Blog: Adrien Rabiot és rámenős édesanyja

Rabiot Adrien.jpgA napokban az U21-es francia válogatott játékos ügyét boncolgatta a goal.com munkatársa, Robin Bairner. Rabiot komoly fejtörést okoz a párizsiaknak, akinek aláírását többek között a Juventus is szeretné megszerezni. Kétség sem férhet hozzá, hogy Adrien napjaink egyik legtehetségesebb fiatal francia labdarúgója, mégis egyre inkább úgy tűnik, hogy a következő szezont már nem hazája legerősebb csapatánál kezdi.

A maga 188 centijével és hatalmas fürtjeivel már a felnőttek között is tiszteletet parancsoló fizikuma van. Ám édesanyja, Véronique szerint – aki az ügynöke is egyben – fia fejlődése így sem biztosított a párizsi klubnál, így a maradása nem szolgálja többé az érdekeit.

Adrien egy Barcelona elleni barátságos meccsen mutatkozott be a Parc des Princes gyepén, ám Ibrahimović is akkor lépett először pályára Párizsban, így minden figyelmet elterelt a 17 éves játékos debütálásáról. Ezzel együtt rengeteg elismerő kritikát kapott, Lilian Thuram egyenesen lenyűgözőnek nevezte honfitársa játékát. Egykori edzője, Carlo Ancelotti szintén elhalmozta dicsérő szavakkal az akkor még csak pár napja profiskodó középpályást, amikor az ígéretes jövőjéről beszélt.

Kicsit több mint két évvel később Rabiot megelégelte, hogy mellékszereplő a PSG-nél és nagyobb elismerésre vágyik. Valamint a 2016-os, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is szeretne játéklehetőséghez jutni. Azonban a párizsi klub a világ egyik legfélelmetesebb középpályával büszkélkedhet, így saját nevelésű játékosuk csupán az ötödik a sorban, olyan klasszisok mögött, mint Thiago Motta, Marco Verratti vagy Blaise Matuidi. Ám Yohan Cabaye januári érkezése bizonytalanította el végérvényesen az ifjú franciát, aki ezt az igazolást egyértelműen a belé vetett bizalom hiányaként értelmezte.

Egy évvel a szerződése lejárta előtt, Adrien elhagyhatja a PSG-t. Miután sérülés miatt kihagyta a felkészülés egy részét és a bajnokság elejét is, minden esélye megvan egy lehetséges klubváltásra, bármennyire is próbálták maradásra bírni korábban. A "keselyűk" már gyülekeznek: Rabiot kegyeiért a Juventus mellett az AS Roma és az Arsenal csapata is komoly érdeklődőnek tekinthető, nem beszélve a Monacóról, akik szeretnék országon belül tartani a francia tehetséget. Bár a párizsiak vélhetően egy riválisnak adnák el utoljára.

„Adriennel sok mindent elérhettünk volna, mivel értékeltük, mint játékost és embert.” – magyarázta Laurent Blanc, a PSG trénere. „Azonban van úgy, hogy a közös munkának vége szakad. Úgy gondoltam, hogy itt jó helyen van, azonban a képviselete máshogy látja. A szerződésével kapcsolatos körülmények pedig nekik kedveznek. Bizonyára vannak ajánlatai. A PSG is tett egy méltányos ajánlatot, ám úgy tűnik, jelenleg az sem elég vonzó.”

Blanc szavaiból némi elégedetlenség visszhangzott, ám ez leginkább az édesanya, Véronique személyének szólhatott. Aki nemrégiben ilyen nyilatkozatot tett a La Parisien újságíróinak: „Rendszeres játéklehetőségre van szüksége, méghozzá a legmagasabb szinten. Február óta csupán ötször volt kezdő a bajnokságban és egyszer a Bajnokok Ligájában. Ennyi idősen nem engedheti meg magának, hogy egy teljes évet elvesztegessen a padon. Nem létezik stagnálás: ha az ember nem fejlődik, akkor visszaesik.

Egyik legfőbb célja, hogy a 2016-os franciaországi EB-n a csapat fontos tagja legyen. Ebből a szempontból a PSG-nél maradása igen nehezen tartható. Ha a szurkolók is szülőként gondolnának a helyzetére, biztosan megértenék.” – mondta Véronique a Chronofoot-nak. Rabiot egyszer már elhagyta Párizst, igaz, akkor csupán kölcsönbe került a Toulouse együtteséhez. Mindez 2013 telén történt, ami miatt rengeteg kritika érte a játékost és ügynökét is, mondván türelmetlen döntést hoztak.

2008-ban Adrien aláírt a Manchester City utánpótlás akadémiájával egy hat éves szerződést, ami a felnőttek közötti bemutatkozás idején is élt volna – ekkor 17 éves volt. Azonban a felek már hat hónap után felbontották a megállapodást, amiben állítólag szintén az édesanya elégedetlensége játszott közre, ugyanis kevesellte az angol klub törődését.

Azonban Rabiot képességei ellenére sem könnyű elképzelni, hogy a Juventus, Roma és Arsenal kaliberű csapatoknál több lehetőséget kapna, mint amit a PSG kínált számára. A francia egylet négy fronton is harcol, ami a zsúfolt menetrend miatt jelentős rotálással is jár majd. Éppen ezért Blanc és a klub is hajlandóságot mutatott a fiatal játékossal való együttműködésre, lehetővé téve a folyamatos fejlődését, fokozatosan beépítve a kezdőcsapatba, ahogyan anno Ferguson is tette David Beckhammel vagy Wayne Rooneyval.

Ám Párizsban sem maradna potenciális példaképek nélkül. Lenne mit elsajátítania Verratti technikai képességeiből, Matuidi alkalmazkodóképességéből vagy Cabaye látásmódjából és Thiago Motta fizikumából, aki nagyon hasonló szerepkörben segíti a csapatát. Talán a sorozatos újrakezdések helyett érdemesebb lenne új tanácsadó után néznie. Egy sokkal objektívebb képviselő után, amilyen az édesanyja sohasem lesz – nem is lehet. Ugyan a játékosra még mindig számítanának jelenlegi klubjánál, egyre inkább úgy tűnik, hogy a története máshol folytatódik majd – minden érintett hátrányára.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr226636595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venember83 2014.09.15. 07:34:46

Csak én érzem azt, hogy Rabiot érkezésével nagyon telített lenne a középpálya, és nyári érkezése előrevetítené Vidal vagy Pogba távozását? Vagy csak Pirlo helyett kerül csapatba egy átalakított felállásban.

Apuleius 2014.09.15. 07:48:29

@venember83: Szerintem Rabiot el fog férni a Juve középpályáján, ha végül hozzánk igazol. Pogba talán maradni fog, de Vidal távozásán nem lepődnék meg (Rabiot-tól függetlenül), s Pirlo már 36 lesz, nem ártana más alternatíva.

Goku06 2014.09.15. 10:54:36

Es hogy elmondjam a szokasos Raiola vedobeszedemet....
A szeretetteljes anyuka es a penzehes ugynok 100%ban ugyanazt teszi Pogba es Rabiot eseteben..
A penz es a sikerek egyutt jelenik meg a jatekosok karrierjeben, igy amit Raiola tesz Pogbaval, Pogbaert az Pogba szamara a leheto legjobb (ha tudja kezelni a sikert)...
Igy Raiola hiaba a penzert teszi amit tesz, a kliensenek igy lesz a legjobb.
Ha latja hogy valahol nem kapja meg amit megerdemel akkor viszi mashova. Mint egy szereto anyuka.. (Raiola meg a szeretetteljes dagadt nagybacsi :D )

tjunior 2014.09.15. 11:25:22

Ugyanolyan szerződést neki mint Pogbának, ha kell oké, hanem mehet máshová. Nincs ezen mit görcsölni.

neuropa 2014.09.16. 00:01:09

@venember83: Klisé, de én is inkább Pirlo papa utódjának tartom - egy lendületesebb szerepkörben persze - mintsem feleslegnek. Fiatal, meg minden, de attól még jó helye lenne itt (ellentétben az eredeti szerző véleményével).

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása