Emre Can, az Arany Tapír egyik fő esélyese

can_emre_dortmund.jpgA címben szereplő díjat Olaszországban szokták kiosztani olyan hírességeknek, akik a legnagyobb butaságokat követik el, vagy a teljesítményük csalódást keltő, esetleg valami hatalmas balhéba keveredtek, lényeg, hogy ez azon kevés díjak egyike, amelyet a sztárok nem szívesen vesznek át. Mondhatjuk, hogy akár Emre Can ki  is érdemelné ezt a címet, elvégre 2018-ban ingyen távozott attól a Liverpooltól, amely BL-döntőt játszott, majd rákövetkező évben meg is nyerte a Bajnokok Ligáját, és ez a rossz döntés, még csak a kezdet.

Nehezen indult az első szezonja Torinóban, Allegri mester nem kapkodott azzal, hogy beépítse, majd mikor már ideje lett volna annak, hogy többet játsszon, akkor sérülések és egy betegség is közbeszólt. Tavasszal vált ő hasznos tagjává a Juventusnak, nem is középpályásként, hanem védőként, mindannyian emlékezhetünk az Atlético Madrid elleni mérkőzésre, ahol klasszis teljesítményre volt képes. Összességében nem mondhatjuk azt, hogy túlságosan jól teljesített, mert egy-két mérkőzésen tudott csak igazán remek teljesítményt nyújtani. A tavalyi szezonjáról bővebben itt lehet olvasni.

A nyáron szinte minden szurkolót meglepett a hír, miszerint Emre kimarad a BL-keretből, és nem igazán tudta senki sem mire vélni, hogy ez hogyan is történhetett egyáltalán meg, mikor a felkészülések alatt rendre szerephez jutott, és nem is játszott rosszul. Ekkor még nem tanúsíthattunk olyan nagy szerepet annak, hogy a Napoli ellen elképesztően  rosszul szállt be a meccsbe, de az ezt követő hét mérkőzésen is meglátszott, hogy Sarri döntése teljes mértékben érthető volt. Konkrétan a leggyengébben teljesítő középpályás lett a Juventusban, aki nem a pályán mutatta meg harciasságát, hogy szeretné kiharcolni az edző bizalmát, sokkal inkább a sajtóban való panaszkodást választotta, ami nem nyerte el a szurkolók tetszését. Az idei teljesítményén nagyon meglátszódott, hogy nem sok keresnivalója van ilyen állapotban ebben a szisztémában, mert rendkívül fegyelmezetlenül futballozott. Folyamatosan a labdát kergette, fittyet hányva arra, hogy a középpályásoknak szigorúan egy sorban kell helyezkedniük. A zónavédekezés elsajátítása nehéz feladat, neki pedig nem sikerült, emellett szinte minden téren sokat romlott a teljesítménye, volt mikor a labdát nem tudta eltalálni, konkrétan nem volt hasznos a pályán.

A Juventus részéről ez a biznisz egy hatalmas bukta, mind sportszakmailag, mind pénzügyileg. Hiába volt szabadon leigazolható a német középpályás, 16 millió eurót kellett kicsengetni aláírási díjként, és erre jön még rá a fizetése, ami egy évre 9,26 millió euróban fájt a klubnak. Egy hónapban 771 ezer euróba került a Juventusnak Emre Can fizetése, és ha úgy számolunk, hogy másfél évet töltött Torinóban, és mellécsapjuk az aláírási összeget, akkor összesen 29,89 millió eurót költött a klub a játékosra, amit elvileg nem fedezne a Dortmund által kifizetésre kerülő 1 millió euró kölcsön, és a 25 millió eurós átigazolási díj. Persze, ha egyáltalán megvásárolná a BVB, mert az opció nem kötelező érvényű, hanem bizonyos teljesítmények szükségesek ehhez, lehet az pályára lépések száma, vagy a dortmundiak helyezése a bajnokságban, a lényeg, hogy nincs garancia arra, hogy marad Németországban. Az nem is igen lehet kérdéses, hogy ez nem egy igazán jó biznisz, mert ha így számoljuk, akkor veszteséges ez az üzlet (más kérdés, hogy Torinóban minden bizonnyal máshogy számolják ki az ehhez hasonló pénzügyi kérdéseket). A teljesítménye szintén nem indokolja, hogy jó igazolásként tartsuk számon, és már-már reális is lenne érte a 26 millió euró (a Transfermarkt szerint 30 milliót ér), de arra sincs garancia, hogy nem tér vissza Olaszországba, de abban biztosak lehetünk, hogy Juventus-mezben már nem igazán láthatjuk játszani. Ha jól teljesít a Borussiánál, és valami miatt nem veszik meg, akkor még jól is járhat a Juve, mert akkor aktiválódik az 50 millió eurós kivásárlási opció, és lehet magasabb összeget elkérni érte, de ha ott is leszerepel, esetleg súlyosan megsérül, akkor könnyen az Öreg Hölgy nyakán maradhat. Véleményem szerint a legjobb az lett volna, ha valahogy sikerült volna kicsikarni a németektől olyan 30 millió euró környéki összeget, és kötelező opciót.

Megvizsgálhatjuk ezt a döntést Emre szemszögéből, aki mondhatni jól választott, hogy a Ruhr-vidékre költözött, de ennek a Bayern München szurkolói kevésbé örülhetnek, ugyanis egy rivális együttest választott az egykoron Bayern-nevelésű játékos. Annyi biztos, hogy a vitrinje nem igazán fog bővülni trófeákkal, de újra felépítheti magát, felhívhatja Joachim Löw figyelmét, és ott lehet a nyáron megrendezésre kerülő EB-n, ráadásul még bízhat benne, hogy egy patinásabb klub is szemet vet majd rá, mert még mindig csak 26 éves. Vélhetőleg Dortmundban a védelemben jut majd szerephez, ugyanis Favre mester a 3-4-3-as felállást alkalmazza, a Juventusnál meg a háromvédős rendszerben bizonyított igazán, úgyhogy játéklehetőség is lesz majd számára.

Összességében sem a Juventus, sem pedig a török felmenőkkel rendelkező játékos nem járt jól azzal, hogy Olaszországban költözött, egy BL győztes együttest hagyott el, Torinóban sem eleget, sem pedig igazán jól nem játszott, közte és a klub között is voltak komoly nézeteltérések, ahogy Liverpoolban is, a szurkolók szemében is sokat esett a tekintélye. Ha esetleg serényebben dolgozott volna azon, hogy bizonyítson Sarrinál, akkor lehetett volna még maradása, kaphatott volna több lehetőséget, de más utat választott. Remélhetőleg felfelé fog ívelni a  karrierje. ok sikert, Emre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr915454776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuventusFanatikus 2020.02.04. 14:37:49

@Grinta: Mire is szeretnél pontosan utalni?

Knob 2020.02.04. 14:42:12

Tuti, hogy ezt a cikket egy vita indítónak szántad! :)

Bár nagyon pörögnek a gondolataim, de nem! Nem szabad leírnom a véleményem! :)

gomorra21 2020.02.04. 14:44:35

A szövegből kicsit máshogy értelmezem, de előbb volt a Napoli elleni önveszélyes beégése, és utána jött csak a keretszűkítés. Szóval annak a zseniális produkció is közrejátszhatott, hogy valaki más helyett (pl. Rugani) végül Emre maradt ki. Örülök, hogy túladtunk rajta, és nagyon el kellene felejtenünk ezt az ingyen igazolósdit.
Most, hogy Emrének találtunk új csapatot, kezdhetünk keresgélni Ramseynek.

JuventusFanatikus 2020.02.04. 14:47:42

@Knob: Nem mondanám, inkább csak összegeztem a Juventusos karrierjét, és főleg matekoztam, hogy megérte-e, vagy nem. Szerintem nem érte meg, de van akik másképp látják, írd le nyugodtan a véleményed, de csak kulturáltan, és persze, ha végén nem csak Matuidi lesz a téma:P:D

Grinta 2020.02.04. 14:49:05

@JuventusFanatikus: Ez a három balfék hamarabb megérdemli.

Knob 2020.02.04. 14:49:26

@JuventusFanatikus: Akkor inkább nem írom le, de köszönöm a lehetőséget. :)

Alex8610 2020.02.04. 14:50:33

Az biztos hogy volt par rossz dontese de pl ki latta volna elore hogy eligazol a Liverpoolbol aztan kov evben BLt nyernek? Amugy tobb helyen irtak de nekem egy Sarri nyikatkozatbol ugy remlik hogy a vezetoseg hivta fel az oreget, hogy kozolje Can-nal hogy kimarad a BL keretbol /mivel ugye Matuidi es Khedira is a nyakunkon maradt/ es kellemetlen volt Sarrinak kozolni a hirt mert ugye Can kapott egy igeretet ezert nem ment a PSGhez.Mindez ugye az atigazolasi szezon vegen.Ez azert ha az emberi oldalat nezzuk eleg nagy arcon csapas.Mondhatjuk hogy profi futballista es kapja ossze magat ezutan de a Juventus meg elvileg egy profi klub.Nem tudom mas hogy reagalt volna erre aztan meg rendszeresen kimaradt a kezdobol.Pedig ugye a felkeszuleseken jol jatszott.A klubot is hibasnak erzem mert megiscsak emberekrol beszelunk Can eseteben is.Nagyon nem elegans amit par jatekossal mar eljatszottak.

JuventusFanatikus 2020.02.04. 14:50:52

@gomorra21: Én is utánanéztem az írás közben, és a cikkben is úgy van leírva, hogy akkor már láthattuk a Napoli ellen, de még nem tanúsíthattunk nagy jelentőséget az akkori produkciójának. Kacifántosan, de így sikerült megfogalmazni:)

JuventusFanatikus 2020.02.04. 14:54:53

@Grinta: Lehetne úgy is nézni, de most erre futotta, jobb címet nem tudtam kitalálni:D Ha nagyon kötözködni szeretnék, akkor a fentebb említett játékosoknak is volt körülbelül annyi jó meccse azon a szinten, mint Cannak. Na, de most a lényeg Emre:)

Grinta 2020.02.04. 14:57:10

De konkrétan hamarabb megérdemelné Federico Bernardeschi is,aki 16 meccsen lépett pályára,és egy nyamvadt gólt,gólpasszt nem tudott produkálni.Az nagyobb flopp szerintem.Azt ide sem véve,hogy gyakorlatilag a szurkolók kifejtették nem tetszésüket,Fedével kapcsolatosan mérkőzésen.Fütty formájában.Nem is véletlenül bújtatják azóta is.

Grinta 2020.02.04. 15:00:48

@JuventusFanatikus: Lényeg valóban Emre,és nem,nem érdemli meg.Kapja más.

JuventusFanatikus 2020.02.04. 15:03:49

@Grinta: Csak most, csak neked, változtattam a címen:)

Marvin88 2020.02.04. 19:10:14

@JuventusFanatikus: Muntari gólja meg smafu, mi? Matuidi.

Grinta 2020.02.04. 20:32:00

@JuventusFanatikus: Ebből is látszik mekkora szélkakas vagy! ; )

MDaniel98 2020.02.05. 11:24:11

A fizetését szerintem ne számoljuk bele, az a kluboknál is különböző elszámolás alá esik az átigazolási díjához képest, hogyha a Dortmund véglegesíti, akkor -16M+26M=+10M, tehát összeségében nyerünk az üzleten

JuventusFanatikus 2020.02.05. 11:35:36

@MDaniel98: Tudom, ez a cikkben is említve van, de azért gondoltam beleszámolni, mert a teljesítménye nem volt a fizetésével arányos. Másfél év alatt egy fél szezont futballozott olyan rendesen, de csak pár meccsen mutatta meg, hogy neki öt millió eurós fizetés jár.

Knob 2020.02.05. 14:01:51

@JuventusFanatikus: Olyan érdekes ez, hogy kinek mi jár és milyen a megítélése. Can esetében többször olvastam itt a blogon emberektől, hogy nem profi a hozzáállása, mert bár kihagyták a BL keretből (állítólag az ígéret ellenére), de akkor is tessék keményen melózni és oda tenni magát, nem pedig megsértődni. Na ez így is van! Jogos! De kb. ugyanezektől az emberektől pedig azt is olvastam, hogy ide, nekünk Pogba kell. Na most olvastam nem rég, hogy nyílt titok, miszerint nem sérült, csak nincs kedve játszani, és el akar menni a nyáron, attól a klubtól, ami az otthona, és a családja, a saját bevallása szerint. Nem kis fizetést kap, nem kicsit nyalják a fenekét, de Ő még is úgy gondolta, hogy nincs kedve ott focizni, az élő szerződése ellenére sem.

Na most akkor kérdem én: kell egy ilyen ember ide? Egy önző, beképzelt messzemenően nem profi viselkedést tanúsító piperkőc? Remélem nem vetettem el a sulykot a jelzőkkel, igyekeztem a rá jellemző legszebb szavakat előkeresni a szókincsemből. :)

venember83 2020.02.05. 14:14:51

@Knob: Minót kifelejtetted az egyenletből. Ő sem a legkellemesebb üzleti partner, nem tudom, hogy érdemes-e vállalni ezt a komoly pénzügyi kockázatot.

JuventusFanatikus 2020.02.05. 14:22:44

@Knob: Én azon kevesek egyike vagyok, aki egyáltalán nem látná itt szívesen Pogbát:)

Knob 2020.02.05. 14:48:57

@JuventusFanatikus: Na ebben akkor teljesen egyet értünk! :)

Knob 2020.02.05. 14:52:29

@venember83: Teljese igaz. Viszont a pénzügyi kockázat mellé a sportszakmai rész is több, mint kérdéses. Arról nem is beszélve, hogy nem kicsit röhögtetnénk ki magunkat ha visszahoznánk. Ahogy elment, amilyen játékos...

del pipi 2020.02.05. 17:26:43

@JuventusFanatikus: @Knob: Érdekes mert ha azt nézzük hogy a jelenlegi KP- erősítés lenne, akkor kéne. Ha azt nézzük hogy mennyibe fáj plusz egyenlet plusz önző piperkőc, akkor én egy Kantének nagyon tudnék örülni.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása