Allegri: „A futball művészet, nem tudomány”

allegri_massimiliano_mutogat_2.jpgMassimiliano Allegri hosszú és érdekes párbeszédet folytatott a sikerorientált futballról, az edzői szerepkörről és a szerencse fontosságáról.

A mester a Sky Sport Italia munkatársának adott interjút a Torino elleni 1-1 után, amelyen Cristiano Ronaldo fejesével egyenlített a házigazda csapat Saša Lukić gólja után.

„A vereség nem lett volna megérdemelt, mert jó meccsünk volt. Pár passzt elhibáztunk az utolsó harmadban, de a Torino lényegében kapura sem lőtt a második félidőben.

Egy bedobás után góllal ajándékoztuk meg az ellenfelet, ők pedig ezt követően csak ellentámadásból tudtak veszélyeztetni. Gratulálnom kell a srácoknak, mivel mindig mindent beleadnak még a scudetto megnyerését követően is, és van még néhány fontos meccsünk, amelyeken bizonyítanunk kell képességeinket.

Egy pár fiatal játékost bedobunk a mélyvízbe, hogy tapasztalatra tegyenek szert, ami szükséges a fejlődésükhöz.”

A Superga tragédia hetvenedik évfordulója lesz szombaton.

„A Grande Torino az olasz futball történelmének a részét képezi. Meg kell emlékeznünk erről a tragédiáról, és bár 70 éve történt, továbbra is fontos helyet foglal el az emberek szívében és fejében.”

Az elmúlt héten a mester összeszólalkozott a Sky Sport Italia szakértőjével, és természetesen ismét felmerült az ügy.

„Csalódást okoztak számomra a szombaton történt események, de azért vagyok itt, hogy elmondjam, mi történik a pályán, és határozottan az a véleményem, hogy nem kell mindent kukázni.

Az emberek évekig beszéltek a futballban megfigyelhető evolúcióról, azonban szerintem nem kellene kidobni a gyereket a fürdővízzel, és nem feledhetjük el azt, amit fiatalkorunk edzői tanítottak nekünk.

Továbbra is fenntartom, hogy egy edző munkája kemény, észre kell vennünk egy adott szezon különböző szakaszait, hogy milyen állapotban van a csapat, és hogy mit kell elérnünk. Ellenkező esetben a feladat egyszerű lenne, és bárki lehetne edző.

A futball nem valami egzakt tudomány. Ha így lenne, meg lehetne magyarázni, hogyan lehet 38 százalékos labdabirtoklással legyőzni a Real Madridot 3-1-re, de az Ajax ellen mi birtokoltuk többet a labdát, ennek ellenére veszítettünk. Nem akarom, hogy a jelenkor edzőnövendékei úgy nőjenek fel, hogy azt gondolják, számokra lehet csapatot építeni, mert a számok olykor nem a várt eredményt hozzák.

Természetes, hogy vannak eltérő vélemények, és hogy engem kritikával illethetnek, de továbbra is azt hiszem, hogy egybe kellene fogjunk mindent, amit a múltban tanultunk, illetve azt, ami a jövőben vár ránk. A játékosok a sztárok, ők kergetik a labdát, nekünk edzőknek pedig csak annyi a dolgunk, hogy olyan megfelelő állapotban küldjük őket pályára, hogy a legjobbjukat nyújthassák.

Az emberek kritizálhatják a futballstílusomat, de az edző feladata eredményeket biztosítani a klubja számára.”

A mesternek ismét védenie kellett futballfelfogását, mivel elutasította a Barcelona által tökéletesített tiki-takát, Maurizio Sarri látványos futballját, illetve az Ajax által bemutatott totális futballt.

„A szezonban három emblematikus meccsünk volt: a Valencia, a Manchester United és az Atlético Madrid ellen. Véleményem szerint a legjobb teljesítményt a Manchester United ellen nyújtottuk, de arra senki nem emlékszik, mivel veszítettünk.

Volt szerencsém edzeni a múltban a Juventus és a Milan csapatát is. Ennek a két klubnak a génjeiben teljesen eltérő profil található, ezért nem lehet azzal próbálkozni, hogy majd emuláljuk a Barcelona vagy a Bayern München stílusát.

Nagyon egyszerű a dolog. A Liverpool három nagy gólszerzési lehetőséggel rendelkezett a katalánok ellen, míg a Barcelona néggyel, és hármat értékesítettek is ebből. Hogy miért? Mert a játékosaik magasabb szintet képviselnek, és adott helyzetekben képesek különbséget jelenteni csapatuk számára.

Az utolsó 10-15 percben a Liverpool akár öt gólt is kaphatott volna, mivel az angol klub játékosainak az arcán látszott, hogy a Liverpool nem tudja kezelni a BL-elődöntőn jelentkező nyomást. Ez hasonlít az Ajax elleni vereségünkre, amikor gólt kaptunk, és megijedtünk.

A Barcelona olyan játékosokkal rendelkezik, akik hozzászoktak már ehhez a szinthez, és adott este bizonyították is, függetlenül attól, hogy a Liverpool jó vagy rossz meccset játszik. Ezt futóversenyhez tudnám hasonlítani, ahol bárki le tudja futni az első 900 métert, de az utolsó 100 méterre már nagyon kevesen képesek.”

Daniele Adani azon a véleményen volt, miszerint jobb úgy kiesni, ahogyan azt a Liverpool tette a Barcelona ellen, mint azzal a hozzáállással, amit a Juventus tanúsított az Ajax ellen.

„De a kapunkat érő első lövésre 37 percet kellett várni, és a semmiből jött! A félidőben jobban féltünk a vereségtől, mint kellett volna. Nehéz ezt megmagyarázni. A Bajnokok Ligája mindig cél volt a klub számára, ahogy a bajnoki cím és az Olasz Kupa is. De nagyon nehéz célkitűzés. Nagyon nehéz.

Olykor a dolgok jól alakulnak. Az Ajax ellen játszottunk, és öt játékosunk hiányzott. A Tottenham ellen Londonban mindkét csatár hiányzott a hazaiak csapatából. Az Ajax jó csapat, de volt némi szerencséjük is, hogy ilyen messze jutottak a BL-ben.”

A számos klubot megjárt Daniele Adani ezt követően arról beszélt, hogy véleménye szerint több mód létezik a győzelem kiharcolására, főleg olyan minőséggel, amellyel a Juventus büszkélkedhet.

„Számos játékos és edző van a futball világában, de nagyon kevesen győznek. Nagyon kevesen. Ha jó eredményre van szükség, és a csapat nincs a legjobb formában, nincs ellenemre, ha ezért öt-hat gyenge igazán gyenge meccs is sikerül.

Megértem, hogy a futballban megfigyelhetők bizonyos divatok és tendenciák, de kevés olyan edző van, aki győzni tud, kevés játékos tud győzni, és a futball nem egzakt tudomány, hanem művészet. Amit Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a pályán mutat, az művészet. Meg lehet nekik mondani, hogy mit tegyenek, de ráéreznek ők maguktól. Amit mi tehetünk, az annyi, hogy a többiek játékát megszervezzük.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7614803750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

del pipi 2019.05.04. 09:13:19

Menj el politikusnak! Duma duma duma! Sok beszédnek sok az alja!

Alex8610 2019.05.04. 09:28:28

Égiek bocsássák meg de én az inter után a tegnapi meccset is kihagytam.Volt mikor nem számított hogy másnap korán kelek de tegnap inkább az alvást választottam.Szorakozni ahogy visszaolvastam miket írtatok tegnap se lehetett a meccsen és jót mosolyogtam reggel az eredményen hogy "megint Ronaldo".Neki kb 5eve kellett volna jönnie nem most, tuti hogy nem erre számított mikor aláírt 30milla ide vagy oda.Nem tudom mi valósul meg az atigazolasokbol de Allegri kevés lesz már kb mindenki mélyen tudása alatt teljesít.Ne legyen igazam de ide már nem csak a keretben kell frissítés.

del pipi 2019.05.04. 09:36:36

@Alex8610: De igazad van! Én végig néztem tegnap is, imádom a JUVENTUS-t de ez borzasztó mindig látni, mintha egy szögesdrótot húzgálnának az agyamban vazze!

jeneiPALI 2019.05.04. 09:48:33

Hát magyarázkodni azt már jól megtanultál régi módi ózsdi fociddal jövöre a csoportkorbol se megyunk tovább Cr ha nem lenne itt szerintem nagy bajba lennél te is és a csapat is , remélem azért nem maradsz én bizok benne vagy elég lesz az eredményeket követni akkor mert focit azt nem láthatunk majd!

hurbiny3k 2019.05.04. 11:10:57

,mert jó meccsünk volt.. Eddig olvastam. Mintha egy blogtársunk nyilatkoznia. Pedig most szerinte is mocskos fosok voltunk..

delpi0823 2019.05.04. 11:17:39

Mi a tokomnek hoztuk ide komolyan Ronaldot 30millas fizuval?scudettot nelkule is siman tudunk nyerni, blt meg vele se fogunk, mert Allegri a budos eletbe nem erti meg ez a beszari fos football a blben ennyire eleg........ De en Agnellit se ertem,latja hetrol -hetre a csapatot es szte ez rendben van?Helyzeteket nem tudunk kidolgozni,mar lassan csodanak szamit ha van egy kaputeltalalo lovesunk felidonkent.Mondjuk ot sztem inkabb a profit erdekli valoszinuleg Crt is ennek remenyeben igazolta le.........

alexGicamo 2019.05.04. 11:48:26

" Fecseg a felszín, hallgat a mély ... "

hurbiny3k 2019.05.04. 12:37:56

@delpi0823: Nem hiszem, hogy így van, szeretne Ő jó játékot látni, csak mellette jó diplomatának is kell lennie.. Keresgélik ők a háttérben az utódot, ebben biztos vagyok. Viszont lehet még egy évet kinlódnunk kell, mert az még nem ér rá..

Bianconero 2019.05.04. 13:37:03

Jó nyilatkozat, látszik, hogy intelligensebb az edzők többségénél. Rengeteget játszottam focimenedzser játékokkal és fifával is régebben, focizni is tudok, de mégis be kell ismernem, hogy Maxi jobban ért a focihoz mint én, és van igazság a mondandójában. :-)

venember83 2019.05.04. 13:40:10

@Bianconero: már csak tartalmat kellene csempésznie valahogy a Juve játékába. Nem egyszerű feladat, tudom. De az edzősors már csak ilyen.

dobor norbert 2019.05.04. 14:09:50

Szerintem jól játszottunk! Nem értem itt a többséget,miért nyavajog. Úgy gondoljátok,h mindenkit le kell fociznunk a pályáról? Nem ifi csapatokkal játszunk. Akkor érteném az elégedetlenkedőket. De így ...nem.

Gaben Smith 2019.05.04. 16:06:19

@dobor norbert: amit irtal az igaz de nem a juve idei jatekara a meccsek 90%-a nezhetetlen szenvedes

FeriGjuve 2019.05.04. 17:46:32

@Bianconero: Nem beszél hülyeséget soha.

FeriGjuve 2019.05.04. 17:48:08

A Torino erős idén,mitől fociztuk volna le őket,egy rég megnyert bajnokság vége felé,leeresztve?

delpi0823 2019.05.04. 19:37:23

@dobor norbert:A problema az hogy mi senkit nem focizunk le, az a nagy budos helyzet.Volt kb 3ertekelheto meccsunk amit Maxi is elmondott,ami egy kb 50meccses szezonba egy Juventustol elfogadhatatlan.......

dobor norbert 2019.05.04. 23:25:42

@delpi0823: Szerintem nagyon jó a Csapat és klasszul játszottunk tegnap!

dobor norbert 2019.05.05. 00:03:59

@Gaben Smith: Szerintem nagyon jól játszottunk és remek Csapatunk van!

del pipi 2019.05.05. 08:30:40

@dobor norbert: Figyelj! Tudod hogy alapból a pozitív srácokhoz tartozom, és tudod kedvellek meg indián törzs , meg világbéke, és látom hogy ezt mindenhová kiírtad. De ne trollkodj már kérlek! Egyben van igazad hogy remek csapatunk van és kész, de azért estünk ki a Bl-ből is mert ezzel fáradt játékkal amit gyakorlatilag játszunk az egész évben a legjobb 8-ig volt elég. És remélem hogy ősztől ha ezt le írod 100-szor azért lesz mert tényleg jól kenjük, de ha Allegrivel folytatódik ez a sztori akkor kb ugyanerre számíthatunk.

dobor norbert 2019.05.05. 08:36:44

@del pipi: Jó reggelt!Öreg vagyok én már trollnak.
De a pozitív hozzáállás ami itt a blogon hiányzik,azt akarom pótolni!
Kérlek csatlakozz Te is! Jó Csapatunk van és jól játszunk!

del pipi 2019.05.05. 09:26:57

@dobor norbert: Morgen! Én meg már öreg vagyok kamuzni, viszont a pozitív hozzáállás az azért hiányzik amit már leírtam, folyton elégedetlenkedők mindig lesznek , de én és még sokan mások itt a Blog-on csak egy kis futballt szeretnénk látni, Ahhoz persze új alapokra van szükség, új edző, új játékosok. Tehát egyenlőre azt mondom: jó csapatunk van de szarul játszunk!

dobor norbert 2019.05.05. 09:33:32

@del pipi: Erőszakos nem akarok lenni,de már haladunk! Csak így tovább! Nem a múlton kell rágódni,előre kell tekintenünk!Jó Csapatunk van és jól játszunk! Köszönöm!

del pipi 2019.05.05. 09:38:10

Ja te egy ilyen mozgalmat akarsz itt indítani? Ajjaj ! Azt hiszem hogy neked már csak a Babo maradt! Bár már ő is lejjebb kezd adni a pozitív hozzáállásából!

dobor norbert 2019.05.05. 09:43:29

@del pipi: Barátom! Nekünk már csak ez maradt! A változtatásokba nekünk nincs beleszólásunk/edző,játékosok/.
A blt el kell engednünk,felesleges bűnbakot keresnünk,nincs már értelme.
Tehát előre kell tekintenünk és mint mindig bízunk a szebb jövőben,mást úgy sem tudunk tenni! Szerintem ez így reális! Klassz a csapat és szépen focizunk!

dobor norbert 2019.05.05. 09:47:55

@Gaben Smith: Jól látod,de del pipinek leírtam a mondandóm lényegét,kérlek olvasd el és meg fosz érteni! Jó Csapatunk van és szépen játszunk! Csatlakozz Te is,kérlek!

dobor norbert 2019.05.05. 10:24:56

@delpi0823: Kérlek,ne a múlton rágódj!Nézz előre és reménykedj,mint egy szúrkoló!Jó a Csapat és szépen játszunk!

babo0410 2019.05.05. 12:23:22

@del pipi: Én nem adtam lejjebb. Én pozitív vagyok. De jelenleg tényleg látszik, hogy a csapat elvesztette a motivációt. Ilyenkor nem lehet leírni, hogy de jó meccs volt. De itt a blogon a nagy átlag sajnos akkor is csak a hibákat keresi, rossz játékról regél, ha éppen jók vagyunk, fél gőzzel nyerünk, stb.
De én is látom, ha éppen valami nem klaffol. És sajnos mostanában kezdenek kicsúszni a dolgok Allegri kezei alól. Jelenleg azt gondolom, hogy keretfrissítés kell, de ha igazak a sajtó pletykák (remélem nem), akkor viszont Allegrinek kell mennie.

del pipi 2019.05.05. 15:20:07

@babo0410: Bár csak igazak lennének a sajtó hírek...

del pipi 2019.05.05. 15:21:58

@babo0410: Mondjuk azért nézem mindig Agnelli és Nedved búráját és azt nem hiszem hogy lerágják a körmüket az izgalomtól.

babo0410 2019.05.05. 15:25:02

@del pipi: És miért lenne neked jó, ha igazak lennének a sajtóhírek, miszerint a fél csapattal összetűzése van Allegrinek? Az miért lenne jó bárkinek is?

del pipi 2019.05.05. 15:39:15

@babo0410: Azért kedves kis Babókám mert már 1000-szer leírtam hogy azt szeretném ha kapnánk egy esélyt hogy ősztől egy új tréner engedi futballozni a srácokat, és ez azért jó mert a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.

babo0410 2019.05.05. 15:47:12

@del pipi: Azért a hangnemre jó lenne ha vigyáznál, mert én nem voltam veled ilyen bunkó. És nem is szeretném magam felhúzni. Köszönet!

del pipi 2019.05.05. 16:04:50

@babo0410: Az hogy Babókám? Azt tisztelettel és szeretettel írtam! majd mindig rakok egy ilyet: :)

babo0410 2019.05.05. 16:57:22

@del pipi: Az 'Azért kedves kis Babókám' nekem inkább ilyen ideges odaszólásnak hatott. De ha nem annak szántad, akkor elnézésedet kérem. ;)

del pipi 2019.05.05. 17:31:21

@babo0410: Igen! Az a rossz azzal hogy írunk és nem szemtől szemben beszélgetünk mert nem halljuk egymás hangsúlyát , és egyértelmű hogy a részemről inkább egy kedves megszólítás mint bunkóskodás ...éééééééééééés....:)

dobor norbert 2019.05.05. 18:23:02

@babo0410: @del pipi: Gyermekeim!
Legalább mi pozítívtöltésüek tartsunk össze!!! VILÁGBÉKE!!!

babo0410 2019.05.06. 01:46:41

@del pipi: Na igen. Lehet át kéne térni a Messengerre, és ott közzétenni a cikkeket? Aztán ha valakinek reagálni akarok, akkor felhívom. :)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása