Elemzés: Bologna elleni meccs

dybala_matuidi_golorom.jpgEgy olyan meccset láthattunk, ami elvárható csapatunktól egy ilyen szintű klub ellen. Kellően szórakoztató játék, szép megmozdulások, minimális izgalom, veszélytelen ellenfél. A játékosok szükségszerűen pihenhettek kicsit, felkészülve a Napoli elleni rangadóra. A legfontosabb pedig a győzelem és azzal járó három pont. 

Mi miatt történt ekkora változás a játék képében? Ennek több oka is van.

Az "új" felállás az egyik fő ok. Dybala újra secunda puntaként játszhatott, ami az eredeti pozíciója. Neki pedig nagyon komoly hatása van a játékra.

A középpályás sor: Matuidi, Pjanić, Bentancur egytől egyig képes kombinatív, gyors passzos játékra, ami jellemző volt a mérkőzésre. Ezen trió mellé dukált a szélen Cuadrado és Cancelo is, így voltak a szép játékra alkalmas emberek. Továbbá kevésbé volt Ronaldo-központú játék, kevésbé volt kiismerhető a támadójáték.

A Bologna teljesítménye komoly segítség volt a Bianconeri számára. Nem tömörültek be, mint a Frosinone vagy a Chievo, a középpályán meg nem tudták megállítani a Zebrákat.

Miután kiveséztük a szép játék titkát, nézzük meg a meccset félidőkre felbontva.

Az első félidő volt az érdekesebb és a szemet gyönyörködtetőbb. Letámadások, egyérintős játék, gyors labdajáratás, kombinatív játék. Óriási labdabirtoklás volt a Juve javára, 76%-24% arányban. Ez a számadat a meccs végére sem változott meg, nagy elnyomásban futballozott a Rossoblu. Ez a Juventus átadásainak a számán is meglátszott, egy passz híján 400 átadást eszközölt a Bianconeri, ebből egészen 93% volt pontos. Ezzel szemben nagyon csekély a bolognai passzok száma. Nem több, mint 122 átadási kísérlet és csupán 67%-a volt sikeres. Lövések terén kisebb volt a különbség, mivel a torinói játékosok 9 lövést eresztettek el, szemben a Bologna 3 tüzelésével. Skorupski kapuját 5 lövés veszélyeztette, míg Perin csupán egyszer avatkozott közbe. Az utolsó meccseken jellemző volt, hogy a Juventus kevésbé használja ki a helyzeteket, ezen a meccsen ezt megcáfolták. A védekezést figyelembe véve, természetesen a Bologna nyújtott jobb teljesítményt, mivel ők voltak rászorulva. Közbeavatkozásokban a Juventus kicsit jobban teljesített, eggyel. 5 közbeavatkozás a torinói félen, ezzel szemben a Bolognának 4 sikerült. Tisztázásból meglepő módon akadt 7 darab, megnyert párharcból 18 darab.

A második játékrész még tartogatott pár olyan dolgot, ami emlékeztetett az első félidőre, de jóval tartalékosabb volt a csapat. Hétközi forduló, rangadó előtt, kétgólos előnyben ez teljesen érthető, és ez volt a helyes döntés Allegri részéről. A végére voltak izgalmak Bernardeschi beállásával, de azelőtt inkább volt jellemző a felállt védelem előtti körbeadogatás. Statisztika tekintetében nemigen változott semmi. A passzolási próbálkozások száma 427-re emelkedett, 91% pontossággal, míg a Bologna eggyel sem kísérletezett többször átadások terén, mint az első játékrészben. A lövések száma kissé megcsökkent, 3 próbálkozással volt kevesebb. A védekezésben viszont óriási fordulat történt, amiben az első félidőben a Bologna volt jobb, most abban a Juventus: 27 megnyert párharc, 9 megnyert fejes, 5 szerelés, 6 tisztázás.

Játékosteljesítmények:

  • Perin: Nem volt sok dolga, egy szabadrúgás volt, ami komolyabb hárításra szorult, de ezt is hatástalanította.
  • Barzagli: Jó volt látni ismét a pályán, pláne a csapatkapitányi karszalaggal a karján. Hibátlan játék, amit tőle megszokhattunk.  1 szerelés, 4 tisztázás és 2 közbeavatkozás fűződik a nevéhez. Hosszú passzokban is jeleskedett, 11 darabot jegyzett. Ilyen kvalitású csapatok ellen még bőven van keresnivalója.
  • Bonucci:  A védelem legjobb teljesítménye az övé. Az első gól az ő ívelése után született, fontos szerepet vállalt abban a találatban. Ügyesen előzte meg mindig emberét, ami statisztikákon nem igazán látszik. 2 tisztázás és 2 közbeavatkozás mellett mindössze csak 1 megnyert párharc szerepel. Érdekes módon hosszú passzokból csak négyet továbbított.
  • Benatia: Engem nem győzött meg arról, hogy kiszorítaná a Bonucci-Chiellini duót. Tisztázásból akad neki 4 darab, de a neve mellett szerepel egy labdavesztés is, és négyszer szabálytalankodott is. Arról nem is beszélve, hogy egy tizenegyest is könnyen összehozhatott volna.
  • Cuadrado: Nem volt rossz, de tőle többet várok. 1 kulcspasszt magáénak tudhat, és 7 párharcot meg is nyert. 2 közbeavatkozása is van, 1 szerelés mellett.
  • Bentancur: Nagyon tetszett a játéka. Harcolt, szerelt, futott, passzolt. Az ő szerelését követő kontra után született a második találat. Sikerült kiküszöbölni azt, hogy kicsit gyengén passzol, azzal, hogy rövid átadásokat eszközöltek a fiúk. Nagyon fegyelmezett volt helyezkedésben, szükség esetén megfordult a jobbszélső védő pozícióban is, ha Juan fent ragadt. Biztató teljesítményt pakolt le az asztalra. Számokban nem igazán látszik meg a munkája, 4 megnyert párharca volt, 1 szerelés mellett, nem elfelejtve 2 közbeavatkozást.
  • Pjanić: Nem erőltette meg magát, de nem is volt rá szükség. Szabadabb volt, hogy voltak mellette olyan társak, akik védekezésben stabilak. Egy szerelés, három megnyert párharc, egy közbeavatkozás.
  • Matuidi: Ezt a franciát szeretném látni többször. Komoly szerepet vállalt a támadásban, ezt alátámasztja a gólja is. Több tere maradt támadásra, mint amikor Khedira mellett játszik. Szinte ő vállalta el a német szerepkörét, sokkal jobb teljesítménnyel. Komolyan részt vett a letámadásban, de a védekezésben is ott volt, bejárta az egész jobb oldalt. 3 lövés, 6 megnyert párharc, 1 tisztázás, 1 közbeavatkozás, 2 szerelés. Az első gólban is komoly szerepet vállalt, hogy a lövését követően született Dybala találata. Ő is szép gólt lőtt, már-már specialitása ez a fajta gólszerzés.
  • Cancelo: Nem kell ragozni, azt láttuk, amit tőle megszokhattunk. Bal oldalt szerepelt, de ez nem változtatott a teljesítményén. Óriási mennyiségű sarkazása és trükkös mozdulata volt. 3 sikeres csel, 5 hosszú passz, 8 megnyert párharc (megjegyzem, hogy 20 próbálkozásból), 1 tisztázás. De, hogy kicsi kritikát is felhozzak vele kapcsolatban is, 4 elvesztett labdája volt.
  • Dybala: Lubickolt ismét, jó volt látni. Nehéz mozdulat volt amivel a gólt szerezte, meg is törte a jeget. Küzdött, hajtott, próbálkozott. Ezt a Paulót vártuk, hát meg is érkezett. 6 kulcspassza volt, ami rengeteg. 8 hosszú passz, 3 megnyert párharc, 1 közbeavatkozás,  2 csel. Felhúzhatta a csapatkapitányi karszalagot. 10-es mez és kapitányi pozíció... Ki is volt az a játékos, akinél láthattuk utoljára ilyet?
  • Ronaldo: Nem ő volt a középpontban, de egy gólpasszt kiosztott. Center pozícióban játszott, de mégis volt némi lehetősége szélek felé húzni. Nem ízlik neki a center pozíció Olaszországban Mandžukić nélkül.  3 kulcspassz, 4 lövés közül csak egy volt veszélyes a kapura, ezek mellé egy csel is dukál.

 

  • Can: Jól szállt be, és jól áll neki a szűrő pozíció. 2 megnyert párharc, 2 kaput eltaláló lövés, 1 csel, ezek mind 26 perc alatt.
  • Bernardeschi: Felpezsdülés volt csereként pályára lépve. 2 hosszú passzot jegyzett.
  • Alex Sandro: Egy szerelés, egy kulcspassz, egy megnyert párharc. Öt perc alatt nem is olyan rossz.

 

A meccs embere: Matuidi és Dybala voltak versenyben, az argentin győzött meg jobban.

 

Játékvezetői tevékenységek: Akadt belőle, de a videóbíró mégsem avatkozott közbe:

  • Pjanić sárgája: Felmerült a kérdés bennem, hogy lehetséges-e, hogy ezért pirosat kapjon. Nagyon csúnyán odatalpalt, és ezt nem is tagadta. Nem véltem felfedezni benne komolyabb szándékot, helyes döntés.
  • Džemaili kezezése: A kezéhez hozzáért a labda, nem is kérdés. Lassan gurult a kezére, miután a kezével támaszkodott a földön, de már nem ért a fűhöz a labda megérintése pillanatában. Közelről érkezett a játékszer, ez tény, viszont a svájci számára lehetett volna lehetőség felrántani végtagját, viszont nem láttam benne szándékot. Ez számíthat szándékosnak, büntetőt érte!
  • Benatia hibája: Egyedül volt Okwonkwóval, és a keze rajta volt a bolognai játékos vállán. Már kezdett kisodródni, a marokkói hibát követett el, látható volt a lökő mozdulat. Tizenegyes lett volna szerintem a vendégek javára.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr914266715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGábr81 2018.09.27. 21:01:10

Ha az tizi, akkor Matyit is lökték a 16-on belül. Abban láb is találkozott, illetve közel sem egyenlő testhelyzetben voltak. Az nem váll-váll ellen volt.

pedronegroo 2018.09.28. 11:08:49

Kiváló elemzés újfent! :)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása