Agnelli: „Alkalmazkodnunk kell a jövőhöz”

agnelli_andrea_felfele_nez_aggodva.jpgA Juventus elnöke, Andrea Agnelli a két érintett szezonra vetítve 8,5 milliárd eurós veszteséget jövendől a futballiparnak, és véleménye szerint kollektív megállapodások módosítására van szükség ahhoz, hogy krízishelyzetben is folytathassák a klubok a működést.

Az európai szinten is befolyásol klubelnök a News Tank Football rendezvényén beszélt a járványhelyzet által igencsak érintett futball szektorról.

„A pillanat, amelyet most megélünk, nem csak a futballiparról szól, nagy elismerést érdemel a társadalom azért, ahogyan viselkedik ebben a járványhelyzetben. Egy ilyen pillanatban szeretném a legőszintébb köszönetemet tolmácsolni az egészségügyi létesítmények felé.

Nem számítottunk ilyen forgatókönyvre, amellyel szembetaláltuk magunkat. Óriási logisztikai erőfeszítést tettünk, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat, és hogy kivitelezhető versenynaptárat határozzunk meg. Nyilvános köszönet illeti ugyanakkor az UEFA-t és az európai ligákat, a játékosokat és a klubokat azért, hogy be tudtuk fejezni a 2019-20-as bajnokságot a 2020-as EB elnapolásával.

Továbbra sem vagyunk abban a helyzetben, hogy egyértelműen felmérjük, mi történt az iparban, pár hónap múlva viszont valós képet kaphatunk arról, mit jelent ez a krízis a kluboknak.

Erre csak a szezon végén lesz lehetőségünk, ha sikerül megoldást találnunk arra, hogy teljes mértékben folytathassuk tevékenységünket.

Megnéztem az adatokat a top 20 klubról a Deloitte Money League beszámolóban, a 2019-2020-as szezonban 1,1 milliárd eurós veszteség keletkezett csak az adott 20 klubnál, 2 milliárd eurós mínusz a két évre. Szerintem azonban ennél rosszabb a helyzet.

Mivel az elmúlt szezonban a krízis csak négy hónapot érintett az üres stadionokkal, kereskedelmi és műsorszórási kedvezményekkel, én úgy vélem, hogy a '20-21-es szezont teljes mértékben érinti, hiszen nem lesznek szurkolók a stadionokban. A műsorszórási jogokról kell döntenünk, a németeknél a jogok értéke 10%-ot csökkent, nemzetközi médiacégek nem fizetik ki a meghatározott díjakat, szóval szerintem ez a szezon sokkal rosszabb lesz.

Amikor megnézem a jelenleg elérhető legjobb információforrást, akkor az egész iparágra 6,5 és 8,5 milliárd euró közötti veszteség mutatkozik összesítve a két évre, és várhatóan 360 klubnak lesz szüksége tőkeinjekcióra hitelhez folyamodás vagy értékpapírok kibocsátása révén, és a két évre ez 6 milliárd euróra rúg.

A krízis érezhető volt az átigazolási piacon is. Ha megnézzük az európai átigazolási piacot, ebben az évben 3,9 milliárd euróért cseréltek játékjogot egymás között a klubok, míg előző évben 6,5 milliárd euró volt ez az érték, 2,6 milliárd eurós csökkenés egyik évről a másikra, és ez nagyrészt közvetett szolidaritáshoz köthető, ami azt mutatja, hogy nagyon viharos vizeken evezünk.

Szükséges a futballpiac és a játékosokkal kötött kollektív szerződések áttekintése, hogy adottak legyenek az eszközök egy krízishelyzetben való működéshez. A teljes iparág nagyon bonyolult időszakot él meg, amely megfontolt gondolkodást igényel arra vonatkozóan, hogyan akarjuk az iparágunk jövőjét megközelíteni és formálni.

Meg kell osztanunk a következő 10-15-25 évet illető jövőképünket, és nem mindig nyilvánvaló, hogy létezik ilyen jövőkép. Nem tudom, hogy kinek vannak gyerekei, nekem van öt, 16 évestől 2 évesig, és próbálom figyelni a viselkedésüket. Van-e türelmük, hogy a televízió előtt üljenek, és végignézzenek egy meccset? Nyilván a 2 éves gyereknek nincs, de amikor az idősebbeket figyelem, nekik sincs türelmük már ehhez.

Alkalmazkodnunk és fejlődnünk kell a jövő szokásaihoz és viselkedésformáihoz. Észre kell vennünk a különböző típusú szurkolókat, hiszen vannak futballfanatikusok, vannak lojális szurkolók, illetve vannak sztárkövetők, illetve egyeseket csak a jelentős események érdekelnek. Sokkal szegmentáltabbá válik az iparág, és a jövőben még nagyobb kihívásokkal találjuk majd szembe magunkat a Z generációval szemben, és figyelnünk kell erre a generációra, mert 5 év múlva már nekik is lesz pénzük, 15 év múlva pedig ők fogják a legtöbb pénzt elkölteni. Úgy gondoljuk, hogy amit ma ajánlunk nekik, ők azt akarják? Vagy a múltban élünk?

Olyan mechanizmust kell kialakítanunk, amely magához vonzza a szurkolók érdeklődését, izgalmas válogatott és klubtornákat rendezve. Őszintén örülök a párbeszédnek, amely az UEFA és az ECA között fog zajlani. A jövő elemzéséhez tíz napja elkezdtünk szervezni egy találkozót, mindkét szövetség elnöke, Aleksander Čeferin és jómagam jelenlétével.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2016405694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matteo89 2021.01.28. 13:43:37

Valahogy nekem sem mindig van türelmem megnézni egy teljes meccset. :D Pedig nem éppen Z generációs vagyok. :)

venember83 2021.01.28. 14:18:52

@Matteo89: ugyan, csoda, hogy ilyen hosszú és "unalmas" posztokat elolvasol. :)

Matteo89 2021.01.28. 15:24:42

@venember83: Pedig érdekes cikk. Remélem sokan kattintottak rá. Agnellire egyébként én mindig oda szoktam figyelni, mivel nagy koponyának tartom.

babo0410 2021.01.28. 16:50:20

@Matteo89: Sajnos ez a mai generációra hatványozottabban igaz. Nem képesek hosszan koncentrálni semmire. Nem tudod lekötni a figyelmüket, mert mindenhonnan ezer impulzus éri őket. Sajnos a mai generációnak már az kell, hogy percenként érjék új impulzusok. Nekik már egy 80-as években készült film unalmas. Már egy macskafogót nem tudnak végigülni. Ugyanez van a focival is. Meg mindennel. Néz meg egy mai rajzfilmet. Az idősebb, olyan 25-30 éves kor felett leül valaki egy random rajzfilm csatorna elé, és meg akar nézni egy mesét, nem fogja bírni, mert teljes agymenésnek gondolja. Mintha semmi nem történne, csak random bohóckodás.
Sajnos a mobilok és pc-k fejlődésével nagyon felgyorsult minden.
Persze értem te mire gondolsz, hogy nem tudod nézni a meccseinket. Érdekes én Allegri alatt néztem, de sokszor nem tetszett, Sarro alatt néztem, szinte egyszer se tetszett, max momentumok, Pirlo alatt meg egyre jobban tetszik amit látok (az inter elleni meccset leszámítva).
Mostanában nagyon élvezem a meccseinket.

GodPiero 2021.01.29. 08:13:47

@Matteo89: Dettó....

Amúgy nagyon érdekes és tanulságos gondolatok...
Ki tudja miként változik - ez is - a következő pár évben.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9911) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4137) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása