Allegri: „Olaszországban vagy Angliában szeretnék dolgozni”

allegri_massimiliano_mosoly_2.jpgMassimiliano Allegri 2019 nyarán elhagyta a Juventust, azóta pedig számtalan neves klubbal hírbe hozták, úgy olasz, mint nemzetközi szinten, és úgy tűnik, két bajnokság jöhet tulajdonképpen szóba az ő vonatkozásában.

„Szeretném megtapasztalni a Premier League hangulatát.” - nyilatkozta a mostanra minden Juventus vonatkozású szerződéses kötelezettségtől mentesült mester a The Times munkatársának.

„Olaszországban négy évig dolgoztam a Milannál, öt évig a Juventusnál. Most szeretnék ismét dolgozni, de Olaszországban nem egyszerű, a másik opció pedig Anglia.

Számomra az angol futball fejlődő tendenciát mutat, mivel sok a külföldi edző. Sokat fejlődött az angol futball taktika tekintetében az elmúlt tíz évben. Az angol futball most kifinomultabb, ugyanakkor taktikusabb, miközben az angol hagyományokat sem hagyja figyelmen kívül.

Jó az egyensúly az angol futball hangulata, az új minőség és az új edzők taktikai megközelítése között.

Fontos, hogy mindegyik országban a futballnak van saját történelme. Anglia különbözik Olaszországtól, ami megint más, mint a spanyol vagy a német futball. Nehéz egy ország futballtörténelmi jellegzetességein változtatni.”

Massimiliano Allegri szerint a Liverpool és a Bayern München Európa két legjobb csapata, és nem titkolta a mester, hogy nagy rajongója Jürgen Klopp liverpooli munkásságának.

„Minden évben fejlesztik a csapatot. A Liverpoolnál olyan futballisták vannak, akik nagyon gyorsak, technikásak, de fizikailag is erősek, és van tartásuk. A trófeák elnyeréséhez kell a tartás, a technikai, a taktikai és a fizikai jellemző. Az összes Liverpool-játékos nagyon keményen dolgozik minden egyes meccsen. A Liverpool jó mentalitást mutat a pályán.

A Tottenhamnél José Mourinho kiegyensúlyozta a gyakorlatias hozzáállást a technikai jellemzőkkel. Ez azért volt lehetséges, mivel a Tottenham komoly csapat, komoly játékosokkal, José Mourinho pedig komoly stratéga. Az edzőnek tisztelnie kell a játékosok minőségét. José Mourinho megérti a játékosait, és kiváló munkát végez a Tottenhamnél.

A Manchester City nem rendelkezik a Manchester Unitedhez mérhető történelemmel, ezért Pep Guardiola »szűz« klubbal dolgozhat, és saját módszerei szerint végezheti a munkáját. 

A karrierem során számos erős futballistával dolgoztam, akik kiemelkedtek mentalitás tekintetében. Védőkkel, mint például Giorgio Chiellini és Alessandro Nesta, középpályásokkal, mint Gennaro Gattuso és Clarence Seedorf, illetve csatárokkal, mint Zlatan Ibrahimović és Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo top játékos a mentalitása miatt. Ő fejben eltérő futballista minden más játékoshoz képest. Öt Aranylabdát nyert, öt BL-t és egy EB-t Portugáliának, nagyon nehéz ezt az eredménysort megvalósítani, miközben mindig ő az, aki a pályán a különbséget jelenti. Minden egyes évnek új célkitűzéssel vág neki.

Egy edzőnek nem feladata feszültséget kelteni a játékosokban, sőt, ezt kerülnie kell. Ha csak a saját ötleteire alapoz, a saját hitvallására épít, és nem veszi kezdetektől figyelembe a rendelkezésére álló emberanyag erősségeit, az igencsak nagy hiba.

A meccseket a játékosok döntik el. Egyetértek a többi edzővel abban, hogy egy csapatnak adott szervezettséggel és taktikai felkészültséggel kell rendelkeznie, de az is fontos, hogy az egyén jól futballozzon.

Egy játékos futásáról már meg tudom mondani, hogyan érzi magát. A testbeszéd sokat elárul. Ugyanolyan ez, mint mikor egy lóverseny esetében a futam előtt megnézi az ember, hogyan viselkednek és mozognak a lovak. Ha az ember ismeri a lovak viselkedését, meg tudja mondani, melyik érzi magát a legjobban. Szerintem ebben a tekintetben hasonlítanak a lovak és az emberek.

A versenylovak is sportolók, de van egy hátrányuk, mivel nem tudnak beszélni az emberrel. Ezért olvasni kell a testbeszédüket.

Az edzőnek pszichológusnak kell lennie. A munka 80%-a pszichológia, 20%-a taktika. Bele kell néznünk a játékosok fejébe, mivel ők még fiatalok, sokszor gyerekek.

Naponta beszélni kell velünk, tudnunk kell róluk mindent, meg kell értenünk a problémáikat. Más gondok terhelnek egy 18 éves srácot, mint egy sokat megélt futballistát. Ha egy edző padra ültet egy játékost, akkor fontos, hogy az edző élvezze a játékos bizalmát. Egy edző legfontosabb jellemzője a pszichológia ismerete.”

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr6916319004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steven.h 2020.12.05. 10:01:18

Köszönjük a fordítást, jó hosszú interjút adott a Mister.

Gaben Smith 2020.12.05. 10:11:18

Minden mondatában benne van az a mérhetetlen tapasztalat és tiszta elképzelés mit is akar(na) megvalósítani!
“Nehez egy ország futballtörtenelmi jellegzetességein változtatni”
Mi ezzel szenvedünk két éve.
Jólenne ha visszajönne a miszter!

Attilio79 2020.12.05. 10:30:50

Le a kalappal előtte, a lényeget elmondta, osztom a nézeteit!
Jó cikk, köszönjük, hogy megosztottátok velünk!

Leram7 2020.12.05. 10:36:58

Elég régóta követem követem a csapatot, de nekem 2 edző van, aki nagyon mély benyomást tett rám. Lippi és Allegri. Kicsit még Conte első évében.

Tony. 2020.12.05. 10:40:39

Lehet, hogy megfáradt a kapcsolat közte és a csapat között, de elküldeni csakis akkor lett volna szabad, ha egy hasonló kaliberű edzőt tudunk a helyére hozni. Hát ez nem sikerült...

venember83 2020.12.05. 10:50:25

@Tony.: Pogba, Pirlo, Vidal. Egyiket sem pótolták egyenértékű játékossal, miért tették volna ezt meg az edző esetében? Csak következetesek. Kissé komolyabbra fordítva: reménykedtek, hogy bejön a Sarri kártya, s nem hozta 100%-ban, amit vártak tőle. Ez van, ilyen ez a biznisz. Vagy szerinted a Citynél Guardiola hozza azt, amit elvárnak tőle? Ennek ellenére hosszabbítottak vele, s próbálkoznak. Ennyit tehet a klubvezetés. Kevés a biztos opció úgy játékosok, mint edzők tekintetében.

Rocky80 2020.12.05. 11:50:16

@Leram7: +1

Hihetetlen hogy megszerettem ezt az Allegrit.

Érdekes, Pirlo eddig tök semleges, pedig játékosként nagyon szerettem.

m.martin91 2020.12.05. 12:36:20

Minél előbb vissza kell hozni, mielőtt az Inter ülteti le a padjára.

Tony. 2020.12.05. 13:47:58

@venember83: Sarri vállalhatatlan volt minden szempontból. Ennél jobban is megerőltethették volna magukat, hamár kivágnak egy bajnok edzőt.

Thuglife! 2020.12.05. 15:32:13

Nagy/új dolgokat nem tudott mondani.

GodPiero 2020.12.05. 15:46:31

Teljesen mindegy ki az edző....
Lényeg, hogy a történelmi 10. Scudetto meglegyen!!!!
Utána - felőlem - kezdődhet az újjáépítés.... az sem gáz ha évekig nem leszünk bajnokok....

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3371) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1646) játékosokról (9896) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2426) meccsek (4140) mercato (4134) nyilatkozat (7422) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása