Allegri: „Olyan játékost akarok, aki gondolkodik és megoldást talál”

allegri_massimiliano_asztalnal_pohar_borral.JPGMassimiliano Allegri a válogatott szünetet kihasználva a GQ magazinnak adott hosszabb interjút, amelyben beszélt a kétéves szabadságáról, a Real Madriddal aláírt szerződésről, illetve természetesen egy kis rálátást adott futballfilozófiájára is.

Mielőtt visszatértél volna a padra júliusban, két évig nem dolgoztál sehol. Ez nagyon sok idő egy olyan szinten lévő szakembernek, amilyen te vagy. Hogy telt ez az időszak?

„Nagyszerűen éreztem magam, kivéve a második évben, amikor a koronavírus-járvány elkezdődött, de ez mindenki számára szörnyű volt, úgy gondolom.

2020 februárjában, amikor az egész elkezdődött, a hegyekben voltunk a fiammal, március 8-án, a kijárási tilalom idején tértünk vissza, ekkor a livornói otthonomba vonultam vissza. Végül is szükségem volt erre a két évre, mivel játékosként tizennyolc évet dolgoztam, illetve edzőként tizenhatot, mindenféle szünet nélkül.”

Semmilyen pihenővel a két karrier között?

Pontosan, közvetlenül, meg nem állva, egymás után harmincnégy év. Ez a két év csodálatos volt, a szüneteket meg lehet tölteni pozitív eseményekkel, mindig azon múlik, hogyan tekintünk a helyzetre. Munka közben olyan helyzeteket él meg az ember, amikor lényegében már nem is él, mivel nagyon magas szinten egy centrifugába kerül az ember, és amikor benne van, akkor észre sem veszi. Aztán amikor kikerül belőle, azon gondolkodik, hogy miről is maradt le, és rájön, hogy az élet többről szól, például barátokról. Nagyon kötődök a városomhoz, Livornóhoz, és végre tudtam némi időt tölteni Livornóban. Voltak természetesen nehéz időszakok is, hiszen bezárva éltünk, de ugyanakkor jól éltem át ezeket. Hiányzott a futball, főleg a második évben, de soha nem rögeszmeként jelent meg ez a hiány. Nagyon hiszek a sorsszerűségben, és el kell engednünk bizonyos dolgokat, nincs értelme erőlködni.”

De képes vagy egyszerű szurkolóként követni a futballt, vagy ez elképzelhetetlen?

„Leginkább egyes meccsek érdekelnek. Márciusban például megnéztem a Real Madrid és Paris Saint-Germain csatáját, és fantasztikus meccset láttam; nagyon izgalmas volt a meccs, mert abszolút értéket képviselő játékosok mutattak nagyszerű technikai megoldásokat, és a meccs bizonyította, hogy a bajnokok jellemből, büszkeségből képesek különbséget jelenteni adott meccsen, lásd Luka Modrićot és Karim Benzemát. Csodálatos volt a meccs. Amikor nem utaztam, ellátogattam barátok edzésére, akik amatőr szinten futballoznak, ilyesmivel szórakoztattam magam. Meg persze olykor megnéztem meccseket, de nem rögeszmésen követtem őket. Szakítottam időt teniszre, olvastam, saját tevékenységeimmel foglalkoztam, nem sokat lehetett tenni, de a két év jól telt el, és lényegében az újrakezdést követően beletelt egy kis időbe, hogy visszarázódjak a megfelelő ritmusba.”

Egy ilyen szünet megváltoztatja az embert, akár a munkát illető szemléletet is?

„Igen, megváltoztatja az embert, a munkát illető megközelítés változik, vezetői jellemzők változnak, nem egyszerű visszatérni azonnal az adott ritmushoz. Számomra a munka szenvedély és szórakozás, ellenkező esetben képtelen lennék így élni, azt gondolom. Mindig ezt mondogatom: majd amikor fáradt leszek, vagy nem érzem úgy, hogy jól érzem magam adott tevékenység közben, akkor leállok. S ha nem leszek olyan helyzetben, hogy ezt észrevegyem, remélem, hogy az egyik barátom szól majd, hogy hagyjam abba, mert nevetséges helyzetbe kerültem.”

A Juventustól függetlenül, ennek a szünetnek idén mindenképpen vége szakadt volna? Bizonyosan visszatértél volna az edzői pályára?

„Igen, eljött a megfelelő idő hozzá. Sokáig nem dolgoztam, mindenképpen visszatértem volna az edzésekhez. Nyílt volna rá mód hamarabb, de aztán a személyes és családi ügyek elsőbbséget élveztek. 2018-ban elhunyt az édesanyám, ezért 2019-ben nem akartam túl távol maradni, és kihasználtam a lehetőséget, hogy közel legyek Giorgióhoz, a fiatalabb fiamhoz, az idősebb most már Milánóban él, és független. Édesapám Livornóban él, és nagyon megszenvedte édesanyám hiányát. A Juventushoz való visszatérést illető döntés kötődik a tulajdonoshoz és a klubhoz, valamint tényező volt az is, hogy a fiam közelében vagyok, mivel ő Torinóban él az édesanyjával. Szeretek közel lenni mindazokhoz, akikhez érzések fűznek.”

allegri_massimiliano_fajdalmas_arcot_vag_chelsea_ellen.JPGMindazonáltal a sajtóban sokszor felmerül, hogy Massimiliano Allegri soha nem próbálta ki magát külföldön európai élkluboknál.

„Elmondtam már, s most megismétlem: idén már aláírt szerződésem volt a Real Madriddal. Aztán reggel felhívtam az elnök urat, s elmondtam, hogy mégse vállalom, inkább a Juventust választom. Ő megköszönte a nyíltságom.”

Voltak esetleg kételyeid?

„Nem, mióta májusban a Juventus hívott, semmilyen kételyem nem volt.”

De mégis a Real Madridot edzeni…

„Professzionális szinten a karrierem csúcspontja lehetett volna, persze: Milan, Juve, Real. De az életben nem valósulhat meg minden, Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy a Milan edzője lehettem négy évig, most pedig hatodik éve a Juventusnál dolgozhatok. A Realnak kétszer mondtam nemet. Az első alkalommal a Juventusszal való hosszabbítás miatt. Megmondtam Florentino Péreznek, hogy már szavamat adtam Andrea Agnellinek.”

Más Juventust találtál itt, mint első alkalommal? Mintha az első kinevezéskor teljesen más lett volna a helyzet…

„Igen. S szép, érdekes kihívás ez, ráadásul szerencsémre változatlan tulajdonosi háttér mellett tudok szembenézni ezzel a kihívással, a tulajdonos pedig hozzám hasonlóan nyerni szeretne. Amikor 2014-ben a Juventushoz érkeztem, minden más volt: Antonio Conte kiváló munkát végzett a klubnál, három bajnoki címet nyert, és nagyon erős csapatot alakított ki, amely csak finomításra szorult. Az idei csapat nagyon más, mivel sok a fiatal játékos, akik bár erős játékosok, kevesebb tapasztalattal rendelkeznek. Azonban egyértelmű alapokról indulunk, amit a Juventus génállománya testesít meg, amely értelmében vissza akarunk térni a győztes útra, és tudunk szenvedni, valamint mindig készek vagyunk a harcra.

Visszatérésemkor olyan keretet találtam, amelyben a srácok nagyon nyitottak voltak, és technikailag is jó szintet képviseltek. Azonnal teljesítették a kéréseimet, nagy vággyal kezdtek munkához, ez a klub ezt a munkamorált követeli meg. Úgy vélem, hogy a Juventus ismét felfedezi az összetartozás érzését, ami nagyon fontos úgy a felnőtteknél, mint az utánpótlásnevelésben.”

Mivel felmerült a szenvedés, volt pár nagyon nehéz időszak idén, s mindig azt mondtad, hogy a csapat erősebb annál, mint amit mutat. Soha nem beszélünk az egyéniségekről, de voltak játékosok ennél a Juventusnál, akik pozitív meglepetéssel szolgáltak?

„Az egyik csodálatos meglepetés Danilo volt. Ő bajnokok közé tartozik, nagyon intelligens, felelősségteljes srác, aki mindig azt teszi, ami a csapat érdeke megkíván. Ismertük már Bonuccit és Chiellinit, de Danilo valóban új felfedezés volt számomra.”

Álvaro Moratát végül hogyan lehetett meggyőzni a maradásról?

„Dušan Vlahović leigazolásának éjszakáján felhívtam Álvarót, s elmondtam neki, hogy nem mehet sehová, mivel most az új csatár mellett sokkal fontosabb játékos lesz, s így is történt. Egyszerűen abszurd Álvaro Morata technikai képességeit megkérdőjelezni, s természetes, ha olyasmit kér az ember tőle, amire nem képes, akkor talán nem fog a legjobban teljesíteni, de ne feledjük, hogy a csapat rendelkezésére állt, és hónapokig olyan poszton játszott, ami igazából nem az övé.”

S Dušan Vlahović?

„Ő fiatal srác kevés nemzetközi rutinnal, aki azonban minőséget képvisel, szeretne és képes fejlődni, és bőven megvan erre az ideje. Megvan benne az abszolút kíméletlenség a kapu előtt. A Juventus fontos igazolást hajtott végre, a világon ő, Mbappé és Haaland jelenti az adott generáció legjobbját.”

allegri_massimiliano_keretnek_beszel_edzesen.jpgMilyen jelenleg az olasz futball technikai szintje?

„Túl pár dolgon, ami változott, és amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, ilyen a srácok fizikai felépítése és a futball globalizációja, s ez a két tényező komolyan befolyásolja a futballt, szerintem a legfőbb probléma az, hogy a játékosokat az edzők laboratóriumi állatokként kezelik, igaz ez úgy a felnőtteknél, mint az utánpótlásban. De a futball művészet, és az anyatermészet szava is dönt. Mindenki fejlődhet természetesen, ha valaki gyengébb, akkor ezt lehet mérsékelni, de jó soha nem lesz. A jó pedig jobbá válhat nyilvánvalóan.

Természetesen meg kell határozni egy szerkezetet, kell legyen egy elképzelés a meccset illetően, de a futball rendelkezik egy pszichológiai és emberi összetevővel, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: egyes játékosok egyik évben jól teljesítenek, a következőben pedig már rosszul, ez minek tudható be? Mivel emberek. Nem ugyanolyan az összes játékos, és nem gondolhatjuk, hogy ha valami egyik évben működik, az a következőkben is jó lesz. A gyerekeknek meg kell tanítani a futballt, mert ha valakinek van már egy tudásanyaga a futballról, akkor bárhol játszhat.

Példának mondanám Ronaldo ollózását Torinóban, illetve az akciót, ami ehhez vezetett. Mire emlékezünk, az ollózásra vagy az akcióra? A különbséget a bajnok jelenti, nyilván nem csak akkor, amikor gólt szerez, hanem általánosságban, amikor játszik, amikor védekezik, és amikor támad, ezen kívül természetesen a mesternek össze kell állítania a csapatot, illetve olykor ezt vagy azt meg kell mondani a játékosnak.

Az edző érzékenysége és látásmódja az aktuális meccset illetően kulcsfontosságú, de nem lehet mindent egy sablonra egyszerűsíteni. Úgy gondolom, hogy a mi feladatunk, hogy technikailag jó játékosok olyan állapotba kerüljenek, hogy a legjobban teljesítsenek egy csapat komplex rendszerében. Mostanában csak a csapatjátékról beszélünk, de a jó játékhoz mind a tíz játékosnak jól kell passzolnia, mert ha az első a másodiknak jól passzol, a második a harmadiknak jól passzol, azonban a harmadik hibázik, vége az akciónak.”

Mostanában a futball világa, úgy a szurkolók, mint a szakma, mintha két táborra oszlana: az úgymond szép futballt kedvelőkre, illetve a pragmatikus, eredményt hajszolókra. Nyilván ez túlságosan leegyszerűsített kijelentés, valahol középen lehet az igazság, de a múltban téged is belekevertek ebbe a párbeszédbe. Most az érdekelne, hogyan jutottunk ehhez a parttalan vitához?

„Most ez a divat, és ez a szórakozás! Nézzük Pep Guardiolát, aki rendkívüli edző, ő mit csinált? Mindenki úgy véli, hogy ő hátulról építkezik, ehhez képest vásárolt egy kapust, aki képes nyolcvan méterre előre dobni a labdát. Ezzel azt akarom mondani, hogy az emberek sokszor hagyják magukat megvezetni nem létező dolgok által: végső soron a cél az, hogy megnyerjünk egy meccset. S nincs két egyforma meccs, illetve persze vannak különböző meccsek is adott meccsen belül.

Például a szeptemberi meccsek mások, mint a márciusi meccsek, utóbbi időszakban nyugalomra van szükség, mivel a pszichológiai nyomások nagyobbak, a pontoknak súlyuk van, a labda pedig kisebb és nehezebb. Ezek azok az összetevők, amiket a szurkolók jogosan nem vesznek figyelembe kívülről. Kevesebb sablonra, és több rugalmasságra és pragmatizmusra van szükség.”

De vajon ezt megértik a gyerekek, a játékosok?

„A srácoknak hozzá kell szokniuk, hogy ezeket meg kell érteni, a játékosoknak pedig kötelező gondolkodniuk. Olyan játékosokat akarok, akik gondolkodnak és érvelnek, akik a labdával a birtokukban egy zárt ajtónál találnak egy másik megoldást. Ha nem szoknak hozzá a játékosok a gondolkodáshoz, minden mechanikussá válik, azonban a futballban nincs semmi mechanikus.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6017794615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alexGicamo 2022.04.01. 09:23:07

Érdekes és jó hosszú interjú ! Köszönjük !

Lanzafame 2022.04.01. 09:55:36

Köszönjük!
Bízzunk Allegriben.

venember83 2022.04.01. 11:22:12

@Lanzafame: szerintem Allegritől tudjuk, hogy mit várhatunk. Talán ezért érdemesebb az új vezetőségben bízni, hogy adjanak a mester alá megfelelő keretet, főleg most, hogy komoly változások lesznek pl. Dybala elengedésével.

Ui. Természetesen szívesen, örülünk, ha sokan elolvassák ezt a tartalmas cikket.

Lanzafame 2022.04.01. 11:27:31

@venember83: Ámen, de vonják be Allegrit az igazolásokba, ha már utána neki kell főzni belőlük.

alexGicamo 2022.04.01. 13:03:52

@Lanzafame: Elvileg arról lehetett hallani korábban , hogy az igazolásokba való nagyobb beleszólása is egyik feltétele volt a visszatérésének ...

spaolo1981 2022.04.01. 13:30:26

Sok újat nem mondott Maxi, ismerjük már, de köszönöm a hosszú cikket. Azért látszik, hogy ezek az emberek más világban élnek. A többség nem 34 évet dolgozik egyfolytában, hanem többet, 2 év pihenő (munkanélküliség) pedig egyenlő az utcára kerüléssel. Millió eurós végkielégítést sem kap akárki.

venember83 2022.04.01. 13:36:27

@spaolo1981: "Azért látszik, hogy ezek az emberek más világban élnek."

Miközben nekik ugyanúgy megvan a nyári szabadságuk, főleg ha nyáron épp vb-t vagy EB-t rendeznek, szóval elég erőltetettnek érzem ezt a 34 éves kijelentést (is) a mestertől, de mindegy, biztos csak a suttyó, irigy, önző, proli énem bukik ki ilyenkor belőlem.

Leram7 2022.04.01. 13:55:19

Én nagyon bízok Allegriben, de sajnos azt kell mondjam a szezonkezdetben vastagon benne van a kapusunkkal együtt. Az első 2-3 meccseken, ha megszerezzük a kötelező győzelmeket most 5 ponttal vezetnénk a bajnokságot, mert nagyon hátulról jöttünk fel.

Valamint a BL meccsen is hibázott a mester, persze rengeteg sérült volt, de akkor is benne van az eredményben, mert odavágó is volt. Túl lagymatag volt mind2 meccs.

Viszont a mostani bajnoki "menetelés" szép. Meg kell verni most az intert és bízni, hogy a konkurens csapatok sokat buknak még.

Ravanelli 2022.04.01. 13:56:25

Az istennek se tudnék rosszat mondani a mesterre. Mondanám, hogy nézzük meg, mit hozna ki egy jobb keretből, dehát már láttuk. Sorra nyerte a scudettókat! Ennek a csapatnak pedig tényleg nincs egy rendes középpályássora még akkor se, ha a relatíve legjobbakat tudja felküldeni, de rendszerint még ez sem tud megvalósulni a sok sérülés miatt. Ért a futballhoz, az az élete. Hogyne látná, hogy a játékosai minimum harmada nem éri el a kívánt szintet? Persze, hogy látja. Csak nem tud mást tenni, mint azzal főzni, amije van. Amiatt is bírálják, hogy nem nyúl a fiatalokhoz. Sajnos egy ilyen, állandó eredménykényszerben levő klubnál nem engedheti meg magának az efféle rizikót. Egy középcsapat trénere ilyen szempontból sokkal jobb helyzetben van. Nálunk viszont a BL hely létkérdés, különben még kevesebb jutna jó játékosra és végképp a középszerbe süllyedünk.

vágóistván 2022.04.01. 14:03:16

én nem igazán értem a guardiolas példát , és egyáltalán nem érzem releváns válasznak az adott kérdésre. egyszerűen nem vagyok képes értelmezni az általa felhozott példát a kérdés és guardiola tükrében. esküszöm mintha nem is a kérdésre válaszolna. sztem szarul és látványtalanul játszunk és sikertelül, ehhez képest guaridola nem ,tök mindegy milyen kapust vett és honnan építkezik. a futball a nézőnek elsősorban szórakoztatás a célja, és a legnagyobbak esetében ez sikerrel párosul. nálunk nem mindig, és az utóbbi 5 évben sajnos csak lefelé esik a szinvonal. nekem teljesen mindegy honnan építkezik valaki és milyen kapussal, el tudom dönteni hogy az látványos vagy nem és egyszerűen ehhez smmi köze ahhoz hogy meg vagyok e vezetve.

Ravanelli 2022.04.01. 14:25:00

@vágóistván: én meg az őszi vs.tavaszi labda sűlyát nem értem, csak nem mertem szólni :D

Ravanelli 2022.04.01. 14:32:22

@Ravanelli: biztos elázik, vagy valami ilyesmi. Bár meccs közben egy csomószor kicserélik újra...

venember83 2022.04.01. 14:46:23

@Ravanelli: ez pszichológiai okokhoz köthető, pl. tavaly a Napoli bénázásának köszönhetően jutott BL-be a Juve. Ha viszont ez a bénázás ősszel történik, az még bőven javítható, míg egy tavaszi elbaltázott meccs után javítani sokkal nehezebb. Nyilván nem a labda a nehezebb vagy kisebb, hanem a láb remeg meg.

@vágóistván: Pep a kombinatív, fix és begyakorolt sémákra, passzokra épülő (szép?) játék talán legelokvensebb alakja, ehhez képest anno vett olyan kapust, aki ki tudja bikázni a labdát előre, átugorva az építkezést hátul (miközben mindenki ezt várja a csapatától). Ezt mondta Maxi, hogy valótlan dolgokat látunk mi olykor szurkolókként, mert azt látjuk, amit látni szeretnénk, közben meg más a valóság. Remélem, sikerült kicsit segítenem.

Pavel1988 2022.04.01. 15:51:10

Nagyon köszi a cikket, példaértékű rendszerességgel fordítjátok az értelmes Juvés írásokat!

@venember83: @spaolo1981: Szerintem nem lehet összehasonlítani egy élsportban dolgozó embert egy polgári munkát végző emberrel.
Az élsport tönkre tesz fizikálisan, top edzőként meg tulajdonképpen heti 7 napot dolgozol(kivéve a nyár nagy része).
Emellett mindig topon kell lenned, különben azonnal lapátra kerülsz, a legtöbb polgári állásban ez azért nem így néz ki.
Erre jön még rá a fokozott figyelem a média részéről ami rengeteg plusz energiát igényelhet.

Aztán jönnek olyan tényezők emellé, hogy sokkal nagyobb hatalmat ad a felhalmozott pénz. Szerintem nagy kísértés és belső feszültség lehet a bankszámládon(vagy más befektetésekben) lapuló súlyos vagyon, avagy a választás szabadsága.

Ezzel távolról sem azt mondom, hogy "szegény" gazdag focisták, csupán arra a hatalmas különbségre szeretnék rámutatni, amit mi átlag emberek szerintem nem érthetünk.
Mindemellett 34 év munka mindenképp megterhelő, azért az átlagemberek is panaszkodnak ennyi ledolgozott év után:)

spaolo1981 2022.04.01. 17:27:14

@Pavel1988: Hector Cúper nyilatkozta, mikor inogott alatta a kispad az Internél, az őt ért állandó média és szurkolói negatív reakciókra: "ezeknek elviselése, hogy úgy mondjam benne van a fizetésemben". Ezzel mindent elmondott az öreg. Én nem irigylem Allegritől sem a milliókat, nagyobb a stressz rajtuk,mit az átlagemberen. Nekem csak ez a 34 év munka után megérdemlek két év pihit, kicsit fura megfogalmazás. Ő sem érti az átlagemberek problémáit, mi sem az övékét. Én azért egyszer szeretném kipróbálni a két év pihit, aztán visszamegyek a régi melóhelyemre :-)

Hudakdomi 2022.04.01. 23:48:05

Elfaradtam az olvasásba de jó volt olvasni én is ilyen játékost akarok aki gondolkodik és nem olyat aki idétlenkedni jár a pályára

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1850) bajnokság (3372) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9897) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4140) mercato (4134) nyilatkozat (7423) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása