Scanavino: „Fenntarthatóság, versenyképesség, átláthatóság”

scanavino_maurizio_napszemuvegben.JPGA Tuttosport számára nyilatkozott a szezonkezdet előtt egy héttel Maurizio Scanavino, és számos kérdésre választ kellett adnia, legyen szó a John Elkann által többször említett új ciklusról, Federico Chiesa és a többi kereten kívüli játékos helyzetéről, vagy éppen a Juventust sújtó büntetésekről.

„Kezdjük a németországi edzőtáborral? Igen, az szép pillanat volt arra, hogy a teljes csapat, az edző, a stáb és a háttércsapat azonos hullámhosszra kerüljön. Amit nagyra értékeltem azon a héten, az a rendkívüli nyitottság volt mindenki részéről, hogy kivegye a részét a munkából, és nagy lelkesedéssel keményen dolgozzon. A helyszín is nagyon megfelelt a csapatszellem létrehozásához, a sportszakmai részleg egyes, nálam tapasztaltabb szakemberei szerint mintha más korszakot idéztek volna egyes pillanatok, például este együtt futballoztunk, asztali teniszeztünk és dartsoztunk. Azt kell mondanom, hogy ezek nagyszerű pillanatok voltak.

Thiago Mottával azonnal rendkívüli kapcsolatot alakítottunk ki, ő olyan ember, akivel lépésről lépésre az összes témát érintettük. Németországban együtt éltünk egy hétig, ez fontos lehetőség volt arra, hogy naponta többször találkozzunk, beszéljünk szakmai dolgokról, általánosabb helyzetekről, vagy egyszerűen csak kellemesen társalogjunk. Röviden azt mondhatom, hogy ő rendkívül eltökélt, határozott személy, aki nagyon figyel a részletekre, és nyilvánvalóan nagyon ambiciózus. Ezen kívül nagyon erős személyiséggel rendelkezik, nagyon őszinte és közvetlenül kommunikál a játékosokkal. Nyilvánvaló, hogy lényegre tör, ezt pedig nagyra értékelik, mert megfigyeltem, hogy mindenki pozitívan eleget tesz az adott munkavégzési ritmusnak.

Thiago Motta összhangban van velem és Cristiano Giuntolival abban a tekintetben, hogy rendkívül nagy figyelmet szentel az edzői szerepkörnek. Alapvető fontosságú elem a klubon belül a szerepek egyértelműsége, legyen szó a sportügyi részről vagy a klub klasszikus gazdasági részéről. Az ő esetében nyilvánvalóan tisztában van azzal, mit kell tennie edzőként, de ezen felül nagyon nyitott és kiváncsi, szeret beszélni és tájékozódni a klub igényeiről, stratégiáiról és célkitűzéseiről, amik túlmutatnak az edzői szerepén.

A futball közegén kívülről érkeztem, és ebben a tekintetben próbálok tanulni, ezért sokszor beszélek vele és Cristiano Giuntolival, amikor felmerülnek játékosprofilok, hozzáállások, pályán vagy edzésen mutatott teljesítmények, vagy éppen piaci lehetőségek, amelyeket kiértékelünk. Számomra kissé meglepő volt, hogy a szakmai aspektuson túl Thiago Motta számára fontos elemet jelent a játékosok elérhetősége, elkötelezettsége, személyisége és sokoldalúsága. Ez alapvető számára, s ezen túl természetesen minél tehetségesebb adott játékos, annál jobban betölti az adott funkciót, és annál fontosabb lehet a csapat számára.

Nem vagyok szakértő, én inkább a tehetséget, az esztétikai aspektust, a látványosabb mozdulatokat értékelem. Számára viszont egy csapat, egy keret felépítéséhez az alapot leginkább az egyéniségek együttműködéshez való hozzáállása jelenti.

giuntoli_cristiano_pompilio_tarsasagaban.JPGAz új stáb a következőképpen épül fel, a szakmai rész vezetője a felnőtt keret esetében a sportigazgató, Cristiano Giuntoli. Giuseppe Pompilio a személyzeti vezető, aki közvetlenül a sportigazgatóval dolgozik együtt, s ezen kívül rendelkezésünkre áll a játékosmegfigyelésért felelős Stefano Stefanelli. Az utánpótlásnevelés tekintetében a Next Gen sportigazgatója Claudio Chiellini, az edző pedig Paolo Montero, illetve Massimiliano Scaglia vezeti az U20-as részleget, ahol az edző Francesco Magnanelli. Gianluca Pessotto az utánpótlás részleg szakmai koordinátora, Michele Sbravati pedig utánpótlásért felelős szakemberként dolgozik. A nőknél az igazgató Stefano Braghin, és új az edző Massimiliano Canzi személyében, a női utánpótlásnevelésért pedig Carola Coppo felel. Bizonyos tekintetben ez a felépítés nem túlságosan különbözik az előző szerkezettől, amit akár klasszikusnak is nevezhetünk.

Hogyan születnek játékospiaci döntések a Juventusnál? Általában a bejövő játékosok azonosítása tekintetében mindennek az alapját a szakmai kiértékelések, az adott igények és adott profilok azonosítása jelentik. Aztán a játékosmegfigyelésnek köszönhetően számos jellemzőt azonosítunk, és általában ezeket osztjuk meg a sportigazgatóval és az edzővel. Ekkor kialakul egy szűkített lista, amely figyelembe veszi a rendelkezésre álló költségvetést is, és kiválasztjuk a szerződéstípust, amelyet megfelelőnek ítélünk. Figyelembe véve az általunk fontosnak tartott elegyet, amelynek részét képezik a fiatal tehetségek, a már bizonyított játékosok, illetve a top játékosok, nagyon fontosnak tartjuk azon profilok azonosítását, amelyek funkcionálisan leginkább megfelelőek a költségek és a várható fejlődés tekintetében. Ezek a legfőbb elemek, amelyeket kiértékelünk döntéshozáskor. Aztán egy játékos azonosítását követően Cristiano Giuntoli megkezdheti a tárgyalást, és onnan kezdve napi szintű egyeztetések vannak köztünk.

Igen, az auditoroknak való visszajelzések érdekében minden kommunikációt nyomon követünk, minden hitelesített és transzparens, és ezt az aspektust fontosnak tartjuk a klub védelme tekintetében is, és ezért létezik egy mechanizmus egy játékos értékének a tanúsítására is. Például kiértékeléseket hajtottunk végre Douglas Luiz csereügylete kapcsán a játékosérték vonatkozásában. Szóval minden sokkal bonyolultabb, azonban rendkívül átlátható is. Azt kell mondanom, hogy Cristiano Giuntoli rendkívüli képességgel rendelkezik, ami a tárgyalások üzleti igények szerinti alakítását illeti. Nyilvánvalóan könnyebb élete lenne, ha megkötések nélkül dolgozhatna, de tökéletesen beilleszkedett.

Cristiano Giuntoli kiváló tehetségkutató, de ezen kívül képes nehéz és komplex tárgyalásokat levezetni, amelyek összhangba hozzák az igényeinket, a többi fél kérését, a játékosok akaratát, illetve az ügynökök szerepvállalását. Valamint tudja, hogyan cselekedjen hivatalos és transzparens módon, ami bizonyos tekintetben további nehézséget jelenthet egy olyan világban, amilyen a játékospiac. Mi tőzsdén jegyzett részvénytársaságként transzparens módon kell működjünk, ez kötelezettségeket eredményez számunkra, de ez a hozzáállás a tőzsdén jegyzett státusztól függetlenül is fenntartható lehetne a klubok számára.

Az új ciklus alapjai? Számunkra a versenyképesség és a fenntarthatóság nem csupán egy szlogen. Ezeket a fogalmakat helyesen kell értelmezni. A megközelítésünk nem szűklátókörű, nem csak a pénzügyekre és kizárólag a fenntarthatóságra koncentrálunk, figyelmen kívül hagyva a versenyképességet. Röviden fogalmazva, a győzelmet szem előtt tartó versenyképesség a célunk, ez fűt minket. Olyan úton kell elérnünk ezt a célt, hogy figyelmesebbek vagyunk a pénzügyekre. De például nem értékesítettük Gleison Bremert, inkább szerződést hosszabbítottunk vele, pedig nagyon érdekes ajánlatokat kaptunk gazdasági tekintetben, de az értékesítés, bár profitot generált volna, meggyengítette volna a csapatot, így elutasítottuk azt. Komolyan vesszük a versenyképességet, ez nem csak egy üres szó számunkra.

Kereten kívüli játékosok? Nos, ebben a helyzetben is az átláthatóság a jelszavunk. Értelmetlen hazugságokat közölni, miközben mindenki ismeri az igazságot. Tiszteljük az ellenfeleinket és a képességüket adott helyzetek megítélésére. Szóval inkább működjünk transzparens módon, nem? Nos, ahogyan az történik mindenhol, előfordulhat, hogy egyik valóságban egy elem nem tölt be funkciót, míg egy másik valóságban nagyon funkcionálisnak bizonyul. A játékosokat illető döntések függnek a játékrendszertől, a mester döntéseitől, humán és gazdasági tényezőktől.

Ma nagyon nehéz játékosokat értékesíteni. Meg kell találni a megfelelő kombinációkat, és olyan piaci helyzetben vagyunk, amely nem kifejezetten virágzik, s ez korántsem csak Olaszországra igaz, mert az egész piac láthatóan nem mozdul előrefelé. Számos klubnak pénzügyi fair play paramétereknek kell eleget tennie, ezért inkább eladnának játékost, nem pedig vásárolnának. Szaúd-Arábiában van ez a furcsa anomália, miszerint a mercato náluk később ér véget, így felébredhetnek szeptemberben, de talán telítődnek a játékosvásárlásokkal, esetleg racionális alapokra helyezik át a játékosok kezelését. Mindez megnehezíti a játékosok értékesítését.

A Juventus és a visszatérés egy Cristiano Ronaldo kaliberű ügylethez? Ha a portugál csatárt egy top játékos példájaként tekintjük, akkor igen, a Juventus erre törekszik. Abszolút nem zárom ki egy top játékos érkezését akár holnap. Természetesen bennünk kell legyen az akarat, hogy képesek legyünk magunk felépíteni egy ilyen játékost, fiatalokra vagy tehetséges játékosokra koncentrálva, akik még nem robbantak be a futball színterére. De, ahogy már mondtam, a fenntarthatóság egyáltalán nem zárhatja ki a versenyképességet. A Juventusnak továbbra is komoly erőforrások állnak rendelkezésére, szóval a felnőtt csapatot illető általános gazdasági befektetést tekintve egyáltalán nem zárható ki, hogy holnap már egy top játékos érkezik; sőt, azt mondanám, hogy hamarosan lesz egy top játékosunk.

Változások a Next Gen tekintetében? Egyértelmű, hogy továbbra is fontos erőforrása lesz a klubnak, egy nagyon-nagyon fontos gazdasági befektetést hajtottunk végre a Next Gen intézményében az évek során, és most ennek a gyümölcseit szedhetjük. S pontosan azért, mert fontos befektetés volt, amelynek lendülete van, egyértelműen továbbra is be fogunk fektetni a tehetségnevelés érdekében. Ezen kívül, amint mondtam, nem lehet mindenki funkcionális a Juventus számára, következésképpen a Next Gen játékosok egy része majd a piacon gazdasági erőforrásként fog hasznosulni, amely számunkra további piaci befektetéseket tesz majd lehetővé.

elkann_john_mezeket_ir_ala_villar_perosaban.JPGIgen, családi tulajdonban van a klub, nem egy befektetési alap részét képezzük. Amint mondtam előzőleg, vannak alappillérek, s ezek között említeném a tulajdonosi háttér folytonosságát. Mivel a Juventus alapját egy az elmúlt száz évben változatlan tulajdonosi háttér jelenti, és ez egyedi elem a sport világában. Ezek az alapok. John Elkann látogatása az edzőtábor első napján megértette Thiago Mottával és a játékosokkal, hogy a család jelen van a klub életében, és elkötelezett a klub irányában. Ezeket a dolgokat határozottan érezte az edző és a játékosok. Ezek a látogatások mindig különleges alkalmat jelentenek. Igen, van egy fizikai személy, akivel beszélhetünk, s nem egy név nélküli részvénytulajdonos van a háttérben. Itt mindenki tudja, mit jelent az Agnelli család, és hogy ez mit jelent a klub történelmében.

A tulajdonosi háttér szilárdsága és folytonossága fontos elem a klub számára a válságok tekintetében is. Ez a jellemző egyértelmű, és a Juventus játékosai is büszkék erre. Még különösen nehéz pillanatokban és vészterhes helyzetekben, amilyeneket a tavalyi évben megtapasztaltunk, a tulajdonosi háttér az elkötelezettség garanciáját nyújtja, és ez segít a kommunikáció és a klubon belüli motiváció tekintetében is. A tény, hogy volt mögöttünk egy olyan tulajdonos, mint amivel mi rendelkezünk, és amely támogatásáról biztosított, egyszerűen kezelhetővé tette a vészhelyzeteket.

A válás Massimiliano Allegritől? A kapcsolat váratlanul ért véget. Egyértelműen a szezon második része nem volt egyszerű sportügyi tekintetben. Aztán volt a reakció az Olasz Kupa döntőjében, ami arra késztetett minket, hogy kézbe vegyük az irányítást, és megszakítsuk vele a kapcsolatunkat. Ugyanakkor mindkét fél célja egy megállapodás megtalálása volt, s ez meg is történt. Mindezek mellett elmondanám, hogy a kapcsolat megszakításának a fázisában is a személyes kapcsolat Massimiliano Allegrivel kiváló volt úgy professzionális, mint személyes tekintetben.

Egyensúly a helyi és globális futball között? Véleményem szerint inkább az adott csapat által lejátszandó meccsek száma jelenti a problémát. És úgy gondolom, nagyobb egyensúlyra kellene törekedni ezen meccsmennyiség tekintetében. Mert vannak még a válogatott meccsek is, és számos játékosunk kap behívót a válogatott keretbe, ez pedig csak tovább növeli a meccsek számát. Egyebek mellett a nemzeti csapatok lekötik a játékosaink idejének 25%-át, viszont mi viseljük a játékosokhoz kapcsolódó gazdasági terhek 100%-át, és az adott tornákat rendező szervezetek nem nyújtanak semmilyen biztosítékot vagy garanciát a játékosok ügyében. Röviden fogalmazva, a játékosok idejének 25%-áról nem mi döntünk. Ugyanakkor természetesen örömmel engedjük őket a válogatott keretbe, de furcsa helyzet, hogy idejük negyedét nem a klubjuknak szentelik, miközben mindannyian tudjuk, hogy a klubok milliókat fektetnek ezekbe a játékosokba bármilyen védelem nélkül. Én úgy látom, hogy sürgős lenne megtalálni az egyensúlyt ebben a kérdésben. S ugyanakkor egyes viták értelmetlenek, vagy úgy gondolják, hogy a Bajnokok Ligájának vagy a FIFA-klubvilágbajnokságnak az eltűnésével az adott erőforrások automatikusan átvándorolnának a nemzeti bajnokságokba? Véleményem szerint nem. Szóval úgy vélem, hogy az országos versenysorozatok értékének a növelése a bajnoki projekt fejlesztésén alapul. Példaként szolgál a Premier League, amely nagyszerűen teljesített ebben a tekintetben, és nekünk képesek kell lennünk minőségileg jobb projekt létrehozására, legyen szó a mutatott futballról, a kapcsolódó szerkezetekről, a termék látványosabbá tételéről, hogy nagyobb bevételeket hozzon a projekt, és így újraindítsa a bajnokság lendkerekét.

ferrero_gianluca_elkann-scanavino-giuntoli.JPGA sportbírósági ügyek tekintetében a meghatározo stratéga az elnök úr volt, Gianluca Ferrero, aki nagyon konkrét és pragmatikus módon állt hozzá az ügyhöz. A konfrontációkat és a párbeszédeket illető döntések azzal a célkitűzéssel születtek, hogy ne rontsunk még jobban a helyzeten a tabella tekintetében, és így az európai kupasorozatokban való részvétel helyzetét is praktikus módon kezeljük, és részt vehessünk a Bajnokok Ligája következő kiírásában. Ami az egyenlőtlen bánásmódot illeti köztünk és a többiek között, nem tudom, mit mondhatnék. Mondjuk azt, hogy számos helyzet még függőben van, és türelemmel várjuk, hogy miképpen fognak eljárni az adott esetekben, és egyáltalán lesz-e ítélet. Nyilvánvalóan a Juventus esetében az furcsa, hogy az előző vezetést hónapokig lehallgatták, és több ezer órányi felvétel készült. S ezt az eljárást nem alkalmazták, még minimálisan sem mások esetében, akiknél megközelítőleg ugyanezek a problémák merültek fel. Ezen kívül, az ítélet kapcsán, a végső ítélet kapcsán várnunk kell, hogy lássuk, mi lesz a többi vádlott sorsa.

Az olasz futball belső vitái? Mindannyian mindig egy egységet képeztünk, profik és amatőrök, de minimum az elmúlt húsz évben a profi futballból egy iparág lett, amelyben komoly befektetések jelennek meg, és amely rendkívüli gazdasági és pénzügyi kockázatokat hordoz magában. Ezt a két tényezőt kell figyelembe venni, amikor felépítjük a futball irányítószervezetét, és a sokat dicsért függetlenség helyett fontos lenne a Serie A megfelelő súlyozására az olasz futballban. Mert ha a Serie A-nak sikerülne a fejlődés helyes útjára lépnie, akkor nagyobb erőforrásokban részesülhetne a teljes ellátási lánc. De ehhez előbb fejlődnünk kell, hagyni kell minket fejlődni! Aztán majd találunk egy módot az erőforrások újraosztására. A Serie A-ra rendkívül jellemzőek a viták, és nehéz végrehajtani az innovatív projekteket, de ebben az esetben is találni kell egy közös projektet, amelyet képesek vagyunk felfuttatni.

A Real Madrid meghaladta az egy milliárd eurós bevételt, és egyértelműen olyan csapat, amely nagyon jól tudja fejleszteni saját projektjét, folyamatos sportügyi sikereket értek el az összes sorozatban, és felfejlesztették a saját márkájukat, a kereskedelmi aspektusokban is nagyszerűen teljesítettek, így adottak voltak az erőforrások, hogy folyamatosan rendkívüli bajnokokat szerződtessenek. Röviden ez a legjobb példa. De a Juventus és a Real Madrid bevételének az összehasonlításakor figyelembe kell venni egyes specifikus korlátozásokat, amelyek ránk vonatkoznak, ilyen a Melandri törvény, vagy a tény, hogy a Real Madrid kétszer akkora stadionnal rendelkezik, mint a Juventus. Ezek mellett óriási a különbség, ami a kapacitást és a képességeket illeti. Tehát a gazdasági előny nem hidalható át rövidtávon, s ugyanez a helyzet a Premier League első öt vagy hat csapatával szemben is. De a futball szépsége az, hogy nem a pénz lép pályára, és az eredmények a pénzforgalomtól függetlenek lehetnek. Képesnek kell lennünk egy erős keret kialakítására, amelyik versenyképes, még ha a csapat költsége más szintet is képvisel. Egyértelműen jó érzés tudni, hogy tizenegyedik vagy tizenkettedik a klub Európában a pénzforgalom tekintetében, de az elsőkhöz képest csak feleakkora pénzforgalmat bonyolítunk le.

Az UEFA 70%-os költségsapkája? Véleményem szerint az UEFA célja a klubok rákényszerítése a gazdasági fenntarthatóság megvalósítására, a cél nem a gazdasági versenyképesség kiegyenlítése a klubok között. S ezen kívül problémát látok a piac működésében, mert ha egy vásárlás rosszül sül el, akkor a klub nem sokat tehet, mert a klubnak nincs semmilyen joga a játékos felett, miközben mindig a játékosé az utolsó szó.

Stadion a Next Gen csapatnak és a női csapatnak? Igen, létezik a projekt, ezt hamarosan ki fogjuk értékelni, ha nem idén, akkor a következő szezonban. Egyértelműen szeretnénk építeni egy otthon a Next Gen és a női csapatnak. Azt viszont nem tudom még megmondani, hogy erre hol és hogyan fog sor kerülni. De az ötlet továbbra is terveink részét képezi.

A női csapat tekintetében ugyanolyan lelkesek és elkötelezettek vagyunk, a női futball rendkívüli kiaknázatlan potenciállal rendelkezik. Folytatnunk kell az utat a technikai fejlődés és a kereskedelmi erőforrások növelése érdekében, így szponzorokat kell szereznünk. Spanyolországban a Camp Nou megtelik a női meccseken, és nekünk követnünk kell ezt a példát.

A közösségi média fontos kommunikációs csatorna a klub számára, de korántsem az egyetlen. Rendkívül hiszünk a csatorna fontosságában, és ez a csatorna rendkívüli eredményekkel szolgál. Mindennek egy gondolat volt a forrása: hogyan lehetünk továbbra is sikeresek a közösségi hálózatokban Cristiano Ronaldo távozása után? Ugyanakkor ez hatékony mód az új generációkkal való kommunikációra, számunkra alapvető fontosságot képviselnek az új generációk. A Creator Lab számunkra egy olyan hely, ahol különböző típusú, hosszúságú és formátumú tartalmak készülnek, legyen szó TV-sorozatokról vagy napi posztokról.

Az információközvetítési szolgáltatások megszűnése? Nem hiszem, hogy ez lehetséges az információ vonatkozásában. Egyáltalán nem. Az információ nagyon fontos dolog, amit rendkívül óvatosan kell kezelni, s pontosan ez a funkciója az újságok szerkesztői irodáinak, a médiának úgy általában, hogy a valóságot a maga valójában tükrözze, megvizsgálva a forrásokat és háttérinformációkat biztosítva az embereknek, amelyek révén az emberek képet alkothatnak a valóságról, véleményt formálhatnak, és kétségtelen, hogy ez nem garantálható civil újságírói tevékenységgel vagy vállalatokkal, amelyek közvetlenül kommunikálnak a lakossággal. Mi a közösségi hálózat csatornáin azt akarjuk megmutatni, hogy mit jelent a Juventus, fiatal közönséget akarunk megcélozni, és fel kívánjuk kelteni a figyelmüket.

Kérdések és kérések az utcán? Az első hat hónapban ugyanazt kérte mindenki, hogy védjük meg és mentsük meg a klubot, ne kerüljön a klub a másodosztályba. Az embereket foglalkoztatta ez a kockázat. Aztán a bírósági ügyek lezárása után arra kértek, hogy a klub minél előbb térjen vissza a győztes útra, és a pályán legyen látványosabb a játék. Itt, különösen akik a stadionba látogatnak, mindenkelőtt látványosabb játékot kérnek tőlünk.

Már nem csak a győzelem a fontos? Mindenki nyugodjon meg, a győzelem fontos és alapvető a Juventus szurkolói számára. De az új generációk egyéb tényezőket és elemeket is figyelembe vesznek. A nemrégiben lezárult olimpián nagyra értékeltük az erőfeszítést, a szenvedést, az elkötelezettséget. Ez újdonságként jelent meg az olasz sportkultúrában, amelynek talán kevésbé elvakultan kellene kizárólagosan csak a győzelmekre koncentrálni. Ezen túl viszont a Juventus mindig Juventus marad, és a kulcsszó nem lehet más, mint a versenyképesség. Ha egy játékos felveszi ezt a mezt, a győzelemre kell vágynia, és mindent bele kell adnia a sikerért. A Juventus szurkolói mindig nagyra értékelik az elkötelezettséget.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6318467129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocky80 2024.08.15. 16:22:47

Azt hiszem most már értem mi tart ennyi ideig. XD

Köszi a fordítást Vénember, nem kis meló lehetett!

gomorra21 2024.08.15. 16:26:32

Érdekes interjú, köszi a fordítást!
Nem egy nagyon karakteres pali, de azért jók a meglátásai, és helyenként még tesz élesebb megjegyzéseket is.

"Nyilvánvalóan a Juventus esetében az furcsa, hogy az előző vezetést hónapokig lehallgatták, és több ezer órányi felvétel készült. S ezt az eljárást nem alkalmazták, még minimálisan sem mások esetében, akiknél megközelítőleg ugyanezek a problémák merültek fel."

10/10

"... problémát látok a piac működésében, mert ha egy vásárlás rosszül sül el, akkor a klub nem sokat tehet, mert a klubnak nincs semmilyen joga a játékos felett, miközben mindig a játékosé az utolsó szó."

Ezt még részletezhette volna, mert fontos topic.

venember83 2024.08.15. 16:50:11

@Rocky80: a gyerek kétszer visszaaludt a déli szieszta közben, több különböző helyen, amíg én megküzdöttem ezzel a szóáradattal.

babo0410 2024.08.15. 17:49:23

Amit mond, az igen durva, hogy a Realnak már több, mint 1 mrd a bevétele. Egyébként jó lenne, ha a mi bevételeink is nőnének, és nem a fizetéseken kéne spórolnunk. Másrészt meg az is jó lenne, ha a futballban nem nőnének tovább az átigazolási díjak és a fizetések. Ma már egy McKennie is minimum 5 milliót akar keresni, Yildiz meg nem éri be 1 millióval. Chiésa meg azért nem talál klubot, mert extra magasak az igényei. Hihetetlen. És az UEFA meg a FIFA nem tesznek semmit, mert nekik csak jó, ha minél több pénz van a futballban. Csak sajnos ez a folyamat egy hatalmas válságba fog torkollani, és a futballt fogja megölni. Kíváncsi vagyok ez a folyamat mikor fog nagyon csúnnya véget érni. Van egy olyan érzésem, hogy ez egyre közelebb van.
Most pl az olasz foci nem kell a magyar csatornáknak, mert drága. De lesz, mikor az angol focit nem fogják tudni megvenni. Magyarországon persze bármikor, mert lölö megteheti. Bármennyit fizethet, majd az állam kisegíti. De azt hiszem, hogy tarthatatlan, hogy már 6 milliárdért kellt el az angol közvetítések joga. Lassan nem fogják tudni kifizetni, mert ha tovább fog nőni, akkor az előfizetői díjakat is emelni kell majd, azt meg nem lehet a végtelenségig

Joachim21 2024.08.15. 18:05:02

@venember83: Nem bántásból, de bármelyik mezei AI 10mp alatt lefordította volna. Érdemes kipróbálni, erre az ingyenes alapverziók is képesek.

Joachim21 2024.08.15. 18:24:01

Ekkora mellébeszélést már rég hallottam. Van pénz, érkezik top játékos (Koop?), képesnek kell lennie az olaszoknak a Premier league mintájára felfuttani a bajnokságot (fizetőképes kereslet nélkül), a németországi edzőközpont rész egy Adidas reklám. Visszatérve a komoly erőforrásokhoz, arra is képtelenek vagyunk, hogy kifizessünk 5-7 millio eurót valakinek a bérére aki nem falábú. Yildizzel zátonyra futottak a tárgyalások, mert spúrkodnak az erőforrásban dúskáló vezetőink. Még jó hogy Allegri nagyon profi módon állt a dolgokhoz, így ő ténylegesen lehúzta a klubbot, miközben tehetséges játékosokat tett tönkre talán örökre (Vlahomiss, Locatelli...). Attól, hogy azt mondják minden rendben és ezt ismételgetik, még nagyon nagy a baj a klub dolgaival és fogy az idő. Kalulus pánik vásárlások többet mondanak mindennél.

Rikoo 2024.08.15. 18:29:36

@Joachim21: Yildizzel azóta megegyeztek és övé lesz a 10-es mez is.

Del Pybala 2024.08.15. 18:37:15

10 es mez 30 meccsel a Juveban es 0 teljesitmennyel...ez rohadt rohejes...

Rocky80 2024.08.15. 19:06:37

@Del Pybala: manapság a potenciált fizeti meg mindenki. :D

@Joachim21: pedig ez bántás volt, még nekem sem esett jól.

Amúgy meg Locatelli tehetséges és örökre tönkre tett téve? Ez is egy vélemény.

venember83 2024.08.15. 19:08:33

@Joachim21: köszönöm a javaslatot. Előbb-utóbb majd átveszik a gépek ezt a szerepkört is. Ők lesznek az írók, meg tán az olvasók is. De legalább nem döglik meg a blog, ha netán valami fatális véletlen keresztezné életem fonalát. Természetesen tudok ezekről a lehetőségekről, a munkahelyemen is használjuk kisebb-nagyobb sikerrel.

venember83 2024.08.15. 19:28:27

@Del Pybala: sajnos maga a klub degradálja a mez értékét azzal, hogy simán odaígéri milliók mellé.

Del Pybala 2024.08.15. 19:33:14

@venember83: ja...egyebkent azt irtak h csak 1m lesz a fizuja...az meg vallalhato

Leram7 2024.08.15. 19:50:59

@venember83: Szép és élvezetes cikk, bravo. Köszi!

Yildiz a határán van annak, hogy övé legyen a 10-es mez. Fiatal, tehetséges, ezért oda lehet neki adni, ha hosszabbít.

Csak remélni lehet, hogy meghálálja és végre lesz ismét egy fiatal, nagy játékosunk.
Pogba első korszaka óta nem volt igazi nagyranövő fiatalunk. Bár Pogba nagy játékos volt, a show részét és a hajait és az ezzel járó malackodásait mindig is utáltam. Remélem Yildiz megmarad szimpatikus embernek.

Joachim21 2024.08.15. 20:29:00

@Leram7: Emlékszem akkoriban még nem volt fix száma a játékosoknak és Alex is a 15-ösben (talán a 16-osban is) játszott és talán Baggio eladása után lett ő a fix 10-es, de már az előző évben is játszott a 10-esben. Nekem kicist túlmisztifikált a 10-es, mindig is a 21-esért rajongtam, nem csak Zidane miatt.

Leram7 2024.08.15. 21:23:49

@Joachim21: A top kluboknál a jó mezeknek van jelentőssége. Klubank is jó, mert több mez fog fogyni.

NewJuve1986 2024.08.15. 21:28:37

@venember83: Köszönjük a fordítást! ;)
Végig olvasni is hosszú volt! :D
De megérte, mert érdekes!

Ethan Hunt 2024.08.16. 14:02:09

Köszi a fordítást!

alexGicamo 2024.08.17. 09:04:35

Huhh ! Nem is tudom, mikor olvastam utoljára ilyen hosszú lélegzetvételű interjút ...
Emberes meló lehetett fordítani ! Külön hála és köszönet érte !
Jó sok témát körbejárt az öreg !
Le sem tagadhatná, hogy gazdasági szakember, bármi is a téma , kvázi mindig belehúzza valahogy a számokat . De nem szeretném fikázni őt . Sok sikert a melójához !

Juvino 2024.08.17. 18:10:10

Jo hosszu, koszonjuk! Menet kozben visszalapoztam,h biztosan a blogot olvasom-e?:)

venember83 2024.08.17. 18:47:11

@Juvino: sajnos(?) ritkán van ilyen tartalmas interjú, de abban egyetértek, hogy jobbak sokkal ezek a cikkek, mint a mercatós pletykák vagy a 12 egy tucat játékosnyilatkozatok.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1857) bajnokság (3435) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (51) edző (952) elemzés (40) előzetes (871) Európa Liga (171) felkészülés (137) hírek (1684) játékosokról (10118) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2481) meccsek (4208) mercato (4248) nyilatkozat (7549) Olasz Kupa (331) összefoglaló (421) pletyka (4267) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (178) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (296) video (211) Címkefelhő
süti beállítások módosítása