Rummenigge: „Sürgősen szigorítani kell az FFP-t”

rummenigge_karl-heinz_oltony_szemuveg_szakall.jpgKarl-Heinz Rummenigge a minap bővebb interjúval szolgált az Il Corriere dello Sport munkatársának, s a Bayern München egykori vezetője beszélt az európai futball válságos helyzetéről.

„Az angol klubok őrületes pénzeket költenek el irracionális módon, míg a többi európai klub botrányok és pénzügyi válságok közepette tevékenykedik, ennek ellenére képesek a bajnokságokban trófeákat nyerni.” - mondta a Bayern München egykori vezérigazgatója.

„Ez azt jelenti, hogy a Premier League klubjai hihetetlen hibákat vétenek, náluk a játékospiac mindenféle kontrollt nélkülöz. A Chelsea százmilliókat költött el úgy, hogy most a csapat tizedik a tabellán, abszurd az egész. A piac globalizációja hihetetlen egyenlőtlenséghez vezetett. Egykor volt egy belső piac, és a pénz a rendszeren belül keringett. A tőkét jobban kell elosztani.

Nem meglepő, hogy a Szuperliga ötletével azok a klubok álltak elő, melyek óriási likviditási problémával szembesültek. Most a Szuperliga projekt már 80 klubra terjed ki, és nem 20 klubra, de a futball nem engedheti meg magának az ennyire radikális változást. Amit gyorsan meg kell változtatni, az a pénzügyi fair play, szigorúbb előírásra van szükség. A klubok folyamatos nyomás alatt vannak a szurkolók és a média révén, akik elvárják a komoly beruházásokat, de a futball az egyetlen ipar, amelyik folyamatos veszteségeket okoz.

A Juventus bírósági ügyei? Hihetetlen volt számomra az, amit a Juventus tett, soha életemben nem hallottam ilyesmiről. A Juventus top klub Olaszországban és Európában, de hihetetlen öngólt rúgtak. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő időzítéssel képesek ismét újjáépíteni magukat.

A Barcelona kifizetései a játékvezetői testület alelnökének? Nevettem, amikor olvastam a híreket, de nem lepett meg. Amikor Spanyolországban játszottunk, mindig furcsa érzésem volt. Ezek elfogadhatatlan dolgok, amik nem csak a honi bajnokságra tartoznak, és a játékvezetői kérdéseket komolysággal és tisztelettel kell kezelni.

A Napoli csodálatos éve? Tetszik a Napoli, tetszik Victor Osimhen játéka és a mester munkája. Találkoztam a mesterrel a lányom esküvőjén Castello di Giffoniban, Luciano Spalletti a közelben él, és így találkoztunk informális keretek között. Ittunk egy kávét, és beszélgettünk a futballról. Látszik a munkája a Napoli csapatán. Nincsenek híres játékosai, és így még értékesebb a munkája.

Változás a Serie A-ban? Amíg a városok tulajdonában vannak a stadionok, addig lehetetlen bármilyen változás. Mi is ugyanezzel a problémával szembesültünk Németországban, de a 2006-os világbajnokság segített a probléma megoldásában. Csodálatos stadionokat sikerült építenünk a családoknak. A 2032-es EB hasonlóképpen segíthet Olaszországnak, követhetik a példánkat, és remélem, hogy Olaszországban játsszák majd a tornát.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr8018056234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spider81 2023.02.23. 06:05:17

Igazan peldaerteku ahogy a Bayern "uzemel", valahol valaha mi is hasonlo stukturaval mukodtunk, de sajnos ez mar a multe

Zamboni nem egy tészta 2023.02.23. 06:06:20

Hát igen.... Nem tudott erről senki. Ismeretlen innovatív megoldás a plus valenza. Köszi haver.

JuveMI 2023.02.23. 07:34:46

Érdekes rébuszok ezek egy olyan ember szájából, aki egy olyan Bayern vezetője volt, amely 50 éve tart kutyaláncon egy egész ligát... szövetségi segítséggel! Kíváncsi lennék, hogy nekünk mennyibe került volna pl. egy akciós Lewandowski, vagy egy diszkont Upamecano... Most megint túl erős a Lipcse... itt az ideje elrabolnotok a 100 milliós Gvardiolt 35-ért... "Hihetetlen volt számomra az, amit a Juventus tett, soha életemben nem hallottam ilyesmiről." ... legalább ne nézd hülyének a szurkolókat!

venember83 2023.02.23. 07:56:36

@JuveMI: megvan benne az adottság a politikai pályához. A múltja sportvezetőként hitelességet kölcsönöz a szavainak, s így rezzenéstelen arccal jelenthet ki szinte bármit.

rabsic02 2023.02.23. 10:03:54

Egy német azt gondolja, hogy csak is egy út létezik, a német. Így volt ez 200 , 100 éve és most is. A nationalelf pedig szép lassan középszintűre süllyedt.

spaolo1981 2023.02.23. 10:22:09

És el kellene törölni a lejárt szerződésű focisták ingyen igazolhatóságát, csökkenteni kellene az ügynöki jutalékokat, be kéne vezetni a fizetési plafont, stb, stb...Az is igaz viszont, hogy ha City, PSG vagy Bayern szurkoló lennék, pont leszarnám a szabályokat, amíg megy a csapatnak. Ugyanígy voltam a Juvéval is, a kilenc bajnoki cím+két BL döntő évei alatt nem érdekelt semmi pénzügyi stikli, csak aztán ugyebár kiborult a bili.

Wizzurah 2023.02.23. 10:33:01

Pontosan, kicsit úgy érzem én is, hogy magas lóról beszél, közben a német foci olyan mélységekbe süllyedt, hogy hihetetlen.
Valamint ettől a fazontól és máshol is úgy olvasom, hogy már el van könyvelve a Juventus vétsége és a jogos büntetése, holott az még mindig lefutott kör és bár én nem tagadom a vétségét, viszont hogy senki mást nem büntetnek meg, miközben mindenki, minden bajnokságban ezt csinálta-csinálja, hihetetlen és szintúgy óriási egyenlőtlenség. Szóval azért ne kezeljük már ennyire kész tényként, hogy a Juventus mekkorát csalt megint... Jobb lett volna kiemelni a figc és uefa korrupt, bosszúálló mivoltát, a var meccs elcsalásait, stb. Szóval okoskodni próbált, de megint nem az igazi problémáról beszélt. Ezért is kell az újítás, a szuperliga.

Wizzurah 2023.02.23. 10:37:39

@spaolo1981: Milyen érdekes, hogy az összes ilyen focista "ügynöke" családtag. Ez az új divat, extra pénzlehúzás, pénzéhes zsoldos szarok. Az egész ügynöki rendszert megszüntetném, ill. nagyon de nagyon be kéne szabályozni, mert sírnak itt az emelkedő árak miatt, de másik oldalról adják alá a lovat. Hogy hu de olcsó volt Halaand pl. 60 millió font volt kb. aha.... csak az ügynök apucinak is le kellett perkálni 50 milliót, stb. Nevetséges. Amit a nyomorék Rabiot nyomorék anyukája is le fog művelni még, az is lesz egy szép műsor és még meddig lehetne sorolni ezeket a példákat ugye wanda nara, stb. Plusszba a hülye nép meg ezekből még 15 perces celebet is csinál.... Én remélem hogy romba dől ez az egész rendszer, a velejéig romlott.

Attilio79 2023.02.23. 10:45:31

Hol vannak már Matthausok, Völlerek, Hoenessek, Breitnerek vagy Beckenbauerek?
Otthon (német) körül kellene néznie, hogy hova "fejlődtek".
Abban viszont igaza van, hogy az angol klubok költései és bevételei nincsenek szinkronban a többi eu-i bajnokságéval.
Az sincsen rendben, hogy a covid megtizedelte é-olasz régiók semmilyen segítséget nem kaptak az uefától.
Az uefa egy részrehajló "érdekképviselet".

Leram7 2023.02.23. 12:42:14

A német foci is hasonló problémával néz szembe, mint az olasz. A probléma pedig a premier league, ahol szépek a stadionok jobbak a meccsek, nem mindig a bayern nyer és a világ legjobbjai is odamennek.

Az sokat elmond, hogy egy milan nem tud megvenni egy Zaniolot áron alul, a PL kieső pedig 35-ért azonnal vitte volna.

A dortmund pedig elkezdett tudatosan angol tehetségeket halászni, Bynoe-Gittens, Sancho, Bellingham. Gyakorlatilag a németek sorsa is az, hogy Bayern vagy PL.

venember83 2023.02.23. 12:49:29

@Leram7: igen, ezért Rummenigge tárt karokkal várná a többségi klubtulajdonra vágyó befektetőket, s az 50+1-es német "focitörvény" ellen kampányol. Azért megnézném a szurkolói reakciókat, ha pár nagyobb, de a Bayernnél és a Dortmundnál kisebb, hagyományos német klubot felvásárolnának az arabok vagy amerikaiak.

Leram7 2023.02.23. 15:43:58

@venember83: Hát igen, ha viszont megnézünk egy Bochum vagy Schalke keretértéket, erősen rájuk férne az erősítés. Nem látni jelét annak, hogy a PL-t 10 éven belül egy bajnokság is meg tudná közelíteni.

Andras74 2023.02.23. 18:21:36

Szerintem az FFP-ről szót ejteni sem érdemes.
Csak azokra vonatkozik, akiket távol akarnak tartani a húsos fazéktól, és csak azért tartják őket, hogy legyen kit legyőzni.
Ez már a "nagyok" játszótere.

2023.02.23. 20:01:31

@spaolo1981: Nem az ügynöki jutalékokat kellene csökkenteni, hanem az egész ügynöki rendszert megszüntetni! A játékos a klub tulajdona. Nem kell ahhoz ügynök, hogy két csapat eladjon egymás közt játékost. Ez az egész ügynökösdi csak arra volt jó, hogy jól felverték a játékosok árát. Régen is jól megvolt a foci ügynökök nélkül.

Juvino 2023.02.23. 23:45:14

@MGB75: illetve legyen ugynoke, de a jatekos fizeti

babo0410 2023.02.24. 00:56:18

@MGB75: Szerintem ügynök az kell. Minden nagyobb névnek, legyen az színész, zenész, sportoló, van egy ügynöke, aki jobban tudja védeni az érdekeit, mint azt ő tudná. Ha nem lennének ügynökök, rengeteg játékost úgy vernének át a klubok, hogy azt el se hiszed. De szabályozni kellene a tevékenységüket. Kissé elszálltak, és ma már egy-egy ügynök többet kaszál egy játékoson, mint amennyit a játékos megkeres. És igen, lehetne a játékosok fizetését is limitálni, mert az nagyon nem megy, hogy pl. Mbappé lehet egy jó játékos, de 100 milliót keressen, hát az már mindennek a teteje. És csak azért, mert az a katari f. kalap a tulaj, akinek a pénz nem számít, pláne, ha a saját egoját kell fényezni.

FeriGjuve 2023.02.24. 07:17:29

@JuveMI: Csak annyira korrupt,mint az egész európai politika. :)

FAF 2023.02.24. 10:22:24

@Juvino: Erre gondoltam én is az ügynök a játékos szolgálatában áll, fizessék maguknak az ügynököt ha kell nekik.

venember83 2023.02.24. 10:36:42

Ha már az ügynökök, akkor szerintem inkább az átigazolási összegeket kellene eltörölni, sokkal tisztább és egyszerűbb lenne a helyzet. Mint a kézilabdában. A klubok a játékosokkal egyezkednek az ügynökök révén, az utóbbiakat a játékosok fizetik, rövidebb idejűek a szerződések, s a klubok számára is sokkal kisebb a pénzügyi kockázat, főleg manapság, amikor nagyon komoly tízmilliók röpködnek a játékosok átigazolási díjaként.

Juvino 2023.02.25. 03:48:40

@DelPiero2: Azert ezek nem gyenge penzek. A Seria A boven le van maradva

venember83 2023.02.25. 08:49:09

@DelPiero2: a német bajnokság viszont sokkal fenntarthatóbb modellel rendelkezik, mint az olasz, a kluboknak saját stadionjuk van, szinte folyamatos a teltház stb. Ehhez képest (is) a Serie A egy vicc. A Juventuson kívül egyik élklubnak sincs saját stadionja, a Milan, az Inter, a Roma még mindig csak tervez s vakarózik. Évek óta egy qrva kapavágás nélkül. Szánalmas az egész, a városi és országos politikai elit is bőven szégyellhetné magát a nulla segítség és folyamatos hátráltatás miatt.

alexGicamo 2023.02.25. 09:18:02

@venember83: Úgy van !
Ez a fazon meg csak arcoskodni tud meg osztani az észt !

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4137) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása