Elemzés: a Parma elleni meccs

juventus_parma_szezon_elso_meccse_gyozelem.jpgSzűkös győzelemmel kezdte a 2019-2020-as szezont a Juventus. Nagyjából a vártakhoz mérten történt minden a pályán, a Juve még csak próbálja elsajátítani  a sarriballt, a csapaton még bőven meglátszik Allegri kezének a nyoma.

A kezdő tizenegy hatalmas meglepetés volt, nem csak nekünk szurkolóknak, hanem az újságírók is teljesen más kezdőt vártak, nem csak a La Gazzetta dello Sport, hanem a Sky Sport Italia és Romeo Agresti is teljesen másra számított, márpedig az utolsó két forrás nem igazán szokott tévedni; úgy tűnik, Sarri és Martusciello rendesen megtréfálta őket. Az idei szerzemények közül egyetlen egy sem kapott helyet kezdőként, igazából ez lenne a normális, de mégis kicsit reménykedtünk, hogy talán legalább Rabiot kezd, mivel jól teljesített a felkészülések alatt.

kepernyofelvetel_125.pngA felállás a 4-3-3 volt, de nem az a szokványos szisztéma, ugyanis Ronaldo és Higuaín nagyon szorosan egymás mellett játszott, aminek következtében a bal szélen támadást nem vezetett a csapat. A jobb szélen Douglas Costa egymaga támogatta az offenzívákat, míg mikor középen volt a labda, rendre próbálkoztak a játékosok összjátékkal, rövid, egyérintős passzokkal, és akadt olyan is, hogy sikerült befejezni egy ilyen akciót. Ilyet Allegri irányítása alatt nem igazán lehetett látni, most pedig ezen a meccsen több ilyen összjátékkal is próbálkozott a Juventus. A támadásban egy cél volt, Ronaldónak továbbítani a labdát, majd ő megoldja. Bizony, nem oldotta meg, mert szabályos találatot nem szerzett, és ziccereket is hagyott ki. Higuaín konkrétan csak Ronaldót látta a pályán, azonnal passzolt neki, amint lehetősége volt rá. Ha támadásokról van szó, akkor érdemes megemlíteni a villámléptű brazilt, Douglas Costát, aki szintén tömte labdákkal CR-t, és a kontrák vezetésénél is nagy szerepet vállalt. Rosszabb teljesítményt vártam a pálya utolsó harminc méterén, ehhez képest ziccerekig jutott el az Öreg Hölgy, és szép kis összjátékokat láthattunk. A fentebb taglaltak szinte csak az első félidőre vonatkoznak, mert a második játékrészben az iram alábbhagyott, kevésbé törekedett arra a torinói gárda, hogy növelje előnyét, de mindenesetre nem állt vissza, mint az eddig jellemző volt a Bianconerire.

A védelem ugyan nem kapitulált, sőt a kapust sem tesztelték különösebben a Parma csatárjai, de nem a Juventuson múlt, hogy gól nélkül hozta le a meccset, mert ha már a Sonkások nem tudtak helyzetet kialakítani, a zebramezesek mindig azon voltak, hogy segítsék a hazaiakat, ezért folyamatosan tömték Gervinhóékat labdával. Eszméletlen mennyiségű indokolatlanul eladott labdát láthattunk, könnyebb megszámolni, hogy ki nem veszítette el a játékszert kritikus ponton. Ha az ellenfél a Napoli lett volna, akkor jelenleg egy csúnya vereségről beszélnénk, mert abban biztos vagyok, hogy egy talpraesettebb együttes minimum egy találatot szerzett volna az eladott labdákból. Ez annak a jele, hogy próbálkozik a Juventus szépen kihozni a játékszert, nem előre rugdosni, de ha egy ilyen  gyengécske letámadás már labdavesztést eredményez, az már bőven probléma. Nem lesz könnyű megtanulni a játékosoknak ezeket a merész átadásokat, de muszáj lesz, mert ebben rejlik a sarriball lényege. Kontrák vezetésénél látszott is, hogy próbálkoznak hátul kis játékokkal a zebramezesek, míg az egyik támadó játékos meg nem iramodik úgy, hogy az ellenfél védői számára észrevétlen marad. Az mindenképp dicséretes, hogy komoly akciót nem engedélyezett a Juventus a Parma számára, a rettegett kontrák elmaradtak, ez pedig még nagyobb szó úgy, hogy az olasz rekordbajnoknak konkrétan egyszemélyes középpályája volt, mert egyedül Miralem Pjanić tartotta a frontot, védekezett, támadott, irányított, míg Blaise Matuidi teljesen eltűnt, addig Sami Khedira játéka korántsem ütötte meg a szintet. A felkészülési meccsek alatt védekezésben a Juventus a 4-4-2-es felállást alkalmazta, míg ezen az összecsapáson 4-3-3-as hadrendben futballoztak. Lehetséges, hogy ehhez köze van annak, hogy nem a jól védekező Bernardeschi játszott a szélen, hanem Costa.

kepernyofelvetel_124.png

Egyéni teljesítmények:

  • Szczęsny: Egy nagy hárítást kellett bemutatnia, de olyan komolyan nem dolgoztatták meg. Összességében kétszer védett, egyszer kiütötte a játékszert, egyszer pedig kapuját elhagyva kellett tisztáznia. Sarrinál fontos, hogy a kapus is jól tudjon passzolni, ebben pedig a lengyel nem rossz, de nem is kiemelkedő. 10 hosszú átadásból öt volt pontos, összesen 14 átadás fűződik a nevéhez, 73% pontossággal tudott passzolni.
  • De Sciglio: Ő az az ember, akinek egyszerűen nem tudjuk a képességeit rendesen megítélni. A saját kapuja előtt szerel egy hatalmasat, úgy elküldi ellenfelét gyufáért, hogy az majdnem átesik a reklámtáblán, és akkora sprintet levág, hogy két embert csakúgy faképnél hagy, erre a következő percben elcsúszik a lába alatt a labda, majd simán eladja az ellenfelének a játékszert, és egy sima labdavezetésnél úgy megtolja a lasztit, hogy az a vonalon túlra gurul. Egyszerűen annyira hullámzó a teljesítménye, hogy nem sorolhatjuk a megbízható játékosok közé. Egy klasszis megmozdulást követ két amatőr hiba. Jóval támadóbb felfogásban játszott, mint azt megszokhattuk tőle, a hőtérképe tökéletesen olyan, mint tavaly Dybalának, ezzel pedig azt hiszem, hogy mindent el is árultam. A statisztikái első osztályúak, kétszer tisztázott, háromszor szerelt, az összes párbaját megnyerte (hat a földön, egy a levegőben), hosszú passzai is hibátlanok voltak (5/5), és mind a három csele bevált.
  • Bonucci: Stabil volt, de fejpárbajokban továbbra is kritikán aluli (7/3), és védő létére csak 83%-os pontossággal tudott passzolni. Az új rendszerben kevésbé csillogtathatja meg, hogy milyen jól tudja előre ívelni a labdát (most is csak kettő hosszú átadása volt pontos), mivel a cél a rövid passzos játék, amiben viszont kevésbé erős. A földön egy párharcot nyert meg, kétszer közbeavatkozott, háromszor tisztázott.
  • Chiellini: A gólszerző, aki lesipuskás módjára kotorta be a labdát a kapuba, és védekezésben is jól teljesített, de azzal nem mondok újdonságot, hogy ő is olyan helyeken adott el labdákat, ahol nem lett volna szabad. Nevéhez fűződik négy tisztázás, két blokkolás, egy közbeavatkozás, négy megnyert párharc, kettő a földön, kettő a levegőben. Sokkal labdabiztosabb volt, mint Leo, 90%-os pontossággal passzolt.
  • Alex Sandro: Úgy tűnt, mintha a megszokottnál motiváltabban lépett volna pályára, és nagy rutinnal játszott. Neve mellett szerepel egy assziszt, de aki látta a mérkőzést, az tudja, hogy semmi tudatosság nem volt benne, a célja az volt, hogy kapura bombázza a labdát. Kiosztott két kulcspasszt, öt hosszú átadást, megnyert öt párharcot a földön, egyet pedig a levegőben, egyszer tisztázott, kétszer pedig szerelt.
  • Khedira: Azt kell mondjam, hogy sokat változott a stílusa, de nem javult. Fegyelmezettebben játszott, nem szaladgált előre (ami minden bizonnyal Allegri kérése volt), lehetett látni rajta, hogy próbálkozott, bizonyítani szeretett volna, még megpróbált szerelni is. Az első félidő feléig jól is játszott, volt egy ügyes beívelése is, és két kulcspasszt kiosztott. Kivonta magát a játékból, amennyire lehetett, csak 28 átadása volt, de legalább 93%-ban pontosak voltak ezek a passzok, ugyanis nagyobb része szokás szerint a hozzá legközelebbihez ment. Olyan siralmas statisztikái vannak, hogy elképesztő: középpályás létére egy párharcot sem nyert meg, egy közbeavatkozása sem volt, nemhogy szerelése. Egy blokkolás, egy tisztázás, védekezésben ezt tudja felmutatni 63 perc játék után, és azzal sem mondok újdonságot, hogy neki is volt egy csúnyán eladott labdája.
  • Pjanić: A csapat motorja volt, klasszis teljesítményt nyújtott, mind védekezésben, mind támadásban. Sok hibátlan becsúszást láthattunk tőle, megtáltosodott Sarri kezei alatt. Nagyon jó érzéseim vannak vele kapcsolatban. Kiosztott két kulcspasszt, megnyert nyolc párharcot (12/8), egyszer tisztázott, kétszer blokkolt, háromszor közbeavatkozott, kétszer szerelt, megcsinált két cselt, volt négy hosszú indítása is. Ugyan 91%-os pontossággal továbbította a játékszert, nála is csúszott be hiba, és bizony olyan helyen, ahol nem szabadna labdát veszíteni. Ebben továbbra is fejlődnie kell.
  • Matuidi: Elképesztő, hogy mennyire eltűnt, sajnos semmi pozitívat nem tudok róla mondani, Khediránál is gyengébb volt. Csak húsz átadása volt pontosan 90 perc leforgása alatt, és középpályás létére csupán 83%-os volt a passzpontossága. Védekezésben azért felülmúlta a német társát, ugyanis egyszer szerelt, kétszer közbeavatkozott, egyszer tisztázott, párharcai nagy részét pedig megnyerte (8/5).
  • Costa: Meglehetősen jól teljesített, mindig azon volt, hogy a portugált kiszolgálja. Néha még lövéssel is próbálkozott, de a kaput nagyon nem érzi. Változott az ő stílusa is, szabadabb, mint Max irányítása alatt, szinte minden egyes kontratámadásban részt vett. Szélső létére elképesztően jól passzolt (42 átadás, 93%-os pontosság), de beadni továbbra sem tud, egyetlen beívelése sem talált embert, miközben ötször próbálkozott. Öt alkalommal cselezte ki ellenfelét, megnyert kilenc párharcot, kiosztott két kulcspasszt, és még szerelt is.
  • Higuaín: Játéka Benzemát idézte, mintha teljesen ki lett volna belőle irtva a csatárokra jellemző mentalitás, csak és kizárólag az volt a célja, hogy CR alá dolgozzon, ami sikerült is. Úgy gondolom, hogy jól játszott, neki nem kell tanulgatni a sarissimót, mert látszik, hogy otthonosan mozog ebben a rendszerben. Szerepel a neve mellett három fontos átadás, két csel és két megnyert párharc. Érdekes, hogy egyetlen lövése volt, azt is blokkolták. Nem gondoltam, hogy ennyire beadja a derekát, és ilyen szinten segíti Ronaldót. 
  • Ronaldo: Nem volt jó mérkőzése, két ziccert is kihagyott, ami gólt lőtt, azt pedig elvették. Hétszer próbálkozott lövéssel, megnyert négy párharcot, egyszer pedig csellel verte át ellenfelét, viszont neki is volt egy rossz helyen eladott labdája. Természetesen tőle többet várunk, pláne így, hogy mindenki neki passzol, és folyamatosan helyzetbe hozzák. Ennek nem örülök, hogy ennyire CR-centrikus akar lenni a Juventus, mert ha nem fog ki jó napot, esetleg lesérül, még az is lehet, hogy megáll a tudomány, és nem sikerül pótolni az ő találatait, mert minden rá épül.

kepernyofelvetel_123.png

Bírói döntések:

  • Lesgól: Nem sokon múlott, pont abban a pillanatban Ronaldo meggörnyedt, így a válla előrébb helyezkedett, azzal a testrészével pedig már szerezhet szabályosan gólt. Hiába nem ezen múlt, a szabály az szabály, a videóbíróval ezt hibátlanul ki tudják elemezni.
  • Gervinho taposása: Ugyan Maresca sporttárs engedélyezte a kemény játékot, de azért az, amit az elefántcsontparti csinált, az már túlzás. Csúnyán rátaposott Miralem bokájára, amit vissza kellett volna nézni, mert piros gyanús eset volt, ehelyett még le sem fújták szabálytalanság miatt.

Összességében olyan nagy meglepetést nem tapasztalhattunk, a Juventus Sarri távollétében egy harcos összecsapáson megverte a Parmát, még nincs meg a várva várt szép játék, de alakulgat, a helyzetek megvoltak, és birtokolta a Juve a labdát. A Napoli ellen azért ennél sokkal, de sokkal többet kell majd nyújtani. 

Meccs embere: Miralem Pjanić 

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr1215025282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockitbaby 2019.08.27. 12:00:22

A védelem mutatói teljesen jól mutatnak, de mégis a fejemet fogtam, mikor a Parma egymás után dolgozta ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. Ha a lengyel barátunk egy kicsit is rosszabb napot fog ki, bizony komoly pofon lehetett volna. A meccsre papíron a rutinnak szavaztak bizalmat, hát ha ez a rutin, akkor én köszönöm szépen, nem kérek belőle.

Kmarcika 2019.08.27. 12:00:59

Pjanic egyértelműen a meccs embere.
Klasszis volt a pályán. Nem szabad eladni.
Egyetlen nemzetközi szintű kp nk volt, a bosnyák.
Erkezett Rabiot aki engem meggyőzött.
A walesi fiutól én sokat várok nagyon, remélem meg fog tudni felelni az elvárásaimnak :) Nagyon jo játékosnak tartom.

Rabiot Pjankó Ramsay

Forza Juve

MdewC 2019.08.27. 12:10:04

Qrva jó cikk!

Grat.

pedronegroo 2019.08.27. 12:22:31

Rabiot-tól azt várom hogy olyan állat legyen mint a felkészüléseken plusz Pjankó is úgy játsszon a továbbiakban ahogy a Parma ellen és akkor nem lesz gond még Khedirat is elbírjuk :) passzsávok mindig lesznek! :)

Tudom hogy Sarri úgy se lépi meg de tegye fel a kezét aki ne akarna 3 védős rendszert látni? Mikor ilyen védőink vannak vérzik a szívem hogy De Ligt, Demiral vagy akár Can nem játszhat és persze 4 védős rendszerben parázhatunk a jobbon DS és Cuad hibáitól.

gomorra21 2019.08.27. 12:28:32

Nem Sarrissimo, hanem Sarrismo a helyes kifejezés.

JuventusFanatikus 2019.08.27. 13:15:47

@gomorra21:
"Nem tudom, hogy miben áll a Sarissimo"
juventuz.blog.hu/2019/06/20/sarri_a_juventus_a_palyafutasom_megkoronazasa

Erre a cikkre támaszkodtam, mert olvastam mind a két verziót, és Sarri szájából a Sarissimo kifejezés hangzott el, úgyhogy ez szerintem a helyes kifejezés.

@MdewC: Akkor én meg qrvára megköszönöm:)

Rikoo 2019.08.27. 13:59:05

@JuventusFanatikus: Sarrismo a helyes. Egyébként hánynom kell ezektől a hülye kifejezésektől. Sarrismo, Sarriball, hajam tépem ezektől.

Ami a meccset illeti De Sciglio értelmezhetetlen volt. A játék nagyon jó volt az elején, dominált a csapat 3 gólos előnnyel kellett volna szünetre menni. A második félidőt nem tudom hova tenni, borzalmas volt, benne lógott a levegőn, hogy a Parma talál egy totál vak gólt és 1-1 lesz a vége.
A középpálya ismét nevetséges volt. Nem tudom, hogy lehet olyan középpályásokkal felállni akik nincsenek játékban, nem kérik a labdát és alig vannak labdaérintéseik.
Ronaldonak pedig össze kell kapnia magát, mert a csapatnak szüksége van a góljaira. Higunak jobban bejött a játéka, mint a tavalyi Mandzukicé.

Rocky80 2019.08.27. 14:03:55

@JuventusFanatikus: köszönjük a cikket!

Nem ejtettél szót a cserékről. Véletlenül maradtak ki, vagy csak egy bizonyos játékperc után lesznek értékelve?

Érdekelne a véleményed hogy ők hogy játszottak, főleg Rabiot.

Szerintem botrányosan szállt be, lehet hogy ő sem használható csereként, csak ha az elejétől játszik akkor tud értékelhető teljesítményt nyújtani?

Roninak nem lesz még egy ilyen meccse ahol nem lő gólt. ;-) Viszont Higu nyugodtan rásuhinthatná ha úgy érzi...

Costa-val meg csak a kapura lövéseket gyakoroltatnám.

2019.08.27. 14:04:05

Hát az tény,hogy Pjanic volt a legjobb,de ez nem volt azért nagy kihívás. Én továbbra is tartom,hogy egy ilyen kvalitású játékost ezen a poszton szerepeltetni felesleges.
Továbbra is látszott,hogy Ronaldo nem szélső,a 433 ugyanolyan indokolatlan szar,mint tavaly volt,mégse változott rajta semmi. De a lényeg,hogy Dybalának nincs posztja...
Maga a meccs olyan volt amilyen,kiemelni vagy savazni bárkit abszolút semmi értelme,senki nem volt különösebben jobb a másiknál,Pjanic se vett meg továbbra se.

gomorra21 2019.08.27. 14:43:29

@JuventusFanatikus: szinte biztos vagyok benne, hohy Sarri nem tud magyarul, szóval az idézett szöveg nem perdöntő;)

JuventusFanatikus 2019.08.27. 14:48:00

@Rikoo: Elfogadom, legyen ahogy mondod. Mondjuk az ilyen Pulis-magic már nálam is kiveri a biztosítékot:D

@Rocky80: Már a vége felé az igazat megvallva, már picit elment a kedvem, hogy ennek a háromnak is kiírjam a statisztikáit, de ha szeretnéd, szívesen elmondom róla a véleményem:

Rabiot egy szóval katasztrófa volt jobbon, azt se tudta mi az anyja neve, az az egy szép sarkalás ami pozitívum, egyébként az első labdaérintés után már adta is el a labdát, 75% pontossággal passzolt, a párharcok felét nyerte meg, ennyi meg egy bambi. Hogy csereként nem lenne jó? Az biztos, hogy Ő egy olyan játékos, aki úgy játszik, ahogy a csapat. Ha megy a szekér, akkor az egyik legjobb, ha megáll a tudomány, akkor legrosszabbak között van. Most ez egy picit látszódott csak, ha baj van, én nem Rabiot-t cserélném be, maradjunk annyiban. Egyébként is jobbra Emre Cant kellett volna, mert gondolom Khedirát muszáj volt már lekapni, mert nem bír végig egy egész meccset, ami azért eléggé gáz, pedig még talán Matuidi még rosszabb is volt.

Cuadrado cserének megteszi, jó volt.

Bernardeschi meg azért jött fel, hogy Chiellini egy szerelés alkalmával letarolja.

Az tetszett, hogy Costa sűrűbben próbálkozott lövéssel, de nem tudja erővel meglőni úgy, hogy csavarodjon is.

JuventusFanatikus 2019.08.27. 14:53:02

@gomorra21: Arra gondoltam, hogy mivel Sarri szájából elhangzott a "Sarissimo" kifejezés, ami magyarul is ugyanúgy hangzik. De az is meglehet, hogy a Kolléga akkor véletlenül elírta, de lényegtelen, elfogadom, hogy Sarrismo, javítom:)

Ádám.84 2019.08.27. 14:55:11

@JuventusFanatikus: engem speciel rohadtul idegesített, hogy a teljesen fogalmatlan Matuidi helyett az éppen jó meccsnapot kifogó Khedirát hozták le. Persze lehet, hogy a tunéziai nem bírt még egy teljes meccset lehozni, így viszont borzasztó volt a csere. Rabiot helye a francia posztján van, és nem is kérdés, melyik a jobb.

JuventusFanatikus 2019.08.27. 15:06:25

@Ádám.84: Khedira úgy általában nem bír ki egy egész meccset, elfárad a passzsávok zárásában, nagyon megterhelő egész meccsen bújócskázni.

Ádám.84 2019.08.27. 15:13:05

@JuventusFanatikus: na jó, ne szivass :DD
Ezen a meccsen különben egészen jól próbálta segíteni a támadásokat, máskor szinte egyáltalán nincs is nála a labda, most legalább próbálkozott beadogatni a szélről.

JuventusFanatikus 2019.08.27. 15:24:53

@Ádám.84: Valamit már csak kellett nyújtani, mert védekezésben szó szerint SEMMIT nem csinált. Egyébként érdekes volt látni, hogy már 2010-ben, a szerb-német VB meccsen sem tudta befejezni az akciókat, lőtt egy hatalmas kapufát, szerencsére:D Kis nosztalgiaként néztem meg az összefoglaló, az első meccseim egyike volt, amit néztem:)

rightinthenuts91 2019.08.27. 15:48:32

Jó írás, gratu.
Minden pontjával egyetértek.

alexGicamo 2019.08.27. 17:43:53

@JuventusFanatikus: Hát akkor kezdjen el valahol MÁSHOL számháborúzni, az talán kevésbé megterhelő lenne számára ... :-b

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9907) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4136) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4166) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása