogy nem csak költekezésből áll a munkája, Marotta mindig kényesen ügyelt az egyensúlyra ebben a mentor egyelőre sokkal jobb.

venember83 2019.09.13. 14:05:32

@pedronegroo: igen, Beppe legendásan jó volt eladásokban.

JuventusFanatikus 2019.09.13. 14:12:40

@venember83: De legalább eladta akit elakart. Ha olcsón is, de eladta.

venember83 2019.09.13. 14:17:37

@JuventusFanatikus: Pipitát akkor nem akarta eladni? De van még pár játékos, akit olyan jól adott el, hogy szerződésbontással távoztak, vagy csak simán lejárt a szerződésük, miután senkinek sem kellettek. Ez is mind eladásnak minősül? :)

pedronegroo 2019.09.13. 14:25:11

@venember83: Nem is állítottam hogy tudott eladni, csak azt hogy szem előtt tartotta a pénzügyi egyensúlyt, addig nyújtózkodott amíg a takaró ért, legnagyobb igazolását Pipitát is Pogba árából fedezte hiába is tagadta hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz.

JuventusFanatikus 2019.09.13. 14:27:48

@venember83: Akkor rosszul fogalmaztam, megszabadult attól, akitől akart.:)

ZecH 2019.09.13. 17:19:53

@JuventusFanatikus: Ha az "olcsón" az ingyent-t jelenti akkor igen... jogos...

gomorra21 2019.09.13. 18:56:57

@venember83: @ZecH: a blogon többször is szó volt már arról, hogy a könyvelésben hogyan jelenik meg egy játékos a leigazolásra költött összeget, és a fizetést figyelembe véve. (Szuper, hogy cikkben, kommentekben vannak ilyen tartalmak is). Ezek alapján jó biznisz is tud lenni egy játékos potom pénzen, vagy akár ingyen elengedése. Pl. a relatíve olcsón (20 millió?) vett Mandzukicon nem kéne feltétlen keresnünk pénzt, valószínűleg bőven megérné, ha felszabadulna a 6 milliós fizetése. Paraticinek illett volna tartani a keretlétszámot, és eladni, aki nem fér be. A legnagyobb pazarlás fizetni a játékost a semmiért.

2019.09.13. 21:30:03

Annyival kiegészíteném a távozós vs érkezők korára vonatkozó részt h még mindig nagyon szomorú h hatalmas összegeket költünk a Juventus akadémiáira olaszban és több országban és az elmúlt évek eredményei röviden összegezve:
Kean eljutott a felnőtt keretig és eladva hozott némi pénzt
előtte az utolsó értelmes korosztály Marchisio és Giovinco féle volt

Ha vkit kihagytam javítsatok ki, de az arcomróllesülne a bőr ilyen utánpótlással...

ZecH 2019.09.13. 22:54:32

@gomorra21: Iiiiigen, ugyanakkor egy Vidal elpocsekolasa vagy egy nullarol ujra felepitett, fenykorat elo Tevez elengedese nem a fizu felszabaditasrol szolt. Tudom, aki menni akar el kell engedni, de az szerintem legalabb annyira gaz uzletpolitika mint az aki ha nem akar akkor marad es nincs mit tenni koncepcioja... persze ember legyen a talpan aki ezt jobban csinalna naluk :)

Mia Rhal 2019.09.13. 23:16:46

@hellan: Azert,az utanpotlas nem ilyen egyszeru hogy tavaly csinaltunk vmi újat es akkor jovore beerik.Ezeket a dolgokat hosszabb tavon kell ertekelni also hangon 5-10 ev mire egy ilyen beerik.

gomorra21 2019.09.13. 23:18:02

@ZecH: két olyan fegyelmezetlen játékost mondtál, akiket egy Conte, vagy pl. Capello meg tudott volna nevelni, de valószínűleg Allegriben nem volt erre hajlandósság. Most Max távozása után egyébként valamelyik játékosunk nyilatkozta, hogy Allegrinek volt a csapaton belül néhány oszlopa, akikkel kommunikált, a többieket rábízta ezekre a vezetőkre. Szóval Allegri nem fektetett hangsúlyt a játékosokkal való állandó párbeszédre, ami mellett észszerű volt a balhés arcokat kiszórni. Nem gondolom, hogy Marotta ezeket rosszul menedzselte.

gomorra21 2019.09.13. 23:26:11

@hellan: talán Auderoból még lesz valami. Amúgy abszolút igazad van. Nekem az is nagy csalódás, hogy a Juve B csapat meg sem közelítette a feljutást a Serie C-ből. Idén 2-ből 2 bukta. Ezek a Clemenza, Coccolo, Fagioloi, Gozzi stb. játékosok, akik időnként egy-egy meccsre beállnak, egy Serie C-ben el vannak veszve. Hihetetlen.

ZecH 2019.09.14. 06:44:01

@gomorra21: Rendben ertem a erveidet es el is fogadom, de elmentek es azota szar a kozeppalya pl es komoly urt hagytak maguk utan. Hogy jobb lett e a Juve azota? Lehetseges, de akkoriban, az a csapat jo volt egy BL dontore, amit meg is kellett volna nyernunk ha Dani Alves Pogba elleni szabalytalansagaert a torok senkihazi a szabalyoknak megfeleloen 11est fuj 1-1nel a 68.percben. De hagyjuk a multat. Nem tudom jol megitelni, csak erzelembol. A szaraz tenyek tul osszetettek es sok hatterinformacio hianyzik az atlathatosaghoz...

del pipi 2019.09.14. 08:06:11

@hellan: Pontosan erre hajaztam valamelyik nap, és ha megnézed hogy milyen eredményeket szállít a Juve b akkor felsírsz, én is így tettem.

rockitbaby 2019.09.14. 10:35:15

@hellan: Nos, én fordítva nézem a dolgokat, általában. Itt is megpróbálom a jobb részeket észrevenni és arra alapozni dolgokat. Most is így teszek. Marci és a sokadik olasz Messi után hosszú évekig még olyan játékosok sem jöttek ki, akik a padra keret feltöltésre jók lennének. Most meg jött egy Kean, aki még nem tökéletes, de pénzügyileg biztosan jól jöttünk ki és szerintem karriert nézve is jól fogunk kijönni. De az ínséges idők után már volt valaki, aki le is tudta tenni a névjegyét az A csapatnál.

Még pár év, és lehet ki tudjuk termelni a következő nagy generációt. Optimista felfogás, de azért van fény az alagút végén és nem is dudál.

2019.09.14. 10:46:02

@rockitbaby: Túl optimista, főleg azt nézve h elv a világ több pontján is van akadémiája a klubnak és megfigyelési (scouting) hálózatot is fenntart.

Rikoo 2019.09.14. 11:31:34

@hellan: Mondjuk azért tizedannyi pénzt költ még így is a klub fiatalokra, mint pl. a Chelsea, Manchester City, Barcelona vagy a portugál klubok.
Szerintem a Juventusnál nincs is igény erre. Kirakatcsapat kell most Torinóba, minden más le van sz@rva.

György Érsek 2019.09.15. 06:43:41

Már ez a veres -fehér szerelés is felbosszantotta. Borzasztó volt látnom. Utána jött az a jellegtelen játék. Ész nélküli szaladgálás, Szcseszny bizonytalanságai. A sok sérülés. Hát ez nem volt Juventust, semmiben nem hasonlított arra a tudatos játékra, amihez hozzá vagyok szokva. Ez hamarosan nem fog megváltozni. Sári jól elintézte a csapatot. Indokolatlanul küldött el kiváló játékosokat és nem látni egy jelentős szerzeményt sem. Rugánit miért nem játszatják a védelemben? Elküldeni Mandzsukicsot? Cancellót? Viccnes! Itt már évek kellenek, hogy újra összhang legyen. Ronaldónak társak kelleenek. Egyedül maradt. Így semmire nem megy. De ebből a társaságból Sarit kell kivenni gyorsan, hogy már, tovább ne zavarja össze azokat, akik még maradtak.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (910) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9905) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2429) meccsek (4149) mercato (4135) nyilatkozat (7433) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4165) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása