Emre Can: "Most már egy erősebb Emre Can vagyok"

emre_can_csikosban.jpgA Juventus német válogatott középpályása, Emre Can a Tuttosport-nak adott hosszabb nyilatkozatban beszélt a torinói tapasztalatokról és élményekről, valamint az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-összecsapásról.

"Ezek azok a mérkőzések, amelyeknek minden játékos részese akar lenni, ezért fel vagyunk tüzelve, s nem aggódunk. Úgy gondolom, hogy a Juventus rendelkezik mindennel, ami a győzelemhez szükséges, de a Bajnokok Ligája nehéz sorozat, amelyben nem egyszerű előre tervezni." - mondta a Liverpooltól érkező középpályás a Tuttosport munkatársának.

"Az Atlético az egyik legnehezebb ellenfél, akit csak kaphattunk a sorsoláson, mert fizikális és agresszív játékot nyújtanak, amivel megnehezítik az ellenfeleik életét."

A Barcelona és a Real Madrid csak most kezdi elérni a csúcsformáját. A Liverpool tavaly ott volt a döntőben, de figyeljék csak a Bayern Münchent, amely formába lendül. Azután ott van a Manchester City, a Paris Saint-Germain és mi is. Azt mondhatom, hogy ez az utóbbi évek legérdekesebb Bajnokok Ligája kiírása."

Emre Can nyáron a Liverpool együttesétől igazolt a Juventushoz, s a játékos a csapaton belüli hangulatról és az eddigi élményekről is mesélt.

"Ez egy igazán családias klub. Nem olyan, mintha egyszerűen csak bajnokokat raktak volna egymás mellé. Az egyéniség sokkal kevésbé fontos, mint a csapat dinamikája. Például itt van nekünk Cristiano Ronaldo, a világ legjobbja, de az öltözőben mégis úgy viselkedik, mint bárki más. Mindannyian egy szinten állunk, nincsenek privilégiumok, keményen dolgozunk, de viccelődünk is, s még a stábbal is tréfálkozunk.

Ez azt jelenti, hogy az edzéseken a megfelelő tudatállapotban, jó hangulatban lépünk pályára. Úgy gondolom, hogy Mario Mandžukić a legviccesebb csapattárs. Tudja, hogyan tartsa kordában az embert egyetlen tekintettel, ugyanakkor nagy mókamester. Meglehetősen egyedi humorérzéke van, de nagyon szórakoztató.

A családom és a barátaim mindig azt kérdezik, hogy milyen Cristiano Ronaldo. Elképesztő játékos, de a viselkedése csodálatos a pályán kívül. Rendkívül szerény, egyáltalán nem arrogáns, s igazán meglepett, hogy mennyire barátságos.

Az edzésrend őrületesen kemény. Mondták nekem, hogy ilyen, de most magam is megtapasztalhattam. Azt gondoltam, hogy Németországban, vagy Jürgen Klopp alatt a Liverpoolnál már mindent láttam, de ha összehasonlítjuk a Juventusnál alkalmazott edzésmódszerekkel, megérthetjük, hogy itt nagyon más.

Úgy érzem, hogy a testem kezdetben megszenvedett azzal, hogy hozzászokjon. Azt éreztem, hogy a lábaim nehezek, de aztán Giorgio Chiellini azt mondta nekem: »Emre, az első néhány hónap nagyon kemény lesz számodra, de utána szárnyalni fogsz.«. Bevallom, igaza volt.

Allegri ugyanolyan érzelmes, mint Klopp, ha a pályán történtekkel kapcsolatos reakciókról van szó, más tekintetben azonban nagyon különbözik tőle. Tetszik, hogy mindig csak egy mérkőzéssel foglalkozik, s kidolgozza a részleteket és a taktikát minden egyes helyzetre. Kiváló edző, a legjobb, aki csak lehetne a Juventus kispadján, amit az eredmények is igazolnak."

A német válogatott játékosának beilleszkedését egy nyári műtét hátráltatta, amely októbertől egészen december közepéig távol tartotta a pályától.

"Nagyon sokat tanultam saját magamról. Nehéz pillanatok voltak, de most erősebbnek és magabiztosabbnak érzem magam. Jobban értékelem az apró részleteket, s átrendeztem a prioritásokat az életemben. Köszönettel tartozom a Juventus orvosi stábjának, mert fantasztikusak voltak, s természetesen a családomnak és a barátaimnak, akik mellettem álltak. Most már egy erősebb Emre Can vagyok."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014633564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venember83 2019.02.18. 11:01:55

Ezt mintha kiemelten pedronegroo kollégának szánta volna Can. Nagyon szép gesztus. Azért szerencsére maradt még néhány közhely a következő cikkre is.

FeriGjuve 2019.02.18. 11:14:57

Ezért estünk össze a döntő első félideje után a Real Madrid ellen?
Továbbra is tartom,hogy fizikálisan nem vagyunk a toppon,sok párharcot elveszítünk,kisebb csapatok játékosai ellen is.Lehet hogy a mentalitás is hiányzik hozzá.

NagyonJuve 2019.02.18. 12:05:29

@FeriGjuve: vagy pont a kemény edzés miatt fáradnak el hamarabb az embereink.

pedronegroo 2019.02.18. 12:39:02

@venember83: Fain kis cikk! :) Egy dolog megütötte a kis fejemet a kemény edzésekre tett kijelentése mert már a Pool-ban is nyilatkozott hasonlót: “Pre-season was very hard. I remember the manager saying that the target was to be the fittest team in the league. If you look at the statistics, we are the best for high intensity. We run a lot of kilometres. I think every game I run more than 11 kilometres – I think that is enough!"

Persze akkor még nem volt itt és nem dolgozhatott a Juve stábjával, és nem kételkedem állításában csak kár hogy ez nem látszik a csapat megnyert párharcaiban és a futott km-ek számában, lehet az edzés hard viszont ezek szerint nem olyan hatékony.

A közhely-cunami jelen esetben elfogadható egy még beilleszkedési folyamatban lévő játékostól. :) Az Allegri-Klopp összehasonlítás meg aranyos...

Apuleius 2019.02.18. 12:44:01

@pedronegroo: Na jó, de itt még annál is keményebbek az edzések. Végigjárja a keménységi szamárlétrát, s Allegrit már nem lehet majd fokozni, annyira kemény.

pedronegroo 2019.02.18. 13:08:46

@Apuleius: Ja-ja, kemény mint a fagyott kutyaszar! :)

Apuleius 2019.02.18. 13:31:15

@pedronegroo: Pontosan így van, ezt a keménységet már lehetetlenség tovább fokozni, ez keménység a köbön (minimum!!!) :-)

venember83 2019.02.18. 13:48:07

@Apuleius: már csak a kád széle maradt, ha Simeone vagy Conte kezei alá kerül.

Kukszi 2019.02.18. 14:37:27

@venember83:
vagy Csank Jani híres 100x100m-vel nyáron hosszú melegítőben! :D
Kemény mint a Vídia

Juvejuve 2019.02.18. 14:42:22

Kemény mint Tarzan sarka
:D

Drotkoszoru 2019.02.18. 15:47:44

@pedronegroo: "Persze akkor még nem volt itt és nem dolgozhatott a Juve stábjával, és nem kételkedem állításában csak kár hogy ez nem látszik a csapat megnyert párharcaiban és a futott km-ek számában, lehet az edzés hard viszont ezek szerint nem olyan hatékony."

Kíváncsiságból utánanéztem a statisztikáknak, aztán nem meglepő módon jól rémlett, hogy szinte minden meccsünkön több km-t futottunk, mint az ellenfeleink. Kivétel ez alól a Valencia elleni idegenbeli meccsünk (107,7 km vs. 104,1), ahol ugye bő 1 órán keresztül emberhátrányban játszottunk, így nyilván kevesebb ember hozta össze a megtett távot, így arányában 1-1 játékosunk még ott is többet futott, mint a valenciai játékosok. A másik meccsünk, ahol többet futott az ellenfél, az a Young Boys elleni, "tét nélküli" meccs volt, de ott is csak minimális különbség volt (117,6 km vs. 115,9). A további találkozókon: Juventus - Young Boys (111 - 107,8), Manchester United - Juventus (105,2 - 112,1), Juventus - MU (106,4 - 100,2), Juventus - Valencia (113 - 108,1) volt az arány, amiből azért kivehető, hogy jelentős/releváns különbség van a csapatok között, a mi irányunkba. A megnyert párharcok, stb. számában sincs igazad, de nem fogom itt most bemásolni az összes adatot, az UEFA honlapján megtalálsz mindent.

"Az Allegri-Klopp összehasonlítás meg aranyos..."

Aranyos vagy sem, ami a tényeket illeti: a német egy "kezdő lúzer" Allegrihez képest az eredményeiket nézve; emellett az olasz hülyére verte taktikailag az egyetlen párharcuk során (Dortmund - Juventus). Legalábbis én nem tudok más alkalmat, mikor a két edző "farkasszemet" nézett egymással. A tények pedig makacs dolgok, még ha nem is szimpatizálsz egy emberrel. :)

pedronegroo 2019.02.18. 16:27:57

@Drotkoszoru: A Liverpool-hoz képest futunk kevesebbet ezért találtam furcsának az edzésre való megállapítását Can-nak. Meg úgy eleve kisebb az iram a serie a meccseken mint a PL-ben így én innen nem tudtam értelmezni a keményebb edzéseink mivoltát mikor a pályán nem mutatkozik ez meg legalábbis lendületben, intenzitásban biztos nem.
A megnyert párharcok tekintetében meg ötödikek vagyunk jelenleg a serie a-ban a whoscored szerint. Remélem ezek alapján már értelmezhető az előző hozzá szólásom kijelentései, egyszerűen csak nem gondoltam hogy ilyen bő lére kell eresztenem mivel triviálisnak feltételeztem a PL és a serie a közötti különbségeket.

Can mondja hogy ugyanolyan érzelmes mindkét edző én erre mondtam hogy aranyos cinikusan, mivel ez egy hatalmas bullshit mindenki ismeri Klopp túltolt érzelmi megnyilvánulásait és kirohanásait míg Allegri szökőévente kell ki magából vagy vét etikett vagy protokoll ellen.

De amúgy bla-bla-bla... mert tudom hogy csak meglettem találva egyébként semmi szentségelni valót nem mondtam csak max nem elég bőven fogalmaztam de nem szeretnék minden kommentben regényt írni. Másfelől aki akar abba is beleköt....

Drotkoszoru 2019.02.18. 18:59:24

@pedronegroo: Őszintén szólva: szerintem semmi jelentősége nincs, hogy hány kilométert futunk a bajnokikon, ha ennyivel is tükörsimán behúzzuk a meccseket. Sőt: a lehető legjobb egy hosszú szezon során, ha minden találkozón annyit ad ki magából egy csapat, amennyi a győzelemhez szükséges (régi mondás, de igaz: a fociban a labdának kell a legtöbbet "futnia", nem a játékosoknak). Talán épp ez az egyik oka annak, hogy egyelőre egyetlen trófeát sem nyert Klopp a Liverpool-al és az összes döntőjét elveszítette, mert a szezon végére (amikor a legjobban kellene) mindig elfogy az energy; mivel a játékosai csapágyasra vannak hajtva a folyamatos "gegenpressingtől". Nem hiszem egyébként, hogyha "odabiggyesztesz" egy 'bajnoki' vagy 'BL' szócskát, az keményen megdobná a hozzászólás terjedelmét (persze nyilván saját döntés, hogy oda akarod-e írni vagy sem, de ne lepődj meg, ha utána félreérthető lesz). A PL meccsek irama általában valóban nagyobb, mint a Serie A-s találkozóké, de mivel a BL az egyetlen terep, ahol mindkét csapat közel "azonos" feltételekkel pályára lép (bár nyilván az ellenfelek nem mindig ugyanazok, így ez se teljesen pontos, de valószínűleg érted a lényeget), ezért a két csapat összehasonlítására még mindig ez a "legobjektívebb" mérőszám. Nem tudhatod, hogyha az angol bajnokságban játszana a Juve, akkor akarna és tudna-e többet futni, mint a Serie A-s meccseken. Szerintem egyébként tudna, amit pont a BL meccsek mutatnak meg, mert ott szinte minden meccsen (és nem csak ebben a szezonban, hanem az elmúlt években is ez volt a "trend" emlékeim szerint) többet futunk az ellenfélnél, függetlenül attól, hogy mi irányítjuk-e az adott találkozót; illetve attól is, hogy milyen stílusú és nemzetiségű csapat jön szembe (erre is lehet példa a két MU elleni meccsünk, akik bár nyilván más stílusban játszottak, mint a Pool -főleg még Murányi vezetésével-, viszont mégis a PL-ből érkeztek). Épp azt bizonyítja a BL-ben futott mennyiség, hogy amikor nagyon kell, akkor ez a csapat igen is képes felpörögni és felvenni (sőt: le is előzni) a versenyt szinte bármelyik csapattal. Az érzelmi megnyilvánulásokra meg: szerintem is érzelmesebb/"idegbetegebb" (?) Klopp, de azért Allegri is "szakított már szét" és dobott földre zakót, küldték már fel a lelátóra is (nem is olyan rég, az Atalanta elleni kupameccsen). Szerintem mióta nálunk van, lényegesen "jobban él együtt a játékkal", mint például a Milanos korszakában. Az meg, hogy nyugodtabb, diplomatikusabb vagy tisztelettudóbb egy-egy sajtótájékoztatón, nem feltétlen azt jelenti, hogy "szarik az egészbe" vagy ne lehetne érzékeny típus. Sokkal inkább magas szintű intelligenciára vall, ha valaki az esetek nagy részében képes kontrollálni magát, és nem indulatból vagy dühből cselekszik, mint egy "vadállat" (és ez tényleg nem Klopp ellen irányul, személy szerint én is bírom a buráját, mielőtt még az jönne le számodra, hogy "pikkelek" rá). Azt is vedd számításba, hogy mi csak egy nagyon kis "szeletet" kapunk Allegriről a meccsek vagy a sajtótájékoztatók során. Egyikünk sem tudhatja, hogy milyen "érzelmi kitöréseket" produkál az edzéseken vagy mikor 1-1 játékossal négyszemközt beszél (nyilván okosan ezt nem teregeti ki a sajtó nyilvánossága előtt). Can azért napi szinten dolgozik vele, nyilván nagyobb rálátása van arra, hogy milyen természete van valójában Allegrinek (persze lehet benne kis "nyalás"/dicséret is a mostani "főnöke" felé, de nem hinném, hogy csak és kizárólag erről lenne szó esetében). Egyébként nem azért írtam, mert "kipécéztelek" magamnak, szimplán csak nem éreztem igazságosnak és korrektnek, amit írtál (nyilván így hogy már tudom: te csak a bajnokikra értetted a dolgot, más megvilágítást nyer számomra is az előző hozzászólásod). Mindenesetre, ha úgy jött le, hogy szándékosan beléd álltam és csak provokálni akartalak a hozzászólásommal, akkor bocsánatot kérek én is, nem ez volt vele a célom. Peace!

GGábr81 2019.02.18. 21:51:08

@Apuleius: kemény, keményebb, Allegri

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4137) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása