Marotta-maraton a sikerekről, a munkáról és az átigazolási piacról

marotta_beppe_orom_agnellivel.jpgA triplázás kapujában álló Juventus igazgatója, Beppe Marotta a Tuttosport munkatársának adott kimerítő interjút, amely során szó esett az idei szezon csodálatos eredményeiről, a Bajnokok Ligája-döntőről, a közös munkáról Paraticivel, az átigazolási piacról, Paulo Dybaláról, Moise Kean és Massimiliano Allegri jövőjéről, valamint a zebracsíkos csapat értékeiről is.

"Az, hogy bejutottunk a döntőbe, egy teljes projekt eredménye, s felismertük, hogy Berlin olyan tényezők hozadéka volt, amelyekkel nem számoltunk, még akkor sem, ha az az utazás nagyon értékes volt.

A cardiffi döntő egy olyan projekt, amely múlt nyáron született, olyan igazolásokkal éltünk, melyek ahhoz kellettek, hogy elérjük ezt a célpontot.

Andrea Agnelli, Pavel Nedvěd, Fabio Paratici és jómagam az edzővel együtt azt mondtuk, megértettük miként működnek a dolgok Olaszországban, s meg akartuk nézni, hogy Európában is képesek vagyunk-e rá. Hiányzott belőlünk a tapasztalat és a grinta. Ezeket a dolgokat megszereztük azáltal, hogy elősegítettük olyan emberek fejlődését, akik már a klubnál voltak, s ők bizonyosságot és tapasztalatot nyertek az elmúlt néhány évben. Ezen kívül igazoltunk a csapatba olyan kiváló játékosokat, mint Khedira, Mandžukić vagy Dani Alves." - mondta a három éven belül második Bajnokok Ligája-döntőhöz vezető útról Marotta.

Beppe Marotta neve szinte egybeforr Fabio Paratici sportigazgatóéval, hiszen a két szakember annak idején együtt igazolt a Sampdoriától a Juventushoz, ahol azóta lenyűgöző munkát végeztek.

"Világos munkamegosztás van köztünk. Ő végzi a mercatóval kapcsolatos munka első részét, ami a válogatás, majd jövök én, és meghozom a döntéseket. Menedzserként az ő felelőssége, hogy szemmel tartsa mi történik körülöttünk, míg az én feladatom, hogy a klubot igazgassam. Két szinten választunk játékosokat: igazolhatunk már befutott bajnokokat, mint Dani Alves, Mandžukić, Khedira vagy Higuaín. Ezen kívül felkutathatunk fiatal tehetségeket.

Ezeknek a játékosoknak azonban rendelkezniük kell a minőséggel és a megfelelő hozzáállással ahhoz, hogy bajnokká váljanak, mint Dybala. A nagy tehetség már nem elég, ez megmutatkozik ugyan a pályán, de ahhoz, hogy bajnok legyen valakiből, intellektuális képességekre és különösképpen győztes felfogásra is szüksége van. Az év jelentős részében nem dolgozom a mercatón, mert Fabio Paratici munkája, hogy a stábjával figyelje a játékosokat, én csupán összegzem mindezt a nyári időszakban."

Az utóbbi évek legnagyobb igazolása talán Paulo Dybala volt, akinek megszerzése érdekében jelentős anyagi áldozatokat hozott a klub, azonban az argentin támadó hosszabb távon is a csapat egyik legnagyobb erőssége és jelképe lehet.

"Az új szerződésében tekintettel voltunk a játékos értékére, ami összhangban van az átigazolási piacon képviselt értékével is. Az a szándékunk, hogy hosszú távon együtt dolgozunk. Paulónak nincsen határozott értéke, az értéket egy átigazolás időpontja határozza meg. Ha kivásárlási záradékot adtunk volna Pogba szerződéséhez három évvel azelőtt, hogy távozott, azt mondtam volna, hogy 60 millió elegendő, de végül 110 millióért adtuk el.

Ezek a záradékok esztelenek, soha sem fogok ilyet adni a játékosaim egyikének. Kedvezőtlen helyzetbe hozza az embert. Ha nem lett volna záradék Higuaín szerződésében, vajon De Laurentiis eladta volna? Nem tudom... Kilencven millió euro az kilencven millió euro."

A Juventus igazgatói mozgalmas nyarat tudhatnak a hátuk mögött, hiszen előbb liga- és klubrekordot jelentő összegért megszerezték a rivális Napolitól Gonzalo Higuaínt, majd világrekordot jelentő összegért adták el Paul Pogbát a Manchester Unitednek. 

"Élvezet volt ebben az évben. Talán a valaha volt egyik legjobb átigazolási szezon volt. Nem szeretném ugyanakkor, ha az emberek arra számítanának, hogy minden évben ilyen átigazolási időszakunk lesz. Tovább akarjuk erősíteni a csapatot, s bizonyos taktikai változtatások is erősítéseket igényelnek, de már most is erős csapatunk van, s fontos, hogy ne adjuk el a bajnokainkat. Majd meglátjuk. Nem könnyű olyan játékosokat találni, akik képesek tovább erősíteni a csapatot, de kutatunk utánuk.

A legjobb igazolás? Amikor megszereztük Pirlót, még Conte érkezése előtt. Az emberek azt gondolták, hogy már lejárt az ideje, de van, hogy egy bajnoknak csak új kihívásokra van szüksége. Vége volt a Milannál, itt azonban olyan környezetet talált, amely regeneráló hatással volt rá. A nálunk töltött ideje ráadásul nem csupán a pályán nyújtott teljesítménye miatt volt fontos, de követendő modellt is szolgáltatott számunkra. Senkit sem kívánunk eladni. Ha volna olyan játékos, aki távozni akar, az más történet, azonban eddig nem merült fel ilyesmi. Nincs szükségünk arra, hogy bevételt szerezzünk."

A csapat jövőjét képviselheti az olasz labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartott Moise Kean, aki a jelenlegi szezonban már bemutatkozhatott a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is.

"Bízom benne, hogy nem válik a szerződése áldozatává, mert az előírások nem teszik lehetővé, hogy magunkhoz kössük míg elég idős nem lesz ahhoz, hogy megértse, milyen kiváló is. Azután végeleges megoldást kell keresnünk az ügynökével, Mino Raiolával. Ezeken kívül vannak bizonyos pénzügyi paraméterek is a fizetésével kapcsolatosan, amelyeket nem léphetünk túl, szem előtt tartva etikai és morális kérdéseket is."

Zárásul Marotta szót ejtett az eleinte bizalmatlansággal és ellenérzésekkel fogadott Massimiliano Allegriről is, aki azóta talán a legkritikusabb szurkolókat is meggyőzte azzal, hogy váratlan magasságokba vezette csapatát.

"Reméljük, hogy nem kíván távozni, mert szeretnénk Maxszal folytatni, hiszen megmutatta milyen nagyszerű edző, aki már olyan sokat nyert velünk, hogy már most is a világ egyik legjobbja. Ez nem egy égető téma pillanatnyilag, mivel mindenkinek az a célja, hogy elmenjünk Cardiffba, s ott nyerjünk. Azt a mérkőzést követően leülünk és beszélgetni fogunk, nem csak Allegrivel, hanem mindenkivel."

A Juventus zsinórban hatodszor is elhódította hazája bajnokságát, s úgy tűnik, Olaszországban nem akad vetélytársa a zebramezeseknek.

"Nem értek egyet azzal, hogy nem volt ellenfelünk. A Romának és Napolinak mindvégig pozitív eredményei voltak. Úgy gondolom, hogy bárki is ért be másodikként ezekben az években, maximum öt-hat vereséget könyvelt el, ezek a számok pedig megmutatják, hogy mennyire versenyképesek voltak.

Tíz évig kevésbé fontos csapatoknál voltam igazgató, s a Juventust mindig erős és győztes klubnak láttam. Amikor erős valaki és nyer, az irigység légköre veszi körül, a győzelmeket pedig befeketítik és lekicsinyítik az értéküket. Ha győz valaki, azért van, mert minden tekintetben erősebb, a labdarúgásunkban azonban sajnos ott van az irigység kultúrája, s egy kicsi a kifogások kultúrájából is.

Olaszországban gyakran előfordult, hogy mikor az ellenfeleink vereséget szenvedtek, a játékvezetőt vagy valami mást hibáztattak. Ez a kifogások kultúrája. Egy rossz felfogás, amit gyökerestül ki kell irtanunk, mert elveszi a felelősséget a játékosoktól, s vesztes szemléletmódot táplál bennük.

Ha az elmúlt hat év során csaknem száz ponttal többet gyűjtöttünk, mint a Napoli és a Roma, s nem is tudom mennyivel többet, mint a Milan, az egyértelmű fölényünkhöz kétség sem férhet. A Juventus állandó támadás alatt van, mert olyan célpontot jelent, amely nagy népszerűségnek örvend. Tizennégy millió Juventus-szurkoló van, mindenki más ellenünk van."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712541727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dante01 2017.05.26. 12:25:35

"Tizennégy millió Juventus-szurkoló van, mindenki más ellenünk van"

És ez a szám folyamatosan növekszik:)

2017.05.26. 12:36:05

Örülök, hogy végre kis infót kaptunk arról, hogy pontosan mi a különbség Marotta és Paratici munkája között.
Kean-es rész teljesen rendben van és Raiolának is oda kellett bökni.

.Bulldeo 2017.05.26. 13:50:54

Köszönet a fordításért, remek interjú!

babo0410 2017.05.26. 16:06:14

Remek interjú szép munka a fordítás. Egyébként valahol sejthető volt, hogy Paraticiék a megfigyelők Marotta meg az ő felettesük és ő dönti el az évi 100 (költői túlzás) megfigyeltből, hogy ki jöjjön. De ennyire nem gondoltam,hogy megoszlik a munka köztük.
És nagyon tetszik az a profizmus, ahogy a klubot vezetik.

Drughi Di Bianconeri 2017.05.26. 16:20:27

Don Beppe Marrotta ! :D

Nagyon jó cikk, köszönjük ! :)

A végén zseniális,mint ahogy egy kimért,hideg maffiózó,elegánsan,ugyanakkor kíméletlenül leoltja a "vesztes mentalitású" Roma-Napoli duót , a Milan meg nem is látszik annyira távol van xD :D

Bízom benne,hogy tartja a szavát,és nem távozik SENKI a kulcsemberek közül,valamint abba,hogy sikerül megtalálni azokat a játékosokat,akik mentálisan ,technikailag és játéktudásban is méltóak a Juve mezre.

Forza Juve !

Juvetto 2017.05.26. 18:37:16

Eszméletlen ez az interjú. Eszméletlenül jó!
Köszönjük!

@Dante01: Bizony. :-) Ráadásul tudtommal ez csak Olaszországon belül, világszerte úgy 170 milliónyian lehetünk (néhány éve olvastam ezt a kutatási eredményt, és akkor a hazai tábor "csak" 12 milliós volt :-) ), de javítsatok ki, ha nagyot tévednék.

Alex8610 2017.05.26. 18:57:39

"A cardiffi döntő egy olyan projekt, amely múlt nyáron született, olyan igazolásokkal éltünk, melyek ahhoz kellettek, hogy elérjük ezt a célpontot." Ezzel nemigazan ertek egyet.A cardiffi donto nevu project Allegri erdeme aztan azoke a jatekosoke akik a csapat erdekeben hoztak bizonyos aldozatokat es a Fiorentina elleni meccs utan szuletett.

Quentin_KR 2017.05.26. 22:35:25

"Élvezet volt ebben az évben. Talán a valaha volt egyik legjobb átigazolási szezon volt. Nem szeretném ugyanakkor, ha az emberek arra számítanának, hogy minden évben ilyen átigazolási időszakunk lesz. Tovább akarjuk erősíteni a csapatot, s bizonyos taktikai változtatások is erősítéseket igényelnek, de már most is erős csapatunk van,...."

Nagyon boldoggá tesz szeretett csapatom idén is, de a nagy hurrá hangulatban azért ezt nem volt jó olvasnom. Persze, egyértelmű hogy nem számítunk hatalmas igazolásokra. De ha szívünkre tesszük a kezünket, hatalmas csoda hogy itt tartunk ezzel a középpályás sorral. Magasan erőn felül hoztuk a szezont, de nincs rá garancia hogy ez még egyszer sikerül s sajnos már nem az igazi Marchisioval, Khedirával, hogy Sturaroról és Rinconról ne is beszéljünk....

Rikoo 2017.05.26. 22:44:35

@Quentin_KR: De egy világklasszis Pjanic ott van. Tavasszal szenzációsan játszik az új posztján.
Marci is összekapta magát az utolsó 1,5 hónapban.
Khedira pedig megbízhatóan hozza azt a szintet amit tud. Rendkívül labdabiztos ezt azért ne felejtsük el amellett, hogy elég sótlan a játéka.

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3381) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (913) elemzés (40) előzetes (859) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9913) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4154) mercato (4139) nyilatkozat (7438) Olasz Kupa (326) összefoglaló (410) pletyka (4169) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (200) Címkefelhő
süti beállítások módosítása