Bizonyítványosztás: Daniele Rugani

rugani_daniele_2018-2019-es_juventus_mezben.jpgTovábbra sem állunk le a bizonyítványok kiosztásával, ezúttal Daniele Rugani kaphatja el az év végi értékelését.

Már négy szezon óta várjuk azt, hogy a nagy jövő előtt álló Rugani végre beérjen, és méltó utódja legyen Andrea Barzaglinak. Eddig sok szurkoló Massimiliano Allegrit hibáztatta, amiért az ifjú védőnek nem adott elég lehetőséget, de mostanra (talán) kiderült, nem a Mister volt a hunyó, egyszerűen Daniele nem tudott olyan szinten teljesíteni, ami elvárható lenne tőle.

A télen sérüléshullám sújtotta a Juventust, és a két alapember, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci nem volt bevethető állapotban. Itt volt a lehetőség Daniele Rugani számára, hogy bizonyítson, végre nagy együttesek ellen is megmutathatja, hogy mit is tud. Ahelyett, hogy feljebb lépett volna a ranglétrán, csak hatalmas pofára esés lett belőle.

Megmutatkozott a srác összes gyengesége, hogy döntésképtelen, nem elég vásott és merész, túl lassú és körülményes. Az Ajax elleni odavágón kívül szinte mindegyik összecsapáson csinált olyan dolgokat, amit egy védőtől nem szabadna látni. Elkezd toporogni, nem tudja eldönteni, hogy kilépjen az emberére, vagy ne, mikor a csatár lendületből hozta a labdát rá, akkor nagy eséllyel át is vitte rajta. A jövő nagy védője egy középszerre kezdett el hasonlítani. Eddig nagyon ígéretesnek tűnt, de most egy csapásra megváltozott minden. Hatalmas csalódás…

15 meccsen lépett pályára a Serie A-ban, két találatot szerzett, gólpasszt nem osztott ki.

Közbeavatkozásokban mondhatni ügyes volt (1,1 meccsenként, összesen 17 darab), míg szerelésekben már kevésbé (0,3 összecsapásonként, 62,2%-os pontosság, 8 darab). Tisztázásokban kiváló, mérkőzésenként 3,4-szer takarítja el a labdát a kapuja elől, összesen pedig 51 alkalommal kellett tisztáznia. Blokkolásokban is remek, tizennégyszer védte meg testével a kaput, amit, ha lebontanánk mérkőzés/blokkolásra, akkor ő lenne a legjobb ezen téren a Juventus védői közül.

A párharcainak nem nagy, mindössze 49%-át tudta csak megnyerni, mérkőzésenként 3,5-öt. A földön zajló párharcok 24%-át (14 darab) nyeri meg, ami egyszerűen siralmas, a Serie A második legrosszabbja ezen téren Andrea Barzagli után. Ez a statisztika mutat rá igazán arra, hogy mi is az egyik legnagyobb gyengesége. Ellenben a légi párharcokban kiváló, mert rendkívül jól fejel, a légpárbajok 69%-át (40 darab) nyeri meg, ami jobb adat, mint Chiellini esetében.

A pályán több bakit is láthattunk tőle, de statisztikailag csak egy lövéshez vezető hibája volt.

Mérkőzésenként 46,4 alkalommal passzol, 90%-os pontossággal. Úgy tűnik, hogy kiváló az átadásokban, ám ez a valóságban nem így van, a következő adatok alá is fogják ezt támasztani. Egyetlen kulcspassza sem volt, mindössze 32 indítás fűződik a nevéhez (52%-os pontosság)

A Serie A-ban nyújtott teljesítményéért 6,92-es osztályzatot kapott a Sofascore-tól.

A Bajnokok Ligájában három alkalommal kezdőként kapott lehetőséget, méghozzá az Ajax elleni mindkét meccsen és a Young Boys ellen is. A hollandok elleni odavágón játszotta az idei legjobb mérkőzését, de a BL-ben nyújtott teljesítménye nagyon gyenge volt.

Ugyan közbeavatkozásokban már jobb volt (1,5 mérkőzésenként), azonban szerelésekben (0,3 meccsenként) és tisztázásokban (2,8 összecsapásonként) igencsak leromlott. A párharcokban viszont felfejlődött (3,8 mérkőzésenként, 65%-os sikeresség). A földön történő ütközésekben kifejezetten jó volt (67%-os sikeresség, 8 darab), ahogy fejpárbajokban is (64% sikeresség, 7 darab).

A nemzetközi kupaporondon a neve mellett egy lövéshez vezető hiba is szerepel.

Most látszik meg igazán, hogy mennyire is bizonytalan az átadásokban, ugyanis csupán 83%-os pontossággal tudott passzolni, meccsenként 27,3-szor.

A Bajnokok Ligájában mutatott teljesítményéért 6,33-as értékelést érdemelt ki, amivel a BL egyik leggyengébb védője.

Jövője: Ez az utolsó utáni esély arra, hogy bizonyítsa azt, hogy ténylegesen van benne potenciál, és még jó védő válhat belőle. Sarri mester felfedezettje, ha ő nem hozza ki belőle a maximumot, akkor senki. Bizonyára sokkal jobban fog játszani, mint idén, lássuk be, azért ettől nem nehéz jobb teljesítményt nyújtani. Kicsi bizakodásra ad okot, hogy láthatólag jól tud teljesíteni zónavédekezésben (lásd: Ajax elleni odavágó), mert egy taktikailag képzett játékosról beszélünk, aki jól helyezkedik, kiválóan fejel és remekül blokkol. Sarri pedig pont ezt a típusú védekezést alkalmazza, ez pedig kapóra jöhet Danielének. Csodát nem várok tőle, de legalább azt elvárom, hogy jobban teljesítsen, legalább kisebb együttesek ellen ne lássuk azt, hogy elkezd toporogni, és ne látszódjon rajta, hogy fogalma sincs, hogy mit kell csinálnia.

Az idei szezonig bíztam benne, folyamatosan reménykedtem, hogy több játéklehetőséget fog kapni, azt hittem, ő lesz Barzagli méltó utódja, de elvesztette a bizalmamat, ezt pedig visszanyernie nem lesz könnyű feladat. Reálisan nézve, ha létrejön a Chiellini-Bonucci-de Ligt-Demiral-Rugani ötös, akkor Daniele könnyen ötödik számú védő lehet, ugyanis én a törököt többre tartom, más kérdés, hogy az új  Mister miként vélekedik erről.

Osztályzása nem lesz egyszerű, de nem kérdés, hogy jó értékelésben nem bízhat. Nem láttam rajta azt, hogy bizonyítani szeretne, amikor játszott, akkor szinte mindig rossz teljesítményt nyújtott, alapvető hiányosságai vannak, ami egy védőtől nem megengedhető, mentálisan kifejezetten gyenge, a tavalyi teljesítményéhez képest sokat romlott. Cáceres tőlem egy hármast kapott, az uruguayinál pedig szerintem Rugani gyengébb volt, ezért kap egy kettest. Hatalmas csalódást okozott, jövőre szeretnék neki adni legalább egy négyest, de jelenleg egy erős kettest érdemelt ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5014928510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juve28adam 2019.07.06. 14:26:54

Nálam utolsó számú védő lenne, valószínűleg Sarrinál azért nem így lesz és igazából Danielének ez kb az utolsó esélye, hogy kiássa magát a középszerűségből.

Rocky80 2019.07.06. 14:31:37

Egyetértek, szintén kettes.

Aki az világ legjobb védőitől tanulva, Európa egyik legerősebb csapatában, fiatalként több év után ilyen teljesítményt tud lerakni az asztalra, annak semmi keresnivalója nálunk.

Óriási különbség van egy kiscsapatban brillírozás és a nálunk való jó teljesítmény között.

Kb. 4.-5. védőnek jó, de Cáceres is ezerszer különb nála. Két érdemjegyni különbség volt köztük idén.

Sztovicska 2019.07.06. 14:38:52

Nàlam idén a kettest se érdemelte meg...

Watakuki 2019.07.06. 14:47:25

Sajnos szépen lassan bizonyította, hogy nem Juventus szint, legalábbis nem kezdő szint, pedig amikor érkezett, akkor sokkal többet néztem ki belőle. Ez egy ilyen szánalom kettes maximum.

alexGicamo 2019.07.06. 15:13:26

Nálam hármas, de csak mert arany szívem van . :-)))

Shyr Kahn 2019.07.06. 16:02:45

Miutan statisztikailag egyaltalan nem rossz, amit felmutatott, erthetetlen szamomra a kipecezese es az allando szidasa. Itt a posztban is rendkivul gyengenek van megbelyegezve, mikozben a statisztikak igen csak fellabasan igazoljak ezt a kijelentest. Tovabbra is ugy erzem, hogy divat a fikazasa. Felreertes ne essek: Nem mondom, hogy kivalo jatekos, de kozel sem olyan rossz, mint ahogyan azt sokan latni velik. Nem lehetne egyszeruen azt mondani, hogy bar az elvarasok szintjet nem uti meg, de egy (a Juvehoz merten) atlagos vedo munkat felmutatott? Az atlagos nalam egyaltalan nem gyenge teljesitmeny. Szvsz erdemes kulonbseget tenni az elvarasokhoz kepest gyenge es a valoban gyenge teljesitmeny kozott. En osszessegeben 4-est adtam neki, hogy ellensulyozzam azt az eloiteletet, amit erzek vele szemben a blogon. Valojaban valahol 3-as es negyes kozott van realisan, amit letett az asztalra, de semmikeppen nem kettes.

gomorra21 2019.07.06. 16:32:52

@Shyr Kahn: tökéletesen egyetértek. Néha az az érzésem, mint amikor az általános iskolában a gyerek kipécéznek valakit, és onnantól abba divat beleszállni.

Nathas 2019.07.06. 16:47:43

Kettest adtam, azt is csak azért, mert nem kapott folyamatos játéklehetőséget, ami nagyon kizökkenti az embert. Egyébként rettegtem, amikor a játékszituáció közelébe került, kivéve persze a fejpárbajokat, abban tényleg magabiztos.

JuventusFanatikus 2019.07.06. 19:20:11

@Shyr Kahn: Úgy érzem, hogy Te pedig pont a másik eset vagy, csak a pozitívumokat veszed figyelembe. Egyáltalán nem rosszak az értékelései? Van amiben ténylegesen jó, de akadnak olyanok, amiben egyáltalán nem, bőven az átlagon alatti. 24% megnyert földön történő párharc. Egy olyan adat, aminek duplája a normális, a klasszis szint a 65%-nál van. Itt nem arról van szó, hogy nagyon rossz indításokban, egy alapvető dologban gyenge, amiben egy védő nem hozhat ilyen statisztikát. Nem arról van szó, hogy 40%, vagy legalább az átlaghoz közeli, hanem a Serie A-ban nincs tőle gyengébb, csak a 38 éves Barzagli. Nem a Frosinone vagy az Empoli egyik cserehátvédjéről beszélünk, hanem a Juventuséról. Hiába jó fejelésekben, ha egy másikban nem rossz, hanem katasztrofális. Olyan adatokat írtam le a cikkben, amik egy védőnél alapvető fontosságúak, az átlagot legalább hoznia kéne. Remélem érted mire akarok ezzel kilyukadni.

Ha úgy jött volna ide, mint például De Sciglio, hogy semmi komolyat nem várunk tőle, akkor biztosan nem szólnák meg ennyire, de ezt a csávót Nestához hasonlítják. Persze, hogy kritikus vele mindenki, mert semmi olyat nem mutatott amiért kiérdemelte volna azt, hogy egy lapon emlegessük egy ilyen Legendával. Nem idén érkezett, négy éve itt van és még mindig nem lehet rá számítani komoly meccseken. Ahogy Babo szokta mondani, Allegri nem hülye, nem véletlenül nem vetette eddig be komoly összecsapáson, míg nem volt muszáj.

Ez csak a statisztikai oldala volt, ami általában szépít a dolgokon, de mindenki láthatta, hogy mennyire bizonytalan a srác. Szinte mindegyik meccsén akadt olyan jelenet, hogy elkezd toporogni, nem tudja mit csináljon. Ez egy védőtől nem megengedett.

JuventusFanatikus 2019.07.06. 19:31:43

@Rocky80: Várom az emialt, még nem kaptam semmit:)

Rocky80 2019.07.06. 19:53:42

@JuventusFanatikus: még meló van, de igyekszem.
Van sansz hogy holnap lesz... De rajta leszek ma

gomorra21 2019.07.06. 19:54:34

@JuventusFanatikus: Allegri nem hülye, csak a játékosok döntő többségét csupán betenni tudta a csapatba, de jó formába hozni nem.
Rugani megnyert párharcok terén évről évre romló tendenciát mutat. Minden éve gyengébb volt az előzőnél, ami elég erős adat. Hatalmas védőtehetségként érkezett, és nem az első évében csődölt be, hanem szép fokozatosan leépült. Rugani rossz formájában Allegri vastagon benne van.

JuventusFanatikus 2019.07.06. 20:16:51

@Rocky80: Rendben, azt hittem elfelejtetted, vagy nem érkezett meg:)

@gomorra21: Az nem lehetséges, hogy azért van, mert Allegri mindig egyre nagyobb meccseken vetette be? Az idei szezonig a Milan volt számára a csúcsmeccs, idén meg már a Lazio elleni meccsen megmajmolta Immobile.

Il Principino 2019.07.06. 20:40:49

Egy Empoliban jó volt,ide már az nem elég..
Nyilván Allegri látta az edzéseken és általában az alapján állítja össze egy edző a kezdőt.
Rugani barátunk sajnos nem kezdő szint egyelőre,de kiegészítőnek sztem tökéletes!
A teljesítmény nem mindig meccsek függvénye,egyszerűen vannak nála jobbak azon a poszton és kész!Valóban ez a szezon lehet neki a vízválasztó,amolyan utolsó utáni esély,meglátjuk mi lesz,remélem csak későn érő típus :)

nortu30 2019.07.06. 21:12:00

Igyekezve tényszerűnek maradni, és mondjuk a látottak alapján véleményezni a gyereket, szerintem az van, hogy fontos helyzetekben totál bizonytalan, nem elég kemény, és fizikailag sincs megfelelő szinten. Első kettő esetleg írható a kevés játéklehetőség számlájára, utóbbira rá lehet gyúrni. Összességében én úgy látom, hogy jelenleg egy közepes, nem Juve szintű, védő, vagyis egy a sok közül.

babo0410 2019.07.06. 22:56:11

@Shyr Kahn: Nagyon egyetértek, hasonlóan tettem én is. Én azt gondolom, hogy folyamatos lehetőség kéne neki, és nem 5 meccsenként egyszer játszatni, akkor talán az önbizalma is nőne, és jobban teljesítene. Én nem értek egyet a túlzó kritikáival. Ha valóban olyan rossz lenne, vajon még itt lenne? Egyes pletykák szerint Cancelot is a védekezésben nyújtott rossz teljesítménye miatt akarjuk eladni.

gomorra21 2019.07.07. 01:45:51

@JuventusFanatikus: első évében konkrétan emlékszem, hogy nagyon nehéz dolga volt, mert folyton B csapattal játszott, azaz Allegri akkor vetette be, amikor Hernanes, meg Padoin volt a csapatban Pogba és Marchisio helyett, szóval nehezített pályán kellett vitézkednie, és jól oldotta meg. Ezért is volt az, hogy akkoriban az egész blog egyöntetűen követelte neki a több játékpercet. Allegri egy időben nagyon szerette azt, hogy fontos meccs előtt/után a csapat gerincét rotálta, és a fiatalok (pl. Lemina) általában így kaptak lehetőséget, ami nem épp a fejlődést szolgálja. Nincs is olyan fiatal, aki az Allegri érában konstans jó formában játszott, mindenki elszürkült a végére. Kérdésedre a válasz: lehetséges, de elég beszédes, hogy nincsen kivétel, minden fiatal előbb utóbb elbukott. Szerintem nem a matériával van a baj, Rugani bőven tudna lenni korrekt védő, csak újra fel kell építeni, elsősorban mentálisan.

del pipi 2019.07.07. 09:57:02

Én egy hármast adtam , de nem azért mert neki nincsenek Juve képességei hanem amit láttam ebben az évben tőle. Maradéktalanul egyet értek@gomorra21: és @Shyr Kahn: kollégával is bár az én véleményem az övék egyvelege. És mivel már mások leírták helyettem ezért csak azt mondanám hogy három éve amikor játszott az volt vele az érzésem mint most a De Ligt fiúval , hogy korához képest nagyon éretten futballozik a posztján , de abban meg egyet kell értenem azokkal is akik szidják mert én is azt láttam hogy sokszor be van fosva a pályán és nem látom azt a laza és sallang mentes fiút. De mindennek meg van a miértje , és nálam ő is a leépültek táborát erősíti , csak őt lassan és módszeresen építették le. Ennyi a málna!

2019.07.08. 08:14:15

Nevezzetek elfogultnak,leszarom,én kimondom kerek-perec,Allegri sok más játékossal együtt őt is leépítette. És még így sem volt vele semmi komoly gond,amilyen hibái vannak,az abszolút ráírható annak a számlájára,hogy sose kapott bizalmat és a játékhiány és a bizonytalanság ezen a szinten,főleg az ő posztján nagyon visszaveti az embert.

venember83 2019.07.08. 13:54:20

@fire06: elfogult vagy. De minden bizonnyal nem egyedül.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1849) bajnokság (3351) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (897) elemzés (40) előzetes (854) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1644) játékosokról (9859) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2422) meccsek (4117) mercato (4124) nyilatkozat (7391) Olasz Kupa (315) összefoglaló (403) pletyka (4152) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (173) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (286) video (195) Címkefelhő
süti beállítások módosítása