Bizonyítványosztás: João Cancelo

cancelo_joao_kinyujtja_kezet.jpgA soron következő, aki megkapja bizonyítványát De Sciglio után, a másik jobbhátvéd, Cancelo lesz.

Nagyon vártunk már arra, hogy legyen mindkét szélen minőségi védő, Cancelo érkezése után pedig végre lett is, méltó örököse lett a húszas meznek. Olyan jól játszott ősszel, hogy talán ő volt a legjobb jobb szélső védő a világon. Nem kellett idő a beilleszkedésre, már az első mérkőzésén megmutatta tudását, és igazából a Chievo elleni meccsen benne volt szinte minden, ami az idei szezonját jellemzi. Szemet gyönyörködtető cselek, hihetetlen sebesség, jól ütemezett szerelések, kiváló beadások és passzok, jó labdakezelés, de hibázások hátul. Ugyan a veronaiak ellen csak egy buta büntetőt hozott össze, míg mostanra már nagyobb hibák száradnak a lelkén. A Coppa Italiában kiejtette csapatát, annyi hibát egy Juventus-játékostól se láttam még. Aztán az Ajax elleni első összecsapáson David Neres góljában is nagyban benne volt, teljesen feleslegesen kezelte le a labdát az oldalvonal előtt, majd a labdát szerző brazil a kontra végén még meg is forgatta Cancelót. Ez csak a legnagyobb hibája volt az összecsapáson, mert egyébként is nagyon gyengén muzsikált az egész meccsen, egyedül a gólpassza volt mesteri, ami kisebb kompenzációként szolgált. Helyezkedésben eléggé gyenge a portugál, ebben lehet fejlődni, de abban, hogy mentálisan rendben legyen, abban nehéz volna. Nagy mérkőzéseken nagyon hajlamos hibára, ezt sajnos bizonyította, és ez egy nagyon komoly probléma. Jobbhátvédként nem egy életbiztosítás, az eredeti posztja a középpálya jobb szélén lenne. Egyébként nagyon univerzálisnak számított Allegri irányítása alatt, bevetette a Mister a túloldalon is, még szélső is volt. Az őszi teljesítménye szinte kifogástalanra sikerült, míg tavaszra már a sérülések sem kerülték el és a súlyos hibái is árnyékot vetnek a teljesítményére. A Juventus egyik kulcsszereplője volt ebben a szezonban, mert ő volt az egyetlen szélső védő, aki támadásban is jeleskedett, és jól tudott beadni.

A Serie A-ban huszonöt összecsapáson léphetett pályára, egy gólt szerzett és három gólpasszt osztott ki. Nem olvashatunk a neve mellett olyan kimagaslóan jó statisztikákat, amelyek a védekezésre vonatkoznak. Közbeavatkozásokban kifejezetten gyenge, összesen 15 alkalommal fülelte le az ellenfél átadását, ami azt jelenti, hogy meccsenként 0.6-ot. Szerelésekben már ügyesebb, meccsenként 1.1-szer szerel, 65.1% pontossággal, összesen 43 darabot számolhat össze, amivel a második legjobb ezen téren a Juventus-játékosok között. Párharcainak 53%-át nyeri meg, meccsenként hatot, összesen pedig 149 párharcból jött ki győztesen, amivel Alex Sandro mögött ismételten a második. Tisztázásokban természetesen nem jár az élen, tizenötször takarította el a labdát a kapu elől, ami meccsenkénti 1.3 felszabadítást jelent. A bajnokságban nem, hogy gólhoz, de lövéshez vezető hibája sem volt, ha hihetünk a statisztikáknak.

Védekezésben jobb lenne, mint De Sciglio? Nem, egyáltalán nem. Lehet darabszámra jobb szerelésből és megnyert párharcokból, de ennek az az oka, hogy a portugál több összecsapáson vehetett részt. Ráadásul a párharcokba beleszámít az, mikor ő a támadó fél, ezért lehet ebben jobb Cancelo.

A támadásra vonatkozó statisztikákban egyszerűen fergeteges, amit a portugál produkált. Mérkőzésenként 2.4-szer cselez, és 72%-ban sikerül is átvernie ellenfelét. Összesen a szezonban 61 cselt csinált meg, ami messze a legtöbb a Serie A-ban a védők között, Davide Biraschi negyvenhattal a második helyet fogalja el, míg Pol Lirola ezen téren a harmadik negyvenegy sikeres csellel. 86% pontossággal passzol a portugál, ami egy teljesen jó számadat. Összességében 35 kulcspasszt osztott ki, amivel a kilencedik helyet foglalja el azon a listán, amelyen ezt jegyzik, és a Serie A védőire vonatkozik. Pont csapattársa előzi meg, akinek eggyel több fontos passza volt a szezonban. Beadásokban is igencsak jeleskedik, 24 pontos beívelése (22% pontosság) volt ebben az évadban, amellyel kilencedik a listán, Pol Lirola előzi meg, akinek eggyel több sikeres beadása volt. Az indítások számában tudja egyedül De Sciglio megelőzni Cancelót, előbbinek 65, míg utóbbinak 59. Ennek az az oka, hogy a portugál nem sűrűn indítja társait, de mikor ehhez a megmozduláshoz folyamodik, akkor azt nagyon jól csinálja, 66% pontossággal, e téren a harmadik legjobb a Serie A-ban, Kwadwo Asamoah és Milan Škriniar mögött.

Ezeket a fergeteges statisztikákat már csak az osztályzata koronázhatja meg (7.12), ezzel pedig a Serie A hetedik legjobb védője.

A Bajnokok Ligájában hét meccs alatt két gólpasszt osztott ki. A játéka sokat változott, védekezésben feljavult. Például itt a közbeavatkozások száma egy meccsen 0.6-ról 0.9-re nőtt, a szerelések száma is 1.4-re (66.7%), az 1.1-ről, még a tisztázások száma is, 1.3-ról 1.4-re növekedett. Picikével, egy tizeddel kevesebb párharcot nyer meg, de nagyobb százalékkal jön ki ezekből sikeresen (58% a BL-ben, 53% a bajnokságban). A támadásban már kevésbé ügyeskedik, a passzainak száma lecsökkent nagyjából felére, 28.1 átadás meccsenként, a pontosság pedig mindösszesen 81%. A sikeres cselek száma is megcsappant, 1.6 meccsenként, 58% pontossággal. A BL-ben mutatott teljesítményéért 7.14-es osztályzatot kapott.

cancelo_joao_es_de_sciglio_mattia.jpgAzt szűrhetjük le, hogy a BL-ben már sokkal felelősségteljesebben játszik, megfontoltabban, és a védekezésben is sokat javult, mert ezt várják el tőle. Vajon a nemzetközi hadszíntéren jobban védekezik, mint De Sciglio? Erre választ adni nem egyszerű. Cancelo szerelésekben, és megnyert párharcokban jó, míg De Sciglio közbeavatkozásokban és tisztázásokban. Ez így pont egál, ezért a következő szempont fog dönteni, ez pedig a kicselezések száma. Cancelót hétszer cselezték ki ebben a sorozatban, míg De Scigliót egyszer, így azt állapíthatjuk meg, hogy a statisztikák alapján az olasz védekezik jobban. Az más kérdés, hogy a valóságban nem feltétlenül tűnik így, de a számok már csak ilyenek.

A leigazolásakor nem feltétlen örültem neki, mert az Internél annyira nem győzött meg, sokalltam érte a 40 millió eurót, de úgy tűnik, teljesen megérte elhozni Milánóból. A hírek szerint már a távozása is felmerült, a Manchester City a leghangosabb kérő, amely olyan 50 millió környéki ajánlatot tenne a portugálért. Én semmiképpen nem adnám el, hiába hagy némi kívánnivalót védekezésben és fejben sem erős, de nem vagyok abban biztos, hogy van a helyére olyan személy, aki tudná megfelelően pótolni és legalább annyi kritériumnak megfelel, mint ő. A kínált ár egyszerűen kevés, ennyiért vétek volna eladni. Legyen a kiszabott ár 80 millió euró, a leigazolási árának duplája. Ennyiért ugyan szerintem nem kelne el, de legalább egy 70 millió euró környéki árat érdemes lenne érte kapni, ha mindenképp meg szeretne tőle válni a Juve.

Mielőtt osztályozásra kerülne a sor, érdemes felfrissíteni az emlékeinket, és megnézni egy videó formájában, hogy mit nyújtott idén a portugál.

Osztályozás: Én nagyon elégedett vagyok vele, ezért mindenképp jó jegyet fog kapni. Támadásban és védekezésben mondjuk azt, hogy jó, ezért kezdésnek ötösről indul. Mentálisan nem elég erős, és a védekezésben is vannak hiányosságai, ezek pedig igencsak nagy problémák. A szezon elején az év legjobb igazolásának tűnt, de tavaszi produktuma beárnyékolja a dolgokat, ezért nagyon a négyes és az ötös között vacillálok. Egy erős négyest kap tőlem.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5414886908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grinta 2019.06.10. 21:50:14

Tökéletes leírás!Bravo

Rocky80 2019.06.11. 00:14:45

Nem tudok szemet hunyni az óriási hibái fölött, tőlem hármast kapott.

De maradhat. ;-)

alexGicamo 2019.06.11. 03:49:57

Remek jellemzés ! Gratulálok ! Egyetértek a négyes osztályzattal is . Remélem, nem adjuk el !

del pipi 2019.06.11. 04:25:22

Én egy négyest adtam mert láttuk hogyan is tud focizni,remélem marad mert én még kíváncsi lennék arra is hogy ez a fajta leépülés ami a végén kijött az kinek a hibája. Én azt állítom hogy játékosok nem felejtenek el focizni varázsütésre.

Matteo89 2019.06.11. 05:43:28

Első félév: 5
Második félév: 3

Így összességében nekem ez egy négyes, de van benne potenciál. Nem szabadna ilyen könnyen megválni tőle.

pedronegroo 2019.06.11. 08:36:30

Szerintem a második félévet nem is érdemes senkinél se nézni mivel az egész csapat fos volt, így marad az őszi szezon ami értékelhető ott pedig Cancelo magasan a legjobb volt.

Matteo89 2019.06.11. 08:53:40

Egyébként rohadt jó ez a bizonyítványos topic. Grat ehhez (is). :)

Rocky80 2019.06.11. 09:18:49

@Matteo89: rohadt jó és baromi sok munka lehet és energia!...

Maximális respekt!

juve28adam 2019.06.11. 11:17:04

Akik 1-est meg 2-est pontoztak azoknak baromira kíváncsi lennék a véleményükre, hogy egész pontosan miért? Persze mindenkinek szíve joga, elfogadom mások véleményét, de tényleg érdekelne ez. Illetve az is ,hogy DS-nek ők mennyit is adtak akkor?

vizi8 2019.06.11. 12:29:38

Én vállalom, hogy 2 es osztályzatot adtam neki. Nagyon sokat vártam tőle, de óriási csalódás volt a játéka( és most a védekezésre gondolok) mivel egy védőről beszélünk. Sem az első sem a második félévben nem volt toppon ha védőt kellett játszani. A pontozásban a saját csalódottságom van benne a teljesítményét nézve.

vizi8 2019.06.11. 12:34:33

Bocs de még nem fejeztem be csak rossz helyre nyomtam. Ő is sokkal kiegyensúlyozottabb lett volna, ha a belső védőink nem bizonytalanok. Én még mindig amondó vagyok, hogy az egész év erre ment rá, hogy a belső védőpáros nem hozta a tőle elvárhatót, ezzel rányomta bélyegét a szélső hátvédekre és a középpályásokra.

babo0410 2019.06.11. 12:52:48

@juve28adam: Mert védő és ennek ellenére nem tud védekezni, megforgatják? Vagy mert pokoli nagy szerepe volt a kupa és BL búcsúban? Ez nálam kettes lett. Menjen fel támadónak. Akkor kaphat 4-t 5-t is.
De ahogy látom sokaknál csak az számít, hogy de jól tud rohangálni fel támadni, meg hány gólpasszt kioszt. Mint láttuk, semmire se mentünk vele, mert a védelmi hibái miatt meg buktuk a BL-t. Szerintem egy védő előbb védekezni tanuljon meg.

babo0410 2019.06.11. 12:55:12

@vizi8: Azért az ne a belső kp hibája legyen, ha simán körbesz@patják. Én nem tartom jó védőnek.

vizi8 2019.06.11. 13:01:24

@babo0410: Nem is azt írtam, hogy jó védő, hanem kiegyensúlyozottabban látta volna el feladatát.

Rikoo 2019.06.11. 13:07:43

@juve28adam: Én De Sciglionak adtam egyest, Cancelonak hármast.
De Sciglio értelmezhetetlen, nullást adtam volna szívem szerint, de nem lehetett.
Cancelo azokon a meccseken játszott gyengén és gólokban volt benne, amikor kiesett a Juventus, így nem is lehetne többet adni szerintem. Ennél is alacsonyabbat akartam, de ellensúlyozza az őszi szezonban nyújott teljesítménye.

babo0410 2019.06.11. 13:37:42

@Rikoo: Bazze! Kiesünk mindenhonnan Cancelo miatt, ő 3-as, de a teljesen stabil, védekezésben hasznos DS meg értelmezhetetlen? Nincs több kérdésem...

Rikoo 2019.06.11. 13:42:42

@babo0410: Milyen teljesen stabil????
Értékelhetetlen a teljesítménye. Támadni és védekezni sem tud. Labdabirtoklásban nem annyira rossz, Serie A középcsapat szinthez képest. De ne vicceljünk már ez a Juventus...
Egyébként De Sciglio is benne volt az egyik Ajax gólban, szóval nincs is miről beszélni.

venember83 2019.06.11. 13:46:30

@babo0410: szerencsére a scudettót megnyerte a csapat még ezzel a qtya Cancelóval is, persze, miután a mester a padra száműzte.

Ádám.84 2019.06.11. 13:46:57

@Rikoo: hagyd a fenébe, a portugált fikázza, hogy DS alkalmasságát bizonyítsa, meg hogy Cancelot megforgatták, mert a DS-t, meg Ruganit, meg Bonuccit egyszer sem, igaz... Ja nem...
Nem érti, hogy a mai szélső védőknek kulcsszerepe van a támadások segítésében, amiben DS 0.

Génmanipuláltházikecske 2019.06.11. 14:01:35

@babo0410: Csak kishíján múlott DS teljesítményével, hogy úgy szopassanak minket Madridban, mint annak a rendje.Ja várj! Mattia csúcs tulajdonsága, hogy gyakran elfelejti átlépni a felező vonalat, meg hogy a böszme tankokat ne tudja megfogni.

JuventusFanatikus 2019.06.11. 14:08:21

@babo0410: Álljunk már le egy pillanatra... DS ötös, Cancelo meg kettes?

"Mert védő és ennek ellenére nem tud védekezni, megforgatják?"

Pont DS védelmében mondod, akinek az a legnagyobb ismérve, hogy úgy megforgatják, hogy azt se tudja hol van. Elég megnézni a megnyert párharcokat, Cancelo sokkal jobb benne.

"Vagy mert pokoli nagy szerepe volt a kupa és BL búcsúban"

DS-t sem kell félteni, a Coppa Italia búcsúban is bőven benne volt, az oltári nagy hibájával, meg Rugani is kivette a részét a kiesésből. A BL-ben az Ajax ellen egy gólban benne volt az első meccsen, de után volt még egy mérkőzés, ahol a jó védekező DS játszott és Juventust csúnyán kitömték.

"De ahogy látom sokaknál csak az számít, hogy de jól tud rohangálni fel támadni, meg hány gólpasszt kioszt. "

Allegrinek is ez számított, mert fontos szerepe volt, a csapat beadásokra épített. A Juventusból Ő és Bernardeschi tud csak beadni, ha a portugál nem játszott, a Juve meg volt lőve, mert nem mentek rendesen a támadások. Normális csapatoknál legalább van egy támadó szélső védő, meg egy védekező.

De ha már védekezésnél tartunk, DS tudod mennyivel védekezik jobban a BL-ben, mint Cancelo. Egy hangyaf@sznyival, egy tizeddel. Egy tizeddel volt jobb tisztázásokban, ezen múlt az egész.

Egyébként kicsit nagyobb tisztelettel írjál a társaidnak, mert nem lesz jó vége. Úgy írsz, mintha ha a világ legegyértelműbb dolgáról lenne szó, a többi aki meg nem ért veled egyet az mind buta. Egyáltalán nem kell csodálkozni, hogyha hozzád is így viszonyulnak, mert hülyeséget Te is tudsz írni bőven.

JuventusFanatikus 2019.06.11. 14:13:13

Köszönöm srácok, örülök, hogy tetszik:)

@Matteo89: Mindenképp akartam ilyen értékelőset, de csak mostanra találtam ki ezt a formátumát, ezek szerint jó ötletnek bizonyult.
@Rocky80: Kell bele bizony mindkettőből, erről Matteo Kolléga is tudna mesélni:)

juve28adam 2019.06.11. 14:18:46

Tyűha, tudtam, hogy nem kellett volna erre az egészre rákerdeznem :D

Joseph Toser 2019.06.11. 15:30:59

Sziasztok!

Nálam "csak" 3as Cancelo. Mert....
Fejen sokat kell neki javulnia. HA ez megtörtnénne,akkor máris D. Alves szinten lenne,TALÁN?????!!!!!

Nathas 2019.06.11. 18:04:02

@JuventusFanatikus: köszönjük szépen a cikket!

Nálam Cancelo: 3

Grinta 2019.06.11. 22:46:13

Visszanéztem az Atalanta elleni kupameccs összefoglalóját,és igazságtalannak érzem azt a kijelentést hogy Cancelo ejtett ki minket.Sorjáztak az Atalanta helyzetek,lehetőségek,már az első 10 percben-Mi sehol sem voltunk.Az első gólnál valóban,kritikus helyen vesztett labdát,de amit Rugani összetotyorgott utána,vagy Ds lekészített a harmadiknál,azt sem lehet kitenni az ablakba.
Más.Egy gólt nem tudtunk lőni,úgy hogy akar egy csapat továbbjutni?
Ugyanez igaz a David Neres elleni labdavesztésre is-az ráadásul nem is a kapu előterében történt,abból a játékhelyzetból,még nem kell törvényszerűen gólt kapni.Sőt!
Kicsit felnagyított hibának érzem ezt a rovására.És konzekvensen van már megemlítve mindenki részéről mantraként.

JuventusFanatikus 2019.06.11. 23:07:51

@Grinta: Én legalább három óriási hibára emlékszem tőle az Atalanta elleni meccsen. Ez mind a meccs elején történt, amivel megalapozódott a Juve kiesése. Ha DS hibájából született volna az első gól, akkor Ő lenne a bűnös (kivéve Babónál).
Az Ajax elleni kiesést én sem értem miért van teljesen rákenve. Benne volt egy gólban, de annak a meccsnek X lett a vége. A másikon meg bedaráltak, pedig a portugál nem is játszott. Pedig megforgatták volna, ellenben DS- el, ezt ma tanultam:D

Rikoo 2019.06.11. 23:35:43

@JuventusFanatikus: A visszavágón is komoly egyéni hibák voltak a gólok.
Szerencsés illetve pontrugás gólnak tekintik sokan a két bekapott találatot pedig komoly helyezkedési hiba volt mindkettő védekezésben.

del pipi 2019.06.12. 05:14:44

@Grinta: Én nem így gondolom, már azt hogy hibázott azt igen. De nem utolsó emberként, ami úgy néz ki foci nyelven hogyha hibázott a társ akkor még mindig van három ember aki azt kijavítsa, hát ez nem sikerült.@Rikoo: Az egész szezont végig kísérte a pontrúgásoknál a rossz helyezkedés, csak valami gól lett valami nem,egyetértek .

JuventusFanatikus 2019.06.12. 12:06:04

@Rikoo: Ha nagyon szeretnénk bűnösöket keresni, akkor igen, találhatunk. Az első találatnál ugye De Sciglio és Bonucci között volt van de Beek. DS embere volt, de az olasz egyszerűen elsétált mellette, majd mikor a holland megkapta a labdát, lágyan ránézett, és elkezdett integetni, míg legalább Bonny próbált után futni.

A másodiknál zónavédekezés volt a Juventusnak, és hárman mentek de Ligtre. Ott kezdődik a hiba, hogy Leo elméri és elmegy a feje felett, majd Sandro és Rugani inkább egymást zavarja. Amikor valaki lendületből érkezik fejelni, azt nagyon nehéz megállítani.

@del pipi: Allegri irányítása alatt eléggé jellemző volt, hogy sok gólt kapunk szögletből, Sarri vezetésével ez a szám lehet még növekszik, még gyengébben szervezi meg a védelmet szögletkor. Általában zónavédekezést alkalmaz, olyan szituációkra számíthatunk, mint de Ligt góljánál.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3377) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (911) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4149) mercato (4137) nyilatkozat (7434) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása