Bemutatkozik: Pol Lirola

lirola_pol_sassuolo.jpgSorozatunk legújabb részében a Sassuolo védősorának harmadik, és egyben legtehetségesebb játékosát ismerhetjük meg egy kicsit jobban, aki nem más, mint Pol Mikel Lirola Kosok.

Karrierjét hazájában, Spanyolországban kezdte, az Espanyol akadémiáján. 2015 januárjáig erősítette a katalán gárdát és egy alkalommal kapott lehetőséget az Espanyol B csapatnál.

Ahogy említettem, az év első hónapjában, a Juventus kölcsön keretein belül, 150 ezer euróért, Bianconeri színekbe öltöztette a fiatal játékost. A csupán féléves kölcsön után a Juventus meg is vette barcelonai egyesülettől, mivel Lirola jó teljesítménnyel rukkolt elő a Primavera-csapatnál. Az átigazolási összeg nem volt kevesebb, mint 500 ezer euró. Összességében másfél évet húzott le a Juventusnál, ahol nem akárkitől tanulhatott. Mestere nem más volt, mint a jelenleg a Hellas Veronát trenírozó Fabio Grosso. Nagyon sikeres időszak alatt, 38 mérkőzésen 4 gólt és 9 gólpasszt jegyzett a spanyol jobbhátvéd. Az UEFA Youth League-ben ötször lépett pályára.

Szemmel látható volt, hogy Pol már teljesen kinőtte a Primvera-csapatot, már az is elképzelhető volt, hogy a felnőtt csapatnál kaphat helyet, végül nem pont így történt. A Sassuolo a 2016-2017-es szezonban 2 évre kölcsönvette a focistát. A Neroverdi az előző szezonban kiváló idényt futott, annyira, hogy Európa Liga selejtező helyet sikerült kiharcolnia. Lirola új klubja oldalán sikeresen EL-be jutott. Ebben a szezonban még Eusebio Di Francesco volt az edzője, akitől szépen megkapta a lehetőséget. 22 meccsen léphetett a zöld gyepre, ezek közül 17 alkalommal benne volt a kezdő tizenegyben, ha a bajnokságot vesszük figyelembe. Gólt ugyan nem lőtt, viszont 3 asszisztot kiosztott. Az Európa Ligában 6 alkalommal lépett pályára és 1 gól is a nevéhez fűződik. Első szezonját Reggio-Emiliában kiválónak mondhatjuk, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy még csak egy 19 éves fiúról beszélünk.

Következő szezonjában már 2 edző regnálása alatt is bizonyíthatott. Az évad első felében Bucchi mester volt a trénere, ahol kicsivel kevesebb alkalommal számított rá, viszont így sem volt háttérbe szorítva. A szezon második felében már Guiseppe Iachini volt a mestere, akitől megkapta a megfelelő mennyiségű játékpercet. Összességében 24 meccsen ölthette magára a Neroverdi színeket és ebből 22 alkalommal kezdőben léphetett pályára. Ezen pályára lépések mellé 1 gólpassz társul.

A 2 éves kölcsöne a spanyolnak lejárt, ám még mindig a Mapei Stadiumot mondhatja hazai pályának. A Sassuolo 7 millió euró fejében végleg megvette Pol Lirolát, viszont visszavásárlási opció természetesen van az Öreg Hölgy számára. Az idei szezonban ismét más mesternek örvendhet. Roberto De Zerbi az, aki idén számít rá. 3 meccsen 3-szor is kezdő volt, és már 1 góllal meg is hálálta a bizalmat. Vetélytársa nem igazán akad, egyedül az ifjú Claud Adjapong. De Zerbi még nagyban keresi a megfelelő felállást, ami azért van hatással Lirolára, mivel 3-4-2-1-es hadrendet is kipróbálta, amiben a jobbszélső középpályást játszott a spanyol. Ezen a poszton is bőven megállta a helyét, sőt, itt szerezte azt az 1 találatot is.

A spanyol U17 és U21 válogatottakban is egyszer-egyszer lépett a gyepre.

Adatai:

  • • Kor: 21 év
  • • Magasság: 183 centiméter
  • • Nemzetiség: Spanyol
  • • Poszt: Jobbszélső védő
  • • Erősebbik láb: Jobb
  • • Értéke: 7, 50 millió euró (A Transfermarkt becslése szerint)

Játékstílusa: Tipikus spanyol védő. Támadásban kiemelkedő, de a védekezésben is nagyon jól megállja a helyét. Modern játékosnak számít és egy sorral feljebb, a középpálya jobb szélén is bevethető. Jók a beadásai, rövid passzai. Labdakezelésben is kiváló, remek technikával rendelkezik, cselezésben is jeleskedik. Az igazán nagy erénye az a gyorsaság. Sprintben kiváló és jó az egyensúlyérzéke és az állóképessége. Ezek mellett a védekezést is jól oldja meg. Egyedüli gyengeségének a hosszú passzokat mondanám. 

Összegzésként: Nagyon tehetséges játékosról beszélhetünk, akinek hatalmas sansza van, hogy a Bianconeri színekben játszhasson. 4 edzője volt a Serie A-ban, mindtől megkapta a bizalmat, amivel élt is. Fiatal kora ellenére folyamatosan egyre-egyre több játékpercet kapott, a fejlődés látszik rajta. Én személy szerint többet látok benne, mind a csapattársában, Rogérióban, aki szintén nagyon ügyes. A jelenlegi kiírásban még több játékperchez fog jutni, és a kezdő 11 oszlopos tagja lesz. Egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megmutathassa mit tud a Juventusnál. Erre akár már a következő szezonban is sor kerülhet… 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1714227461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi Sebestyén 2018.09.07. 18:25:23

Még kicsit fejlődik míg kiderül De Sciglio mire képes igazából aztán meglátjuk érdemes e cserélni őket!

m.martin91 2018.09.07. 18:54:00

@Tibi Sebestyén: Amíg Allegri itt lesz, addig De Sciglio is.

2018.09.07. 20:56:01

Az a baj,hogy vannak ezek a tehetséges fiatalok,de a cikk címe csak annyiban igaz,hogy nekünk bemutatjátok őket,a csapatba nem mutatkoznak be sose kb...

mrdel 2018.09.07. 23:44:21

DE Csikó helyett jöhet jövőre. De Csikó állandóan sérült, stabil embör kell helyette

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3373) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4141) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása