Raffaele Alcibiade, a védelem oszlopa

Bár már vége az idei szezonnak, még maradt egy utolsó név az utánpótlás akadémián, akit nem szabad kihagyni, és akivel méltóképpen le lehet zárni a fiatalokat bemutató "idényünket".

Ezúttal a védelem egyik tagját, Raffaele Alcibiadét mutatjuk be a kedves Juventus szurkolóknak.

Raffaele Alcibiade

Egy labdarúgó csapat attól válhat igazán sikeressé, ha minden szegmensének megvan a maga vezére mind játékban, mind szellemiségben. A Primavera alakulat ezért lehetett oly sikeres, mert mind a támadó szekcióban, mind a középpályán és a védelemben is van egy-egy szellemi vezér.

A kapu előterének egyértelmű ura Alcibiade. Határozott kisugárzásával és jellemével minden szituációban remekül irányítja társait, korát meghazudtoló érettséget mutatva.

Raffaele igazi torinói. Itt született és itt kezdett el futballozni. Már 8 évesen kölyök egyesületeknél focizott, de az első komoly alakulata a 2003/04-es szezonban a  Pozzomaina volt.

A Juventus  tehetségkutató hálózata  már korábban felfigyelt rá, és folyamatosan tartották vele a kapcsolatot, hogy mikor elég idős lesz, elhívják egy próbajátékra. Természetesen az ifjú csillag megfelelt, és a 2005/06-os szezont a Zebrák legfiatalabb korcsoportos csapatában, a Juventus Allievi Regionaliben kezdhette meg.

Eleinte nehezen tudták eldönteni az akadémia edzői, hogy vajon milyen poszton is játsszon az ifjú, mert remekül feltalálta magát védekező középpályásként, középhátvédként, vagy szélső védőként is. Ennek az lett az eredménye, hogy mihelyt az egyik korcsoportból továbblépett, és új mestert kapott, rögtön egy új szerepkört is magára kellett öltenie.

Egy dolog azonban sohasem változott: minden mestere vezért látott benne. Raffaele mindig kicsit komolyabb és érettebb volt kortársainál, ami minden trénerének imponált, és persze a képességei is korosztályának nagy ígéretei közé emelték. Mivel mindkét lábát jól használja, nehezebb megoldhatatlan feladat elé állítani.

A Primavera csapatba kerülésekor - ahogy már megszokta - ismét egy új szerepkörben kellett helytállnia. Persze nem volt még a védelemnek olyan pontja, ahol nem bizonyított - talán a középhátvéd poszton kevesebbet szerepelt -, de Bruni éppen itt számított rá.

Valójában Alcibiade mindig is középhátvédnek tekintette magát, de sokoldalúsága miatt ritkán volt két egymást követő összecsapás, amikor a kapus előtt szerepelhetett.

Az utánpótlás korosztály utolsó lépcsője a Primavera csapat, és bajnokság. Tehát itt már kirajzolódnak a fiatalok azon képességei, amelyek a későbbiekben jó játékossá vagy akár egy világsztárrá tehetik.

Raffaele 187 cm magas és 75 kiló, tehát a testi adottságai már adottak, hogy helytálljon a neki szánt szerepben. Ahogyan már korábban is említettük, a kisugárzása és nyugodtsága az, ami vezérré teszi. Sok olasz portálon nemes egyszerűséggel Ferrarahoz hasonlítják, akinek puszta jelenléte is megnyugvást és tiszteletet váltott ki.

Az idei szezonban a csapat sarkalatos pontja a védelem volt. Állandó sérülések tizedelték a hátsó alakzatot, és gyakorlatilag nem volt olyan összecsapás az idényben, ahol két egymást követő mérkőzésen Alcibiade ugyanazokat a fizimiskákat találta volna maga mellett.

Kijelenthetjük, hogy az idény egyetlen biztos pontja a kapu előterében Raffaele volt.

Szerencséjére nem hajlamos sérülésekre, és játékával is olyan stílust képvisel, amely nem feltétlenül von maga után sok lapot, így ritkán fordul elő, hogy eltiltás miatt a lelátóra kényszerüljön.

Az idei szezon legelső körétől - a Viareggio tornát is figyelembe véve - még csak pihentetés céljából sem került ki a csapatból, ami mutatja, hogy Bruni mester szerint milyen nagy szükség van rá.

A csapat teljesítménye, és a húzóemberek - Immobile, Esposito, Iago, stb. - játéka az idény végére jelentősen visszaesett, de az ifjú védő a bukások idején is a keret támasza maradt.

Legutoljára az amerikai túrán kapta meg a bizonyítási lehetőséget, ahol Marronéval együtt igazán figyelemre méltó teljesítményt nyújtottak. A beszámolok szerint a két saját nevelésű fiatal sem lelkesedésben, sem tudásban nem maradt el a társaktól, sőt, sok jól fizetett, és elkényelmesedett „Zebra” társ játékát homályosították el a fiatalok.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr714652573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laverda 2010.06.17. 10:42:10

Azért jó lenne a hozzá hasonló fiatalokat beépíteni a csapatba, a sok milliós "sztárok" helyett.

adam0123 2010.06.17. 10:50:03

Megnézném hogyan játszana a "nagyok" között. :) laverda! Ezt az ötletet én is támogatom, volt pár játékos, aki ha játszott, elég jól mozgott a pályán. Ilyenek voltak: Marrone, Rossi, Ariaudo, Immobile. Nagyon remélem, hogy fogunk még ezekről a srácokról hallani. :)

Ismeretlen_128760 2010.06.17. 11:04:38

Én is remélem, hogy jövőre jó-néhány fiatalt ki tudunk majd próbálni, de ehhez kellene a csapat jó teljesítménye is, hisz mondjuk egy 3 gólos vezetésnél már komolyabb kockázat nélkül bevethető egy-egy fiatal védő. Valamint nem ártana a kupában is minél tovább menetelni egy jó arányú fiatal-idősebb játékosokból álló kerettel. Mert nagyon sok játékos tud úgy eltűnni a süllyesztőben, hogy igazából szinte bármelyik csapatban megállná a helyét, csak posztja miatt nem igazán tudja magára felhívni a figyelmet. Hungarikum, neked meg köszönöm ezt a sorozatot, mert amúgy ezekről a játékosokról magyar nyelven szinte semmilyen információt nem lehetne megtudni. Pedig egy Chiellini egy Marchisio is itt kezdte, és most épp Dél-Afrikában rugdossák azt a vacak Jabulanit...

RapTom 2010.06.17. 11:05:43

Az elso csapatban a helye!!!!!Tanulhat Chielini-tol meg Gallastol ha eljon!!!!!!!!!!

goku 2010.06.17. 11:22:47

nem valószínű hogy 1-2 éven belül a nagycsapatban látjuk játszani. pont a védelemben nem fognak bepróbálkozni egy fiatal tehetséggel. kölcsönadás lesz a vége, minél hamarabb annál jobb. egy-két év siena, caglari, stb, és vagy visszahívjuk vagy nem. tuti ez lesz a sorsa.

Ismeretlen_128149 2010.06.17. 12:10:53

sajnos ez a sorsuk ezeknek a játékosoknak...ne mtudjuk beépíteni őket...pedig a fiataloknak kéne sok lehetőség...gyerekek idejönne Wenger és elélvezne ezen az ifiakadémián...a kis pedofil francia elvinné a fél Juve Primaverát, és megnyerné velük a BL-t és az angol bajnokságot:)))))

Doki 2010.06.17. 12:22:53

Be kell épiteni.Itt a felkészülési időszak, meccset neki!!!!

Ismeretlen_137099 2010.06.17. 12:51:56

Idén aki bemutatásra került az beférne a Juventusba, a kispadra biztos. Egész európa egyik legerősebb szakmai stábja, megfigyelő hálózata dolgozik az utánpótlásban. Rengeteg nagyon nagy tehetség van, akik egy Barca,Arsenal,United stb esetében már rég megkapták volna a lehetőséget a bizonyításra. Immbobile,Giandonato,Bamba,Rossi,Alcibiade már kész a nagy csapatra, és ott van Marrone aki már most túlnőtt Melo-Dán-Sisso hármason. Hihetetlen tehetség, egyszerűen minden felkészülés meccsen és felnőtt bajnokin ódákat zengtek róla a nagy szakemberek. De ez a Juve itt nem így mennem a dolgok...

Dee 2010.06.17. 15:44:04

Pont a Martinezes cikkhez kommenteltem,hogy ha a padra igazolunk 6-10 milliokért,sokkal inkább az ilyen fiatalokat rakjuk a padra,és álljanak be. Ez lenne az érdeke a klubbnak hosszú távon,na persze van eredménykényszer,de amilyen szezonunk volt,játszhattak volna az utolsó jópár meccsen az említett faiatalok. Remélem látjuk őket jövőre,és nem más csapatokban.... Criscitot visssza!!!!!

Ismeretlen_53881 2010.06.17. 19:05:05

@Hungarikum2: én bírom, hogy ennyit törődsz a fiatalokkal, és hogy szereted őket, stb, de az azért hatalmas túlzás, hogy Marrone túlnőtt volna azon a hármason, nem?

Ismeretlen_137099 2010.06.17. 20:33:59

Szerintem nem:) Nyilván ez szubjektív. Amerikában a csapat legjobbja volt, a nyári felkészülésen mindenkit meglepett, és mikor játéklehetőséghez jutott, hibátlan volt. Sajnos nem fog kiderülni igazam van e, mert valószínű kölcsön lesz adva, de megfelelő társakkal.....

Ismeretlen_102194 2010.06.18. 11:07:09

Hungarikum2 : Lécci ha tudsz Iago Falque-ról írj valamit mert engem spec zavart hogy itt szarakodtunk Amaurival aki tök impotens volt és még csak véletlen sem kapott lehetőséget ez a gyerek, akiről kiderülhetne hogy mit is tud valójában! A fiatalokkal számolni kellene, de ésszel persze.

ToMi015 2010.06.18. 11:38:00

Örülnék ha nagy játékosa lenne a klubnak, de nem látok rá olyan nagy esélyt. Sokan nagyon elégedettek az utánpótlásunkkal, de hol vagyunk mi a Barcához képest, aki Messit, Pedrot, Jeffrent, Iniestát, Xavit nevel ki magának, akik később világklasszis játékosokat nevelnek ki?? Mi meg nem sok jó játékost tudunk felmutatni, bár az is igaz: ha azok a fiatalok, akik nálunk vannak/Vvoltak megkapnák a lehetőséget, kb fele annyit mint a Barcában, akkor ők is mind jobbak lennének és biztosan több megragadna az első csapatban, mint így. Lásd Giovinco, aki hatalmas tehetsége ellenére egyszerűen jegelve van, vagy Yago, aki a Barcában óriási tehetségnek számított, ma meg már hiába adjuk kölcsön egy Barinak, ott sem tud magának játéklehetőséget kiharcolni... Ha a Barcában maradt volna, talán már ott látnánk a Primera Divisionban, a Barca felnőtt csapatában. Ez nem (csak) a Juve hibája, hanem egész Olaszországé, ahol a fiatalok sokkal később kapnak lehetőséget, mint más bajnokságokban és ez nagy baj, mert így sokszor hiába a nagy talentum, sok játékos tehetsége és karriere nem tud kiteljesedni úgy, mint ahogy lehetne. Ariaudo is nagy tehetségnek van kikiáltva, de még az is lehet, hogy elpasszoljuk a Cagliarinak és ott fut be egy egész jó karriert. Nem bízunk eléggé a fiatalokban, pedig ilyen Zebina félék helyén Ariaudo is megállná a aebben 100%ig biztos vagyok. Ez az, amit nagyon nem értek...

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (922) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9926) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4169) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4176) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása