Elutasították a Juventus 444 millió eurós kártérítési keresetét

Moggi Luciano_1.jpgA Lazio Körzeti Közigazgatási Bíróság (Tribunale Amministrativo Regionale, rövidítve TAR) elutasította a Juventus 444 millió eurós kártérítési követelését, amelyet a torinói klub az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) és az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) ellen emelt.

A Juventus becslése szerint legalább 444 millió euróra tehető az a kár, amelyet a csapat első osztályból való kizárása és a második vonalba küldése, a mindezek nyomán kieső közvetítési jogdíjak, a klub általános megítélésének és presztízsének leértékelődése, valamint a játékospiacon elkönyvelt veszteség jelentett a torinóiaknak. 

A Calciopoli néven elhíresült 2006-os botrány során a Juventust megfosztották két bajnoki címtől, s ezek egyikét az Internek ajándékozták, továbbá a zebramezes csapat a Serie B-ben, pontlevonással kezdte a következő szezont.

A később nyilvánosságra került hangfelvételek révén bizonyosságot nyert, hogy a Juventust egy széles körben elterjedt gyakorlat miatt tették bűnbakká, s többek között az Inter akkori elnöke, Giacinto Facchetti is állandó kapcsolatban állt a bírók kijelöléséért felelős testülettel, azonban mivel az ügy időközben elévült, nem került bíróság elé. 

A TAR ma elutasította a Juventus keresetét, azzal indokolva a döntést, hogy a korábbi, 2006-ban benyújtott fellebbezés, majd az abban az évben a CONI döntőbírósága elé vitt, s ott elveszített jogi kereset nyomán az eljárás lezárásra került. A bírók megítélése szerint a TAR-nak nem tartozhat a hatáskörébe egy olyan ügy, amely esetében már ítélet született.

A bejegyzés trackback címe:

https://juventuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2911683021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rikoo 2016.09.06. 18:35:12

Nem meglepő, sajnos.

patrik1112 2016.09.06. 18:39:18

Fergek..legalabb a 2 elvett bajnoki cimet adjak vissza hivatalosan!

Rocky80 2016.09.06. 19:04:23

Ilyen nincs, tovább kell vinni az ügyet. Elégtétel, elégtétel, elégtétel - ez lebegjen a döntéshozóink szeme előtt.

Aléb 2016.09.06. 19:07:53

Higuain árát ügyvédekre kellett volna költeni!

patrik1112 2016.09.06. 19:20:11

@Aléb: mar hianyoztak a Higuainos kommenteid.... Vagy inkabb Icardira es Kondogbiara? :))

Watakuki 2016.09.06. 19:20:33

@Aléb: Hogyne, teljesen megérte volna.

Forza Juve 2016.09.06. 19:22:00

A baj h ez az összeg tönkretenné az olasz labdarúgást! Sajnos ez mar igy marad! Ne visszafelé hanem előre tekintsünk! Fóruma Juve

Mixbetegállat 2016.09.06. 19:31:04

Na látom Zsöné visszatért.

Ravanelli 2016.09.06. 19:40:47

@patrik1112: És ezzel együtt a jogtalanul szerzett Scudettótól fosszák meg a kib... Intert.

sleepy8 2016.09.06. 19:48:23

@Aléb: Hányszor szórjanak még ki, hogy elhúzz innen a p*csába?:D

Watakuki 2016.09.06. 19:48:23

@Mixbetegállat: Még az időpont is passzol :D

patrik1112 2016.09.06. 19:54:28

@Ravanelli: persze, ez is hozza kell hogy tartozzon. Igy hogy bebizonyosodott mar hogy teljesen jogtalanul zartak ki minket, szerintem fontos lenne hogy egy hivatalos kozlemenyben elismerik ezt, hogy mindenki szamara vegre vilagos legyen, es a sok irigy szurkolo vegre leszalljon a "bundentus"-ozasrol...:)

MdewC 2016.09.06. 19:56:46

Lehet ezzel az üggyel még bármit kezdeni? Van bárki, aki kicsit is jártas az ilyen dolgokban?

rockitbaby 2016.09.06. 20:36:44

@MdewC: Elévült, pont. Legfeljebb a mi megnyugvásunkra szolgálhat, hogy Moggi-nek itt is igaza volt: "Vagy mindenki bűnös, vagy senki sem." A legnagyobb gond az egésszel, hogy nem azzal akartunk érvelni, hogy nem vagyunk bűnösök, hanem azzal, hogy mások is azok és nem egydül mi csináltuk. Persze ettől még annó elhamarkodott és példát statuálni igyekvő döntés született, de sietni kellett a VB és a bajnoki rajt miatt. Ha kivittük volna nemzetközi vizekre a pert, nem indulhatott volna el a bajnokság. Így megfenyegettek minket, ha nem állunk el ettől, komolyabb lesz a büntetés végül. Ezért nem a harmad vagy alacsonyabb osztályba kerültünk, tetemes ponthátránnyal, hanem csupán a másodba -9-cel. Évekkel ezelőtt maga Moggi is benyújtotta ezeket a felvételeket, de már akkor elévült a dolog. Ha jól tudom, öt év ez az idő.

És itt kapcsolnám be @Forza Juve: kollégát. Nagyon szép, hogy mindenki csinálta, ezért nem csak minket kellett volna büntetni, de ezzel védekezni bíróságon esélytelen. De a legfontosabb, ez a majd fél milliárd euró gallyra vágná az egész FIGC-et. Ennyit nem tudnak kifizetni, ezt ők maguk ismerték el. Évek óta azért küzd mindenki, hogy felemeljék a Serie A-t, de ezzel gyakorlatilag az utolsó szöget vernénk a koporsójába. Jól esne-e? Persze. De már így is bőven elégtételt vettünk. A milánóiak szenvednek, évről évre euró milliókat vernek el eredmény nélkül és most végre olyan erősek lettünk, hogy a közvetlen riválistól tudunk drágán venni. Mint a Bayern. Ez nekem bőven elég.

És végül, de nem utolsó sorban: annó Moggi-ék a botrány kirobbanása előtt egy új gazdasági alapra akarták helyezni a klubot, amivel kilépne az egyszerű football klub státuszból. Új alapok, még sikeresebb brand, hosszútávú hegemónia. Igaz, hogy nélkülük, de a terv létrejött. És csak ez számít. Hogy Olaszország legsikeresebb klubja ott van, ahol lennie kell. Jöhet bármekkora szar, mi erősebben jövünk ki belőle, mint bármikor. Bőven elég ez a tudat, hogy még a legsötétebb időkből is jobban jövünk ki, mint a rosszakaróink!

Alex8610 2016.09.06. 20:56:46

@rockitbaby:Jo volt ezt a kommentet olvasni foleg az utolso 2 bekezdest szepen megfogalmaztad hasonloan erzek enis.Mar regen visszavettuk amit elvettek tolunk es biztos labakon all a klub jovoje.

Alex8610 2016.09.06. 21:04:11

@Mixbetegállat: Igen, minden nap olvasom a blogot de csak ritkan tudok irni viszont az ilyen es ehhez hasonlo kommentek miatt es termeszetesen a szerkesztok kivalo munkaja miatt is erdemes ide latogatni minden nap.Ez a szinvonal maradjon meg.

2016.09.06. 21:33:15

@rockitbaby: korrekt kis írás, 3 mondatodhoz szeretném a gondolataimat írni, és ebből talán el is juthatunk addig, hogy mi lesz a dologból a végén:
"...ezzel gyakorlatilag az utolsó szöget vernénk a koporsójába..." - ha nem tesszük meg nyitva marad a mindig a kapu, hogy: tessék, próbáljanak csak meg tönkretenni minket! Ha nem sikerül, úgysem lesz retorzió.
"Moggi-ék a botrány kirobbanása előtt egy új gazdasági alapra akarták helyezni a klubot...Igaz, hogy nélkülük, de a terv létrejött." - és ez szerintem is a lényeg, sőt! Ha nem úgy történnek a dolgok ahogy, lehet hogy nem indul ekkora gazdasági erősödés (Sajnos 2006 miatt sokkal lejjebbről, mint kellett volna)
"Jöhet bármekkora szar, mi erősebben jövünk ki belőle, mint bármikor" - ez viszont egy tényleges lehangoló dolog lehet a dögevőknek és más rosszakaróknak, hogy szinte legyőzhetetlennek tűnik a Juventus!

Tehát nálam 2:1-re győzött a FIGC "tönkretételéről való lemondás", mivel szinte erősebben jöttünk ki belőle, mint előtte voltunk, DE:
- sok Juventus szurkoló (velem együtt) nagyon sötét időket élt meg 2006-tól több éven keresztül
- amire hivatkoznak az elutasításnál az jogilag lehetséges, de tényszerűen RÖHEJ.

Emiatt nagyon komolyan kell addig folytatni az ügyet, amíg a legfelsőbb szintű és legnagyobb nyilvánosságú bocsánatkérések el nem hangzanak. Más nem lesz, DE EZ JÁR! (és nem egy fű alatti "de kár, hogy így történt"...)

Rocky80 2016.09.06. 22:04:30

@rockitbaby:
1. Ha nem tudnak ennyit, adjanak kevesebbet, de ami jár az jár. Erre már nem elég egy szimpla bocsi, azt hiszem ebben egyetértünk.
A becsületünket mocskolták be. Ha vki teszem azt tíz évet ül börtönben ártatlanul, ott már nem elég egy szimpla bocsánat. Kb. ez történt. Szinte földönfutókká tettek bennünket és azóta is kísér minket a "bundás" jelző.
Az meg hogy önerőből ismét nagyok lettünk, egész más téma. Hacsak nem Kalkuttai Teréz Anya vagyunk akinek a megbocsátás a legfőbb erénye. :D
Szerintem most nincs igazad. :-)

MdewC 2016.09.07. 00:04:27

@rockitbaby: Engem nem elsősorban a pénz érdekel (az is), hanem az ország világ előtti elismerés, hogy mi történt. (Az mind1, hogy mi nem tettük, vagy az, hogy mások is csinálták, nem ez a lényeg.) Akkor legyen minden "tudatlan angol szurkoló" számára evidens, de mondhatnék más jelzőket is, hogy minket igen is ki akartak csinálni. Ennyi. :)

Ettől függetlenül +1, gyönyörű siker sztoriban vagyunk a felemelkedés tekintetében, bízzunk benne, hogy a következő 10-20 évben, a Juve Falu elindulásával és az egész olasz foci utánpótlásának a felélesztésével meg tudjuk őrizni a sikereinket.

Fino Alla Fine

rockitbaby 2016.09.07. 07:10:51

@Rocky80: Pont ez a lényeg, nem vagyunk ártatlanok, csupán a többiek is sárosak. Ezzel ne akarjuk már kisebbíteni a résztvételünket a botrányból. Nem fognak azért adni nekünk pénz kompenzációt, mert mi is bűnösök vagyunk, meg mindenki más, de csak mi kaptunk érte büntetést.

@MdewC: Persze, ez jogos, de ha megengeded, bekapcsolnám ide @Dr. Grant: kollégát is. Mi itt most már a szalmaszálnál is kevesebbe próbálunk kapaszkodni. Az ügy elévült. Azon felül, hogy elnézést kérnek - ami azt hiszem lehet már meg is történt -, többre nem érdemes számítani. Viszont attól, mert ha elővennék az ügyet valami csoda folytán és az új bizoyítékok fényében más döntés születne, mi még nem lennénk kevésbé sárosak. Ez nem olyan dolog, amit csak úgy el lehet tüntetni. A besározás, mint kifejezés, igen beszédes ebből a szempontból. De a lényeg, hogy akár milyen sötét időszakot éltünk is meg, akármennyire is úgy érezzük járna, mi csupán annyit tudnánk bizonyítani, hogy más is csinálta - azaz mindenki. Ettől mi még nem leszünk ártatlanok, így az a két ominózus bajnoki cím nem visszakerülne, hanem valószínűleg ki sem osztanák. A jog egy érdekes dolog, de attól még logikailag azzal nem fogunk kártérítési pert nyerni, hogy annó csak minket büntettek, holott mindenkit kellett volna. Ezzel magunkat nem tisztázzuk.

Az lett volna az igazi elégtétel, ha mikor azzal a két elvett scudettoval is számolva felraktuk volna a 3 csillagot. De nem tettük. Azt hiszem ekkor ismerték el, hogy az egész dolgot rosszul csinálták a szövetség részéről.

MdewC 2016.09.07. 09:48:18

@rockitbaby: Világos. ;) Egyik részről teljesen megértelek, másfelől nem bírom annyiban hagyni, ez persze a szurkolói felem miatt van. :) (ez az utóbbi már nem is nagyon fog változni, mint, ahogy az ügy sem)

rockitbaby 2016.09.07. 10:48:44

@MdewC: Persze én is elsősorban szurkolói szemmel nézem a dolgokat, de sajnos egyelőre semmi esélyünk nincs bárminemű kompenzációra. Per pillanat ott tartunk, hogy az elutasítás után most mérlegelünk és megnézzük mik a lehetőségeink. Őszintén szólva az én szememben már az bőven elég lenne, ha elvennék az Intertől azokat a címeket és ki sem osztanák. Ez már egyfajta jelzés a külvilág felé, hogy azért annál sokkal árnyaltabb a kép, mint amit az emberek hisznek.

Ha kapnánk is pénzt, az szerintem maximum olyan 100 millió körül lenne, ami szerintem Marotta-t ismerve bőven elég lenne a jövő nyárra igazolni. Gondolj csak bele, hogy Benatia és Cuadrado gyakorlatilag a FIGC pénzén érkezne végleg. Mekkora fricska lenne már - és még maradna is bőven :)

Drotkoszoru 2016.09.07. 16:16:08

@rockitbaby: "Pont ez a lényeg, nem vagyunk ártatlanok, csupán a többiek is sárosak."
"mi még nem lennénk kevésbé sárosak." "mi csupán annyit tudnánk bizonyítani, hogy más is csinálta - azaz mindenki."

Ne haragudj, de miben lennénk bűnösök, sárosak? Nem történt sportszakmai csalás, nem vesztegetett meg senki játékvezetőket, nem fizettünk pénzt eredmények manipulálásáért, a játékosaink szintén nem bundáztak, nem fogadtak el pénzt eredmények befolyásolásáért (legalábbis erre bizonyítékot sose találtak). A Calciopoli nem bundabotrány volt, hanem játékvezető küldési botrány. A csapatok vezetői telefonos kapcsolatban álltak a szövetséggel, a játékvezetői küldésért felelős vezetőkkel és ez alapján jelölték ki egyes meccsekre a játékvezetőket; de nem arról volt szó, hogy xy játékvezető direkt azért lett kijelölve az adott meccsre, hogy szándékosan egyik csapatot segítse, befújjon kamu büntetőket, stb.. Nem lettek megvesztegetve, lefizetve ezek a játékvezetők (legalábbis erre vonatkozóan bizonyítékokat sose találtak). Itt nem arról volt szó, hogy mindenki bűnös és mindenkit büntetni kellett volna. Épp ellenkezőleg: senkit sem kellett volna elmeszelni, mert akkoriban a rendszer így működött, sportszakmai csalás nem történt, a címeket a pályán szereztük meg. Elég ránézni az akkori csapatunkra, keretünkre, semmi szükségünk nem volt bármiféle előnyre, hogy behúzzuk azokat a Scudettókat, a később győztesnek hirdetett, 3. Interre pedig 12 pontokat vertünk, ilyen szintű különbséget pedig nem lehet a játékvezetésre fogni. Igen is ezért jár a kárpótlás, mert minket konkrétan kicsináltak. Akkoriban a Juve bevételei alapján a top 4-5-be tartozott Európában, megelőzve mondjuk a Bayernt. A Calciopolival és a jogtalan kizárással olyan szintű gazdasági hátrányt szenvedtünk el, amit még azóta sem sikerült teljesen behozni, alsó hangon 5-6 évet elvettek a csapat életéből és kellett hozzá 9-10 év, mire HASONLÓ erősségű csapatot sikerült összehozni, mint amilyen 2006-ban volt. Ki tudja hol állnánk most, ha nem lett volna ez a kamu botrány? Valószínűleg az elmúlt 10 évben is egy szinten lennénk/lettünk volna a Real, Barca, Bayern hármassal mind eredmények, mind gazdasági téren, emellett az olasz focit sem baszták volna ennyire szét és nem Európa 4. legerősebb bajnoksága lenne a Serie A, hanem az első, vagy a második (bár ehhez nyilván kellett egy gazdasági világválság is). Ez a 444 millió €-s kártérítés még így is lófa** lenne ahhoz az összeghez képest, amit a klubunk elszenvedett mind sportszakmai-, mind gazdasági téren (kezdve a brand hírnevének csorbításától, a szponzorok kiszállásától, a játékosok valós értéke alatti eladásától, a közvetítési pénzek megcsappanásától, egészen: a minimum 2 év BL-ből való kiesésünkig, de még lehetne sorolni). Nyilván mindenki tudja, hogy ezt az összeget már sose fogjuk látni (sőt, egy €-t sem belőle), igazából ha akarná se tudná a szövetség kiegyenlíteni az igényünket, mivel nincs ennyi pénzük, gyakorlatilag csődbe is mennének, ha a kárigényünket megállapítaná a bíróság. Ennek ellenére az igazunkért igen is menni kell, más nem azért, hogy elvegyék az Intertől a 2006-os bajnoki címet (mert az a miénk!), visszaadják a két elvett Scudettót és nyilvánosan elnézést kérjenek, amiért szándékosan tönkre akarták tenni csapatunkat. Ez lenne a minimum!

babo0410 2016.09.07. 18:56:32

@Drotkoszoru: Azért Moggi nem kevés ajándékot szórt szét bírók között, hogy az legyen amit ő kitalált. Ez sajnos elvitathatatlan. És attól, mert más is csinálta, még nem lesz elfogadható.

I love JU 2016.09.07. 23:31:19

@Drotkoszoru: +++ és szvsz a legfontosabb, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjenek, hogy tisztára mossuk a nevünket!

alexGicamo 2016.09.09. 13:25:51

@Drotkoszoru: Ezt szépen összefoglaltad ! Osztom !

FORZA JUVE PER SEMPRE !!!

Utolsó kommentek

Címkék

Bajnokok Ligája (1852) bajnokság (3391) beharangozó (23) bemutatkozás (34) blog (80) EB (50) edző (923) elemzés (40) előzetes (861) Európa Liga (171) felkészülés (127) hírek (1648) játékosokról (9927) juventus u23 (23) kiszemelt (29) kitekintő (111) klub (2434) meccsek (4170) mercato (4145) nyilatkozat (7451) Olasz Kupa (331) összefoglaló (413) pletyka (4177) Primavera (20) szavazás (16) szuperkupa (95) történelem (53) válogatott (174) VB (49) vendégblogger (44) vezetőség (288) video (201) Címkefelhő
süti beállítások módosítása