Van Basten: „Az olasz bajnokságot elvakította a pénz”

van_basten_marco_ac_milan_mezben.jpgMarco van Basten nemrégiben beszélt az olasz futball helyzetéről, természetesen egykori klubját kiemelve, és érdekes gondolatokat osztott meg a sajtóval.

Az egykori csatár a rossonero csapat mezében 201 meccsen 125 gólig jutott, majd egy két évig húzódó bokasérülés miatt visszavonulni kényszerült.

Mivel az AC Milan már több éve csak tévén követheti az európai nemzetközi futball eseményeit, a La Gazzetta dello Sport munkatársa megkérdezte az egykori támadót, hogy véleménye szerint mi a baj a csapattal.

„Tudja, hogy mi szomorít el ennél is jobban? Az, hogy a San Siro félig üres. Ez egyszerűen elképzelhetetlen volt az én időmben. A Napoli ellen csordultig teltek a lelátók, de az Empoli elleni meccseken is telt ház volt.

És a helyzet nem jobb a többi olasz stadionban sem, majdnem mindegyik a kilencvenes években ragadt. A Milan csapatából hiányoznak a nagy játékosok, de a modern stadion is hiányzik.

A Juventus keretében bajnokok vannak, és a stadion is tele szokott lenni. A klub befektetett a jövőbe, most pedig már ezek az intézkedések kezdik meghozni a gyümölcsüket.

A klub megengedhet magának egy 90 millió eurós Gonzalo Higuaínt, és közben olyan fiatal tehetségekre koncentrálhat, mint Paulo Dybala.

Egy valamit azonban nem értek: Milánó olyan város és régió, ami potenciálisan túlszárnyalhatná Torinót és Piemont vidékét.

Ez igaz úgy lakosságra, mint gazdaságra. Azonban futball tekintetében botladoznak. Milánónak utat kellene mutatnia, ehelyett többek között olyan városok klubjainak a farvizén evez, mint Róma, Nápoly.”

A kínai tőke segítségével a két milánói klub vajon visszajuthat a csúcsra?

„Számomra összeegyeztethetetlen az Inter és a Milan és a kínai tulajdonosok fogalma, mivel két történelmi klubról van szó, amelynek olasznak kell maradnia. Ez nem csak a történelemről szól, vagy éppen Silvio Berlusconiról és Massimo Morattiról.

Ez szenvedély kérdése, ami megfizethetetlen. Nem, számomra egy kínai Milan nagyon idegennek hat.”

Marco Van Basten idejében a Serie A volt a világ legcsillogóbb bajnoksága, most azonban csak negyedik az UEFA koefficiensek szerint.

„Ez volt a leggazdagabb és legcsodálatosabb bajnokság.” - emlékszik vissza az ötvenkét éves legenda.

„Azonban az olaszok nem voltak képesek élni az előnyös helyzettel a számos botrány, elégtelen létesítmények és viták közepette, ezért a bajnokság lemaradt nemzetközi szinten.

A hiba? Túlságosan nagy fontosságot kapott a pénzszerzés, az érdekelt felek mindent megtettek a tévénézőkért, és semmit sem tettek a szurkolókért.

Egyszerűen csak a mának éltek, és nem gondoltak a holnapra, így egyáltalán nem meglepő, hogy visszaesett a szint.”

A holland csatár felidézte az AC Milan párharcait a Napoli ellen, ahol a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején Diego Maradona játszott.

„Micsoda csatáink voltak Diego Maradonával. De nem csak Diegóval, hiszen ott volt még Careca, Bruno Giordano, Ciro Ferrara...

Nálunk is sok bajnok rúgta a bőrt, de mi talán egységesebb csapat voltunk.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2812137723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Zamboni nem egy tészta 2017.01.20. 12:06:31

Ebben azért elég sok önellentmondás és baromság van

Shyr Kahn 2017.01.20. 12:10:14

@a Zamboni nem egy tészta: Az alaopveto mondanivalo pedig ul szvsz.

NagyonJuve 2017.01.20. 12:11:06

Tévedés. Nem az olasz bajnokságot vakitotta el a pénz, hanem az egész focit.

The king of alibis 2017.01.20. 12:25:17

Tiszta hülye ez a csávó... főleg a 25 méterről rávezetés maszlag verte ki a biztosítékot....

steven.h 2017.01.20. 15:14:27

@Jóska gyerek: Szerintem nincsen semmi gond a rávezetéssel. A 48 csapatos világbajnokság esetében unalomba fulladna a 11-es párbaj is, valamit ki kell találni.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása