Európai kupák, előznek a németek

Lehet néhány olvasónak furcsa, de a Juventus nélkül sem állt meg az élet Európában.

Persze a Bianconeri szereplése mellett sem lehet elmenni szó nélkül. A csapat a Bajnokok Ligájában csoportjában a Bordeaux és a Bayern München mögött csak a harmadik helyen zárt, a továbbjutástól éppen a bajorok ütötték el a torinói alakulatot, egy, a rémálmokban még sokszor visszatérő mérkőzésen.

A csoport harmadik helye Európa Liga részvételre jogosította fel a Juventus együttesét, ekkor már Alberto Zaccheroni vezetésével. Az első akadályon, a holland Ajax gárdáján még könnyen jutott túl a Juve, ám a következő körben az angol Fulham már megálljt parancsolt az Öreg Hölgynek, szintén egy nehezen feledhető találkozón.

A Juventus számára tehát dicstelen volt ez a szezon az európai kupákban, ám ettől függetlenül még rengeteg izgalmas dolog történt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmeiben. Hogy ne menjünk messzire, az olasz bajnokság is bukott egyet.

Lehet néhány olvasónak furcsa, de a Juventus nélkül sem állt meg az élet Európában.

Persze a Bianconeri szereplése mellett sem lehet elmenni szó nélkül. A csapat a Bajnokok Ligájában csoportjában a Bordeaux és a Bayern München mögött csak a harmadik helyen zárt, a továbbjutástól éppen a bajorok ütötték el a torinói alakulatot, egy, a rémálmokban még sokszor visszatérő mérkőzésen.

A csoport harmadik helye Európa Liga részvételre jogosította fel a Juventus együttesét, ekkor már Alberto Zaccheroni vezetésével. Az első akadályon, a holland Ajax gárdáján még könnyen jutott túl a Juve, ám a következő körben az angol Fulham már megálljt parancsolt az Öreg Hölgynek, szintén egy nehezen feledhető találkozón.

A Juventus számára tehát dicstelen volt ez a szezon az európai kupákban, ám ettől függetlenül még rengeteg izgalmas dolog történt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmeiben. Hogy ne menjünk messzire, az olasz bajnokság is bukott egyet.

Vessünk azonban először egy pillantást a BL és az EL legjobb nyolc-nyolc csapatára, vastag betűvel a párharcok továbbjutói vannak szedve:

Bajnokok Ligája: Bayern München - Manchester United, Lyon - Bordeaux, Internazionale - CSKA Moszkva, Arsenal - Barcelona

Európa Liga: Valencia - Atlético Madrid, Benfica - Liverpool, Hamburg - Standard Liége, Fulham - Wolfsburg

Ami először szembeötlik - nincs angol együttes a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között, ott van viszont az Inter. Ami második blikkre tűnik fel - két francia gárda is volt a nyolcban a BL-ben, sőt, a négyben is van egy. Az Európa Ligában pedig a Fulham a német bajnokot is oda-vissza verte.

Szóval vannak idén is meglepetések, de az eredmények tekintetében valami sokkal fontosabbról is kell beszélnünk, ez pedig az UEFA együtthatós rendszere.

Hogy mi is ez? A Wikipedia ezt mondja: Az UEFA-koefficiens egy olyan statisztika, mellyel rangsorolnak és kiemelnek csapatokat a különböző küzdelmekben. Magyarul azt jelenti, hogy az európai kupákban a kiemelési - sőt, a bekerülési - rendszer is az adott ország csapatainak elmúlt 5 évben mutatott teljesítményétől függ. Ergo ha rosszul szerepelnek egy adott nemzet együttesei, akkor valószínű, hogy legközelebb kevesebb lehetőséget kapnak.

Akkor két szóban a lényeg: előznek a németek.

Magával a rendszerrel - és annak súlyos hibáival - egy későbbi bejegyzésben még foglalkozunk, most lássuk, mi okozza a németek előzését. Egyszerű: az olasz csapatok katasztrofálisan teljesítenek Európában.

A Juventus eredményeit ismerjük, nem vagyunk rá büszkék. Az Inter még talpon, a Milan és a Fiorentina ugyan továbbjutott a csoportkörből, utána viszont előbbi csúfosan, utóbbi pedig igazságtalanul búcsúzott.

Az Európa Ligában még rosszabbak az eredmények, hiszen a Lazio és a Genoa a selejtező utáni csoportkört sem élte túl, míg a Roma együttesét a Panathinaikosz intézte el csúnyán.

A németek oldaláról a Bayern München mellett a Hamburg is versenyben van, tehát egy olasz együttessel szemben két német áll, de ami még ennél is fájóbb, hogy önmagukban a bajorok elintéztek két itáliai gárdát. Emellett könnyű sorsolásának köszönhetően a Stuttgart is továbbjutott anno a BL-csoportjából, míg az Európa Ligában a Wolfsburg eggyel több kört ment, mint az olasz csapatok.

Mindent összevetve eddig a német csapatok szerezték a legtöbb pontot a szezonban (forrás), aminek komoly következményei lehetnek a jövőre nézve: elúszni látszik a négy olasz Bajnokok Ligája helyből egy, tehát az európai csúcsfutball tornáján ezentúl csak a dobogósok képviselik majd Itáliát.

Most még pontosan nem lehet megmondani, mikortól, hiszen sok múlik az állva maradt csapatok szereplésén, de valószínűsíthető, hogy a 2011/12-es szezontól az olasz bajnokság már csak a negyedik legerősebb lesz az európai porondon.

Legalábbis papíron.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr94652223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ati 2010.04.20. 14:28:39

Egyelőre még Olaszország vezet 0.417 ponttal. Sajnos az interen múlik hogy már idén előznek-e a németek vagy sem. 1 pont jár a döntetlenért, 2 a győzelemért és 1 továbbjutásért. Ezt elosztani az európai kupákban induló csapatok számával(németeknél 6-tal, olaszoknál 7-tel). Lehet számolgatni, hogy mennyi fér még bele. És szurkolni a németek ellen... Ha esetleg idén még nem előznek, akkor jövőre szinte biztos hogy megtörténik, mert 5 pont előnnyel fognak indulni a fritzek. Kivéve, ha valami igazán nagyot dobbantanak az olaszok mindkét kupában...

buub 2010.04.20. 16:02:58

Negyedik legerősebb? angol, spanyol, francia, német, ezek az elmúlt két évben messze erősebb bajnokságok, mint az olasz, ezért is ez a gyalázatos szereplés a nemzetközi porondon. Itáliában kell, hogy megváltozzon valami, hogy az emberek végre focit lássanak, szurkolók kijárjanak a meccsekre stb. Én személy szerint nem szurkolok emiatt a németek ellen, teljesen megérdemelten veszik el az olasz csapatok elől a helyezéseket.

Ismeretlen_149085 2010.04.20. 16:13:05

buub: igazad van. Sőt, szerintem a francia a németet is lehagyhatja nemsokára, nem hiába nyerte a Bordeaux a csoportunkat, a Lyon már évek óta egyenrangú ellenfele a sztárcsapatoknak, a Marseille meg ez előtt a két csapat előtt áll a francia bajnokságban.

Alessandro 2010.04.20. 16:22:48

Engem különösen nem zavar hogy éppen kettő, három vagy négy olasz van a bl-ben, a lényeg inkább az hogy legyen egy jó csapatunk, amely a bajnoki címért is harcol és nem kell aggódni a bl szereplés miatt. Lehet hogy érkezik a kupaspecialista Benitez, vele majd nyerünk több bl-t és az olaszok ismét a csúcson lesznek...

babo410 2010.04.20. 16:28:41

Egyenlőre még hajszállal megyünk! De az, hogy a BL-ben eddig jutottak a németek az köszönhetőa sorsolásuknak is! Mert baromi könnyű ellenfeleket kaptak! Stuttgart pl. a Debrecen csoportjából kiesett volna simán! Meg kellett egy igen érdekes meccs is ahhoz, hogy idáig jusson a Bayern! Ha a bíró nem vak, vagy legalább is a Fior nem hagyja annyiban a szabálytalan gólt, akkor a Bayern kiesett volna a 16 között! Ennyin múlott! Ezért is jó lenne, ha jövőre BL-be jutnánk. Talán jövőre egy erősebb kerettel, és egy értelmes vezetőséggel elérhetünk valamit. És köszönetet mondhat az egész olasz labdarúgás a kialakult helyzetért a zinternek! Miattuk a BL egyik legerősebb csapata ment gallyra. Remélem jövőre bemutatjuk mi is az a Juve!

babo410 2010.04.20. 16:33:43

Ja és az nem gyanus egy kicsit, hogy az olaszok folyton az angolokat kapják ellenfélnek? Meg a csoportkörben is, meg most is a Barcát kapja az inter? De érdekes! Nekem olyan mintha utaznának az olaszokra! Meg a Fiornak az a bíró fúj aki tudvalevőleg vak, és csal? Nagyon érdekes!

Ismeretlen_108746 2010.04.20. 16:36:48

Nagy vonalakban én is osztom buub véleményét (mondjuk a francia bajnokságot még nem érzem erősebbnek). Én hagyományosan mindig a németek ellen szurkolok, de ez egyéni hobbi, semmi köze a statisztikához :-) Ha az olaszok elveszítik az egyik BL helyet az szomorú tény, de pusztán csak a következménye egy még szomorúbb jelenségnek. Az olasz foci színvonala rohamosan csökken, az Inter gyakorlatilag olasz játékos nélkül még jelen van Európában, de az olasz élcsapatok már nem tartoznak sajnos a legszűkebb európai elitbe. Néhány kisebb csapatnál (Fiorentina, Napoli, Sampdoria, Palermo) komoly építkezés történik, viszont egyik sem képvisel olyan játékerőt, hogy Európában komoly eredményekre legyen képes. Sajnos ez a helyzet, s nagy szükség lenne rá, hogy a Juventus és a Milan összeszedje magát, s visszavegye az őt megillető pozíciót az európai labdarúgásban.

Ismeretlen_53881 2010.04.20. 16:37:07

Évek óta van irányított sorsolás, ezen nem kell meglepődni.

epaska 2010.04.20. 17:33:29

A bayern egy undorító csapat! Nem hiszem el! hogyan nem lehet észrevenni egy 2m es lest? Ha az a gól nincs a Fior a továbbjutó! Meg azért a spanyolok sem dicsekedhetnek! ott is csak egy barca van. a realt a fior is megverné!:)

babo410 2010.04.20. 23:46:35

Az inter megcsinálta! Ha holnap kikapna a Bayern, ami nem lehetetlen, hiszen már a Fior kiejtette, csak a bíró elcsalta, de a Lyon verheti a Bayernt, és akkor tuti nem előz a német bajnokság! Én hiszek abban, hogy erősebb az olasz bajnokság a németnél, és a franciánál. Pláne, ha a nyáron tényleg akkora változást hajtunk végre, meg jön Benitez, és ő veheti a játékosokat. Meg ha mind e mellé még Moggit is felmentenék, és visszatérne! Akkor tuti nyernénk valamit jövőre (Nem tapasztalatot)!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3395) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (923) elemzés (40) előzetes (862) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9928) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4174) mercato (4145) nyilatkozat (7453) Olasz Kupa (331) összefoglaló (414) pletyka (4177) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása