Köszönünk mindent, Mario!

mandzukic_mario_zaszloval_a_nyakaba.jpgAmit sejteni lehetett, bekövetkezett. A horvát harcos, rengeteg szurkoló kedvence, a döntőspecialista, a levegő ura,  azaz Mr. No Good továbbáll, és Katarba folytatja pályafutását, Medhi Benatiával az oldalán, az Al-Duhail csapatánál. Mario már elbúcsúzott a szurkolóktól, úgyhogy itt az ideje, hogy mi is búcsút intsünk neki. 

2015 nyarán 20 millió euróért Torinóba érkezett az Atlético Madridtól, tarsolyában volt két német bajnoki cím, két német kupa, egy klubvilágbajnoki trófea, egy UEFA szuperkupa, egy német szuperkupa, három horvát bajnoki cím, két horvát kupa és egy olyan serleg, amiről a Juventus szurkolók már évtizedeken át álmodoznak, a Bajnokok Ligája trófea. A szurkolók számára nem számított sztárigazolásnak, de nagyjából mindenki elismerte a kvalitásait, és többnyire örültek az érkezésének, de ekkor tényleg senki nem gondolhatta, hogy Mario mit is visz véghez ebben a mezben. Az első nyilatkozatában már ecsetelte a Juventus iránti szeretetét, de még nem igazán tűntek őszinte szavaknak, márpedig ennyi év elteltével talán kijelenthetjük, Mandžukić tényleg többet érzett az Öreg Hölgy iránt, mint amire számíthattunk. 

Már első szezonjában remek teljesítményével segítette a Bianconerit, Fernando Llorentét volt hivatott helyettesíteni, és remekül sikerült is neki. Már az első tétmérkőzésén, a szuperkupa-döntőn is gólt szerzett, a bajnokságban pedig ebben a szezonban szerezte a legtöbb gólt, összesen tízet és négy gólpasszt is jegyzett. Nagy párost alkottak a szintén újonc Paulo Dybalával, nagyon érezték egymást a pályán. A csatár komoly nehézségekbe ütközött ebben az évadban, ugyanis hónapokig egy elfertőződött sebbel küzdött, és nyafogás helyett a lehetőségekhez mérten tette a dolgát. Szintén nagyon rosszul esett neki, hogy a sorsdöntő Bayern elleni visszavágón Allegri nem neki adott lehetőséget, hanem Moratának, és mikor a horvát becserélésre került, igazán megmutatkozott, hogy nem tetszett neki a Mister döntése. Ekkoriban a szurkolók még nem igazán beszéltek róla, mint a fáradhatatlan harcosról, sokkal inkább ez a viselkedés maradt meg az emlékezetekben.

A rákövetkező szezonban ismét megpróbáltatások elé helyezték a centert, nyakára hozták a liga sztárcsatárát, a fénykorát élő Gonzalo Higuaínt. Mario elgondolta, hogy szedi a sátorfáját, és továbbáll, ám Allegri sikeresen meggyőzte arról, hogy érdemes maradni. Mandžukić hallgatott a mesterre, és elhatározta, megküzd a helyéért. Elejében csak megosztották a játékperceket az argentinnal, majd a Lazio elleni mérkőzésen egy egészen elképesztő ötlet jutott a Mister eszébe, a csapat átváltott 4-2-3-1-re, és Mario Mandžukić bal szélsőként jutott szerephez. Ez az elképzelés több, mint zseniális volt, ugyanis a horvát ekkor nyerte el a szurkolók szívét, és olyan mezőnymunkát rakott le az asztalra, ami egyszerűen elképesztőnek tűnt. Az egyik pillanatban az ellenfél kapuja előtt ziccerbe került, a következő pillanatban pedig a saját térfelén tisztázott. A góltermése nem különösebben csappant meg, hét találatot és négy gólpasszt jegyezhetett fel a bajnokságban, de mégsem a Serie A-ban lőtte a legemlékezetesebb gólját, hanem a BL-döntőben, mikor a tizenhatos vonalától gólt ollózott. Ez egy olyan mozzanat volt, ami minden Juventino emlékezetébe beleégett, és talán ekkora vált szinte minden drukker szemében hőssé a horvát harcos.

A 2017-2018-as évadot már teljes mértékben a bal oldalon küzdötte végig az egykori Bayern-játékos, azonban már nem igazán volt képes úgy játszani, ahogy azt elvárták tőle, az előző szezonhoz képest valamelyest visszaesett a teljesítménye. Nem csak eredményesség terén (a bajnokságban 5 gól, 3 assziszt), hanem úgy általánosságban a támadójátékot nem igazán tudta úgy segíteni, ahogy az elvárható lett volna tőle, de az kétségtelenül igaz, hogy megállás nélkül képes volt robotolni. Ez a szezon sem számított kudarcnak, ugyanis ismét egy történelmi tettet vitt véghez, mikor azon a bizonyos madridi visszavágón kétszer is bevette a Királyi Gárda hálóját, és az Öreg Hölgy mindössze percekre volt attól, hogy kiharcolja a hosszabbítást.

A tavalyi nyáron szintén nem lehetett nyugodt Mario, ugyanis ismét kapott egy posztriválist, és nem is akárkit, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót. A távozás gondolata ismét megfordult a fejében, de ismét a maradást választotta, nagyon jól tette. Allegri visszarendelte középre, és ismét centerként segíthette csapatát. A portugál és a horvát ahelyett, hogy rivalizált volna, inkább segítették egymást és hatalmas párost alkottak. Mario ősszel olyan formába került, mint talán szinte soha, és nagyjából az összes nagy mérkőzésen betalált, emellett küzdött a mezőnyben, és az asszisztok kiosztásával sem fukarkodott. Kilenc találatot és hat gólpasszt jegyezhetett fel a Serie A-ban. Tavasszal már kevésbé lehetett érezni rajta, hogy képes olyan kimagasló teljesítményre, mint ezelőtt, de nem vallott kudarcot, talán a legsikeresebb szezonja volt a tavalyi, ráadásul hazáját VB ezüstéremhez is segítette.

mandzukic_mario_szurkolok_kozott.jpgElérkeztünk az idei szezonhoz, 2019 nyarához. A Juventus kispadján edzőcsere történt, Mario nagy pártfogója, Massimiliano Allegri távozott, helyére pedig Maurizio Sarri érkezett. Megbízható értesülések szerint a livornói tréner sem számított volna már a szolgálataira, de a jelenlegi Mister megérkezésével szinte biztossá vált, hogy a horvátnak nem igazán lesz helye a csapatban, mert a játékstílusa nem összeegyeztethető a sokat emlegetett Sarriballal. Arra azonban nem igazán számíthattunk, hogy száműzött lesz a szurkolók egyik legnagyobb kedvence, és egyetlen tétmérkőzésen se jut lehetőséghez. Sarri elmondása szerint nem arról van szó, hogy ő nem számított volna egyáltalán a horvátra, hanem még a szezon kezdetekor a vezetőség és a játékos hozott egy döntést, és szeptember óta Mario nem látogatta az edzéseket. A nagy harcosból így lett száműzött, és így jutott el Katarba, hogy ismét játszhasson. 

Meglepő lépés volt ez tőle, mert nem olyannak ismerhettük meg, akit kizárólag a pénz érdekel, sokkal inkább a trófeák, és a játéklehetőség számára a fontos. Elképzelhetőnek tartom, hogy azért választott egy jóval gyengébb minőségű liga egyik együttesét, hogy újra fel tudja magát építeni, és még erősebben térjen vissza Európába, de az sem kizárt szerintem, hogy nem kapott olyan lehetőséget, ahol kezdőként juthat szerephez, és úgy gondolta, ha már kupákat nem nyerhet, akkor legalább a zsebe legyen tele. Nem ítélem el ezért a döntéséért, bármennyire is unszimpatikus lépésnek tűnik, tett annyit a zebracsíkos mezért, hogy egy ilyen választást elnézzünk neki. Jobb döntés lett volna tőle, ha a nyáron távozik, és nem kell sem nekünk, sem neki ezt a helyzetet átélni, de ezen már nem lehet változtatni. Nekünk mindörökké megmarad annak az embernek, aki a szurkolókat képviselte a pályán, akit a drukkerek imádtak, a Juventus történelmének talán legnagyobb horvát játékosát, aki nem a sajtószobában, vagy a közösségi oldalon bizonyított, hanem a pályán, aki senkitől nem félt a gyepen, és a mezért minden tőle telhetőt megtett. 

Pályafutása Juventus-mezben: 162 meccs, 44 gól, 4 Scudetto, 3 Coppa Italia, 1 Supercoppa Italiana

Köszönünk mindent, Mario!

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1915366972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobor norbert 2019.12.27. 09:59:44

Kedves Kolléga Úr!
Köszönöm,h szántál az életedbő időt és elbúcsúztattad ezt a Nagy Harcost! Mille gracie!

Rocky80 2019.12.27. 10:14:34

Köszönöm a szép búcsú szavakat legalább tőled.

Bárkit hoztak riválisként a "nyakára" képes volt úgy alkalmazkodni hogy hasznos legyen ennek ellenére és az új érkezett is beilleszkedhessen és ragyoghasson, illetve a párként mellé rendelt csatárokat is kiegészítette és kiszolgálta. Bármilyen formációban használható volt.
Véleményem szerint nagy értékünk lenne még most is.

Nagy játékos, egyik személyes kedvencem volt! Átvette, őrizte és meg is mutatta a mentalitásunkat! Soha nem félt és harcolt a legnagyobb meccseken is!

Sajnálom hogy így alakult a vége, főleg hogy olyan kimondott Sarriball nincs is, vagy csak néha...

Játszana ő kp-sként is nálunk... Hasznosan, csupa szívvel. :-(

DelPiero2 2019.12.27. 10:28:41

Del Piero 2. Hasonlóan bántak el Vele is. Fogjuk még érezni a hiányát bőven, hiába a nagy csatáregyüttes. Sokan szidták itt a blogon, szerintem alaptalanul. Ki volt osztva neki a szerep, és azt végrehajtotta becsülettel, azonkívül hogy szerintem zseni volt, ahogy ezt az összeállítás is mutatja.

alexGicamo 2019.12.27. 10:29:05

Igazán szép búcsúcikk ! Köszönöm !
Minden jót , Mario ! Köszönünk mindent !

FORZA JUVENTUS PER SEMPRE !!!

rockitbaby 2019.12.27. 11:02:40

@Rocky80: Az a baj, hogy a megalkuvást nem tűrő stílusa a testén komoly gondokat okozott. Nem kevésszer volt sérült is emiatt. Ezg a fajta loholást nem lehet hosszabb távon csinálni, főleg nem egy a labdarúgó karrierje végén lévő ember esetében.

Nagyot küzdött, de a teste már gátat szabott a stílusjegyeinek. Attól félek, hogy a kor és az elhasználtság olyan komolyan sújtja őt, hogy ha pályára is lépett volna se tudta volna hozni önmagát. Egy fokkal jobb így elválni, mintha lerombolta volna a szobrát.

( Ezt érzem Capitano esetében is. Lehet ez a sérülése olyan mély nyomokat hagy testén, hogy régi önmagát már nem fogja tudni hozni. És ez óriási veszteség lenne minden tekintetben.)

ToTTy-Juve 2019.12.27. 12:12:45

Hiánypótló poszt ez is. Köszi. Egyébként Ő is az a fajta mentalitású játékos, akikből igen kevesen maradtak, pedig nem lehet mindenki "sztár" egy csapatban.

Contelegend 2019.12.27. 12:34:03

legalább ti elköszöntetek tőle :)

letepem 2019.12.27. 18:49:16

Az tette klasszissá, hogy tudta hol a helye és mindig megpróbálta hozni a legjobbját. Kellene ő nekünk, legalabb a mentalitását átragaszthatná a kis ficsurjainkra ...

del pipi 2019.12.27. 18:51:45

@JuventusFanatikus: Legalább ha a Juventusnak nem sikerült akkor neked viszont igen! Respect!

Zola82 2019.12.27. 22:23:54

Köszönjük a cikket!
A mai csapatban bőven beférne. Sarri elképzelése( már ha van) nagyon nem ül ebben a keretben.
Az igazi vesztünk( ne legyen igazam) az lesz , hogy képtelen formációt váltani.
Mandzukic Can pont azok a játékosok akik tudnak küzdeni, ebből pedig nagyon keveset láttunk az idén!
Grazie Mario

Lanzafame 2019.12.29. 11:14:00

A legjobb szerb játékosunk volt Salihamidzic óta.

Respect!

rockitbaby 2019.12.29. 11:47:13

@Lanzafame: Ez remelem olyan bianka néni blogos mutatvány, különben sírvafakadok.

Más. Tessék, a klub is elbúcsúztatta Super Mariot.

JuventusFanatikus 2019.12.29. 11:50:53

@rockitbaby: Ha nem olyasmi lenne, akkor Mariótól biztos kapna egy jó kis verést:D Ezzel nem lehet viccelődni:P
Én még nem láttam a búcsúztatást a Juventus részéről, tudsz dobni egy linket?:)

dobor norbert 2019.12.29. 12:20:41

@Lanzafame: Biztos viccnek szántad,de az őseim nem hagyjhatják szó nélkül! Horvát Tank.

JuventusFanatikus 2019.12.29. 12:29:15

@rockitbaby: Ezt a videót nem a Juventus készítette, hanem talán az egyik leghíresebb Juventusszal foglalkozó csatorna. Ez annyira hivatalos, mint amit én írtam a cikkben, vagy ami a bejegyzés végén a videó.

JuventusFanatikus 2019.12.31. 10:08:15

@rockitbaby: Ez már az, de mostmár épp egy mindegy:P Próbáld meg úgy odaadni az asszonynak a szülinapi ajándékját egy héttel később odaadni úgy, hogy a születése napját meg elfelejtetted:D

rockitbaby 2019.12.31. 11:31:06

@JuventusFanatikus: Volt rá példa, és arra is, hogy teljesen kiment a fejemből. :D Volt ám minden, mint a jó búcsúban :P utána meg a kiengesztelés XD

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3371) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (906) elemzés (40) előzetes (856) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1645) játékosokról (9892) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2425) meccsek (4140) mercato (4133) nyilatkozat (7419) Olasz Kupa (321) összefoglaló (407) pletyka (4162) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (197) Címkefelhő
süti beállítások módosítása