Németország megelőzte Olaszországot, de hogy?

Carlo Garganese azt fejtegeti, miképpen juthatott a Bundesliga plusz egy Bajnokok Ligája indulóhoz a Serie A rovására, hiszen a német csapatok az utóbbi nyolc évben csak egyszer jutottak túl a negyeddöntőkön. A cikk fordítása a JuventusHungary.hu oldalon, Dudu fordításában jelent meg, és változtatások nélkül közöljük.

Bundesliga vs Serie A

Edinson Cavani utolsó pillanatokban szerzett találatával a Napoli csapata egyedüli olaszként továbbjutott az Európa Liga következő szakaszába. Ez a tény azonban semmit sem változtat azon, hogy Olaszország a 2012/2013-as idénytől csak három csapatot indíthat Európa első számú kupasorozatában.

A jelen helyzet kialakulásáért az UEFA értelmetlen koefficiens számolási rendszere a felelős, amely az Európa Liga/UEFA Kupa résztvevőinek ugyanannyi pontot ad, mint a Bajnokok Ligájában szereplő csapatoknak. A németek éppen a második számú sorozatban az utóbbi öt évben szerzett pontjaikkal fogták be az olaszokat.

Carlo Garganese azt fejtegeti, miképpen juthatott a Bundesliga plusz egy Bajnokok Ligája indulóhoz a Serie A rovására, hiszen a német csapatok az utóbbi nyolc évben csak egyszer jutottak túl a negyeddöntőkön. A cikk fordítása a JuventusHungary.hu oldalon, Dudu fordításában jelent meg, és változtatások nélkül közöljük.

Bundesliga vs Serie A

Edinson Cavani utolsó pillanatokban szerzett találatával a Napoli csapata egyedüli olaszként továbbjutott az Európa Liga következő szakaszába. Ez a tény azonban semmit sem változtat azon, hogy Olaszország a 2012/2013-as idénytől csak három csapatot indíthat Európa első számú kupasorozatában.

A jelen helyzet kialakulásáért az UEFA értelmetlen koefficiens számolási rendszere a felelős, amely az Európa Liga/UEFA Kupa résztvevőinek ugyanannyi pontot ad, mint a Bajnokok Ligájában szereplő csapatoknak. A németek éppen a második számú sorozatban az utóbbi öt évben szerzett pontjaikkal fogták be az olaszokat.

06/07 – A nyolcaddöntőkben csak egy olasz csapat van, míg a negyeddöntőkben 2 az elődöntőkben pedig 1 német
07/08 – A nyolcaddöntőkben 1 olasz és 4 német csapat, akik közül 1-1 jut el az elődöntőkig
08/09 – Egy olasz a negyeddöntőkben, 2 német az elődöntőkben és egy a döntőben  
09/10 – Egyetlen olasz csapat van a nyolcaddöntőkben, 2 német a negyeddöntőkben és egy az elődöntőkben
10/11 – Egy olasz és két német gárda jutott a legjobb 32 közé

A Bundesliga rajongói a fenti adatokkal bizonygatják bajnokságuk erejét. Az igazat megvallva azonban az olasz csapatok nem nagyon törik magukat a kupáért, hiszen sem presztízs, sem anyagi okokból nincs egy szinten a BL kiírással.  Az ő szemükben a sorozat csak terhet jelent a bajnokság mellett, amely értékes erőforrásokat von el a fő célkitűzés megvalósítástól.

Bárki, aki végigfutja a Serie A-s csapatok Európa Liga/UEFA Kupa szereplését az elmúlt 10 évben (amióta az UEFA megemelte a BL indulók számát) észreveszi, hogy a csapatok úgy lézengenek a pályán, mintha csak egy szezon előtti barátságos meccsen lennének. Ezen még az sem változtat, ha a tartalékcsapattal állnak fel és az ember azt várná, hogy a fiatalok majd megpróbálják bejátszani magukat a kezdőbe.

A német szurkolók szerint az olaszok gondja, ha nem veszik komolyan az Európa Ligát. De miért is kellene? A szponzoroktól és televíziós jogdíjakból származó pénzek még a jegybevételekkel együtt sem érik meg jobban, mint egy hétvégi hazai bajnoki. Az Atletico Madrid például csak 6 millió eurót rakott zsebre az egész sorozat alatt. A klubok nem fogják kockáztatni a bajnoki helyezésüket ilyen kicsi összegekért. A Sunderland például a Premier League-ben tavaly elért 13. helyével ennél jóval több pénzt kapott.

És akkor ott vannak még a csapatok, akik a Bajnokok Ligája helyezésekért küzdenek. Vajon a Napoli-nak melyik éri meg jobban? Megnyerni az Európa Ligát vagy elérni a Serie A első négy helyének valamelyikét? Ugye nem kell megválaszolnom? A pénzügyi különbségek már-már csillagászatiak. Az UEFA 2,1 milliót utal a selejtezőkben résztvevő klubok számlájára és 3,9 milliót a csoportkörért. Fél millió bónusz jár minden lejátszott meccsért, 0,8 millió a győzelemért, valamint 0,4 millió a döntetlenért. A csoportok továbbjutóinak további 3 milliót fizetnek, majd 3,3 milliót a negyeddöntőért, 4,2 milliót az elődöntőért és 5,2 milliót a döntőért. A győztes markát pedig 9 millió euró győzelmi prémium üti.

Az tehát, hogy az Európa Ligáért és a Bajnokok Ligájáért ugyanannyi UEFA koefficiens jár, enyhén szólva is nevetséges. Nézzünk egy példát. A Shakhtar Donetsk nyerte az utolsó UEFA Kupát többek között a CSKA Moszkvát, a Marseille-t, a Dynamo Kijevet és a Werder Bremen-t legyőzve. A Barcelona ugyanakkor a BL győzelemért olyan óriásokon gyalogolt végig, mint a Lyon, a Bayern München, a Chelsea és a Manchester United. És igen, a Shakhtar pontosan ugyanannyi pontot ért Ukrajna UEFA koefficiensének, mint a Barcelona Spanyolországénak.

Az Európa Ligát és a Bajnokok Ligáját külön kellene pontozni, amikor Olaszország vagy Németország BL indulást érő helyeiről döntenek. Ha tisztán a Bajnokok Ligáját nézzük az utóbbi egy, három, öt, 10, 15, 20 vagy 30 évben, a Serie A minden tekintetben lekörözi a Bundesliga-t.

06/07 – Csak a Bayern jut tovább a csoportból, akit a negyeddöntőben éppen a Milan ejt ki. Három olasz csapat vesz részt a nyolcaddöntőkben, kettő a negyeddöntőkben és a Milan a végső győztes
07/08 – Csak a Schalke jut tovább a csoportból, de a Barcelona megállítja őket a negyeddöntőben. Három olasz csapat jut a nyolcaddöntőbe, egy a negyeddöntőbe
08/09 – Csak a Bayern jut tovább a csoportból, de a Barcelona újfent kiejti az egyetlen német gárdát a negyeddöntőben. Három olasz csapat a nyolcaddöntőkben
09/10 – Két német és három olasz csapat éri el a nyolcaddöntőt. A Bayern-t a döntőben megveri az Inter
10/11 – Két német és három olasz csapat jut tovább a csoportokból

Az utóbbi nyolc évben csak egyetlen német csapat jutott tovább a negyeddöntőből, méghozzá tavaly a Bayern. A nyolcból 3 évben egyetlen Bundesliga résztvevő sem élte túl az első kiesési kört. A nyolc év alatt csak ötször játszott német csapat a negyeddöntőben, ebből négyszer a Bayern.

Most pedig nézzük meg az olasz csapatok teljesítményét. A Calciopoli ellenére a Serie A ugyanazon idő alatt 3 BL serleget gyűjtött, 5 döntős, 7 elődöntős és 14 negyeddöntős csapatot adott. Az utolsó négy kiírásból kettőt nyertek meg olasz klubok.

Olaszország fölénye számokkal
5    német csapat érte el a negyeddöntőt az utóbbi 8 évben
14    olasz csapat érte el a negyeddöntőt az utóbbi 8 évben
9    év telt el azóta, hogy német csapat nyerte meg a BL-t
2    BL serleget nyertek az olasz csapatok az utóbbi 4 évben
1    döntőben játszott német csapat az utóbbi 8 évben
5    döntőben játszott olasz csapat az utóbbi 8 évben

Végezetül nézzük meg kicsit a történelmet is. Az elmúlt 34 évben a Bundesliga csapatai 3 európai kupasorozatot nyertek meg, míg a Serie A csapatai 8 kupát hoztak haza. 17 olasz résztvevője volt az európai kupák utolsó 34 döntőjének, tehát pontosan a fele. Az utóbbi négy évben ugyanez az arány, sőt mindkétszer győztesen hagyták el a stadiont – ez a legjobb arány egész Európában, Angliát és Spanyolországot is beleértve.

Most pedig néhány idióta az UEFA-nál, akik talán életükben nem rúgtak még labdába, azt akarják megmagyarázni nekünk, hogy a Stuttgart-Odense és Sampdoria-Debrecen meccsek milyen sokat nyomnak a latba a BL helyek odaítélésekor…

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr664653297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.G.B 2010.12.31. 09:18:46

Igen, ez érthetetlen miért jár ugyanannyi pont a kép kupában a győzelemért és a döntetlenért. Talán az lenne a legésszerübb ha fél pontokat adnának az Európakupában? 1 győzelem 1,5 pont. A német foci felylődik (szerintem) az olasz romlik a botrányok óta. Ezt az olasz szövetségnek is köszönhető, ha nem zárják ki a Juventuszt még anno, akkor talán nem lenne ekkora gond!? Ha németország kap még 1 bl helyet akkor szerintem oda egyre szívesebben mennek a jobb játékosok, akár azok is akik a Seria A ba jöttek volna. Nekem személy szerint tetszik a Bundesliga, szinte minden mérkőzés teltházas. Jó a hangulat. Amiben jobb a Seria A hogy tobb a nagycsapat 3-4. Német o-ba csak 1-2. A kis és középcsapatok egyszinten vannak. (Saját vélemény)

Ismeretlen_169090 2010.12.31. 09:32:45

fejlődik!!!! Juventust!!!! :)

Drughi Di Bianconeri 2010.12.31. 10:28:53

100%osan egyet értek Garganese-vel...tényleg minden alja-tenyeres talpas-paraszt német drukker ilyenekkel érvel...de könyörgöm, leírta Garganese, h. pontjaiknak jelentős hányadát az Europa Ligaának köszönhetik...és teljesen igaza van abban,ahogy a 2 Európa kupa sorozatot összehasonlítja...kb. a Bl-ből a csoport második több pénzt kap, mint a tavaly győztes Atléthico az Europa Liga-ban...az ismertsége/elismertsége is jóval kisebb...akkor miért kell ugyanannyit érniük pontszámban ?...mikor német országban van 1 Bayern München, és jó napot kívánok ?....3 évente meg eljut a 16ig a Schalke vagy a Werder...szánalom....ehhez képest Olaszország hány Bl-győzelmet, döntőt, elődöntőt mutatott már fel ?...felhívnám a figyelmet arra a listára is, amely Európa legjobb csapatait összegezte -2010 elején- az elmúlt 20 évbeli teljesítmény alapján, ez alapján 1.Barca , 2.Manu. , 3. JUVE/Real...és az első 10ben csak a Bayern van ott németo.ból, ezzel szemben 3 csapat is a 10es listán Olaszországból...akkor miről beszélünk ?....német foci..Istenem...egy szürke hétköznap délelőtt 1 sarki sörözőben több német van,mint a schalke keretében....na mindegy, nem idegesítem fel magam az UEFA baromságán, h. saját magának ellentmondva hoz intézkedéseket... FORZA JUVE !!!...JÖVŐRE ÚGY IS BL-BEN LESZÜNK !

Ismeretlen_177028 2010.12.31. 10:54:30

Köszi kambuc, hogy feltetted :) Tökéletesen egyetértek vele, és én is meglepődtem, mikor olvastam. Az Európa Liga vagy érjen kevesebb pontot, vagy adjanak több pénzt érte.

Ismeretlen_113151 2010.12.31. 11:23:56

Na emiatt érdemes szorítani a mocskos internek a bl-ben, meg a többi csapatnak. Engem mindig megkérdeznek, hogy juventino létemre hogy szurkolhatok egy pl. barca-interen az internek... Hát hogy bazd?! Emiatt egyrészről! Másrészt, minél tovább jutnak az olasz riválisok a nemzetközi kupákban, annál kevésbé koncentrálnak rá a bajnokságra, ami nekünk előny!

Ismeretlen_147985 2010.12.31. 11:32:56

Lehet magyarázkodni, hogy mi miért történt, vagy hogy miért ilyen a pontrendszer, stb., azonban ez a lényegen semmit nem változtat. A Bundesliga jelenleg a Serie A előtt van, s az olaszoknak nem elsősorban a 3. hely visszaszerzésére kell koncentrálniuk, hanem a 4. hely megtartására a franciákkal szemben.

Alessandro 2010.12.31. 12:00:05

Hát elég nevetséges, hogy egyáltalán így ez megtörténhet, minden évben van egy-egy komolyabb csapat az El-ben, tehát mindenképpen az anyagiakon változtatni kellene, a pontozást pedig ettől függetlenül megváltoztatni. Viszont én emiatt nem fogok a milánói gárdáknak szurkolni a bl-ben, ez Juve drukkerként elég furcsa lenne, egyébként is már nem szabad hogy ebből problémája legyen a csapatunknak. Jó úton haladunk, idén bent lehetünk az első négyben, aztán a nyáron megerősödve már nem lehet kérdés hogy jövőre simán ott legyünk a legjobb háromban.

Ismeretlen_177028 2010.12.31. 12:32:06

mmartin91: igazad van egyrészt, hogy a Bundesliga megelőzte a Serie A-t, de épp ez a rossz, hogy nem tükrözi a valóságot, mert hogy jobb lenne... a Bayernen kívül a többi csapat max a "futottak még" kategóriába tartozik BL szinten, egy-egy évben tud csak felnőni melléjük a Shalke vagy valamelyik. De szerintem ez a cikk nem is erről szól, hogy a vesztesnek savanyú a szőlő és morog, hanem tényleg egy hibás koncepcióra világít rá. A tény, hogy az Atletico kevesebb pénzt kapott az Európa Ligáért, mint a Sunderland a PL 13. helyéért, az nevetséges. És én abszolút megértem az olasz topcsapatokat, hogy nem érdekli őket, csak nő a sérülés veszélye. Szerintem mindkét oldalról hozzá kell nyúlni: kevesebb pontot adni érte (vagy a BL-ért többet), és több pénzt adni az EL-ben szereplő csapatoknak, mert így nincs motiváció. Persze adódik a kérdé, hogy miből, hiszen az EL-ben majdnem kétszer annyi csapat indul, mint a BL-ben, a megoldás, hogy a csoportkörből való továbbjutásért járna a több lóvé. De ha csak a mi példánkat nézzük, minden erőltessük meg magunkat egy Salzburg vagy egy Lech Poznan ellen? Mikor a hétvégén bajnoki, számottevő bevételt nem hoz, és presztízse sincs. Ha kikapunk, páran kiröhögnek, páran morognak, ha nyerünk, az meg rajtunk kívül senkit sem érdekel. Mert a világ a BL-re figyel, leszarják az EL-t, és ez is rossz valahol. Szóval ez a cikk nem egy vesztes ország firkászának siralma, hanem egy rávilágítás arra, hogy rossz a rendszer.

Ismeretlen_128760 2010.12.31. 12:32:58

Sajnos eljutottunk idáig! Teljesen megérdemelt. Aki járt már Itáliában tudja milyen mentalitásúak az olasz emberek. Ők aztán nem fogják széthajtani magukat csak úgy, a "semmiért". Az meg szomorú, hogy még a fiatal játékosok is ahelyett, hogy megpróbálnának élni a lehetőséggel, magasról letojják az EL-t. (pl. Samp) Azért a BL szereplést sem nevezném valami fényesnek. De ezt meg lehet magyarázni elég egyszerűen; -a Juventust kizárták, még keresi régi önmagát -a Milan visszaesett -az angol csapatok rengeteget fejlődtek

Elodv 2010.12.31. 13:10:31

Nem értek egyet a EL semmibevételével.Én nem értem, hogy jött ki 6 milla az Atleticonak, mikor a fentiek alapján az a csapat amelyik selejtezőből indul és megnyeri az ELt, úgy, hogy a csoport körben megnyeri minden meccsét számításaim szerint 38, 5 millával lesz gazdagabb, ha ehhez még hozzávesszük, hogy az Atleti a BL ből csatlakozott, ami nem tudom mennyit fizet a BL be jutásért, slejtezőért, csoportkörért, győzelemért stb, de biztos többet mint az EL akkor bőven 38, 5 fölött kellett legyen az európai kupa szerepléséből származó bevétel. Ebből kivonjuk a felmerülő költségeket( szállás, repülő stb, - amiben szintén nem vagyok biztos, hogy nem az UEFA fizet) még akkor is bőven megéri, nem hiszem, hogy egy 3-4 milla nem elég a költségekre, és akkor luxus szállodáról 1. osztályú repjegyről beszélünk, szerintem mindenképp megéri komolyan venni a ELt, pláne egy JUVE szintű csapatnak, akinek presztízs kérdést kellett volna csinálni az ügyből, főleg, hogy szeretett csapatunk így is 11,4 millát keresett az EL kalandjával, úgy hogy szart nem csinált, 6 döntetlent számolva, ha megnyeri az uccsó 2 meccsét a csoportban ill, továbbjut és megnyeri a kupát, akkor 36,9 millió ütötte volna a markát. Ha ebből levonunk 5 millió utazási stb költéget akkor is 31,9 millió tiszta nyereségről beszélünk, amely bőven elegendő egy vagy több jó játékos leigazolására vagy 1 klasszis igazolására.

Ismeretlen_177028 2010.12.31. 13:30:08

Elodv: Garganese nem mindenhol egyételmű, hogy az EL-ről vagy a BL-ről beszél, szerintem a költségek, amiket leírt, a BL-ben értendők, és ezzel állította párhuzamba, hogy az Atletico az EL-ben (szerintem a BL-t nem vesszük ide, szóval a kieséses szakaszban) csupán 6 milliót keresett. És ugye nyilván többet kaptak, de abból lejöttek a kiadások, szóval ez a tiszta haszon, ami így is kevés. Hozzáteszem, nem tudom Garganese milyen forrásból dolgozik, én arra alapozok, hogy hiteles forrást használt, akkor pedig elképesztő a dolog.

juve94 2010.12.31. 14:22:35

én az európlaiga helyezéseket csökkenteném. külön kupa külön pontozás külön szabályok

bali 2010.12.31. 19:16:05

feleennyi lenen az európa liga résztvevői tehát a díj mindenkinek meg duplázodna.. :)

ToTTy 2010.12.31. 19:58:07

Ez játék a számokkal. Tény, hogy a két kupasorozatnak eltérő a presztízse, de ami nekem rögtön elkezdett a cikk után mozgolódni az agyamban, hogy akkor is játszanánk így a számokkal, ha mondjuk pont fordítva, az olasz bajnokság nyert volna vele +1 helyet? Szerintem nem, és ha az olasz csapatok így állnak az Európa ligához - és tudják mi lesz a következménye - akkor nem érdemelnek mást. Szerény véleményem szerint az olasz foci most szenved és hullámvölgyben van. Az, hogy nemzetközi és válogatott szinten is sorra kapják a pofonokat csak jót tehet neki, mert esetleg észbe kapnak és meghozzák végre a szükséges reformokat (mert jelenleg öngyilkos taktikát alkalmaz az olasz futballszövetség). De amit főként a fenti cikkhez szerettem volna hozzáfűzni az az, hogy a Juvét ez nem érdekli, mert az Öreg hölgy úgy is indulós helyen lesz, és remélem, hogy idén az Inter fogja megszívni ezt a pontozást (Leonardoval együtt)! :) Forza JUVE!!! :)

Hzsolt 2010.12.31. 22:15:16

Olvastam ezt a cikket és nem tudom, szerintem a Bayern kivételével egyik német csapat se alkotott maradandót a BL-ben, de az viszont igaz (és senki sem vitatkozhat rajta), hogy a német csapatokat sokkal jobban érdekelte az EL mint az olasz csapatokat. Az, hogy az EL-t hasonló szinten számitották mint a BL-t ez egy más kérdés. De ez alapján teljesen jogos a végeredmény. Ehhez szerintem hozzájárult az is, hogy a német stadionok sokkal korszerűbbek, a nézőszám sokkal magasabb, nincs annyi balhé, stb. Ez az eredmény legalább "felébreszti" az olasz labdarúgást. De ha már itt tartunk az sem volt jogos, mikor a Milan úgy nyert BL-t, hogy a meccsek előtt 2-3 hétig pihentette a játékosokat, mert neki elég volt a negyedik hely is. Ezzel szemben az akkori ellenfelei sorra játszották a nagyobbnál nagyobb rangadókat, hogy odaérjenek a BL- érő helyek valamelyikére. EZ jogos?

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása