Elemzés: a Genoa elleni meccs

a_genoa_elleni_gyozelem.jpgEgy nagyon tetszetős mérkőzést láthattunk csodaszép gólokkal, kapusbravúrokkal, nagyszerű passzkombinációkkal és végre úgy játszott a Juventus, ahogy azt az edző és a szurkolók is elvárják.

Az első játékrészben is már érezni lehetett, hogy ennek a meccsnek a végeredménye egyszerűen nem lehet 0-0.  A Genoa nem tudta kihozni a labdát, próbálták felrúgni a két centerre a játékszert, hogy majd ők egyből visszapasszolják a legközelebbi emberhez, és az majd valahogy kontrát indít, de Bonucci és de Ligt gondoskodtak arról, hogy Pinamontinak és Favillinek ne legyen olyan könnyű dolga, emellett a Juve védelme nagyszerűen használta a lesre állítást, így, ha még egy párszor sikerült is az ellenfélnek kihoznia a labdát, a támadásnak hamar vége is lett. A kiváló presszingnek köszönhetően sokszor el sem jutott a két ifjú olasz csatárhoz a játékszer, mert vagy a genovaiak hibáztak a labdakihozatalnál, vagy a Juve megszerezte a lasztit az ellenfél térfelén. A Grifoni a saját kapuja elé lett szegezve, a védekezést még jól megoldotta a Rossoblu gárda, de így is Perin bravúrjainak köszönhetik, hogy nem többgólos hátrányból kellett az öltözőbe vonulniuk a félidőben. A Bianconerinek nem volt célja kidolgozni a helyzeteket, hanem távoli lövésekkel próbáltak valahogy betalálni, ez a módszer pedig sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint körbepasszolni a védelmet, és várni az ellenfél hibáira. Nem csak a távoli próbálkozások számítottak új fegyvernek, hanem végre volt tempója a labdajáratásnak, csak úgy cikázott a labda a pályán, és nagyon hibákat sem láttunk. Ebben nagy részt vállalt a csapat registája, Miralem Pjanić, aki nem kapott őrzőt a nyakára, sokszor szinte csak 25 méterre volt a kaputól, így érdemben tudta irányítani a csapatot.

kepernyofelvetel_249.pngA második játékrész elején Sarri nem változtatott a taktikán, Davide Nicola viszont behozta Lukas Lerager mellett Antonio Sanabriát is, aki már el tudta végezni azt a feladatot, amire Andrea Favilli képtelen volt. A hazaiak elkezdtek éledezni, kimozdulhattak a saját kapujuk elől, de egy védelmi hiba elég volt ahhoz, hogy Dybala betaláljon. A Rossoblu együttes kénytelen volt támadni, a Juventus pedig továbbra is tudta hozni azt a jó játékot, amit az első félidőben, hiába figyeltek már jobban Miralemre, a támadójáték ugyanolyan gördülékenyen ment. Ronaldo és Costa bombáját már Perin sem tudta védeni, az Öreg Hölgy pedig a jól megérdemelt vezetés tudatában kissé visszaállt, és több Juve-játékos kisebb-nagyobb hibájából fakadóan már a második kaput eltaláló lövésből gól született, nem is kicsi. 

Az első vétkes Danilo, aki Biraschi beadásánál lehúzta a fejét, majd jön Bonucci, aki hasonlóan tesz, mint brazil társa, annyi különbséggel, hogy az olasznak kötelező lett volna tisztáznia, elvégre teljesen üresen volt, a labdát simán elfejelhette volna, ehelyett lehajol, de könnyen megeshet, hogy csak simán megcsúszott. Ezt követően Rabiot lába között megy át a játékszer, természetesen a francia tehetetlen volt, nem sok ember rendelkezik olyan kiváló reflexekkel, hogy olyan gyorsan össze tudja zárni a lábát. A labda Pinamontinál kötött ki, aki nagyon ügyesen átverte Cuadradót, majd hatalmas gólt lő a röviden álló Szczęsny-nek, akinek pont a válla fölé lőtte a játékszert a tehetséges olasz csatár, így a lengyel portás nem tudott hárítani.

Ez már Sarriball lett volna? Még nem teljesen, ahhoz, hogy ténylegesen erről a játékstílusról beszéljünk, szükség van tökéletesen kidolgozott helyzetekre, de nagyon jó úton halad a csapat, és a koronavírus okozta kényszerszünet óta ilyen jól nem futballoztak még a Juve játékosai.

kepernyofelvetel_250.png

 Egyéni teljesítmények:

  • Szczęsny: A gólért nem igazán hibáztathatjuk, de nem is lett volna lehetetlen feladat kivédeni azt a lövést, legalábbis a mondás úgy tartja, hogy a kapus a rövidre nem kaphat gólt. Egyszer hárított, mindössze egyetlen passza volt pontatlan, az is egy hosszú indítás volt.
  • Cuadrado: Jó szokásához híven remekül teljesített, de a képet azért árnyalja, hogy a kapott gól előtt csúnyán átverte ellenfele. Kiosztott egy gólpasszt, háromszor közbeavatkozott, ötször szerelt, megnyert 18 párharcot, kiosztott három fontos passzt, volt három pontos beadása és szintén három hosszú indítása is, megcsinált négy cselt és 96% pontossággal passzolt.
  • de Ligt: Az ő teljesítményére nem panaszkodhatunk, kétszer tisztázott, egyszer blokkolt, megnyert hat párharcot, volt két hosszú indítása és 94% pontossággal továbbította a játékszert.
  • Bonucci: Az utóbbi időben azért ettől jobb teljesítményt szokhattunk meg tőle, holland társa ezen a meccsen egyértelműen túlszárnyalta. Feljegyezhet két tisztázást, négy megnyert párharcot, hét hosszú indítást, egy cselt és ezek mellett 83% pontossággal passzolt.
  • Danilo: Nem játszott olyan igazán jól, de nem is lógott ki lefelé. Mondhatjuk, hogy ahhoz képest, hogy kényszer miatt játszott a bal oldalon, feladatát többé-kevésbé megoldotta, legalábbis a védekezést. Volt egy közbeavatkozása, egy szerelése, két megnyert párharca, négy hosszú indítása és 91% pontossággal passzolt.
  • Bentancur: Az eddigiekhez képes jobban szerepelt, de ettől is lényegesen többet tud. Végre voltak komoly megmozdulásai (kötények és ehhez hasonlók), és emlékeim szerint erre még nem volt eset, hogy egy meccsen százszor érjen labdába. Kiosztott két kulcspasszt, volt két hosszú indítása, megcsinált három cselt, megnyert kilenc párharcot, kétszer szerelt, azonban háromszor kicselezték és csupán 83% pontossággal passzolt.
  • Pjanić: Rá szintén igaz az, ami uruguayi társára, a visszatérés óta ilyen jól még nem játszott, de azelőtt is csak ősszel volt képes ehhez hasonló produkcióra, mondhatni nem igazán lehetett látni rajta azt, hogy már a Barcelona futballistája. Kiosztott egy gólpasszt és három fontos passzt is, volt három hosszú indítása, két beadása, három megnyert párharca, egy blokkolása, két szerelése és ezek mellett 93% pontossággal továbbította a labdát.
  • Rabiot: Még ő sem az igazi, de nagyon jó úton halad, ezen az összecsapáson sokkal jobb volt, mint például a Lecce ellen. Kicsit mintha úgy tűnt volna, hogy fizikálisan nincs még teljesen jó formában, de erre a teljesítményre már lehet építeni. Nevéhez fűződik egy hosszú átadás, egy csel, kilenc megnyert párharc, két szerelés és 87 százalékos passzpontosság.
  • Bernardeschi: Jobb volt, mint a Lecce ellen, ahol a lesre állítással komoly gondjai akadtak, de nem remekelt annyira, mint Bolognában. Igazából hasonló megmozdulásokkal próbálkozott, mint a bolognaiak ellen, de ezúttal nem jöttek be ezek az extra elgondolások. Négyszer próbálkozott lövéssel, egyszer cselezett sikeresen, megnyert négy párharcot, egyszer közbeavatkozott, egyszer szerelt és 84% pontossággal passzolt.
  • Dybala: Meglehet, hogy ez a szerepkör nem neki való, de valami elképesztő,ahogy futballozik hétről-hétre. A dél-olaszok ellen mezőnyben nem tudott olyan sokat hozzátenni, mint ezen a mérkőzésen, de a gólok folyamatosan jönnek tőle és nem is akármilyenek. A Genoa ellen lőtt egy gólt, kiosztott egy gólpasszt, négyszer próbálkozott lövéssel, megcsinált egy cselt, kiosztott négy fontos passzt, volt két hosszú passza, megnyert négy párharcot, egyszer szerelt és 94% pontossággal továbbította a játékszert.
  • Ronaldo: Végre jól szerepelt, nagyszerű  gólt lőtt akcióból és még a lecserélését is jól tűrte. Már az első félidőben látható volt, hogy változás történt nála, a próbálkozásai meglehetősen veszélyesek voltak, ami az előző mérkőzéseken nem igazán volt rá jellemző. Remélem, hogy ettől rosszabbul ebben a szezonban már nem szerepel, és a kis argentinnal való kapcsolata sem romlik le megint. Már a portugál klasszis is egyre bátrabban passzol Paulónak, és egy olyan érdekes statisztika látott napvilágot miszerint az eddigi 74 meccsből, amiken Dybala és Ronaldo is együtt játszott, az első 71 meccsen mindössze kétszer fordult az elő, hogy egy meccsen mindkét játékos bevette az ellenfél hálóját, azonban az utolsó három összecsapás mindegyikén gólt lőtt mind Dybala, mind Ronaldo. Cristiano statisztikái a Genoa ellen: egy gól, hat lövés, egy csel, két megnyert párharc és 89% passzpontosság.

 

  • Costa: A múltkori meccsen beadásból asszisztot jegyzett, ami az ő esetében nem mindennapos, a Grifoni ellen pedig egy bődületesen nagy találatot szerzett, ami még ennyire sem szokványos az ő esetében. Kiosztott egy fontos passzt, volt egy pontos beadása, volt egy sikeres csele és megnyert egy párharcot.
  • Ramsey: Láttunk már tőle pár rossz meccset, mikor csereként lépett pályára, de ennyire gyengén még nem futballozott ebben a mezben. Több lehetőséget is adott az ellenfélnek a gólszerzésre, de szerencsére nem éltek vele. 
  • Higuaín: Mikor pályára lépett, akkor már a Juve nem támadott, nem is igazán ért labdához, úgyhogy nem lehet értékelni.
  • Matuidi: Tőle sem emlékszem semmi komoly megmozdulásra.
  • Olivieri: Születésnapi ajándék gyanánt játéklehetőséget kapott Sarritól, de sajnos mindössze kétszer érhetett hozzá a játékszerhez.

 

kepernyofelvetel_248.png

 

Meccs embere: Paulo Dybala

 * a fentebb szereplő táblázatban a zölddel megjelölt oszlop a Genoa statisztikáit tartalmazza, míg a kékkel megjelölt a Juventusét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr115977126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedronegroo 2020.07.02. 09:31:02

Az elemzés szuper mint mindig! :) A kép is igazából jól összefoglalja a lényeget, CR-Dybala kezd összehaverkodni. :) Egyébkén CR volt a kulcs, így kell játszania és akkor nem bénítóan hat a csapatra, a kevesebb néha több ezt kell CR-nek megértenie hogy Ő már egymaga nem fog mindent megoldani meg a Juventusnál amúgy is a csapat az első. Kevesebb önzőzés, kevesebb "totyorgás", több passz, több elmozgás és több bombagól! :)

Dybali 2020.07.02. 10:24:35

Köszönjük! Nem láttam a meccset, így nem is választottam legjobb játékost. A legjobb, hogy az egész csapat jól játszott az értékelésed alapján. A gólok pedig, még közömbös nézőknek is tetszhettek.

rockitbaby 2020.07.02. 10:34:08

@pedronegroo: Igazából ezek a kvázi kötelező meccsek a kieső jelöltek ellen most kifejezetten jól jönnek. Hiába lehetne azt mondani, hogy hát persze, hogy taroltunk, hiszen ezek kiesés ellen menekülnek. De az igazság az, hogy ezek az edzőmeccs jellegű összecsapások kellenek ahhoz, hogy mindenki formába lendüljön. Mert ugye van, aki jól indult, mint pl de Ligt, de CR7 legendásan pocsék a szezon elején és kritikus, hogy minél hamarabb elkapja a fonalat.

Ha most összeáll a dolog, akkor ha ebbe az egyenletbe beillesztünk egy valódi csatárt, egy klasszikus kilencest és Arthurt, Kulusevksit, még akár működhet is.

Dybalanation 2020.07.02. 10:40:02

Köszönjük az elemzést!

Én Szczesny-hez még azt tenném hozzá, hogy volt egy óriási mentése a 16-os környékén egy eladott labda után. Azért kellett az a mentés, hogy ne 2-3 legyen esetleg..

The king of alibis 2020.07.02. 10:55:40

Mióta Dybala a hamis 9-es, s nem Ronaldonak kell középen vergődnie, mindkettőjüknek jobban megy a játék
De még mindig az lenne a legjobb, ha jönne egy gólvágó, s lehetne játszani a 4-2-3-1-et vagy a 4-3-1-2-t.

pedronegroo 2020.07.02. 12:30:21

@rockitbaby: Igazából valódi csatár nélkül is működik egyelőre a dolog. Sarri alatt kiderült hogy Dybala szélsőként és csatárként is tud működni, kár hogy nem kétlábas meg kicsit nem atletikusabb mert akkor klasszis lehetne így amolyan hamis klasszis :) mondjuk nekem így is a kedvencem a kis argentin!

rockitbaby 2020.07.02. 13:24:08

@pedronegroo: Hát, csatárt keresünk Higuain helyére, így kézenfekvő, olyan valakit akarnánk, aki CR7 alá tud dolgozni. Dybala-val most jól megértik egymást, végre, de most ezzel a júliusi újraindítással a 20/21-es szezon kezdetére gyakorlatilag két hónapja már focizni fognak a fiúk, ahogy Sarri mondta, számottevő rotálás nélkül.

Ezek a meccsek tökéletesek arra, hogy felhozzák a rosszabb formában lévőket, de olyan sűrű lesz a program és roppant kevés pihenés a következő szezon előtt, hogy egy sérülés mindig benne lesz a pakliban. És a csapat pl most sanszosan nem bírná el egyik kezdő játékosának kiesését sem.

Nagyon kell figyelni a srácokra, mert gyakorlatilag a hátralévő fordulók és a BL lesz a felkészülési időszak. Csiszolni is kell, fejleszteni is kell, de olyan sok hely botlásra nincs. Kicsit kellemetlen a helyzet, de ahogy elnézem a Lazio sem jött ki olyan jól ebből a leállásból. Hál'istennek.

JuventusFanatikus 2020.07.02. 13:34:33

@pedronegroo: @Dybalanation: Köszönöm!:)
@Dybali: Köszönöm!:) Lényegében a turisták miatt is készítettem el, hogy tudják, hogy pontosan mit is hagytak ki:)

Dybali 2020.07.02. 15:02:38

@JuventusFanatikus: Eltaláltad, "turista" vagyok Németországban. De költözés miatt nem tudtam nézni a meccset, mert ma kötötték be a netet. Most már van digi online hd. :)

Zombijuve 2020.07.02. 17:21:03

Ismét hibátlan elemzés!!!! Köszi!

del pipi 2020.07.03. 05:34:51

Gratula a csapatnak, amit az utolsó három meccsen fociztak az nagyon rendben van, így kell egy top csapatnak játszani. A Serie a-ban sosincs könnyű meccs, de mégis az első igazi felmérő jövő hét szombaton lesz. Jó elemzés, nagyon tetszett!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3374) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (857) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9898) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2427) meccsek (4142) mercato (4134) nyilatkozat (7424) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4164) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása