Buffon: „Az Inter és a Napoli egyformán veszélyes ránk”

buffon_gigi_orom.jpgA harmincnyolcadik születésnapjához rohamosan közeledő Gianluigi Buffon nemrég a La Gazzetta dello Sport számára adott interjúban beszélt múltjának csillogó pillanatairól, illetve az olasz futball jövőjéről és lehetséges utódjáról.

A bianconero csapatkapitány közel húsz éve mutatkozott be a Parma csapatánál, és azóta számtalanszor rendkívül fontos szerepet vállalt a Juventus és a nemzeti válogatott sikereiben

Pár nap múlva betöltöd a harmincnyolcat, amiből húsz évet a futball bűvkörében éltél.

„Ez igaz, mintha egy életet töltöttem volna a pályán.”

A karrieredben számos nagyszerű pillanatot megélhettél, ezek közül mely hármat emelnéd ki?

„Az óriási örömöt, amely a Serie A debütálást jelentette, ekkor egy álom valósult meg. Aztán a 2006-os vb-győzelem. Végül pedig az eltökéltség, amiről ma is tanúságot teszek, amely lehetővé tette számomra, hogy ma is a legmagasabb szinten futballozzak.”

Mintha szikárabb lennél. Változtattál valamit a felkészülésed tekintetében?

„Mondjuk azt, hogy jobban figyelek az ételre, amit elfogyasztok, mint ezelőtt hét vagy nyolc évvel. Nem hagytam fel semminek a fogyasztásával, csak egyszerűen nagyobb figyelmet fordítok az étkezésre.”

Szerinted milyen lesz elköszönni majd a futball világától?

„Szeretnék felemelt fejjel távozni. Szeretném, ha megfelelő keretek között zajlana mindez, mentesen minden extravaganciától. Játékosként a végső célom, hogy negyvenéves koromig védjek, és hogy még egy világbajnokságon szerepelhessek.”

Melyik volt a legerősebb válogatott, amelyben valaha futballoztál?

„A 2002-es csapat hihetetlen volt technikai szempontból. 2006-ban kiváló csapatszellem volt az öltözőben, azonban ezt visszatérni látom az utóbbi pár évben.”

Melyik volt a legerősebb Juventus?

„Véleményem szerint a Marcello Lippi által vezetett 2002/03-as csapat, amikor bejutottunk a Bajnokok Ligája döntőbe, aztán végül tizenegyesekkel elbuktunk. Azonban a keret szempontjából, figyelembe véve a kezdőcsapatot és a padon helyet foglaló futballistákat, Fabio Capello csapatát emelném ki. Mindazonáltal nem feledkezhetek meg az elmúlt pár év alatt mutatott tartásról és következetességről, amely Antonio Conte és Massimiliano Allegri edzőségét jellemezte.”

Úgy tűnik, hogy végre megtalálta az olasz futball az utódodat. Hogyan vélekedsz Gianluigi Donnarummáról?

„Nagyszerű dolgokat látok tőle, nem mutatja félelem jeleit egy olyan stadionban, mint a San Siro, bár egy nagy csapat hálóját őrzi. A bizonyított kiváló személyiség mellett nagyon jó technikai és fizikai készségekkel rendelkezik.

Azonban leginkább azt értékelem, hogy egy olyan fiatalról beszélünk, aki mindent helyesen csinál, ami kulcsfontosságú dolog karrier szempontjából. Valamint a média is jól végzi a feladatát, és nem helyez túlságosan nagy nyomást a srácra. Mértékletes nyilatkozatokat olvasok, ami igencsak helyes egy ilyen fiatal futballista esetén.”

buffon_gigi_porte.jpgA Juventus mintha újjászületett volna a Sassuolo elleni vereség után. Azon az estén elmondtad a véleményed egyes dolgokról, mesélnél erről egy keveset?

„Véleményem szerint az volt az utolsó esélyünk, hogy még helyreigazítsuk a dolgokat. Közel álltunk ahhoz, hogy kiszálljunk a bajnoki címért folytatott harcból. Már nem sok évig futballozhatok, ezért nem akartam az időmet vesztegetni egy olyan évvel, amelyben nemigen nyerhetünk semmit.”

Úgy tűnik, hogy meglett az eredménye a kritikának.

„Az öltözőbeli válaszok kulcsfontosságúak voltak, úgy azoktól a személyektől, akik csak akkoriban érkeztek, mint akik már évek óta viselik a Juventus mezét.”

Tényleg őrültségnek tűnt elképzelni akkoriban, hogy a csapat képes feltámadni egy ilyen borzasztó kezdet után?

„Szeretem a számokat, és azon az estén két számítást követően nem vesztettem el a reményt. Beszéltem az igazgatókkal, hogy elkerülhessem az öltözőt, mivel nem akartam, hogy a srácok lássák, mekkora a baj. A bajnoki cím megnyeréséhez vagy a Bajnokok Ligájába jutáshoz huszonöt győzelemre van szükség, és mi addig háromnál tartottunk. Következésképpen a huszonnyolc meccsből huszonkettőt meg kellett nyernünk, szóval ha hat meccset veszíthetünk, akkor sokkal többre volt szükség, mint amit addig nyújtottunk. A terv megvalósíthatónak tűnt számomra, és mára vissza is tértünk a bajnoki címért zajló versenyfutásba.”

Volt olyan pillanat, amikor úgy gondoltad, hogy a Juventus nem védheti meg a bajnoki címét?

„Véleményem szerint a milánói gól nélküli döntetlent hibásan könyvelték el az emberek Inter-sikerként, mondván, hogy az Inter úgyis előttünk volt. A valóságban, ha elvesztettünk volna a meccset, azzal ástuk volna meg a saját sírunkat pszichológiai értelemben. Az Inter lerohanhatott volna minket, de nem tették. Jól játszottunk, és rájöttem, hogy megfelelő mentalitással felvehetjük a versenyt bárkivel.”

Most vasárnap lehetőségetek nyílik egy másik riválison újabb sebet ejteni.

„Ha nyerünk, akkor az AS Roma tíz ponttal lemarad tőlünk. Ez nagyon fontos lenne, mivel veszélyes csapatot alkotnak. Minél távolabb van mögöttünk az AS Roma, nekünk annál jobb.”

A Juventus ismét esélyes a győzelemre.

„Amikor az emberek ezt mondták a bukdácsolásunk során, akkor mosolyogtam. Jó volt látni, milyen tisztelettel viseltetnek velünk szemben, azonban szerintem egy adott pontban a riválisaink kezében volt a sorsunk. Senki nem volt elég erős, hogy pontot tegyen az ügy végére, és hogy leszakadjon, ahogy azt a Juve tette az elmúlt években. Ha ismét megnyerjük a bajnoki címet, akkor szerintem sokan sajnálkozva tekintenek majd vissza az évre.”

Ki a legnagyobb rivális, a Napoli vagy az Inter?

„Ugyanazt a szintet képviselik, mivel a tabellavezető kiléte szinte hetente változik. Az Internek nem kell aggódnia az európai meccsek jelentette terhelés miatt, ami sokat jelenthet a bajnoki versenyfutásban. A Napoli összetartó csapat, Európa egyik legjobb támadóalakulata, és Maurizio Sarri megszilárdította a védelmet. A Napoli képes megnyerni a bajnoki címet.”

buffon_es_dybala_meccs_vegen.jpgA Juventus új csillaggal büszkélkedhet Paulo Dybala révén.

„Az apám megszállottam figyeli őt. Még nálam is boldogabb volt, amikor leigazoltuk a Palermo csapatától. Véleményem szerint Paulo mindennek a birtokában van, ami a globális futballcsillag státuszhoz kellhet.”

Képes a Juventus legyőzni a Bayern Münchent a Bajnokok Ligájában?

„Az biztos, hogy nem mi vagyunk az esélyesek. A várható eredmény megfordításához mérgesnek, pontosnak és egy kicsit szerencsésnek kell lennünk.”

Miért lehet optimista Olaszország az Európa-bajnokságot illetően?

„Kiváló csapattal rendelkezünk, amely nagyszerű futballra képes, erős jellemmel bír, és ha bizonyos játékosok képesek a lehetőségeket a legjobban kihasználni, képesek vagyunk meccsek eldöntésére.”

Pontosan mely játékosokra gondolsz?

„Például Marco Verrattira, aztán Andrea Pirlóra.”

Szerinted Andrea Pirlo a válogatott része lehet annak ellenére, hogy az Egyesült Államokba szerződött?

„Persze. Természetesen ezt gondolom.”

Amennyiben a Juventus bejut a Coppa Italia döntőjébe, akkor pihenés nélkül csatlakozhatsz a válogatotthoz.

„Ha ez bekövetkezik, akkor örömmel és motiváltan érkezek majd a válogatotthoz. Mindaddig azonban az elődöntőkre koncentrálunk, amelykben az Inter lesz az ellenfél, és nagyszerű csatára számítok. A Lazio elleni győzelem azt mutatja, hogy kiváló formában vagyunk.”

Még mindig gondolsz arra, hogy lemaradtál az Aranylabdára jelöltek listájáról?

„Őszintén mondhatom, hogy nemigen érdekel mindez. Talán csalódottabb lettem volna, ha megnyerhettem volna, azonban ehelyett tizennegyedik vagy huszadik helyen végzek. Így viszont több figyelem összpontosult rám.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1008301076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nor82 2016.01.22. 10:12:25

Bele se merek gondolni mi lesz ha már nem ő fog védeni!Igy voltam annak idelyén Del Piero-val is!Nagy veszteség lesz nehéz lesz pótolni!Forza Juve

rockitbaby 2016.01.22. 10:40:00

@Nor82: Nem mintha lebecsülném, vagy nem tisztelném ADP-t, de valahogy az általa hátrahagyott űrt kicsit jobban vészeltük át, mint azt előzetesen vártam. Na Buffon nem lesz ez a kategória. Viszont akár mennyire is imádom, el kellene már kezdeni vadászni a helyettesére. Ugyanis ne akkor érjen minket a felismerés, mikor már tényleg nagy a baj. Perin talán jó lenne.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy ő vajon milyen vezetői posztot kap majd a visszavonulása után.

venember83 2016.01.22. 10:52:38

@rockitbaby: a vadászat már nyilvánvalóan folyik, érkezett legalább féltucat Buffon-utód már Torinóba. Az más kérdés, hogy egyik sem tűnik megbízható választásnak.

Rikoo 2016.01.22. 11:48:09

THE LEGEND!!!
@rockitbaby: nem vagyok biztos benne, hogy olasz kapus lenne a legjobb választás. Perin mindenesetre több, mint bíztató.

rockitbaby 2016.01.22. 12:00:47

@venember83: Hát szerintem Leali lenne még a legértelmesebb, de valahogy ő benne sem érzem azt a pluszt, amivel stabil és megbízható hálóőr lehetne a Juventus-nál. De azért az utóbbi időkben igencsak alábbhagyott a fiatal kapusok keresése, vagy legalábbis mi nem látjuk a másik oldalról.

@Rikoo: Érdekes statisztika és poszt is lenne egyben, hogy a Juventus mennyire volt sikeres olasz és nem olasz kapusokkal. Valahogy szerintem a mérleg nyleve az előbbi felé billenne. És bár a statokat erősen befolyásolná Buffon, de azért a legtöbb esetben még a csere kapus is olasz volt nálunk. Nem gondolnám, hogy meg kellene szakítani ezt a szép hagyományt.

Devilke Balla 2016.01.22. 12:07:02

@rockitbaby: Szerintem akkor lesz igazán pótolva a "Del Piero által hátrahagyott ur" ha teszem azt Dybala itt lesz 10+ évig.. Tevez nagyon jó volt,de inkább csak foltozásként,2-3 éves megoldások nem a megfeleloek,ugy gondolom. Buffon után sem olyan kapusra lesz szukségunk aki itt lesz 3 évig,aztán ha jól teljesít,elviszi egy gazdagabb csapat,bár azért kapusok szerencsére nem váltanak annyira gyakran mint egy csatár pl.

venember83 2016.01.22. 12:09:57

@Devilke Balla: ha marad 5-6 évig Dybala, akkor az már nagyon-nagyon jó lenne, tíz évben irreális reménykedni.

rockitbaby 2016.01.22. 12:19:13

@Devilke Balla: Dybala esetében nagyon sokat javít a dolgon, hogy a nyáron is már ide akart jönni. Ha folyamatosan tudjuk neki biztosítani a lehetőséget, mind játék, mind versenyképesség szempontjából - ez per pillanat szerintem hosszabb időszakot nézve teljesül -, akkor nem kell félni a hamari távozásán. De azért azt látni kell, hogy a mai világban már nincsenek olyan legendák, mint Maldini vagy Totti - klubhűség szempontjából.

De ami nagbyon fontos, hogy a Juventus egyedül pénz terén marad el az angol csapatoktól. A bajnoki címért küzdelem adott, és a BL-ben is jobban teljesítünk, mint a legtöbbjük. Így ha nagyon sarkosan nézzük, akkor csak 3 csapat van előttünk ebből a szempontból: Barca, Bayern és RM. Velük nem tudunk versenyezni, de cserébe az ő keretük olyan erős - ha Dybala-t nézzük akkor csatár poszton-, hogy még a csere lehetőségért is keményen meg kell küzdeni. A P&P pedig mindig annyira fiatal, hogy elsősorban a játéklehetőséget kell nézni, nem a többit.

Allegri a tavalyi BL döntővel emelt a csapat megítélésén egy akkorát, hogy most már a szűk elittől vagyunk csak kisebb mértékben lemaradva. Én az elkövetkező 4-5 évben attól nem félnék, hogy azért távozik valaki, mert a Juventus nem elég versenyképes.

Rikoo 2016.01.22. 12:25:32

@rockitbaby: jelenleg nincs olyan olasz kapus aki akár megközelíteni is tudná Buffon képességeit.

JuventusFanatikus 2016.01.22. 12:41:46

Én csak olasz kapust tudnék elképzelni Buffon helyett.Jelenleg Donnarummát tudnám elképzelni, de nagy összeget kellene fizetni a Milannak.

DegerFaCan 2016.01.22. 12:50:10

@rockitbaby: így látom én is az angol liga középszerűsödik, nincsenek meg a sztárok mint régen drogbáék, így ha nálunk emelkednének ki ilyen nagy arcok mint Paulie és Paulo stb akkor átvesszük a helyüket s mi leszünk a kedvezettek :)

kozagaha 2016.01.22. 12:57:33

Ha most kellene pótolni szerintem sem tudná egy másik olasz kapus.
Én ter Stegent mondanám legjobbnak jelen pillanat. Fiatal és jó. Ráadásul Barvo mögött csak másodhegedűs.
Bár szerintem ő is nagyon drága lenne.

Gabuero9 2016.01.22. 12:57:44

Netot nem tartom rossz kapusnak persze nem buffon szint de szerintem ha megtartanank nem jarnank rosszul.
Akit szerintem buffon helyere lehetne hozni az perin,donnarumma,lloris
Oket elfogadnam :)

kozagaha 2016.01.22. 13:01:30

@JuventusFanatikus: Ha őt vennénk meg és Buffon mellett tudna még pár évet lenni: fejlődni és tanulni tőle akkor ő is nagyon jó opció lehet ártól függetlenül.
Neki is nagyobb lehetőségeket adna a Juve mint a Milan.

Devilke Balla 2016.01.22. 15:53:47

@rockitbaby: @venember83: Ha Dybala továbbra is ugy teljesit,ahogy mostanában,akkor elobb utóbb 100asok fognak ropkedni érte is,fuggetlenul attól,hogy akár ha top 4es csapat is leszunk,egy Barcelona vagy egy Real mindig is vonzó lesz a játékosok számára,egy kihívás,na meg persze ok nem fogják azt nézni,hogy mennyibe kerul,vagy hogy milyen fizetést kell adni a játékosnak. Pláne,hogy lassan Ronaldo,majd egy két évre rá Messi is kioregszik,Suarez se a legfiatalabb,s potenciálisan jelenleg ugy tunik Dybala lehet az,akivel pótolnák.
Az,hogy klubhuség,manapság talán Rooneyval lehetne a legjobban jellemezni. Van az a pénz,amiért marad egy játékos. Raiolára is lehet mondani akármit,meg lehet hogy jon itt a csapatokkal,hogy kik vinnék stb,hogy ezzel felverje Pogbesz fizuját,de neki sztem édesmindegy hogy Pogba azt a saccperkábé 10millás fizut tolunk kapja,vagy a Barcától,neki az a lényeg,hogy megkapja.

KysBé 2016.01.22. 16:10:31

2 éven belűl Pogba, 4 éven belűl Dybala is lelép!

RuidaRobert 2016.01.22. 16:22:34

@Gabuero9: Én régóta reménykedek Perinben.

rockitbaby 2016.01.22. 16:45:27

@Devilke Balla: Azt az egyet azonban elfelejted, hogy bár nehéz ennek a két csapatnak ellenállni, de - főleg a RM -, igen sok játékos karrierjének jelentette a végét. Számtalan játékosról emlékezhetnénk meg, de talán a legszembetűnőbb Owen. A Barca sem bánik túl jól az idegenlégiósaival. Az azonban tény, hogy a játékosok karrierje ott kevésbé vesz lejtmenetet. Ettől függetlenül még mindig hiába vonzó, de kockázatos is egy spanyol gigászhoz igazolni.

Azonban a legnagyobb ellentmondást te magad írtad le. A Barca és a RM 4-5 év múlva elfoglalt helyét számba veszed, de a szeretett csapatunkét nem. Optimistának, netám légbőlkapott eszetlenségnek is tűnhet, de 4-5 év múlva - tartva a jelenlegi fejlődést -, már mi is bőven lehetünk olyan magasságokban.

De! Azért a klubhűség és legendák tekintetében azért méltatlanul megfeledkezünk Marchisio 22 évéről. Soha egy büdös panasz nem hagyta el a száját. Tette a dolgát, ha kellett szélsőként, ha kellett akkor a középpálya közepén, ha kellett, akkor pedig az ellenfél kapuja előtt. Dybala értelemszerűen már nem érhet el ilyen számokat, de az a magatartás, amit a szezon elején tanúsított, miszerint nem járt a szája, hogy nem játszik ( Rugani példát vehetne, ügynököstől kezdve ), csönden alázattal végezte au edzésmunkát, és várt. El is jött az ideje. Mentalitásban sok hasonlóságot vélek felfedezni Marci és Paolo között. Ezért is mondom, hogy bár nem tartottam eleinte jó igazolásnak, pláne nem áron vett játékosnak, mégis azt mondom, a teljesítményével bőven megvett kilóra. Számos idősebb játékos vehetne példát róla. Úgy vélem, hogy ő nem az a típusú játékos.

Azonban a témától eléggé elkanyarodtunk. Tisztelem Buffon-t és mindig tisztelni is fogom, amiért itt maradt 2006-ban. Ennél nagyobb hűségeskü nem létezik. De azért a nyilatkozat érzésem szerint túl diplomatikus. Mindkét csapat játékosai általában nem a legesztétikusabb képet festik le a csapatról. Elhiszem, hogy nem szabad lesüllyedni a szintjükre, mert rutinnal legyőznek, de sokkal másabb éle lett volna ennek a nyilatkozatnak, ha az általunk jelentett veszélyt emeli ki.

Devilke Balla 2016.01.22. 17:28:20

@rockitbaby: Nem feledkeztunk meg MArchisióról,csak ugye van egy kulonbség,mégpedig hogy o olasz,o a miénk,neki a Juve lesz a legfontosabb mindig is. Ahogy Buffonnak is,de Dybala mégiscsak légiós.

"A Barca és a RM 4-5 év múlva elfoglalt helyét számba veszed, de a szeretett csapatunkét nem."

Dehogynem vettem számításba. De attól,hogy bl-t nyerunk,és megnyert mindent a Juveval,ugyanugy elmehet Barcelonába például,azon okból kifolyólag,hogy itt már mindent megnyert játékosként,szeretné magát kipróbálni más bajnokságban is. Nem o lenne az elso,s egyetlen,aki váltott.
Na de ezek mind csak spekulációk,természetesen orulnék,ha nagyon sokáig itt maradna,csak felvázoltam egy lehetoséget.

babo0410 2016.01.22. 17:51:29

Szerintem Leali egészen jó kapus, és szerintem a vezetőség is hasonlóan gondolkozhat, hiszen a Serie A-ba van folyamatosan kölcsönadva, és már nem költünk kapusokra. Szerintem Leali és Neto megfelelően pótolnák Buffont, még ha nem is az a szint a kettő.

Roli984 2016.01.22. 21:05:34

Szerintem donnarumma kell, egészen hihetetlen teljesítményt nyújt

KysBé 2016.01.22. 22:13:45

Azért az mekkora, hogy mi megvettünk 127 Buffon utódot, ellenben a Milan egyből kifogja az aranyhalat - Don rum - al :)

keshudioo 2016.01.23. 09:28:16

@KysBé: ne felejtsd el, hogy amig Buffon aktiv jatekso, senkinek nincs esely a csapat kozelebe kerulni, csak a kupaban. Donnarummanak szerencseje volt, hogy lehetoseget kapott, Buffon mogott nalunk sem jatszana, senki nem figyelt volna fel ra.

venember83 2016.01.23. 09:46:41

@KysBé: a 127 utódot kiküldte a vezetés ilyen-olyan csapatokhoz, hogy bizonyítson, de erre nemigen került sor.

Juvegaspy 2016.01.23. 10:11:59

@KysBé: De azt is nezd meg h a milannak evek ota nincs normalis kapusa

MDaniel98 2016.01.24. 13:50:22

Donnarumma pont jó lezs, amikor Buffon 40 évesen visszavonul.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása