A Juve ultrák csatlakoznak a milánói szurkolócsoportokhoz

A Juventus ultrái is csatlakoztak az AC Milan és az Inter törzsszurkolóinak a felhívásához,  melynek célja az összes stadion bezárása egyetlen forduló erejéig.

Juve szurkolok bannerekkel.jpgA tiltakozási mozgalom terjedőben van, miután az AC Milan csapatát arra ítélte az Olasz Szövetség, hogy következő hazai mérkőzését, amelyen az Udinese csapata ellen fog megküzdeni, zárt kapuk mögött játssza a nápolyiakat sértő rigmusok miatt.

Jogalapként a szövetség a rasszizmus elleni szabályok kiterjesztése szolgál, azonban az ultrák szerint a szövetség a városok között mindig is létező rivalizálást próbálja ezzel elfojtani.

Az Inter ultrái szolidaritást fogadtak a Milan szurkolóival, kedden pedig a Juventus ultracsoportja, a Fighters – Curva Sud Scirea is csatlakozott a megmozduláshoz.

„Ez újabb értelmetlen és alkotmányellenes lépés, amely az ultrákkal szembeni diszkrimináció megtestesülése, és amely ellentmond a szólásszabadságnak” - olvasható a torinói szurkolócsoport nyilatkozatában.

„Felkérjük az összes szurkolót, hogy a következő mérkőzésen Firenzében, október huszadikán énekeljék velünk a regionális diszkriminációt sugalló elhíresült dalokat. Továbbá felkérjük az összes szurkolót mindenhol, hogy csatlakozzanak tiltakozásunkhoz azzal, hogy lengetik ezeket a zászlókat és éneklik ezeket a dalokat mindegyik stadionban október 18-án, pénteken, október 19-én, szombaton és október 20-án, vasárnap.”

A különböző ultracsoportok azt kívánják elérni ezzel az akcióval, hogy mindegyik klub ugyanazon a mérkőzésnapon büntetést kapjon, és így egy teljes forduló zárt kapuk mögött folyjon le.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr75558270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neuropa 2013.10.09. 12:30:48

Ez is mutatja, hogy Nápoly már Afrika. Csak így eshet bele a rasszok szerinti negatív diszkrimináció kategóriájába az ügy.

rockitbaby 2013.10.09. 13:00:00

Annak ellenére, hogy a mobilom csengőhangja a Juve ultrák kedves dala Zlatan-hoz, nem vagyok rasszista. A lényeget a népstadion blogon leírta Benito. Nem is akarnám erre a szót fecsérelni, de eélg annyi, hogy a nápolyiak sem tekintik magukat olasznak, akkor miért viselkedjenek a többiek úgy, hogy igen. Valamint szerintem a tiltakozás inkább annak szól, hogy ennél sokkal csúnyább trágárabb rigmusokat hagytak megtorlás nélkül, és pont ezt, amit minden csapat ultrái énekelnek kb, ezt meg pont igen. És akkor miétr csak a Milan ultrák és a csapat szívja meg?

Lord Viktor 2013.10.09. 13:07:00

A szövetség ezzel átlépett egy határt. Ha a feketéket vagy a zsidókat szidják, az büntethető, ha konkrét személyt, akkor még inkább. De azért büntetni, mert arra büszkék, hogy nem egy másik városból származnak, ergo nem a rivális táborhoz, érthetetlen. Ha torinói vagy milánói lennék, én is rohadt büszke lennék rá, hogy nem Nápolyban vagy Palermóban lakom... :)

FinoallaFine 2013.10.09. 14:37:50

@rockitbaby: Ennyi, Balotellit sem azért utálják mert fekete.

Apuleius 2013.10.09. 15:30:19

@rockitbaby: "de eélg annyi, hogy a nápolyiak sem tekintik magukat olasznak, akkor miért viselkedjenek a többiek úgy, hogy igen. "

Anélkül, hogy pontosan tudnám, hogy az általad említett másik blogon ki és mit írt az ügyről, azért annyit mindenképpen hozzátennék, hogy véleményem szerint azért ez ennél lényegesen összetettebb kérdés, s ez az indoklás maximum féligazságra van alapozva. Attól, hogy egy kisebbség másnak, vagy különbözőnek tartja magát másoktól, abból számomra nem következik, hogy elfogadható, vagy magától értetődő lenne, ha azok a mások, nyilvánvalóan pejoratív felhangokkal és sértő jelzőkkel tarkítva, emlegetik emezeket. Ugyanígy megy ez faji alapon is. Attól, hogy valaki amúgy zsidónak vagy éppen feketének tartja magát, nem válik elfogadhatóvá vagy indokolttá, hogy mások habzó szájjal zsidóznak vagy négereznek rájuk.

Ettől függetlenül egyetértek azzal a gondolattal, hogy valahol nevetséges az egész ügy felfújása, hiszen ennél sokkal durvább dolgokkal sem bírnak mit kezdeni a stadionokban. Ha már sikeresen kipucolták a rasszizmust a futballt körülvevő közegből, ráérnének a regionális diszkriminációval foglalkozni, ami amúgy valahol mindig is része volt és része is lesz a labdarúgásnak (nem csak Olaszországban). Vicces lenne, ha egy Fradi-Újpesten betiltanák a "mocskos lilák" vagy "undorító lila majmok" rigmusokat.

babo0410 2013.10.09. 16:11:47

@Apuleius: Ezzel a hsz-eddel mélységesen egyet értek. Én is mélységesen elítélem más emberek faji, vallási vagy nemzetiségi hovatartozása miatti megkülönböztetését. Nem tudom most pontosan mit énekelgettek a szurkolók, így nem tudom megítélni mennyire volt jogos. Ha sértegették őket, akkor természetes a zárt kapus büntetés. Ha semmi sértő nem volt, akkor nem értem, és akkor természetesen hülyeségnek tartom, hogy büntessék a Milant. Az egészséges rivalizálást nem kéne büntetni. Emlékszem még a B-ben játszottunk, mikor az ultrák énekelték, h aki nem táncol interista, Buffon meg semmi dolga szinte nem lévén a meccsen, nekiállt táncolni. Mi nem kaptunk érte semmit.

rockitbaby 2013.10.09. 18:42:49

@Apuleius: Érdemes pedig elolvasni, mert azért megtudni egy két dolgot, ami merőben legalább érdekes. Nem mondom, hogy ez ettől elfogadható, de minden stadionban lehetett hallani ilyen rigmusokat, ami a Napolit és szurkolóit inzultálja. De miért most és miért csak őket? A Napoli drukkereket miért nem büntetik meg, mikor az olasz himnuszt fütyülik ki? Abban is biztos vagyok, hogy a Milan-Napoli meccsen sem csak a milanista ultrák sakndáltak sértő dolgokat a nápolyiaknak, biztosra vaszem, hogy ment visszafelé is. Ezt miért nem büntették meg? Minket miért büntettek többször is Balotelli szindalmazása miatt, míg másokat nem? És ezt most idézem : "A Juve-szurkolókat mindenhol Liverpool-sálakkal fogadják (Heyselre emlékeztetve őket), sőt, a Fiorentina ultrái általában még ennél is tovább mennek. Hasonló a helyzet a Toróval, akikkel szemben Superga emlékét gyalázzák az ellenfelek, de az Inter-tábornak is gyakran eléneklik a „Meghalt Peppino, meghalt Facchetti, addig éneklünk, míg meg nem hal Moratti is” kezdetű dalt is. Ezek egytől egyik megtorlatlanok maradnak, pedig sokkal durvábbak, mint amit a Milan ultráitól vasárnap kapott Nápoly városa."
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha másnak szabad, akkor nekünk miért nem; hanem azt, hogy ezek a rigmusok eddig is megvoltak a játékban, és sanszos, hogy mikor a mi csontjaink a Szent Juventus Arena gyepszőnyegét nemesítik majdan, akkor is meglesznek. Mégis egy csapaton verik el a port. Nevetséges és vérlázító amit a Szövetség csinált, még akkor is, ha a rasszizmus tényleg megvetendő dolog.
Miért nem lehet úgy eljárni, mint az angolok tették. Szépen lassan évek alatt írtottak ki minden ilyet és ehhez hasonlót a stadionból. Tudom, hogy olaszéknál ez már már szinte tradíció, de nem kell minden hagyományt ennyire tisztelni.

ÉS zárásként senkit nem akartam megbántani, nekem ez a véleményem a dologról, és nem a büntetést vitatom, hanem a miért és miért most kérdéseket feszegettem!

Apuleius 2013.10.09. 19:48:23

@rockitbaby: Teljesen korrekt a véleményed, s összességében egyet is értek vele. Én az ismeretlen szerzőtől származó, általad idézett: ha a nápolyiak nem tekintik magukat olasznak, akkor megérdemlik típusú logikai gondolatmenetet érzem alsó csoportos óvodás színvonalúnak, a többi teljesen OK.

Ez az intézkedés pontosan azt a logikátlan, következetlen, ostoba szövetségi módszert mutatja, mint amit annak idején a Calciopoli kapcsán már megszenvedtünk. Most is igaz, amit akkor Moggi mondott: vagy mindenki bűnös, vagy mindenki ártatlan. Az ilyen rigmusok a világ minden pontján felhangzanak, persze igaz, hogy nagy részük gusztustalan és primitív, de hát a nézők sok esetben nem a Tudományos Akadémiáról járnak a stadionba.

Érdemes foglalkozni a kérdéssel, érdemes tenni ellene, na de nem így, ilyen balfasz módra. A földrajzi diszkriminációnál sokkal súlyosabb ügy a rasszizmus. Nem a földrajzi, hanem a klasszikus fajta.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3382) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (914) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4155) mercato (4139) nyilatkozat (7439) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása