Del Neri és a 4-4-2

Alábbiakban egy kis elemzés következik Del Neri 4-4-2-jéről, rávilágítva miért is más ez, mint a Ranieri/Capello-féle felállás.

Védelem:

Capello és Del Neri a szakmai körökben úgy ismertek, mint a 4-4-2 elszánt hívei. Alapesetben ez a felállás 2 belső védőből áll, amelyek közül az egyik lehet úgynevezett stopper, aki kicsit előrébb helyezkedik és feladata a támadó labdaszerzésének megakadályozása -ilyen feladatkört látott el Cannavaro ill. jelenleg Bonucci. A másik védő pedig a hagyományos emberfogó, aki hátrább helyezkedik és az utolsó védővonalat képviseli a kapus előtt – pl. Ferrara és Chiellini. (Ezért is ragad be néha Chiellini és bukik rajta a lestaktika, mivel alapesetben ő a biztosító hátvéd.)

A két szélső védőnek ebben a taktikában kulcsszerepe van, meg kell tudni oldaniuk a védekezést és a támadásokba is be kell kapcsolódniuk. Ez az idők során azért alakult így, mivel a klasszikus 4-4-2 vs 4-4-2 összecsapásokban a két-két szélső hátvéd volt az, aki emberfogás esetén őrizet nélkül maradt, így adta magát a helyzet, hogy ez a két szabad ember jelentse a létszámfölényt a támadásban. Ezeknek a játékosoknak nemcsak jól kell tudniuk beadni, de egy az egyben meg kell tudniuk verni az ellenfél szélső védőjét. Feladatuk abból áll, hogy míg a csapat szélső középpályása leköti az ellenfél szélsőjét ők megiramodnak az oldalvonal mellett, ha labdát kapnak lecselezik a szélső hátvédet és az alapvonal mellől beívelnek. Ennek a játéknak a nagy előnye, hogy a támadó szemből(!) kapja a labdát, így látja közben a kaput is és a védők helyezkedését is, elméletileg tehát sokkal könnyebb a gólszerzés. Mivel nagy hangsúlyt kapott a támadásvezetés, ezért kitalálták, hogy szélső középpályásokat kell játszatni ebben a pozícióban. Klasszikus példa erre Zambrotta, aki támadó középpályásból lett szélső védő. Sajnos jelenleg De Ceglie és Motta sincs a közelében a fénykorában lévő Zambrotta képességeinek, Grosso és Salihamidžić leigazolása pedig csak szükségmegoldás volt.

Középpálya:

Capello és Ranieri előszeretettel alkalmaz védekezni is tudó szélső középpályásokat (valószínűleg emiatt, azaz a védekezésbeli hiányosságai miatt lett kegyvesztett a Juventusnál Giovinco), míg Del Neri taktikája a széleken történő támadás, ő inkább gyors, támadó felfogású szélsőket játszat, mint pl. Manfredini és Luciano a Chievóban, Ferreira, Langella, és Valdes az Atalantában, vagy legutóbb Mannini, Guberti, és Semioli a Sampdoriában. A Juventusba szánt gyors szélsők közül talán csak Krasić és Pepe vált be, bár mostanában mindegyikük formán kívül játszik. Del Nerinél a szélsőknek nem kell szorosan visszazárni, neki sokkal fontosabb a támadás, gyakran vált 4-2-4-re, ami ha mindkét hátvéd felfut, akkor 2-4-4-nek is tekinthető. Gyakoribb azonban amikor csak az egyik szélső védő lép fel a középpályára, míg a másik a két középső védővel hátul marad kialakítva így az ideiglenes 3-3-4 felállást.

A pálya középső részén általában egy védekezéshez értő labdaszerző és egy jól passzoló kreatívabb középpályás játszik a klasszikus 4-4-2-ben. Ranieri taktikájában itt két védekező játékos szerepelt, akik közül az egyiknek a feladata volt a támadók indítása is (Nocerino és Zanetti). Capellónál és Del Nerinél pedig egy védekező és egy sokoldalú középpályás játszik. (Melo és Marchisio). A mostani Juvéban nem szerepel hátravont irányító ún. regista, a támadások építésében a szélsőknek kellene szerepet vállalniuk. (Ferrara kipróbálta Melót ebben a szerepkörben, ugye mindenki emlékszik milyen katasztrofális szezonja volt?)

Csatárok:

Del Neri két támadója közül általában az egyik klasszikus befejező (prima punta), míg a másik előkészítő szerepkörű (seconda punta). Lásd Iaquinta, Amauri/Quagliarella, Del Piero ill. a Sampdoriában Pazzini/Cassano. Azonban alkalmanként két befejező csatárt is alkalmaz, ez esetben az egyikük erős testfelépítésű jól fejelő statikusabb „bója” (Toni, Amauri) míg a másikuk mozgékonyabb támadó (Matri, Iaquinta). Az Atalantában Del Neri 4-4-1-1-et játszatott, a két támadóját egymás mögött helyezte el, mégpedig Cristiano Doni volt a trequartista és Floccari a prima punta. Vélhetően ebben a rendszerben tudta volna Diegót is elképzelni, hiszen egyik nyilatkozatában említi, hogy trequartistát egy csatár mögött játszatna, kettő mögött azonban sohasem. Tehát nem várhatunk tőle nagyfokú taktikai rugalmasságot, mivel távol áll tőle a 4-3-1-2 és a 4-3-3 felállás is.

Összefoglalva, Del Neri 4-4-2-je hasonló a Capellótól/Ranieritől látotthoz. A csapatrészek egységként funkcionálnak, a játékosok együtt támadnak és együtt védekeznek. Mindhárom edző nagy hangsúlyt fektet a kapott gólok elkerülésére, ha a csapat megszerzi a vezetést, akkor az esetek többségében győzelmet arat. Capellónál és Rainierinél a Juve sok gólt kapott pontrúgásokból és különösen Ranieri csapata nagyon könnyen lekontrázható volt, ezen kívül ha nagy nyomás alá helyeztek minket gyakran összeroppantunk. Del Neri javított a pontrúgások védekezésén, a szélső hátvédek közül az egyik gyakran hátul marad, így nehezebben lekontrázható a csapat. Viszont továbbra is problémát okoz a felállt védelem elleni játék, 1-2 kivételtől eltekintve gyenge képességű a játékoskeret, a Del Neri által erőltetett széljátéknál különösen a világklasszis szélsők hiánya okoz gondot. Ezen kívül az is közrejátszhat a csapat sikertelenségében, hogy a klasszikus 4-4-2 mára kissé elavult, a Serie A-ban is jobbára csak a Genoa alkalmazza, a többi csapat 1 ill. 2 trequartistás taktikákat alkalmaz úgymint a 4-3-1-2, 4-3-2-1, 3-4-1-2, amiket a 4-4-2 ellenszeréül fejlesztettek ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr564653564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_179374 2011.03.11. 16:35:55

Fantasztikus ez a post!!! (Y)

vialli 2011.03.11. 16:40:13

"ha labdát kapnak lecselezik a szélső hátvédet és az alapvonal mellől beívelnek." Kik ezek? Ilyenek jelenleg nincsenek ebben a csapatban!... itt abba is hagytam.

rmc 2011.03.11. 16:44:04

jó cikk, de van egy kis hiba: Melo nem játszott Ranieri alatt

Ismeretlen_181162 2011.03.11. 16:47:24

@rmc Köszi, javítva. :)

Alessandro 2011.03.11. 16:52:48

Hát igen ugyanaz a felállás, mégis edzőtől függően micsoda különbség. Lehet szidni a taktikát, de eleve kevés olyan játékos van a keretben aki meccseket dönthet el, jól cselez és ad be, tehát bármiféle taktikai variációval nehéz javítani ezen, és milyen érdekes, hogy Gio a védekezésbeli hiányosságok miatt szorult háttérbe, de ezzel együtt is pocsék a védekezésünk, rengeteg gólt kapunk, tehát egyértelmű hogy vele sem lennénk rosszabbak ez nyilvánvaló, csak egyszerűen a sok balfék nem Juve szintű edző egyszerűen nem találta meg számára a helyet a csapatban. Quagliarella ha végleg érkezne is a nyáron akkor vele együtt ott lesz Krasic és talán Alex, aki kreativitást vihet a játékba, szóval szükség lesz még 1-2 hozzájuk hasonló focista szerződtetésére, különben ha az előbbi két játékos egyike kidől, akkor ugyanaz lesz jövőre mint idén, támadásban. De bízzunk benne, valahonnan csak sikerül a nyárra komolyabb összeget előteremteni és végre le tudják rakni egy jövőbeni sikeres Juventus alapjait.

bianconeri_2007 2011.03.11. 17:43:38

szuper írás! rámutat arra, h miért vagyunk ilyen sz@rok mostanában: a szélsővédőink nem képesek az említett kulcsszerepet betölteni, sőt nemhogy támadásban, védekezésben is gyengék! pl. motta, grygera nem sorolom a többit. aztán a jól passzoló kreatív középpályás hiánya is feltűnő: aq. egy darabig betöltötte ezt, de ősz végétől már nem megy neki. a secondu puntánk pedig megsérült januárban, ott van ugyan del piero, de az ő korában már vannak korlátok... az is hozzátartozik persze, h delneri ősszel jól bírkózott meg a játékoskeretben lévő lyukakkal: pl. marchisio balra állítása, aki sokszor középre tolódva besegített, ezzel megakadályozva, h a 3 belső középpályásos felállásoknak létszámfölényük legyen. nincs más megoldás, mint jó igazolásokkal betölteni ezeket az űröket: kell jobb és balhátvéd, egy regista és reméljük q gyorsan gyógyul. delneri pedig dolgozzon egy alternatív taktikán, mert az alapjáték hetek óta nem működik: a cagliari ellen változatatott a 2. félidőben - 4-3-1-2 és jól sült el, azóta viszont a sötétben tapogatózik. szerintetek?

Ismeretlen_153094 2011.03.11. 17:57:25

Valóban nagyon kevés a klasszis játékosunk. Ez itt a legnagyobb baj. A taktika is akkor működik, ha van hozzá anyag + valaki, aki összegyúrja azt. Mondjuk Ranieri első évében behozta a csapatot a 3. helyre a Grygera-Legro-Chiello-Molinaro védősorral. Giovinco inkább Nedved és Diego áldozata lett. Nedved kiszoríthatatlan volt, Diego érkezésével meg 4-3-1-2 lett. Utána meg lesérült.

gasta 2011.03.11. 18:38:55

Nagyon nagy írás! Gratulálok. A szélsővédős résznél nekem egyből Dani Alves jutott az eszembe. De ugye ilyen még Ramos, Maicon, Sagna, Lahm, Johnson.....Motta pff.... Sajnos klasszis/rendes szélsővédők nélkül nehéz 442-őt játszani. Jelenleg Motta Grygera Traoré DeCeglie Grosso ilyen. Hát mit ne mondjak....

Ismeretlen_181235 2011.03.11. 19:58:22

Igen, ez jó. Sokan szidják itt a csatárokat és a középső középpályásokat, pedig szemmel látható a szélső játék hiánya. Nagyon jól rávilágítasz erre, grat! :)

Thomas · http://athletic.club.hu 2011.03.12. 09:37:03

Hát ez az.. AZT EDDIG IS TUDTUK, HOGY A 4-4-2 lényege az erőteljes szélső játék, csak nem értem, hogy miért hívtunk olyan edzőt, aki a 4-4-2 elkötelezett híve úgy hogy se egy minőségi szélsőnk, se egy szélsővédőnk nem volt. És venni is csak Krasicot sikerült, aki megüti azt a szintet, ami a 4-4-2-be elvárt. Nem is értem, hogy nem lehet figyelembe venni a csapat és keret adottságait, és az erősségeinket elherdálni és a gyenge pontjainkra építeni a taktikát.... Szerintem a 3-5-2 lenne a legjobb a csapathoz. _____CS______CS_____ ________ I _________ SZ________________SZ ______KP____KP______ _____V___V___V______ ________KAP_________ Mivel olyan belső védőink vannak, aki megállják a helyüket a szélen is azért remekül alkalmazható lenne a három védős, rendszer, ahol folyamatosan tolódnak. Kevés olyan intenzív zsélső játékot nyújtó csapat van a Serie A-ban, amely annyira sűrűn alkalmazza az oldal váltást, vagy annyira jó besegítő szélső védőkkel rendelkezne, hogy komoly erőfölénnyel bírna ezzel a védekezéssel szemben. Én is látom, hogy ez lenne a cspaat legsebezhetőbb pontja, de az olasz bajnokségban ez megállná a helyét, és nyernénk vele egy embert a középpályán, ami nagyon fontos ahhoz jól kontrolálljuk a meccset. A jobb oldali belső középpályás Melo, ami jó is mert Krasic a jobb ldalon elég jó, nem kell neki sokat besegíteni, az irányítón való védekezés miatt pedig valamivel nagyob területe, nyílik, így akár hosszú indításkkal is próbálkozhat, elsősorban a két felfutó szélső irányába. A bal oldali belső középpályás Marchisio, aki mint tudjuk jól be tud segíteni a bal oldalra. A két szélső posztjára két olyan játékos kell, akik jó erőnléttel rendelkeznek és védekezésben és támadásban is egyaránt ki tudják venni a részüket. Krasic tökéletes a jobb oldalra, a bal oldalra meg kell igazolni valakit, aki legalább ilyen Hamsik szintű játékos. Irányítónak mindenképpen egy Diego kaliberű játékosra lenne szükség. Aki kreatív, de ha kell védekezésben is tudja követni a felfutó védekező középpályást. Csatár posztra pedig két, Amauri, Ibrahimovic -típusú csatárra van szüksége a csapatnak. Olyanokra, aki erőteljes fizikai felépítésűek, de mellette még is jól cseleznek, jól érzik a labdát a földön és a levegőben egyaránt és képesek vissza lépni is és onnan kapufelé cselezni. NYILVÁN IDŐ KELL AZ ÚJ TAKTIKA BEGYAKORLÁSÁRA, DE ERRE ITT A LEHETŐSÉG, EBBŐL A SZEZONBÓL ÚGY SEM LESZ MÁR SEMMI JÓ!!! Összességében nincs bajn a 4-4-2-vel, de nagyon sok pénzbe kerülne a jelenlegi keretet olyanná formálni, hogy az ütőképes legyen arra, a taktikára ezért vetettem fel, hogy más taktikára talán jóval kevesebből akár bajnokesélyes, de min. bl induló csapatot lehet összerakni. Diegot én sem adtam volna el mint sokan mások, de Giovincon is elgondolkodtam volna, mint Diego cseréje, Candreva meg Aquillani meg egyaránt jó megoldás a belső középpályára, mert kreatívabb játékosok közé tartoznak és ahol arra van szükség nagyot tudnak lendíteni a támadásokon. Ezen kívül, ha más nem cserecsatárnak mindenképpen elhoztam volna Scullit, aki csak 3 millióba kerül. Valamint Palladinot, hogy Krasicot ne terheljük halálra! Tudom, hogy off.nak tűnik de mostanában rengeteg volt szó edzőkről és mi lehet a cspat baja, ami nyilván sok helyről fakad és az is biztos, hogy itt is találhatóak okok!!! Szerintetek mi lenne a legjobb taktika a Juventus számára. Próbáljunk a realitásnál maradni, ami meg is valósíthatónak tűnik.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3385) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (916) elemzés (40) előzetes (860) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9917) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4158) mercato (4142) nyilatkozat (7440) Olasz Kupa (326) összefoglaló (411) pletyka (4172) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása