Del Piero kimerítő interjút adott

del_piero_ingben_mosolyog.jpgA Juventus legendás támadója és ikonikus alakja, Alessandro Del Piero nemrégiben egy kimerítő interjút adott a sajtónak, melyben elmondta, véleménye szerint Neymar és Dybala méltó örököse lehet Ronaldonak és Messinek. Alex szerint a Juventusnak komoly esélye van bejutni a cardiffi döntőbe, ugyanakkor vigyázni kell a Monacoval is, hiszen csapatként megvan a saját erősségük. Az egykori támadó inkább azt szeretné, ha a Juventus Real Madriddal mérkőzne meg a döntőben.

Del Piero természetesen beszélt a visszavonulásáról, élményeiről, melyet hazájában, valamint Indiában és Ausztráliában szerzett, valamint Antonio Contéval való kapcsolatáról és szeretett csapatáról, a Juventusról.

Az USA-ban élsz, NBA meccsekre jársz és olyan sztárokkal találkozol mint Russell Crowe és Johnny Depp. Mik a terveid a jövőre nézve, most, hogy visszavonultál az aktív játéktól?

"Pályán kívüli karrierem már elkezdődött egy ideje és szerencsére továbbra is tele van kötelezettségvállalásokkal, érdekességekkel, szenvedéllyel és természetesen futballal, ami nyilvánvalóan mindig is életem meghatározó része lesz. Nézem, hozzászólok, megélem a pályán kívül is, ugyanakkor tevékenységeim nagy része más körben zajlik."

Szeretett klubod, a Juventus jó úton halad sorozatban hatodik bajnoki címe felé. Szerinted van még olyan csapat, mely megnehezítheti  a dolgukat, vagy a Bianconeri magabiztosan húzza be a címet?

"Ebben az idényben egyértelműen a Juventus a favorit, bár a Roma csak pár ponttal van lemaradva és még játszanak a Juventusszal az Olimpicoban. Nyilvánvaló, hogy a fennmaradó meccseket figyelembevéve a pontkülönbség markáns, azonban véleményem szerint a bajnokság csak a végén fog eldőlni. A következő években is főszereplő lesz a Juventus."

Mi volt a kulcsa a Barcelona elleni sikernek a Bajnokok Ligájában?

"A Juventus már a kezdetektől fogva a győzelemre alapozott, bátor játékkal, mely talán a szezon legjobb teljesítménye volt. Az első félidőben szünet nélkül támadták le a Barcelonát, a játék hátralévő részében pedig a védelem már elintézte a többit, csakúgy, ahogy a visszavágón is. Mesteri volt, ahogy a csapat megszervezte a védekezését, tulajdonképpen rizikó nélkül hozták le a meccset a világ legjobb támadóival szemben.

A Barcelona elleni párharc megmutatta az idei Juventus minőségét. El kell ismernünk, hogy az első félidőben a legrosszabb Barcelonát láttuk, rosszabbat, mint az előző körben a PSG elleni meccsen Párizsban. Ugyanakkor a Juve érdemei fényesebbek mint a gránátvörös-kékek hanyatlása."

Mit kellene tennie a Juventusnak, hogy legyőzzék a Monacót?

"Először is, nem szabad hagyni, hogy egy olyan lelkes, fiatal, lendületes és bátor csapat, mint a Monaco határozottan lépjen fel az otthoni első mérkőzésen. Nyilvánvaló, hogy a Monaco az a csapat, melynek legkevesebb a vesztenivalója, így az első meccs kulcsfontosságú lesz. Persze a Juventus az esélyes, de az ellenfél is megérdemli a dícséretet, hiszen csak úgy nem jutsz el a Bajnokok Ligája elődöntőjéig."

Menjünk egy kicsit tovább! Melyik madridi csapatnak örülnél a Juventus ellenfeleként a döntőben?

alessandro_del_piero_real.jpg"Nehéz választani. A Real Madridot mondom, de csak a statisztika miatt, ugyanis egyetlen csapat sem védte még meg a címét a BL-ben, valamint 1996-ban, amikor megnyertük a kiírást, pont az Ajax volt az ellenfelünk, aki az előző évben győzött. Ez talán jó ómen lehet, először viszont a döntőbe kell jutniuk."

Most, hogy a csapat magabiztosan búcsúztatta a Barcelonát, jó esélyük van megnyerni a Bajnokok Ligáját?

"Ez egyáltalán nem ilyen könnyű, semmire sincs garancia, nagyon nehéz lesz, de a lehetőség adott, nem is kicsit. Szurkolok nekik."

Gonzalo Higuaín az Öreg Hölgy legjobb góllövője, válhat belőle esetleg vezér az elkövetkező években?

"Biztosan. Sőt már most is az. Nagyon tetszik az a hozzáállás, melyet első juvés szezonjában mutat. Látható, hogy nem csak a gólokat hajszolja, nyerni akar, a csapatot minden más elé helyezi. Nem azért jött Torinóba, hogy gólrekordokat döntsön, hanem, hogy trófeákat emeljen a magasba, hogy sikeres legyen."

Te negyven éves korodban hagytál fel a futballal, Gianluigi Buffon pedig most harminckilenc. Gondolod, hogy tovább tud játszani, mint Te, talán negyvenöt éves koráig? Hiszen ő kapus, az ő helyzete más, mint a mezőnyjátékosoké.

"Valóban más a hálóőrök helyzete. Amennyiben jó kondiban marad és karban tartja magát - s tudják, Gigiről beszélünk, szóval ez nem lesz probléma szerintem -, akkor akár negyven éves kora fölött is képes lesz játszani. De ezt elméleti szinten nem lehet megítélni, meg kell nézned a tényeket és döntést hozni. Jelenleg úgy tűnik, ő már elkötelezte magát és a 2018-as VB után visszavonul. Ugyanakkor, ha egészségesnek érzi magát, még változtathat ezen döntésén. Ki tudja?"

Francesco Totti negyven éves és még nem tudja biztosan, befejezi-e. Te, Buffon és Totti az átlagos futballista-karrierhez képest kitoltátok visszavonulásotok idejét. Mi volt az a cél, az a motiváció, amely arra sarkalt téged, hogy folytasd a focit?del_piero_kezfogas_tottival.jpg

"Minden a motivációtól függ, persze csak akkor, ha a fizikális része is rendben van a dolognak. Más nevében nem tudok nyilatkozni, így csak az én esetemről tudok beszélni. Addig játszottam, amíg szerettem ezt csinálni. Pályafutásom végső szakaszában olyan élettapasztalatokkal gazdagodtam, melyek segítettek abban, hogy jobb játékossá váljak a pályán. Ha visszatekerhetném az időt, akkor sem csinálnám másképp."

Ezen korszak legjobb játékosainak Cristiano Ronaldot és Lionel Messit tartják. Az argentin hamrinc éves lesz júniusban, Ronaldo pedig februárban töltte be harminckettedik életévét. Tapasztalatod szerint hány évig tudják még folytatni ezen a szinten?

"Figyelembe véve erőnlétüket és fizikumukat, valamint azt a tulajdonságukat, hogy száz százalékig profik, ügyelnek a pályán mutatott és pályán kívüli viselkedésükre, biztos vagyok benne, hogy e két játékos még sokáig meghatározó szereplője lesz a futball világának. Ugyanakkor olyan játékosok, mint Neymar vagy Dybala készek örökükbe lépni."

Antonio Conte volt a csapattársad és az edződ is a Juventusnál, most pedig a Chelseanél folytatja sikereit a Premier League-ben. Szerinted megnyeri a bajnokságot a Kékekkel?

"Conte egy lépésre van a bajnoki címtől, csupán a Tottenham jelenthet fenyegetést a Kékekre. Egy dolog azonban biztos: ha Conte csapata közel van a célvonalhoz, nehéz elképzelni, hogy elbukjanak, így azt gondolom, egymást követő második évben is egy olasz edző fogja megnyerni a Premier League-t. Ez pedig egy remek elégtétel az olasz futball számára. Személy szerint örülök Antonio sikerének."

Az egyik legutóbbi nyilatkozatotban megemlítetted, hogy még mindig kapsz ajánlatokat, annak ellenére, hogy már visszavonultál az aktív labdarúgástól. Amennyiben újra játszanál, melyik klubot választanád, a Juventust, más Serie A-ban szereplő csapatot, vagy egy olyan bajnokságban szereplőt, ahol még sosem játszottál?

Del Piero_Delhi mezben labdaval.jpg"Nehéz erre most válaszolni, az én könyvemnek már a végére értem, s most más dolgokat fedezek fel. Mondjuk azt, hogy Európában, ahol oly sok évig játszottam, nem viselném másik csapat mezét. Boldog vagyok a megélt tapasztalatokkal Ausztráliában és Indiában is. Szóval, ha visszamennék az időben, valószínűleg egy az Államokból érkező ajánlatot fogadnék el, ott sosem játszottam."

Ki volt a kedvenc csapattársad azokban a csapatokban, melyekben játszottál, s miért?

"Ez megint egy fogós kérdés, hiszen voltak páran. Megtiszteltetés volt oly sok bajnokkal és remek emberrel együtt játszani. A Németországban 2006-ban Világbajnokságot nyerő csapattársaimat mondanám mégis."

Melyik védő volt az, aki ellen leginkább meggyűlt a bajod karriered során?

"Számos olyan védőjátékos volt, akivel nagy és kimerítő csatákat folytattunk, hosszú lenne a lista. Minőségileg egy, generációm olyan korszakos játékosát kell, hogy megnevezzem, mint Paolo Maldini, egyike a történelem legjobb védőinek. Egy igazi érték, s nem csupán, mint játékos, mint ember is."

Játszottál az indiai Super League-ben és az A-League-ben is Ausztráliában. Több bajnokság, csakúgy mint az imént említettek, hasonló módon fejlődnek. Köztünk van persze a török Super Lig és a kínai Super League is. Vajon bármelyik ezek közül fel tudja majd venni a kesztyűt minőségben Európa öt nagy bajnokságával, a Premier League, Serie A, La Liga, Ligue 1, Bundesliga ötössel, vagy ez még nagyon nehéz helyzet?

"A fociban mára egyre fontosabbak a gazdasági beruházások, de ezzel nem lehet helyettesíteni a tradíciókat. A hagyományokat nem tudod megvásárolni. Azonban úgy gondolom, ha a periférián lévő bajnokságok, mint például a kínai, képesek lesznek bevonni a közönséget, a tömegeket, és elérik, hogy lelkesedjenek a bajnokságért, ez a folyamat egyszerűbb lehet. Úgy értem, nagy neveket venni hatalmas pénzekért csak az alap, de egy versenyképes bajnokságot létrehozni, mely felkelti az ország érdeklődését, olyasvalami, melynek belülről kell jönnie."

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712476427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Bulldeo 2017.05.03. 18:49:50

Köszönet a fordításért!

MickyLau 2017.05.03. 19:54:24

Ő bármit mond,az úgy van!

2017.05.03. 20:35:19

Ha nem Juve drukker lennék, én akkor is innám a szavait. Lehet ezt az embert nem szeretni? Számomra ő olyan, mint pl. Bud Spencer. Egy ikon, egy legenda. Talán a szerénysége miatt vált ennyire tiszteletre méltó emberré, vagy nem is tudom. Pacsi Capitano!!! :)

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1851) bajnokság (3378) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (912) elemzés (40) előzetes (858) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1647) játékosokról (9908) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2430) meccsek (4150) mercato (4137) nyilatkozat (7435) Olasz Kupa (326) összefoglaló (409) pletyka (4167) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (287) video (199) Címkefelhő
süti beállítások módosítása