Marko, mi lesz veled?

pjaca_marko_arcra_tett_kezekkel.jpgMég két évvel ezelőtt nem igazán gondoltuk, hogy felmerül bennünk ez a kérdés, ilyen értelemben. Sajnos a súlyos sérülése is nagyban közrejátszott abban, hogy most kénytelenek vagyunk kölcsönadni. Vajon van számára visszaút?

Még 2016 nyarán, egy jó EB szereplés jegyezhette meg a nevét a köztudat. Nem is kellett sok a Juventusnak, hogy 23 millió euróért leigazolja az ifjú szélsőt a Dinamo Zagrebtől. Ez az összeg horvát rekordnak számít, mivel abban a bajnokságban játékosért még ilyen tetemes összeget nem fizettek. A horvát labdarúgás egyik legnagyobb tehetségeként érkezett Olaszországba.

Menedzsere Kaká és Cristiano Ronaldo stílusának egyvelegeként emlegette. Mindenki abban bízott, hogy ő lesz a Juventus következő nagy csillaga. Nem ok nélkül, mivel kiváló képességekkel rendelkezik a jelenleg 23 éves srác.

A szezon elején csupán 5 percnyi játéklehetőséget kapott, s jobbára tudott új szint vinni a Bianconeri játékába. Az sem könnyítette meg a beilleszkedését, hogy szárkapocscsont-repedést diagnosztizáltak nála, és részben ezért is alakult úgy, hogy a Crotone elleni mérkőzésig kellett várni, hogy a kezdőben kapjon helyet.

Sajnos nem igazán tudott élni ezzel a lehetőséggel. A Serie A-ban mindösszesen 3-szor olvashattuk a nevét a kezdő 11 között. Ezeken a meccseken viszont a Milan ellen volt képes jó teljesítményt nyújtani. Már kicsit javuló tendenciát mutatott, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy a Porto ellen egy nagyon fontos gólt szerzett, csereként beállva.

Megtöredezett a gát, kezdett benne feloldódni a görcsösség. De jött az, ami nagyban rányomta a bélyegét a jövőjére, egy, az eddiginél is súlyosabb sérülés. A Horvátország-Észtország barátságos meccsen keresztszalag-szakadást szenvedett. A lehető legrosszabbkor. Már kezdett szépen, lassan beilleszkedni, és az Öreg Hölgynek is akkor lett volna rá a legnagyobb szüksége. Szűkölködött a csapat támadó szellemű játékosokban, és Bajnokok Ligája-döntőre készült a torinói gárda. Nem sikerült a kulcsjátékosokat pihentetni, és ez is hozzájárulhatott a csúfos, 4-1-es vereséghez, amit a Real Madridtól kapott a Juve Cardiffban.

Az első szezonját a Juventus csapatában bukásnak könyvelhetjük el. Nagyon görcsösen gólt szeretett volna szerezni, ami nem jött össze, mindössze csupán egyetlen alkalommal. Szinte idegen testként mozgott a pályán, hiszen bár mutatott szép cseleket, ügyes megmozdulásokat, ezek viszont nem voltak a csapat hasznára.

Sérüléséből visszatérve a Juventus Primavera csapatánál kaphatott helyet, ahol szépen visszanyerhette formáját. Brillírozott az ifik között, ami nem is csoda egy ilyen komoly összegért igazolt szélsőtől. A Juventus a téli mercato ideje alatt rábólintott arra, hogy kölcsön kerüljön a Schalke 04 csapatába.

Jól kezdődött a beilleszkedése, góllal debütált a gelsenkircheni klubnál. Azonban nem egy kirobbanóan jó, csupán egy valamivel jobb félszezont tudhatott magáénak Pjaca, mint amit Torinóban produkált. 7 mérkőzésen 2 gólt szerzett. Mostanra hivatalossá vált, hogy a Fiorentina 2 millió euró fejében kölcsönvette a horvát szélsőt, és opciója van rá, hogy 20 millió euróért meg is vegye, ami nem kötelező opció. A Fiorentina hivatalos közleménye azt is leírja, hogy a Juventus vissza is vásárolhatja Pjacát, ha a firenzei csapat élne a kivásárlási jogával.

Először nézzük ennek a transzfernek az üzleti oldalát: tegyük fel, hogy a lilák megvennék a zágrábi születésű srácot. 23 millió euróért költözött Torinóba, a Fiorentina összesen 22 milliót fizet a Juventusnak és még ehhez hozzájön a Schalke 04 csapatától kapott 800 ezer euró a kölcsönért, és így nagyjából kifizetődő volt Pjaca leigazolása, szinte veszteség nélkül képes volt a klub túladni a játékoson. Egy próbát megért, nem jött be, de legalább nem vesztett rajta a klub nagyobb pénzösszeget.

Most nézzük meg a játékos szempontját is: Marko szempontjából is jó döntés a Fiorentina. Itt szokhatja az olasz légkört, egy támadó szellemű csapatba került, amelyik szélsőkkel játszik, emellett pedig a kellő versenyhelyzet is meglesz, de nem lehetetlen az, hogy kiharcolja a kezdőbe kerülést. Küzdhet az Európa Liga helyekért is a lilák mezében, aminek fényében adott lehet a kellő motiváció is, hogy a csapatért is küzdjön.

A lehetőségeket meg fogja kapni, mivel nem feltétlen egy sima kölcsönről van szó, hanem a klub érdeke is, hogy játsszon, mivel megvan a lehetősége a horvát játékos megvásárlására. A megvásárlás után a Juve visszavásárolhatja a játékost, ami gazdaságilag is megérné a liláknak.

Pjacának pedig ez az utolsó esélye: ha megmutatja, hogy igenis, ő képes olyan teljesítményre, hogy a Juventus mezét kiérdemelje, akkor még aránylag egyszerűen visszateheti a székhelyét Torinóba. Ha viszont nem jön össze neki itt sem az élet, akkor könnyen országot is válthat, és a Juve minden bizonnyal eladja.

Hogy eddig miért nem volt képes jó teljesítményre zebra mezben? Kivételes képességekkel rendelkezik, ezt nyugodtan leszögezhetjük. Fiatalként, idegen országban nem könnyű. Itt volt ugyan Mandžukić aki segítette a beilleszkedését, de nehéz egy olyan embernek, aki nem beszéli az olasz nyelvet. Sőt, a horvát még nem is hasonlít az olaszra.

A pályán látszólag el volt különülve társaitól, nem volt meg a szükséges kommunikáció. Egyénileg szeretett volna mindent megoldani, bizonyítani, hogy vele bizony komolyan kell számolni. Ez viszont nem jött össze neki, mivel magát és az olasz bajnokságot is szoknia kell még.

Az 1.HNL és a Serie A között nagy különbség van. Az olasz pontvadászatban sokkal zártabbak a csapatok, nem lehet csakúgy ficánkolni a védők között. Pechjére az olyan tömören védekező csapatok ellen kapott komolyabb lehetőséget, mint a Crotone. Nagyobb csapat ellen, mint például a Milan vagy Porto ellen már sokkal többet tett le az asztalra.

De ezt a VB-n, kockás mezben is igazolta: a csoportkörben Nigéria ellen jól játszott, míg a keményen védekező Izland ellen nem tudott a válogatott hasznára lenni. Számára itt a nagy lehetőség, hogy úgy maradjon meg a juventinók tudatában, mint a semmiből visszatérő fiú, vagy egy nagy tehetségként érkező fiatal is lehet, aki nem tudta megállni a helyét a Serie A-ban. Én mindenesetre bízok még a srácban és abban, hogy visszatér hozzánk befűzni a hozzá tartozó reményeket.

Írta: JuventusFanatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5814173265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGábr81 2018.08.10. 14:47:17

Már csak nagyon kevés esélyt látok rá, hogy még valaha nálunk ér révbe.
Szorítottam neki, tudja fene miért, de szimpi a srác.

karesssz 2018.08.10. 15:30:47

Ha minden jólmegy neki nem.sėrül le..... mennyiėrt jöhetne vissza??

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3352) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9861) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4118) mercato (4125) nyilatkozat (7392) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4153) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása